PPP na D4 - výstavba

Praha – Příbram – Nová Hospoda (I/20)
Odpovědět
vondr

Re: PPP na D4 - výstavba

Příspěvek od vondr »

přelet nad stavbou D4
Sibstr

Příspěvek od Sibstr »

Super záběry, byl jsem zrovna na křižovatce u Letů a mával jsem ;-)
Jinak provizorní most u Mirotic byl demontován v noci z 27.9. na 28.9., půl hodiny jsem stál v koloně.
JiriS

Příspěvek od JiriS »

Zdravím všechny zdejší matadory, a hned bych s dovolením nadhodil pár bodů k diskusi... Předpokládám, že většina z toho je mířená na martini , který je zde asi nejznalejší :-)

1. Psalo se zde o novém povrchu na úseku Nová Hospoda-Mirotice - ano, zdá se kvalitní, ale všimli jste si někdo "hupu" přibližně na úrovni (protisměrného) sjezdu na Podolí II - cca na https://mapy.cz/s/nerojetolu> ?
Narozdíl od skokánku na by-passu u Těchařovic, který je viditelně jen na provizorním úseku, bych tady čekal, že se s tím zhotovitel popasuje lépe...
Bude se to se zhotovitelem řešit?

2. Vodorovné dopravní značení je opravdu velmi "kvalitní" - za sebe mám pocit, že nejlepší značení bylo na dočasné přeložce u Rakovických chalup - a asi snad nejhorší na úseku objížďky pod mostem po silnici 121. A ani úsek Mirotice-Háje na tom není nijak slavně - hlavně středová čára v zatáčkách je občas vidět jen tam, ke náhodou napojovali dvě čáry na sebe a kousek se překrývaly...
Naopak žluté čáry na by-passy jsou občas vidět lépe, než ty bílé - takže ve směru od Prahy před Zalužanami vás to posílá před novým mostem pěkně doleva. A za nimi za benzinkou OMV naopak hezky doprava...
Nestálo by za to, aby zhotovitel to vodorovné dopravní značení udržoval v nějakém bezpečném stavu?

3. Ale velmi mě zarazilo vodorovné dopravní značení na nových površích "stávající" D4 - ať už v nově položeném úseku Nová Hospoda-Mirotice, tak i na křižovatce Háje (oboje směr Praha) - je to opravdu rozumné, že tam je použitá "obyčejná" barva? Celou cestu jsem se na to pak soustředil, a celý zbytek D4 jsou čáry namalované "3D barvou" - myslím tím reliéfní barvu, která vystupuje nad povrch, a když na ní omylem najedete, tak vás akusticky/mechanicky "upozorní", že na ní jste. Já chápu, že ta barva je asi dražší - ale za mě osobně je to mnohem bezpečnější, když vás to při přejetí čáry varuje - a tohle je podle mě šetření na nepravém místě. I úsek I/4 od Jíloviště má čáry ve 3D verzi, a často jsou tyhle čáry i na silnicích, kde se jezdí maximálně 70...
S tím samozřejmě pak souvisí i "odrazky", které jsou používané v rámci přerušované čáry...
Opravdu komické je to na křižovatce Háje - na novém povrchu obyčejné čáry, a jakmile přejedete na starý asfalt, tak jsou najednou čáry vystouplé. Tady na martini velká prosba - zkuste zhotovitele "přesvědčit", ať na bezpečnosti nešetří, a ať používají stejné značení, jako je na většině dálnic - až tam v zimě napadne sníh (a tohle je jedno z mála míst, kde se drží), tak čáry nebudou vidět, a 3D verze by mohla aspoň trochu pomoci...

