I/43 v úseku D35 - Polsko

Brno (I/42) – Boskovice (I/19, I/73) – Svitavy (D35) – Opatov (I/14) – Lanškroun – Štíty (I/11) – Králíky (I/11) – Polsko
Odpovědět
michal

Re: I/43 Lanškroun-Dolní Lipka

Příspěvek od michal »

Klasická poučka je, že nová silnice přitáhne další dopravu. Takže je jasné, že tady to bude platit dvojnásob. Jsou tedy dvě možnosti - postavit něco kloudného, nebo to nechat, jak to je. V prvním případě jsem toho názoru, že by bylo vhodnější využít I/44, D35 a D46. Protože natažení dopravy na obchvat Lanškrouna vyžaduje navazující S/D73, jinak je to celkem k ničemu. V druhém případě je potřeba počítat s tím, že Poláci už budou na hranicích a my teprve zjistíme, že druhá varianta byla špatně. Myslím, že zrovna na tuhle trasu je potřeba koukat opravdu v souvislostech, to není jen o obchvatu Lanškrouna. To je o S/D73, o obchvatu Brna přes Bystrc, o zpraseném územním rozvoji dálniční sítě u Brna...
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Mně se líbí, že i tady se naráží na to, že neexistuje S73. Ta prostě musí vzniknout, mezi D52 a D35. Nadále by se pak mělo pokračovat s S44, od které se pak bude odpojovat S11 u Králíků do Polska. S44 se má stavět, a S11 beru jako detail, důležitější je S73, a doopravdy její protažení k Rajhradu. Do té doby, dokud nebude tohle, nemá u Králíků smysl nic stavět.
A k přetížené I/43 mám jen tohle: dobře nám tak. To máme za neschopnost postavit to, co se dříve plánovalo jako R43. Můžu jen doufat, že se probudíme i tady tak, jako jsme se probudili s D35.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

NullDeVoid píše: 11.8.2023 9:41:37 A k přetížené I/43 mám jen tohle: dobře nám tak. To máme za neschopnost postavit to, co se dříve plánovalo jako R43. Můžu jen doufat, že se probudíme i tady tak, jako jsme se probudili s D35.
Já to bohužel vidím realisticky tak, že bude úspěch když se I/73 postaví od D35 po Kuřim včetně jižního obchvatu a napojení na I/43 a VMO Brno. Trasa přes Bystrc si myslím že bude ještě dlouho zablokovaná, ikdyž tomu upřímně nerozumím, přes Bystrc se to komplet zakryje, most v tubusu přes řeku pod hrází bude na obou stranách ústit do tunelu, zatímco teď vede přes většinu Bástru čtyřpruh po povrchu a dělí ho napůl. Podle mě si to protestující lidi neuvědomují, nebo protestují už z principu za každou cenu...
michal

Příspěvek od michal »

Ona vzniknou nemusí. Měla by. Ale nemusí. A pokud vzniknout má, tak by měla vzniknout v kontextu toho, že stavíme dálnici v trase dálnice, která měla spojit Vratislav s Vídní nejlepší možnou cestou. Tedy že přitáhne tranzit Polsko-Rakousko, že potřebuje lepší řešení v jižní části Brna (neboli jihozápadní tangentu), že potřebuje severně od D35 pokračovat přímo, ne nějakými úskoky sem tam a pak se ještě rozšafně točit na x kruhových objezdech. No a jsme u toho. Neřeší se to jako ucelený tah, ale ad hoc. Je to několik staveb, které na sebe vůbec nenavazují. A stačí říct slovo tranzit a v Bystrici houkají sirény, takže si nemyslím, že tudy povede cesta... Prostě to je celé nedomyšlené, úplně stejně idiotsky jako D55 končící obchvatem Břeclavi, který nemá na rakouské straně odpovídající protějšek, který by to dotáhl k A5.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

I kdyby na krásně dopadla S73 až k D1, pořád to bude u Brna celkem špunt. Ten by vyřešily až naprosto hypotetické tangenty, které by velmi zjednodušeně řečeno udělaly obchvat brněnské D1. Ale ty jsou ještě mnohem více vzdálené realitě než dostavba S73 až k D1.

A tudíž, pokud to bude průchozí krajinou, terénem a za relativně odpovídající náklady, tak bych se přikláněl rovněž k napojení na S44. Tak má část dopravy šanci Brno minout úplně. Pokud to nedopadne, tak holt historickou trasou a přes S73.

