I/53 Znojmo - Pohořelice

Znojmo (I/38) – Pohořelice (D52)
Odpovědět
hovi

Re: I/53 Znojmo - Pohořelice

Příspěvek od hovi »

Neví někdo termín zprovoznění rekonstrukce úseku Znojmo – Lechovice?
V letáku je konec června...
Brnak46

Příspěvek od Brnak46 »

Podle všeho by ke zprovoznění mělo dojít v pátek

Konec uzavírky mezi Brnem a Znojmem. V pátek otevřou opravenou silnici I/53
bojler

Příspěvek od bojler »

Otevira se pry dnes o pulnoci. Mnohem zajimavejsi informace je tato, zverejneni v Rovnosti:

Na úsek mezi Znojmem a Lechovicemi má navázat zhruba dvacetikilometrová trasa mezi Lechovicemi a Pohořelicemi. V příštím roce tam ale pravděpodobně práce nezačnou, i když má projekt i stavební povolení. „S návazností počítáme, chceme se ale ještě podívat na to, jak rozšířit profil tohoto úseku. V některých místech mezi Lechovicemi a Pohořelicemi by rozhodně rozšíření na dva pruhy v jednom a jeden v opačném směru prospělo bezpečnosti i rychlosti dopravy. To chceme prověřit," řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Za sebe dodam, ze skoda nyni otviraneho useku. Prave tam by byl stridavy tripruh nejlogictejsi.
kot

Příspěvek od kot »

Co na to říci... Holt se staví podle x let starých projektů a na ně navázaných povolení.
Brnak46

Příspěvek od Brnak46 »

Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Hmm, to zní velmi profesionálně chvíli před teoretickým zahájením a vydaným povolením zkoumat, jestli je ta kategorie správná. :crazy:
Nicméně jsem asi rád, že to přišlo. Lepší pozdě než nikdy a spíš se nestačím divit. Realita vypadá tak, že peníze na tuhle stavbu jen tak nebudou. Je na místě zcela určitě změna na 3-pruh a samozřejmě nové povolení. Tahle stavba je jedna z nesmyslnějších, co ŘSD plánuje. Ta úplně nejhorší se právě otevřela.
Brnak46

Příspěvek od Brnak46 »

Aram96 píše: 3.7.2023 0:30:19 Je na místě zcela určitě změna na 3-pruh a samozřejmě nové povolení.
No, podle toho, co je v článku, se s tímto nepočítá.
Pravděpodobně nás to trochu zdrží. Do září chceme mít zpracovanou studii s dopady této
změny. Věříme, že to nebude mít žádný dopad na majetkoprávní vypořádání. Maximálně,
že by to mohlo mít dopad do změny stavebního povolení před jejím dokončením.
To by
nemusel být takový velký problém z hlediska času. Zahájení stavby se začátkem sezony
2024 je v tuto chvíli ohroženo. Spíše to vidím na konec roku 2024 nebo na začátek roku
2025.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Třeba to půjde bez záborů, protože na S 11,5 to vyznačit půjde. Nechám se překvapit.
Jako zcela bez nadsázky, tenhle 20 km záměr je opravdu jedním z největších nesmyslů, co ŘSD chystá. To tu silnici prostě zdaleka neposune tak, jako by ji posunul a udělal bezpečnou 3-pruh. Pořád to bude nadále silnice smrti, protože se tam naprosto běžně lítá dálničními rychlostmi. Ono se není moc čemu divit. Proto se vymyslel 3-pruh, jen je potřeba ho dávat tam, kam patří. Místo toho ho zatím cpou spíše na silnice, kde by to chtělo už 4-pruh kvůli intenzitám.
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Mám trochu strach, co z toho zase vznikne za paskvil, když to nebude mít žádný vliv na vydané stavební povolení a vykoupené pozemky. Vím, že 11,5 umožňuje i profil 2+1, ale na téhle silnici zúžené 3 pruhy úplně asi nechci, radši 2 normální a mít se kam schovat. Tady nejdřív jebnou kruháč a pak najednou řeší tři pruhy, bo rychlost a plynulost. Spíš bych vrhnul síly na přestavbu OK u Bantic na mimoúrovňovku a dokončení obchvatu Znojma, případně nějaké řešil ty Branišovice. Taky bych rád měl všude 13,5 ale raději 11,5 a MÚK, než nic...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já bych u té ještě nepostavené části změnil projekt. Z gruntu - 3-pruh a úsek okolo Branišovic řešit taktéž mimoúrovňově, resp. minimálně se musí zrušit přechod a omezení na 50, jinak je ta stavba na dvě věci. Otázka co křižovatka do Pohořelic, ta by asi šla přežít jako T-křižovatka. Ovšem ve světle přestavby všeho ostatního na MÚK ..

