I/19 Chýnov, obchvat
Re: I/19 Chýnov, obchvat
Hlavne ze pani ing.Tesarova si to v Jihlave na ŘSD odskrtne ze je podle norem
podobne severni obchvat Havl.Brodu (ktery se prebudovava), planovany paskvil u Pelhrimova... vse podle norem:))
Tesařová si nic neodškrtne
1) Naštěstí je už v důchodu
2) Stavba patří pod JČ kraj
1) Naštěstí je už v důchodu
2) Stavba patří pod JČ kraj
Souhlasím. Jestli se budou nadále stavět takovéhle stavby pro tyto důležité tahy, tak se nikdy v počtu nehod Německu nepřiblížíme ani na krok. Minimálně tam měl být most a jedna větev jako propojka. To vymlouvání se na délku přípravy dávno pominulo. Snad toto byl opravdu poslední obchvat tohoto rázu.
Až dnes jsem poprvé zavítal na obchvat Chýnova a překvapilo mě, jak rychle jsem se dostal od jeho východního začátku k západní křižovatce s II/409, kde jsem odbočil na Turovec. Přece jen člověk byl zvyklý na klikatý a kopcovitý průjezd intravilánem, který trval o poznání déle.
Ke křižovatce samotné: Jasně, že úrovňová křižovatka je levnější řešení, ale to, že se vedlejší silnice z obou stran zvedá, místo toho, aby hlavní podešla a nějak se mezi nimi postavily rampy (v krajním případě i jedna jediná, ale na onom místě by krásně pasoval diamant), prostě už na první pohled vypadá jako paskvil.
Ke křižovatce samotné: Jasně, že úrovňová křižovatka je levnější řešení, ale to, že se vedlejší silnice z obou stran zvedá, místo toho, aby hlavní podešla a nějak se mezi nimi postavily rampy (v krajním případě i jedna jediná, ale na onom místě by krásně pasoval diamant), prostě už na první pohled vypadá jako paskvil.
Zajímalo by mne, co na projekt říkal bezpečnostní audit a jak se s ním projektant vypořádal...
Viz též
Nad nebezpečným obchvatem u Chýnova kroutí hlavou i expert
Viz též
Nad nebezpečným obchvatem u Chýnova kroutí hlavou i expert
0310/II kolem Malše
Mám alespoň částečně prsty v: 1104/II, 4704, 4705, D48 Bělotín-Rybí, I/19 obchvaty Obrataň a Kámen, II/114 Dobříš, II/602 Vysočina a dalších...
Mám alespoň částečně prsty v: 1104/II, 4704, 4705, D48 Bělotín-Rybí, I/19 obchvaty Obrataň a Kámen, II/114 Dobříš, II/602 Vysočina a dalších...
Tak jsem si článek schválně přečetl, abych se "podíval" na toho "dopravního experta"...
Trochu přemýšlím nad tím bezpečnostním auditem - co by na to asi tak měl říct? Jedná se o standardní řešení (viz např. I/38 na obchvatu Štoků)...všude jinde to bez problému funguje. Projel jsem si křižovatky i z vedlejších ramen a nic nepřehledného na nich není. Ano, MÚK je MÚK, ale to už tu nemá smysl znovu omýlat. Jedině snad, ať se u dalších podobných staveb na páteřních jedničkách už nešetří a staví se pořádně.
= Dopravní expert nechápe princip přídatných pruhů a navrhuje na silnici I. třídy kruháč, protože nic jiného sám vymyslet neumí.Nejde mi do hlavy, proč tam jsou tři pruhy hned vedle sebe, jeden rovně a dva odbočovací, pro řidiče to je velmi matoucí a nebezpečné,“ popisuje expert Budský s tím, že situaci by nejlépe vyřešilo vybudování kruhového objezdu.