Pokud Poláci opravdu začnou plánovat 4-pruh až na hranice, tak by u nás muselo padnout rozhodnutí, jestli se napojíme či nikoli. Pokud se máme napojit, tak jedině 4-pruhem, cokoli jiného by bylo naprosto nesmyslné, dočasné a k ničemu. Nehledě na intenzity (budiž, stačil by třeba 4-pruh bez odstavného). Pokud nemáme, tak by se nesměl postavit jediný obchvat a naopak tuhle trasu ideálně ještě něčím znevýhodnit.

Ale myslím si, že 3.dálniční propojení s Polskem, právě někde tady uprostřed, je odpovídající a bude přínosné. Navíc si všimněte, že my jsme sice v nicmoc terénu, ale není to zdaleka takový kus, jaký musí stavět oni až na hranice. ;) Když se podíváme na rozložení všech sítí na severu ČR, tak je to pro S-J I/7, D8, S35, D11, - , D1. Tak právě tu velkou díru mezi D11 a D1 tahle případná dálnice vyplní. Ale určitě to nevidím jako nutnost. Brno-Wroclaw po S73-D35-D11-S3-S5-A4 bude pořád celkem přijatelná “zajížďka”.
Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

Prochazim si prispevky a idealni by byla verze NullDeVoida (vidlicka za Cervenou Vodou), ale jen klasicke upravene jednicky se stoupacimi pruhy I/11 na Olmik a I/43 Brno. Na Lanskroun jsem nikdy nejel, teren neznam, nicmene dost casto jezdim Wroclaw - UH a zasadni problem jsou serpentiny u Busina. Tam to snad muze vyresit jedine tunel a za sebe nych preferoval tento smer (I/44). Vysvetlim - predstavte si PL kamion jedouci smerem na AT/HU od Wroclawi - objizdet po dalnici pres Ostravu/Nachod nebude, to je 100 km navic. Radeji sjede tech par serpentin pres jediny (!) kopec a je zase na rovine v nizine. Pak na Brno/Viden po D46 a na Madarsko po D55 tady se Brnu zcela vyhne, jelikoz to bude jeste dlouho problemovy bod na mape stredni Evropy, nez (a jestli) se vse dostavi.
Ad Aram: zajizdka S73/D35/D11/S3/S5 na trase Brno/Wroclaw je kilometrove vyrazna na to, aby se zmenily trasy. Osobak si ten cas mozna nadezene, ale kamion, který jede skoro pořád 85-90, tak 100km navíc = 1h10-15min. Tolik času z Lipky do Postřelmova na I/44 neztratí a navíc ušetří 100 km mýtného...
koní pod kapotou není nikdy dost :)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Pravda, já to bral asi spíš pro osobáky. Přirovnával jsem si to také trochu k Praha-Mnichov. Tam také dálnice nevedou “rovně” a jezdí se po nich, byť s tou zajížďkou. A kdyby vzniklo přímější dálniční spojení (utopie přes Šumavu), tak ta úspora by nebyla zase tak zásadní, aby to zaplatilo drahou dálnici Šumavou. Přišlo mi to tady obdobné, s jedním rozdílným “detailem”… nejsme tady v národním parku. :)
Ale je pravdou, že nevím jak NA no.
ttc

Příspěvek od ttc »

Pánové, je pěkně tak vemte auta a jeďte se do okolí Králik povídat. To co píšete vás usvědčuje, že jste nebyli blíže než 50km a nebo jste tam byli již před desítkami let a nic si nepomatujete..... Případně alespoň prozkoumejte mapy.

S44 nepojede na Králiky - to spojka Olomouc-Jeseník (původní část do Mohelnice dnes obětovaná jako D35) ale i tak se dál staví na Šumperk a severně. Pokud jde o směr na Králiky, tak tam jede I/11. Na této relaci se u Postřelmova právě staví I/11 obchvat Chromče (ten odvede dopravu z Chromče a Bludova). Jednak to není 2+2, ale kasická I.tř. a jednat se podívejte na její konec a zkuste navrhnout trasování - stačí první 3km - problém tam bude dostat i I/11 mimo obec a mimo svah, jak by jste tam chtěli dostat 2+2? A teprve pak začíná terén viz. serpentíny za Bušínem.