Ta přestavba nikterak nehoří, naopak je to celkem zbytná stavba ve chvíli, kdy se budou utahovat opasky. Raději ať dovykoupí pozemky, upraví dokumentaci a získají nové povolení. 2, max 3 roky navíc, nebál bych se toho. Za mě lepší mít tady za 5 let 3-pruh než mít za 2 roky nový 2-pruh. Byť s MÚK. Kdyby ta stavba tvořila obchvaty, tak bych byl raději za co nejrychlejší realizaci. Ale ta situace je tu přesně opačná.

Příprava MÚK Bantice je doufám v plánu, ten kruháč je naprosté faux pas.
A co by měli začít ještě řešit, je křížení 53 s 395. Po realizaci D52 bude tahle křižovatka mnohem více vytížená a absolutně neodpovídá budoucímu významu. Chybí tam odbočovací pruh vlevo a ty co tam jsou, jsou hrozně krátké, spíš klíny. Ale to je už na samostatný záměr.
bojler

Příspěvek od bojler »

No ta přestavba ve skutečnosti hoří. Jednak tam čas od času je nějaká ta tragická nehoda, ale především se silnice i přes neustálé opakované opravy průběžně rozpadá. Takže posunutí o pět let skončí tak, že bude ještě jedno kolo uzavírek a oprav něčeho, co se pak obratem rozkope.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Aha, stav vozovky mi teď, přiznávám, není znám, co tam byla ta uzavírka. Tak jako tak by se pořád vyplatilo to opravit a připravit 3-pruh, než postavit teď S 11,5 a pak někdy za 10 let dělat 3-pruh. Který dokud tam prostě nebude, tak bude ta silnice pořád velmi nebezpečná.
S 11,5 s MÚK bych ještě pochopil na té I/38 mezi MB a Jihlavou, tam je provoz znatelně nižší. Na I/53 je to skoro zločin.
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Já zase vidím riziko v tom, že pokud se nezačne příští rok, tak v těch dalších už začnou výrazně převyšovat připravené stavby (a to zejména dálniční) nad možnostmi rozpočtu, a pak to dopadne tak, že se zde jen na dlouhou dobu opraví povrch a dá se přednost něčemu, co má obchvatový charakter a ne "jenom" homogenizační".
A ta Bantická okružka je fakt jenom provizorium do doby, než se připraví MÚK, se kterou se pak počítá neprodleně do realizace, nebo je to takové to provizorium na nekonečno? Obávám se, že už jenom k ceně té okružky to tam bude už navždy, protože fungovat to holt bude, byť s výrazným omezením komfortu.
bojler

Příspěvek od bojler »

Já si myslím, že s ohledem na výšku valu uvnitř kruháku je vevnitř nějaký bunkr, takže asi na stálo :-) Jinak po první cestě musím říct, že výsledkem rekonstrukce jsou z pohledu řidiče tři věci:
1. ten kruhový objezd, neurazí nenadchne
2. stoupací pruh u Lechovic, to je dobrý
3. ve zbylé části trasy přibylo "místo za čárou" - takže tam může jet relativně bezpečně cyklista, částečně schovat odstavené auto a to je tak akorát všechno - třípruh tam namalovaný není a stejně většina řidičů jezdí na dělicí čáře, takže předjíždění nijak lepší není

P.S. trochu mimo téma - zajímal by mě důvod, proč máme obecně tak tlustý čáry u krajnice. nesmyslně to zužuje opticky silnici a v místě, kde teď značení není vůbec je najednou pocitově tolik místa + najednou řidiči jezdí vpravo...
Adam108

Příspěvek od Adam108 »