= Tohle mluví podle mě za vše - není chyba v obchvatu ale v lidech, kteří řídí auto, byť na to mentálně nemají. Začínám se bát, aby mě nějaký podobný jouda někde nesestřelil, jenom proto, že si nevšiml křižovatky.„Ve všech případech se jednalo o nedání přednosti oproti svislé dopravní značce Dej přednost v jízdě!“ popsala mluvčí táborských policistů
= Tak teda jak? Všechno špatně a honem kruháč nebo jen stačí doplnit DZ a časem to snad bude fungovat i tady, když to může fungovat všude jinde?„Chybí mi tady například výrazná a velká stopka pro řidiče z vedlejší. Nebo například velké značky, které známe z dálnic, nebo psychologické brzdy,“ dodává Budský.
= Co na to říct? To by asi mělo platit kdykoliv, kdy jouda sedá za volant.„Doporučení ze strany policistů je, sledovat dopravní značky a plně se věnovat řízení a situaci v křižovatce. Aktualizovat si mapové podklady v navigacích a nejezdit podle zvyku,“ zakončili.
Trochu přemýšlím nad tím bezpečnostním auditem - co by na to asi tak měl říct? Jedná se o standardní řešení (viz např. I/38 na obchvatu Štoků)...všude jinde to bez problému funguje. Projel jsem si křižovatky i z vedlejších ramen a nic nepřehledného na nich není. Ano, MÚK je MÚK, ale to už tu nemá smysl znovu omýlat. Jedině snad, ať se u dalších podobných staveb na páteřních jedničkách už nešetří a staví se pořádně.
Souhlas. Navíc otázkou je, jestli by tady MÚK vůbec pomohlo. Když tam jezdí takoví joudové, co nedávají pozor, tak lehce nemusí dát přednost ani při nájezdu z MÚK...
Je hrozný rozdíl, když tam původně silnice už vedla a dojeli jste po ní do obce. A teď je najednou po cestě dávání přednosti.
Kdyby tam silnice nebyla ale vznikl kus nové na zelené louce, tak si myslím, že tam ty nehody nejsou.
MÚK by toto určitě řešila. Kór právě v těchto případech, kdy tam pořád postaru vede ta vedlejší silnice a křižuje hlavní trasu, o to spíš tam měl být most a případné větve na propojení.
Hlavně ne kruháč, ten dopravní expert výše ať se jde zahrabat .. v tomto rozhodně souhlas s janem91.
Kdyby tam silnice nebyla ale vznikl kus nové na zelené louce, tak si myslím, že tam ty nehody nejsou.
MÚK by toto určitě řešila. Kór právě v těchto případech, kdy tam pořád postaru vede ta vedlejší silnice a křižuje hlavní trasu, o to spíš tam měl být most a případné větve na propojení.
Hlavně ne kruháč, ten dopravní expert výše ať se jde zahrabat .. v tomto rozhodně souhlas s janem91.
Pokud kruháč, tak 30m před křižovatkou na silnici od Turovce. Po vyjetí z něj by se asi zamezilo tomu, aby někdo vjel bezmyšlenkovitě devadesátkou "postaru" rovnou do křižovatky ve které má teď dávat přednost.
Ta silnice tam sice původně vedla, ale v jiné stopě a taky se napojovala v jiném místě. Vede v nové trase, právě kus je na zelené louce, takže nikdo nemůže tvrdit, že jede po paměti. Tento argument beru jen v případě, kdy křižovatka zůstane stejná a dojde jen ke změně přednosti.
Hledáte chybu v normách, ale chyba je jen v řidičích... jezdím tam pravidelně a ta křižovatka není vůbec nebezpečná. Teda pokud tam jezdí člověk při smyslech.
Hledáte chybu v normách, ale chyba je jen v řidičích... jezdím tam pravidelně a ta křižovatka není vůbec nebezpečná. Teda pokud tam jezdí člověk při smyslech.
Tady jsme ve shodě, pár příspěvků zpátky píšu, že jsem si to schválně byl projet a také jsem nechápal jsem co se tam děje. Pro mě je to krásná nová přehledná silnice a znám bezpočet zákeřnějších úseků.