Pokud tu chcete hledat trasu tak Králiky Štíty je sranda - široké údolí - lze si vybrat stranu či ji i klidně několikrát změnit. Od Štítů na jih to bude vždy o kopcích a navíc je tam přírodní park Březná, který je docela velký a je od součaných tras I/11 a I/43 na jih - tedy dost omezuje směr na jihovýchod a částečně i na jihozápad.
přírodní park Březná
přírodní park Březná
prirodni park Brezna.jpg (225.72 KiB) Zobrazeno 3562 x
A pro zájemce ještě si prohlédněte plochy mezi I/43 a obcí Cotkytle - tam jsou hned dvě přírodní rezervace a jedna přírodní památka (s dotykem s současnou I/43)
kot

Příspěvek od kot »

2 ttc : Pěkná smeč plánovačům od stolu kolego !!! :lol:
Mike

Příspěvek od Mike »

kote, oni němci věděli, kudy to prohnat
tak to prožeňme tamtéž ;)

jinak ano, v Králíkách jsem nebyl rok ( nyní se jezdí na nákupy do Mitennwalde )
ve Štítech naposledy v květnu
přes Cotkytli jsem jel rovněž v květnu
Dolní Lipka a Červená Voda před 14ti dny 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
michal

Příspěvek od michal »

A sakra! Jak to že si plánovači od stolu nevšimli CHKO České středohoří?! :D
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Hranice PP určená silnicí 11 a 43 je spíše pouze od stolu zřízená administrativní linie a skutečné přírodní území začíná až za obcemi. Proto se uvnitř PP nachází i komunální skládka. Když to přeženu, nebyl by proto problém podél obcí trasu vést a hranice PP posunout až k nové komunikaci. Ale něco jiného je běžná silnice a něco jiného čtyřpruhová rychlostní komunikace, po které nechceme jezdit kvůli zatáčkám 60. A nejsme barbaři a PP se dá vyhnout.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
ttc

Příspěvek od ttc »

Mike píše: 13.8.2023 18:32:07 kote, oni němci věděli, kudy to prohnat
souhlas
kot

Příspěvek od kot »

A jak snadno to probíhalo, michale ?
ttc

Příspěvek od ttc »

Honey72 píše: 13.8.2023 19:47:21 Hranice PP určená silnicí 11 a 43 je spíše pouze od stolu zřízená administrativní linie a skutečné přírodní území začíná až za obcemi. Proto se uvnitř PP nachází i komunální skládka. Když to přeženu, nebyl by proto problém podél obcí trasu vést a hranice PP posunout až k nové komunikaci. Ale něco jiného je běžná silnice a něco jiného čtyřpruhová rychlostní komunikace, po které nechceme jezdit kvůli zatáčkám 60. A nejsme barbaři a PP se dá vyhnout.
Souhlas (akorát to posunutí hranice nebude tak lehké)

já jen nechápal kdo tu chce posílat S44 která vede jinudy a na I/11 je problém hned zkraje Olšany - z jihu je příroda, kostel, domov důchodců a nad nimi místní vlek.... docela dost na odpor, ze severu Olšan to znamená projít průmyslem, kde mimo budov je jen řeka Morava a celé to bylo v roce 1997 zaplavené a poté protnout kontinuální zástavbu co jde k Hanušovicím... takže také problémy...
Z toho plyne buď jižně tunel pod sjezdovkou, nebo severně estakáda... objí přes 1km... to mi nepřijde ani trochu jako dobré trasování a navíc to není jediné místo s problémy na trase ke Štítům.
michal

Příspěvek od michal »