OT k bodu 3 (místo za čárou) - je spíše dobře, že řidiči jezdí vlevo, protože to odrazuje od nebezpečného předjíždění. Jednou jsem jel tady v Srbsku a pro řidiče neznalého balkánských poměrů je to zážitek. Silnice je sice široká pohodlně na 3 auta, ale nikdy nevíte, jestli se vám protijedoucí auto při předjíždění vyhne.
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Ano, toho jsem se bál - neurazí a nenadchne, takže už tam bude nafurt. Za mě je to promarněná příležitost, protože za 40 milionů, co stál tuším ten kruháč, mohl být dejme tomu ten nadjezd mimoúrovňové křižovatky. Pak stačilo přisypat "pár" milionů na ty větve a bylo by to. A pořádně. Ten projekt byl zde strašně jednoduchý. A pokud byl problém v pozemcích nebo povoleních, stačilo tu křižovatku nechat pár měsíců / rok zaslepenou. Najednou mají napilno prověřovat třípruh a sem dají kruháč. Prostě mi to hlava nebere. Dnes jsem si projel obchvat Dolní Lhoty na I/34 - dvě krásné průsečné křižovatky s přídatnými pruhy. Přehledné řešení nebuzerující řidiče na hlavní. Ale my je buzerovat budeme - kvůli pár strejdům, kteří mají na I/53 pomalu na každém kilometrů nějakou křižovatku. Tady se možná až předimenzovaně řeší několik mimoúrovňovek s kdejakou trojkou, o kus dál má být čtyřpruh... No prostě se mi chce blejt a podobně to za chvíli doprasí i jihlavské ŘSD na I/38.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ano, ta I/53 je prostě naprosto schiizofrenní projekt. Od začátku a se vším všudy. Včetně obchvatu Lechovic. Jako nemůžu přece se slávou otevřít obchvat s průsečnou křižovatkou s dvojkou a o 2 km vedle tvrdit, jak jsou úrovňové křižovatky smrtelně nebezpečné a přestavovat je - v horším případě na kruháč. A o dalších “pár” km dál tu úrovňovou stejně nechat tak, jak je (Branišovice).

Jinak kruháče na I/53 dávají smysl dva. Jeden už stojí u Suchohrdel a druhý by dával smysl pro napojení Miroslavi. Tam má být dle plánu MÚK. :ok: Pro žádný jiný není objektivní důvod.

A ještě více schizofrenní je 2 roky zavřít a přestavovat silnici z S 9,5 či 7,5 na S 11,5 místo toho, aby se rovnou přistavěl 3.pruh. Je to stejné jako s tou D1 u Brna, také tam v mnoha ohledech plánují stavět něco, co by dávalo smysl 15 let nazpět, ale ne dnes.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tady to smysl dává.
Když však vidím kruháče na dvojkách s trojkami, tam by měly být postaveny takové ty, které jdou projet prakticky rovně a třeba 30-40 km rychlostí. Ty, co mají pouze nějaký malý ostrůvek uprostřed, aby bylo jasné, že jde o OK. Ale šikanovat každé auto, které se tam s někým sotva potká, to je naprosto na hlavu. Kór když je dopředu krásně vidět, zda ke kruháči někdo přijíždí nebo ne.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Přes málokterý kruhový objezd je vidět na druhou stranu a nejen v cizině je naprosto běžné, že je střed nějak vyzdoben. Většinou upoutávkou na něco místního. U nás neustále jen nadáváme, že se všude budují kruhové objezdy a buď jsou malé nebo prudké nebo něco dalšího. Věřte, že ani v cizině se všude nebudují MÚK a při poslední dovolené jsem jich projel minimálně stovky. Přes jedno město jich bylo na krátkém úseku 14 a tvary tak prapodivné, že byste to bez značky za kruhák vůbec nepovažovali :) https://www.google.cz/maps/@43.8559116, ... &entry=ttu
Na jednom kruháku byla dokonce autobusová zastávka :)
https://www.google.cz/maps/@43.8527268, ... &entry=ttu
Ke všemu tam jsem si musel dávat pozor i kdo má přednost, protože ne všechny mají trojúhelník jako u nás anebo ho projíždět ve směru hodinových ručiček v zemi, kde se jezdí vlevo.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Honey: v Brně je taky kruhák, kde jsou zastávky hned dvě.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tak zatím první zkušenost, projeto tam i zpět. Stoupák za Lechovicemi dobrý, ten pomůže, jen měl začínat prostě dávno na tom obchvatu Lechovic.
Kruháč u Bantic fraška. Bylo mi špatně, když jsem viděl, jak ty proudy z obou stran musí zpomalit na 30 a projet to kvůli pár odbočujícím na vedlejší. :zvraci:
Šířka komunikace je sice dobrá, objedete lépe traktor, nicméně jen za ty dvě jízdy jsem byl svědkem rovnou dvojího "vynucení si uhnutí" nějakými dvěma imbe*ily, kteří prostě začali předjíždět, byť něco jelo do protisměru. :roll: A obávám se, že přesně tohle bude ta S 11,5 "vychovávat", protože to umožňuje. Je to tady prostě dálnice, akorát má 2 pruhy a ne 4. MPR 100 bych sem s klidným svědomím dal. Rozhledy jsou bez nadsázky lepší, než na kdejaké zatáčce na dálnici/SMV.
Cestou tam se jelo podle kamionu před námi, zpět - sobota - už pořád 110-120, sem tam někdo ještě předjížděl, přitom jel dalších klidně 8 km hned za dalším autem. Dokud nepřišel opačný mamlas, který jel 70-80, pořád. A za ním se nás táhlo třeba 15 aut klidně 10 km, podotýkám osobák. A prostě nepředjedete, stihli to dva nebo tři první. Ale je pravdou, že to bylo na té zatím nepřestavěné části, kde jsou kopečky.