4. A pak mě zarazila ještě jedna věc, a to nový úsek silnice pod mostem před Zalužany (https://mapy.cz/s/kukatozubu>) - je to jenom můj pocit, nebo je tam ta silnice reálně užší? Když proti nám jel kamion, tak se prakticky na svojí polovinu nevešel - a pokud jsou z obou stran navíc svodidla, tak to psychologii moc nepomáhá. Za mě opět šetření na nepravém místě (ano, budoucí 604 takovou šířku nepotřebuje, ale ještě víc jak rok se tam bude jezdit v plném provozu) - proč někoho nenapadlo tam dát aspoň značku A6b - Zúžená vozovka (z jedné strany)?

5. A pak už jen na závěr pro pobavení - diskuse o připojováku u Mníšku směr Strakonice je jasná. Ale reálná zkušenost z jiného připojováku - u Zbraslavi - https://mapy.cz/s/fodarutupu> - jedu v pravém pruhu, viditelně jako jeden z mála se tam řítím 50 km/h. V levém pruhu mě všichni předjíždějí nejméně 80. A na nájezdu se pěkně šine oktávka - a bohužel klasický případ - vyhodí levý blinkr a v půlce připojováku se začne tlačit do průběžného pruhu v rychlosti tak 40 km/h. A místo aby přidal, tak je asi všem jasné, že naopak začne brzdit...
Výsledkem je, že se naštěstí nic nestalo, jen mě pak předjel a vytroubil, asi za to, že jsem mu nedal přednost...
A to tenhle připojovák má cca 150 metrů, a je tam omezená rychlost na 50 km/h - a přesto někteří nejsou schopní se rozjet ani na tuhle rychlost (a podotýkám, nebyl to starý řidič v čepici :-) )
MiKu

Příspěvek od MiKu »

VDZ se na nový asfalt nejdříve dělá pouze barvou, plast až po stabilizaci asfaltu (vyprchávání těkavých látek, případně odstranění posypu). To může trvat týdny i měsíce.
Mike

Příspěvek od Mike »

2 JiriS :
pouze k bodu 5
tam už to - bohužel - není dálnice...
jinak proč se člověk spíš dopálí, než opálí
poněvadž spíš potká blbce, než sluníčko 8-)
píší s vědomím dosud slunečných dnů...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Ve výsledcích měření IRI jim všechny části úseku 7 vychází. Koukneme se na konkrétní místo. Pocity mám také smíšené, někde je to výborné, ccan a90 % trasy, ale sem tam to "kopne" a to by se mělo v IRI projevit, resp. se projevuje, ale největší "zub" je na hodnotě 2,6 mm/m, maximum přípustné je 3,5 mm/m, pak už by Koncesionář dostával sankci. Jde přitom jen o dílčí ukazatel.

VDZ již odpovězeno, bude samozřejmě dle TP / TKP ve finále z plastu (3D).

Ano, pod tím mostem 208 u Zalužan je nová silnice užší, jde o normovou S 7,5/70, ve které se staví nové úseky II/604 všude... Ta návaznost na širší původní I/4 to v místě pocitově zhoršuje, to je pravda...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
JiriS

Příspěvek od JiriS »

martini píše: 3.10.2023 5:34:02 Ve výsledcích měření IRI jim všechny části úseku 7 vychází. Koukneme se na konkrétní místo. Pocity mám také smíšené, někde je to výborné, ccan a90 % trasy, ale sem tam to "kopne" a to by se mělo v IRI projevit, resp. se projevuje, ale největší "zub" je na hodnotě 2,6 mm/m, maximum přípustné je 3,5 mm/m, pak už by Koncesionář dostával sankci. Jde přitom jen o dílčí ukazatel.
Mě osobně překvapuje, že tu akci neberou jako svojí "výkladní skříň" - je to první realizované dálniční PPP u nás, a nechápu, že si dovolí tam nechat výraznější nerovnosti - i když jsou v rámci tolerance... Ale zdá se, že pro jejich PR jsou důležitější včelí úly kolem dálnice :-) Uvidíme, jak bude vypadat pás směrem od Prahy, až ho dodělají. Přeci jen jde o první výsledky jejich práce, a třeba se na to na "hlavním" úseku budou víc soustředit :-)
Jinak mnohem horší kopnutí je u Kvítkovo stodoly, kdy se přejíždí ze silnice na dálnici a hned přes středový pás, tam je to samozřejmě mnohem razantnější, ale tam chápu, že to je vyvolané vnějšími vlivy jistého pána :-)