Mike píše: 13.8.2023 18:32:07 kote, oni němci věděli, kudy to prohnat
Nemůžu si pomoct, ale v kontextu dění mezi lety 1933 a 1945 mi z věty "oni němci věděli, kudy to prohnat
tak to prožeňme tamtéž" běhá trochu mráz po zádech... :oops:
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Tak jasně že když si vezmeme jaká zvěrstva se při II. světové děli tak je ta věta nechutná. Ale ona ta exteritoriální dálnice měla něco do sebe a ta trasa by i v dnešní době dávala docela smysl. Kombinace Exteritoriální+Baťovi dálnice by mi ani v dnešní době vůbec nevadila :) .
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Jen bych rád podotkl, že Němci páchali zlo 12 let, ale zlo sovětů trvá dodnes. Víc lidí mrtvých, větší škody, větší despota u kormidla, celkově daleko horší dopad to mělo.
A rád bych taky řekl, že kdyby Hitler nebyl debil, tak my bychom měli řádnou dálniční síť. S13, S73… Jenže on se nikdy neměl dostat k moci. Je to selhání tehdejšího systému, který vznikl díky katastrofálnímu dopadu konce 1. sv. v.
A jako další bod bych dodal, že při trasování S11 jsem se důrazně díval do map a vyhýbal se všem CHKO a PP apod., protože mi je jasný, že tamtudy nic neprojde. A taky jsem dodával, že ano, bylo by to náročné, vyžadovalo by to estakády a tunely. ALE! Stálo by to za to. Tvořilo by to strategické propojení. Za tím si stále stojím. S11 mezi HK a Slovenskem je něco, co by se mělo postavit. Až bude vše, co se nyní plánuje hotové.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
michal

Příspěvek od michal »

darwousek píše: 13.8.2023 20:43:35 Tak jasně že když si vezmeme jaká zvěrstva se při II. světové děli tak je ta věta nechutná. Ale ona ta exteritoriální dálnice měla něco do sebe a ta trasa by i v dnešní době dávala docela smysl. Kombinace Exteritoriální+Baťovi dálnice by mi ani v dnešní době vůbec nevadila :) .
Ano, ta trasa dává smysl i dnes. Ale jen za předpokladu, že se postaví dálnice od hranice k hranici (a tím nemyslím krajů). To, co předvádí ŘSD, kdy napojuje S/D73 do D1 před Brnem (sic!), jak na S/D73 navazují přeložky severně od D35, to s nějakým uceleným tahem nemá nic společného. Čili pokud se to přes 80 let staré dědictví, které mělo sloužit trošku jiné relaci, vykuchá a zbyde z toho jen ten kus ve vnitrozemí, tak je to tak trochu blamáž...
mindik

Příspěvek od mindik »

ttc píše: 13.8.2023 14:23:38 Pánové, je pěkně tak vemte auta a jeďte se do okolí Králik povídat. To co píšete vás usvědčuje, že jste nebyli blíže než 50km a nebo jste tam byli již před desítkami let a nic si nepomatujete..... Případně alespoň prozkoumejte mapy.

S44 nepojede na Králiky - to spojka Olomouc-Jeseník (původní část do Mohelnice dnes obětovaná jako D35) ale i tak se dál staví na Šumperk a severně. Pokud jde o směr na Králiky, tak tam jede I/11. Na této relaci se u Postřelmova právě staví I/11 obchvat Chromče (ten odvede dopravu z Chromče a Bludova). Jednak to není 2+2, ale kasická I.tř. a jednat se podívejte na její konec a zkuste navrhnout trasování - stačí první 3km - problém tam bude dostat i I/11 mimo obec a mimo svah, jak by jste tam chtěli dostat 2+2? A teprve pak začíná terén viz. serpentíny za Bušínem.

Pokud tu chcete hledat trasu tak Králiky Štíty je sranda - široké údolí - lze si vybrat stranu či ji i klidně několikrát změnit. Od Štítů na jih to bude vždy o kopcích a navíc je tam přírodní park Březná, který je docela velký a je od součaných tras I/11 a I/43 na jih - tedy dost omezuje směr na jihovýchod a částečně i na jihozápad.

prirodni park Brezna.jpg

A pro zájemce ještě si prohlédněte plochy mezi I/43 a obcí Cotkytle - tam jsou hned dvě přírodní rezervace a jedna přírodní památka (s dotykem s současnou I/43)
K S44 by to celkem šlo, je to sice parkem, ale vykroutit by to šlo v kombinaci oblouků, mostů a tunelů, druhou stranou údoli Olšan taky, problém je pak ale u Rudy nad Moravou, kde by to bylo blízko zástavbě.
Třeba takhle https://mapy.cz/s/jelecamalu (brát s rezervou přesnost vedení)- ale je to tím parkem. Obecně tento terén je k smíchu, porovnáme-li to třeba s Rakouskem a kroucenými 2+2 třeba u Graz. Technicky je možné asi téměř vše, otázka jsou další omezení a blokace.
Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