Suma sumárum .. když se to prostě už má přestavovat a dělat MÚK, tak tady fakt má být 3-pruh a teď už mi to nikdy nikdo nevymluví. I kdyby se to mělo stavět až za 4 roky místo příští rok. Dříve jsem si říkal, že S 11,5 by měla být standardem na každé jedničce. Ne, na takovýto provoz bude lepší opravdu mít tu komunikaci užší a ideálně i pruhy opticky užší, pak tam jezděme 90-100 a počítejme s průměrnou rychlostí 70. Klidně k tomu i úrovňové křižovatky. A pro některé .. ano, je to velký rozdíl jet tu 53 110 km/h nebo 70. Udělá to rozdíl klidně 10 minut, což je cca třetina celkového času.
Pokud jsou MÚK, tak 3-pruh - samozřejmě se bavím o delších souvislých tazích. Protože hlídat tady na té S 11,5 každý den ať už hlídkami nebo radarem 90tku, to by byl IMHO zase opačný totální nesmysl. Ta silnice je postavena prakticky na 110 km/h, proč to teda pak takhle staví. :roll: Bohužel v kombinaci s absencí 3-pruhu tím bude nebezpečná pořád dál, odpadnou akorát ty křižovatky. Ale smrťáky a čelní střety ne. :(

OT: Snad bude jiná situace na I/38, kde je v plánu rovněž S 11,5 s MÚK, ale ten provoz je tam znatelně nižší. Tam to snad takový problém nebude, protože se bude dat ty sváteční pravidelně předjet a nebude tam tak velký výskyt těch vystresovaných a riskujících. Jenže on tam ten provoz pravděpodobně dost naroste, až se vyřeší většina obcí. :? Třeba se pak přestaví alespoň ty zbylé úseky bez obcí na 3-pruh.

Honey: vůbec bych si nebral příklad ze zahraničí. V době, kdy se řeší každý gram spalin jsou ty kruháče o to větší nesmysl a defakto přežitek. Mají být tam, kde opravdu odbočuje/najíždí hodně dopravy a to odbočování je vesměs vyrovnané do všech směrů - čili se kříží silnice s podobným významem - ať už dvojky či málo zatížené jedničky. Nebo když tam jsou jinak neřešitelné špatné rozhledové poměry. A samozřejmě v zástavbě mohou dobře posloužit, protože tam nezpomalují nebo minimálně. Ale i tam se to dá přehnat, stačí si zajet do Prostějova. :)
Kruháče na jedničkách pro napojení těch málo významných silnic jsou nesmysl stejně jako kruháče na T-křižovatkách. Na těchto hlavních jedničkách jako je 53, by neměly být vůbec, spíše jen ty MÚK popř. stykové. Protože ty emise NA jen kvůli kruháči, to musí být radost.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Byla zadána studie na možnost úpravy na 2+1.
https://smlouvy.gov.cz/smlouva/25603207?backlink=fm115
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
martas

Příspěvek od martas »

Lenny píše: 31.8.2023 19:56:12 Byla zadána studie na možnost úpravy na 2+1.
https://smlouvy.gov.cz/smlouva/25603207?backlink=fm115
Potvrzení od Mátla v rozhovoru v Hospodářkách: Vnímáme, že dvoupruhová komunikace je na řadě míst nedostačující. Přepracováváme například projekt mezi Lechovicemi a Pohořelicemi, kde se mělo stavět ve dvoupruhu, ale zaměníme ho pravděpodobně za střídavý třípruh. I u silnice I/20 od Plzně na Tábor vnímáme, že by bylo dobré ji řešit třípruhem nebo čtyřpruhem.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tývole ! Najednou se těším do práce. Dnes všechno půjde líp. :ok:
Snad z toho tedy něco bude. Lepší vánoční dárek jsem si nemohl přát. Asi to tu fakt někdo čte. :D
Odpovědět

Zpět na „I/53“