Ale takové jsou i další. Křižovatky nejsou kolikrát nebezpečné parametricky, ale vzhledem k tomu provozu se tam stejně bourá. A tak se plánují přestavby na MÚK (a někde bohužel OK). Řekl bych, že to může být klidně tento případ také. Jsou to především ty tahy, které jsou defakto dálniční dálkové, jen jsou ve 2-pruhu. Což 19 beze sporu je.Paul1 píše: ↑2.8.2023 6:37:52 Ta silnice tam sice původně vedla, ale v jiné stopě a taky se napojovala v jiném místě. Vede v nové trase, právě kus je na zelené louce, takže nikdo nemůže tvrdit, že jede po paměti. Tento argument beru jen v případě, kdy křižovatka zůstane stejná a dojde jen ke změně přednosti.
Tady by se asi slušelo dodat, že úsek II/409 mezi D3 a I/19 není žádná tuctová dvojka, ale spojka pro ČB a všechny obce kolem D3 až k Plané a většinou Moravy, částí Východních Čech a menší částí Vysočiny. Zasloužila by si minimálně přestavbu do normovaného profilu o šířce 7,5 m.
Alebo zákaz tranzitu ND, do Turovca úsekové meranie a vôbec vysvetliť všetkým, že majú ísť láskavo po D3 až do Tábora, keď už to tam je postavené.prof2 píše: ↑3.8.2023 0:53:22 Tady by se asi slušelo dodat, že úsek II/409 mezi D3 a I/19 není žádná tuctová dvojka, ale spojka pro ČB a všechny obce kolem D3 až k Plané a většinou Moravy, částí Východních Čech a menší částí Vysočiny. Zasloužila by si minimálně přestavbu do normovaného profilu o šířce 7,5 m.
Silnice mají být navrhovány "blbovzdorně", takže jestliže se tam bourá nadměrně, více než jinde, tak je absurdní to obhajovat tím, že si za to řidiči můžou sami. Jestliže statistika říká, že je tam několikanásobek nehod oproti jiným křižovatkám, tak tam opravdu bude někde chyba v provedení. To je neokecatelné. Jinak by ti samí řidiči bourali stejně často i jinde, jenže oni jinde tak často nebourají ....
Stejným stylem byste jinak mohl okecat slabost jakéhokoliv výrobku. Prostě když výrobek způsobuje více problémů než jiný obdobný výrobek, tak asi nebude chyba někde jinde. Je v tom výrobku. Byť si o uživatelích můžete myslet co chcete. Jiné obdobné výrobky jim tolik problémů nedělají, těm samým lidem!
A podle jaké normy se teda má posuzovat míra idiocie jednotlivých řidičů, aby se to udělalo dostatečně blbovzdorně?
Většina nehod tam vznikla tím, že lidi vjíždějí popaměti do křižovatky od Turovce a prostě jedou. Takže směr od Turovce zastavovat a preventivně vyndat z auta a nalískat pětadvacet na holou s pořváváním dej přednost, dej přednost, dej přednost...?
No jestli si nevšimli, že tam přibyl obchvat, tak asi nelze jinak než přirozeným výběrem... 
Místní situaci detailně neznám. Ale jsou tam značky "Stop"? Je na ní upozorněno dopředu, tedy "Stop za 50 metrů"? Je značka "Stop" zvýrazněna žlutým okrajem? Tohle by snad mělo stačit, není nutné někoho lískat. A hodně to pomůže.
Jeden příklad z praxe - Moje dnešní zkušenost jízda v ulici Na Jarově, která je pocitově hlavní ulicí, ale ve skutečností jí není. Takže tam bylo v minulosti dost kolizí, protože lidem nedocházelo, že nejsou na hlavní a mají tudíž dávat přednost zprava. Nějakou dobu je tam doplněná jedna celkem jednoduchá věc - vodorovné značení hranice křižovatky a připomene Vám to, že na hlavní nejste. Alespoň na mě to funguje. Jak vidím, tu čáru na silnici napříč, tak se mi aktivuje myšlenka, že nejsem na hlavní. To uvádím jako příklad, že to jde a funguje to.
https://mapy.cz/s/darogekumu
Vždyť se na to koukněte, jsou tam přidané drncáky, několik značek s předností avízuje co přijde a všechno jedno stejně. Stopku k připojovacímu pruhu dát nesmíte, problém je v křížení, ne připojení doprava.
https://www.google.com/maps/@49.39891,1 ... ?entry=ttu
https://www.google.com/maps/@49.39891,1 ... ?entry=ttu
Je zde, ano bohužel, vliv toho, že dříve se zde jelo bez zastavení.