Slovy klasika, můžeme o tom diskutovat, ale to je tak asi vše. Nechci být špatným prorokem, ale stejně to dopadne tak nějak po česku: Poláci budou mít postaveno, zprovozněno, a my budeme kvaltovat se studií, potažmo snad UR/papírováním (kéž by), ať už varianta 43 nebo 11 (viz D11 u Královce). Pak zase budou hromady řečí, že se nic nechystalo, ale chraňte přírodu, novou cestu ne. To.abychom včas vyslechtili a zasili chladu odolnou slunečnici :lol:
koní pod kapotou není nikdy dost :)
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Honey72 píše: 13.8.2023 19:47:21 Hranice PP určená silnicí 11 a 43 je spíše pouze od stolu zřízená administrativní linie a skutečné přírodní území začíná až za obcemi. Proto se uvnitř PP nachází i komunální skládka. Když to přeženu, nebyl by proto problém podél obcí trasu vést a hranice PP posunout až k nové komunikaci. Ale něco jiného je běžná silnice a něco jiného čtyřpruhová rychlostní komunikace, po které nechceme jezdit kvůli zatáčkám 60. A nejsme barbaři a PP se dá vyhnout.
Já bych se přimluvil za to, že kde to prostě nejde, tak klidně stavět čtyřpruhy i se zatáčkama se sníženou rychlostí (60 je extrém, 90-100 ok).
"Až budeme bohatá země", tak si budeme moci dovolit hromadu mnohakilometrových tunelů a estakád pro stavby menšího významu, zdá se mi že je zbytečné tlačit buď D 130 nebo nic.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

michal píše: 13.8.2023 22:19:13
darwousek píše: 13.8.2023 20:43:35 Tak jasně že když si vezmeme jaká zvěrstva se při II. světové děli tak je ta věta nechutná. Ale ona ta exteritoriální dálnice měla něco do sebe a ta trasa by i v dnešní době dávala docela smysl. Kombinace Exteritoriální+Baťovi dálnice by mi ani v dnešní době vůbec nevadila :) .
Ano, ta trasa dává smysl i dnes. Ale jen za předpokladu, že se postaví dálnice od hranice k hranici (a tím nemyslím krajů). To, co předvádí ŘSD, kdy napojuje S/D73 do D1 před Brnem (sic!), jak na S/D73 navazují přeložky severně od D35, to s nějakým uceleným tahem nemá nic společného. Čili pokud se to přes 80 let staré dědictví, které mělo sloužit trošku jiné relaci, vykuchá a zbyde z toho jen ten kus ve vnitrozemí, tak je to tak trochu blamáž...
Ale "ukončení" S73 u D1 má na svědomí kraj, protože JZT se nedostala do ZÚR.
michal

Příspěvek od michal »

No však jsem to už psal (tady či v jiném vlákně), jaký to je legislativní nesmysl, že si kraj může dupnout u infrastrukturních projektů celorepublikového významu a nejede přes to vlak. Ale jasně, řekne se že kraj je proti, tak je aspoň méně práce. Jen hádám, ale možná pak chtějí "brněnští dálničáři" spolu s S/D73 pracovat i na projektu rozšíření D1 na 4+4, protože rozširování D1 je jejich srdeční záležitost...? :D
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Němci "to proháněli" protože stavěli velkoněmeckou říši, kde Vratislav i Vídeň byly metropole uvnitř jednoho státu.

Orientovat se podle 80 let starých přepravních proudů je staromilství (dlouho jsem hledal kultivované slovo).

Nikoliv proto, že by snad dnes nebyla poptávka po spojení těchto dvou měst. Ale protože nám do toho vstupují jiné, důležitější a významnější směry. Navíc máme i jiný kontext existující dálniční sítě.

Než se Poláci dostanou s S8 na Mladkovské sedlo, tak ještě pár let uběhne. Bude existovat D35 u Křelova, s trochou štěstí i I/44 u Libivé a třeba i obchvat Zábřeha. D46 bude prázdnější díky odvedení tranzitní dopravy na D1.
Navíc bude existovat kompletní D11 a tedy dostatečně rychlá a kapacitní dálnice která zahýbá s přepravními proudy (naopak se ale ukáže že chybí kapacitní spojka přes Vysočinu spojující Hradec/Pardubice a Jihlavu/Brno.

Ukáže se kudy lidé jezdí a vsadím si, že za 10 let nikoho nenapadne utrácet za dálnici kolem Jevíčka nebo Lanškrouna. Tento projekt žil 6 let a dožil, naštěstí.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Odpovědět

Zpět na „I/43“