martini píše: 3.10.2023 5:34:02 VDZ již odpovězeno, bude samozřejmě dle TP / TKP ve finále z plastu (3D).
Jen doufejme, že ty zmíněné měsíce se nezmění v roky :-)
A abychom "nezapomněli", byla tam i část k VZD na "nedálničních" úsecích (bod 2), kdy v některých místech jsou bílé čáry už skoro smazané, a naopak na jiných místech zůstávají "dočasné" žluté čáry, které řidiče vedou do neexistující objížďky... V tomhle si myslím, že mají ještě dost rezervy...
martini píše: 3.10.2023 5:34:02 Ano, pod tím mostem 208 u Zalužan je nová silnice užší, jde o normovou S 7,5/70, ve které se staví nové úseky II/604 všude... Ta návaznost na širší původní I/4 to v místě pocitově zhoršuje, to je pravda...
Za sebe bych doporučil tam osadit ty dopravní značky Zúžení vozovky - ta silnice tam je trochu horská dráha, a je to řekněme trochu nečekané - zejména v situaci, kdy tohle vlastně není nová silnice. Je jasné, že tam za rok a kousek už takhle široká silnice nutná nebude, ale na druhé straně myslím, že zrovna v tomhle místě to je šetření na nepravém místě - těleso silnice tam bylo, v zásadě když to přeženu, tak se tam jen nalilo méně asfaltu :-)
kot

Příspěvek od kot »

Norma / stále se měnící / nám holt vládne...
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Pokusil jsem se taky o videoprůjezd, sice ne celé trasy ale alespoň estakády u Nerestců . Budu rád za každou výtku.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
kot

Příspěvek od kot »

Díky Darwousku, výtek netřeba...
michal

Příspěvek od michal »

Omlouvám se za nekvalifikovaný odhad "jel jsem kolem", ale buď je teda spousta míst ve skluzu, nebo dostal zhotovitel zbytečně moc času na realizaci, pokud to vše za 15 měsíců stihne v perfektní kvalitě...
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Taky mi v nějákých úsecích přijde. Třeba tady https://mapy.cz/s/dotesumose už je hotová vozovka. Mezitím co v tomto https://mapy.cz/s/nabucojamo úseku jsou sotva zemní práce. Tomu že to za 15 měsíců stihnou docela věřím ale nějáké úseky fakt vypadají jako kdyby se tam začalo minulý rok.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Málokterá společnost buduje úsek v jednom celistvém kuse, veškeré stavby ve stejný okamžik. Natož úsek tak dlouhý. Prostě se přesouvají lidé i stroje z místa na místo.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

O tom bychom na obchvatu Budějovic mohli vyprávět, přesně tak to funguje. Čtrnáct dní činnosti, přesun, 4 měsíce se nic nedělá, pak tam naběhnou zpět, mají na to jistě nějaký fahrplan aby to postíhali.
michal

Příspěvek od michal »

Vždyť kolem toho kopce Chlum u Rakovic teprv hloubí několikametrový zářez!!! Kolik mostů ještě není, chybí násepy... Řekl bych to asi takto - je rozdělané vše, ale hotové skoro nic. Což mi přijde 15 měsíců před otevřením zarážející. Chápu, že třeba u Chalup je to komplikované kvůli žalobám, ale jinde? Jestli tímhle tempem chce stavět Eurovia D35, tak mě asi klepne...
darwousek

Příspěvek od darwousek »

No hotové skoro nic bych neřekl. Jak jsem psal u Hájů už je i asfalt a takových úseků je více .
TomN