Já to sice taky nechápu, jak si někdo může nevšimnout takové novostavby a ještě navíc svítících stopek, ale je to bohužel tak. Snad si to co nejdříve sedne.
Druhá věc ale je, že toto je prostě silnice, kde doprava na hlavní valí a nemá být ideálně vůbec omezována a silnice takového významu se má stavět ideálně jako 2+2 (jde o dálniční propojení Moravy s jižními Čechy), minimálně však výhradně s MÚK. Obchvat je svým řešením bohužel tak do 80.-90. let, bohužel tak to s některými projekty u nás je, že se staví o dekády později a pořád s původní podobou. A tuplem mají být na těchto důležitých jedničkách MÚK tam, kde jsou průsečné křižovatky.
Já to sice taky nechápu, jak si někdo může nevšimnout takové novostavby a ještě navíc svítících stopek, ale je to bohužel tak. Snad si to co nejdříve sedne.
Druhá věc ale je, že toto je prostě silnice, kde doprava na hlavní valí a nemá být ideálně vůbec omezována a silnice takového významu se má stavět ideálně jako 2+2 (jde o dálniční propojení Moravy s jižními Čechy), minimálně však výhradně s MÚK. Obchvat je svým řešením bohužel tak do 80.-90. let, bohužel tak to s některými projekty u nás je, že se staví o dekády později a pořád s původní podobou. A tuplem mají být na těchto důležitých jedničkách MÚK tam, kde jsou průsečné křižovatky.
Nezlobte se na mě, ale jestli toto někdo přehlédne, protože jede po paměti, tak je celkem jedno, že mu uděláte múk. Protože takový člověk za volant fakt nepatří a botu udělá tak nebo tak jinde. Třeba jízdou v protisměru na tom 2+2. Prostě silnice nemůže být dostatečně blbovzdorná, pokud má projekt počítat s tím, že někteří řidiči jezdí se zavřenýma očima...
Vzpomeň na to, co se dělo po zprovoznění u Rádelského mlýna u Jablonce.
A to tě tam naváděly čáry, značky a já nevím co. A stejně to tam někteří rvali přes dvojitou plnou.
Síla zvyku je silná.
Ale jinak souhlas .. přehlédnout křižovatku, ať už jedu po paměti nebo ne .. je prostě na odejmutí řidičáku, protože řidič v tu chvíli nemohl být duchem přítomný.
Já tu MÚK nepsal kvůli těmto nehodám, tady měla být tak jako tak kvůli významu té silnice.
Ale jinak souhlas .. přehlédnout křižovatku, ať už jedu po paměti nebo ne .. je prostě na odejmutí řidičáku, protože řidič v tu chvíli nemohl být duchem přítomný.
Já tu MÚK nepsal kvůli těmto nehodám, tady měla být tak jako tak kvůli významu té silnice.
Pro porovnání se podívejte např. na tuhle podobnou křižovatku: https://mapy.cz/s/monakefeke
Pocitově tam je zúžené místo + 2x stopka. Proč je tam asi ta stopka zopakovaná?
U Chýnova je naopak v křižovatce jen jedna miniznačka dej přednost v jízdě.
Pocitově tam je zúžené místo + 2x stopka. Proč je tam asi ta stopka zopakovaná?
U Chýnova je naopak v křižovatce jen jedna miniznačka dej přednost v jízdě.
Je pravda, že zpočátku byl např. ten Rádelský mlýn několikrát kvůli těm "staromilcům" se zavřenýma v TV. Dnes se to už dávno usadilo a problémy se nekonají. S tím Chýnovem to časem bude stejné.