chaden píše: ↑25.9.2023 15:08:33
Ano kazda starne. Starne vekem a cyklovanim. Zalezi jak s ni budete zachazet. A jak auto vyuzivat. Vadi horko a vysoky stav nabijeni.
Proto se doporucuje nabijet denne na 80%, a pokud budete potrebovat 100% tak nabit tesne pred cestou. Aktivni chlazeni baterky hlida teplotu - to notebooky a mobily nemaji.
No, ale to platí pro high-nickel baterky. U LFP a časem i sodíkových tohle už neplatí, tam se nabíjí do 100% furt. A LFP jsou třeba všechny Modely 3 a Y se standardním dojezdem (tj. tím kratším), co se tady prodávají. A to hlídání teploty baterky je opravdu kritické, ta auta, která to neměla, tak právě těm odcházely baterky brzo...
chaden píše: ↑25.9.2023 15:08:33
Pokud budeme rikat v cislach tak intensivni cyklovani do 100% - jezdime denne dalkove cesty mela by baterka vydrzet 1000 cyklu do ztraty kapacity o 20%, to u auta s dojezdem 350km bude pres 300 tisic km. Myslim ze po 300 tisicich se takova auta meni i jako spalovaky, nekam na mene intenzivni vyuziti, stejne to ujede uz jen 280km. Pokud jezdime malo - bud' par cyklu za tyden, a nebo denne ale malo, pak nema smysl pravidelne nabijet do 100%, mozna jen obcas, v takovem rezimu baterka vydrzi i 2x i 3x vic cyklu, a teoreticky auto ujede i milion km, ale je take starnuti vekem, Coz prvnich 2 roky ciny kolem 2%, pak 1% kazdy rok, za predpokladu dobreho zachazeni. Realita bude nekde mezi tim cyklovanim a starnutim vekem.
Nejvetsi riziko pak je kupovani ojeiny - musi byt dukladne otestovana.
Ve skutečnosti to klesá na začátku rychleji a výrazněji se to klesání zpomaluje. Já mám například po 5,5 roku s 213 tisíci kilometry kapacitu 85 % původní kapacity. A už to téměř neklesá. Ale já mám high-nickel baterie, které opravdu mají někde těch 1000 cyklů, ale zas dojezd 400 až 500 km (po okreskách 600 km).
Auta s dojezdem 350 km budou mít spíš LFP baterii a ty už dnes mají 5000 cyklů, takže životnost zas někde úplně jinde.
Zrovna nedávno vyšlo moc pěkné video o tom, jak na tom jsou teď baterie s různými chemiemi a jaký je výhled pro rok 2025 a 2030 z hlediska kapacity, ceny, počtu cyklů a bezpečnosti:
https://www.youtube.com/watch?v=iptLhpK6Cg0