Příspěvek od TomN »

Dávejte pozor u výjezdu ze stavby před letovskou křižovatkou ve směru na Prahu na vrcholu stoupání. Dnes ráno velmi silná vrstva bláta na vozovce. Sice se tam někde pohybuje traktor s kartáči, ale nestíhá.
TomN

Příspěvek od TomN »

U Milína již položeny nové mostovky (včera přes den je tam nandaval obří jeřáb).
valvos

Příspěvek od valvos »

Příspěvek na linkedin Viasalis ohledně pokládky asfaltu s fotkami https://www.linkedin.com/posts/twepolan ... er_android
Vitapb

Příspěvek od Vitapb »

Dnes se pokládá asfalt v zářezu u Milína, je vidět že bude zřejmě za zastávkou https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdal ... ase=ophoto vybudovaná spojka, kam bude od listopadu převedný provoz. Myslel jsem, že bude nejdřív vybudovaný půlprofil, ale vypadá to, že oba směry jsou vyasfaltované a ve stejném stádiu rozpracování. Neví někdo, jak to bude na druhé straně, zda se bude sjíždět jako předtím na sjezdu u Milína, či zda nebude doprava vedená až na sjezd Háje?
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Tahle fotka je schválně focená tak, aby tam bylo co nejvíc asfaltu, ale rozhodně to není ještě souvisle. Opravdu si nemyslím, že v listopadu se bude jezdit kolem Milína. Pokud to půjde hodně dobře, tak v prosinci v půlprofilu, osobně tipuju leden. Podstatné jsou mosty, dobře je to vidět shora.
dantex

Příspěvek od dantex »

Vitapb píše: 18.10.2023 16:00:43 Dnes se pokládá asfalt v zářezu u Milína, je vidět že bude zřejmě za zastávkou https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdal ... ase=ophoto vybudovaná spojka, kam bude od listopadu převedný provoz. Myslel jsem, že bude nejdřív vybudovaný půlprofil, ale vypadá to, že oba směry jsou vyasfaltované a ve stejném stádiu rozpracování. Neví někdo, jak to bude na druhé straně, zda se bude sjíždět jako předtím na sjezdu u Milína, či zda nebude doprava vedená až na sjezd Háje?
Přes Milín se mělo jezdit do 30.11.2023. Pak se zřejmě bude jezdit zářezem. Jestli harmonogram dodrží nevím. Mezi MÚK Háje a MÚK Milín je ještě moc práce, tam se určitě jezdit nebude.
michal

Příspěvek od michal »

Je na té fotce už obrus? Nějaké hrubé, ne? Přijde mi, že u toho žlabu je o o fous níž, že obrus teprve přijde. Nebo se pletu?
valvos

Příspěvek od valvos »

Zkopirovano z Linkedin Stepan Zaoral z MD: Aktualne se pokladaji posledni asfaltove vrstvy u Milina, aby mohl byt usek zprovoznen do 30.11.

https://www.linkedin.com/posts/%C5%A1t% ... er_android
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Nedalo mi to, abych se dnes odpoledne nepodíval na stavbu u Milína a musím uznat, že jsem byl předtím zbytečně pesimistický. Na mostě nad ul. Zahradní se opravdu máklo a pokud bude podobné tempo pokračovat, mohlo by být zprovoznění 30.11. v levém pásu reálné. Tak snad je most přes Milínský potok aspoň v podobném stavu. Jen pro připomenutí, jak vypadalo stejné místo před 6 týdny.
A takto dnes:
Přílohy
20231022_174025.jpg
20231022_174025.jpg (186.48 KiB) Zobrazeno 2108 x
20231022_173815.jpg
20231022_173815.jpg (219.71 KiB) Zobrazeno 2108 x
20231022_173458.jpg
20231022_173458.jpg (189.63 KiB) Zobrazeno 2108 x
Odpovědět

Zpět na „D4“