Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

jozka

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od jozka »

Merci... to je to slovo, ktere hledate :-D
MPMP

Příspěvek od MPMP »

milanek píše: 2.10.2023 0:04:16 Do teď jsem si myslel, źe všechny ty legendy o pokutách za překročení o 1 km/h z Německa jsou jen výmluvy. Tak mi přišel pozdrav z léta ve Francii. Mimo obec na 70 jsem jel prý 76, po odečtení tolerance 5 km/h to dělá 35 eur za porušení maximální předepsané rychlosti mimo obec o 1 km/h. Já bych do toho kopnul :D
Jak to o 1 km/h? To překročení přece bylo o 6 km/h, ne?
Docela by mě zajímalo, zda tohle "zahrnutí tolerance do limitu" je pouze vlastnost českých řidičů, nebo je to i někde jinde.
Pokud na 70 km/h "překročím" o 3 - 4 km/h, nestane se přece vůbec nic. No, a když to "přetáhnu" o 6 km/h, tak dostanu "po papuli". Jak je to zdůvodněno (zde překročení o 1 km/h) je přece jedno, ne?
Trupman

Příspěvek od Trupman »

milanek píše: 2.10.2023 0:04:16 Do teď jsem si myslel, źe všechny ty legendy o pokutách za překročení o 1 km/h z Německa jsou jen výmluvy. Tak mi přišel pozdrav z léta ve Francii. Mimo obec na 70 jsem jel prý 76, po odečtení tolerance 5 km/h to dělá 35 eur za porušení maximální předepsané rychlosti mimo obec o 1 km/h. Já bych do toho kopnul :D
Za překročení o 6 km/h posílají i z radarů v Česku. Jest-li libo vyzkoušeti, poté doporučuji Lomnici u Bruntálu a jet 56 místo 50.
Je to taková sudetská nudle kde je deset rozpadlejch baráků roztáhlých na pěti kilometrech I/45 :D
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

MPMP píše: 2.10.2023 9:35:18
Jak to o 1 km/h? To překročení přece bylo o 6 km/h, ne?
Docela by mě zajímalo, zda tohle "zahrnutí tolerance do limitu" je pouze vlastnost českých řidičů, nebo je to i někde jinde.
Pokud na 70 km/h "překročím" o 3 - 4 km/h, nestane se přece vůbec nic. No, a když to "přetáhnu" o 6 km/h, tak dostanu "po papuli". Jak je to zdůvodněno (zde překročení o 1 km/h) je přece jedno, ne?
Zohlednění tolerance se bere v potaz, takže překročil opravdu jen o 1 km/h (viz citace níže). Nevím jak v Německu, ale u nás bych je s takovou pokutou poslal někam. Je to na to několik rozsudků NSS. Např. cituji:
"...řídil motorové vozidlo rychlostí 52 km/h (při zohlednění odchylky měření ± 3 km/h), čímž překročil povolenou rychlost pro jízdu v obci o 2 km/h..."
"...soud přihlédl zejména k tomu, že žalobce překročil hranici nejvyšší povolené rychlosti pro motorová vozidla v obci toliko o 2 km/h, což vyhodnotil jako bagatelní překročení rychlosti, které je v běžném provozu řidičem jen stěží seznatelné a ohlídatelné"

Samozřejmě to neplatí ve 100% případů (třeba ve městě u školy), ale ve většině případů je šance se pokutě vyhnout.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Takže jako zahrneme toleranci do limitu a budeme říkat, že 1,2 a nebo 3 km/h nad toleranci "jsou prd" a nemělo by se to pokutovat. A jak jsme zvyklí, když by se to nepokutovalo, tak si do limitu zahrneme toleranci +3 a jsme tam kde jsme byli před tím. Zase překročení o 1,2 nebo 3 bude "málo na pokutu". Tohle přece nejde!
Brzda

Příspěvek od Brzda »

Podívejte se, 99% aut proměřuje. Některá více, některá méně, ale je to vždy kladná odchylka, což je dáno homologačním požadavkem. Pokud radar naměřil 76, na tachometru to bylo určitě přes 80, takže vědomě jel o 10 více (dle tachometru). Já osobně tuto odchylku také hojně využívám, ale je blbost se pak hádat o 1. Rozsudek NSS chápu, ale není to dogma, vždy jde o situaci. Pokud jsou jednou limity nastaveny zákonem, není možné je donekonečna zvyšovat nějakou tolerancí. A to říkám jako řidič, který jezdí většinou + 10 až 20, ovšem s vědomím, že za to mohu zaplatit.......
Mike

Příspěvek od Mike »

podstatné je, přepočítat těch 35éček na český a zjistíte, jak jsou na tom frantíci dobře
platy neporovnávaje
tady vám libovolná radarová past pošle výzvu za minimálně litr....
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
milanek

Příspěvek od milanek »

MPMP já si tu toleranci nevymyslel, je to napsané v té pokutě, odečetli mi toleranci za možné přeměrování auta a za možné přeměrování radaru a je tam napsáno výsledná rychlost 71 km/h, překročení mimo obec v místě, kde je 70 km/h o 1 km/h.

Já tu nebrečím ani se nehádám, dávám to sem jako zajimavost a pro pobavení, pokutu jsem zaplatil, bylo to vyřízené on-line přes jeiich web raz dva (jak když nakupuješ v e-shopu), ale přišla mi vysoká, ale z tohohle mě uź Mike vyléčil :D Popravdě jsem v ČR radar mimo obec na sedmdesátce ještě nepotkal.

Ale jinak Mmchal mé pocity vystihl perfektně :D
Tomas Eybl

Příspěvek od Tomas Eybl »

70 km/h radar mimo obec je už více než rok téměř hned na začátku I/50 u odbočky na Velešovice: https://vyskovsky.denik.cz/zpravy_regio ... 20602.html
kot

Příspěvek od kot »

Tak to jsem zatím měl s podobným stylem jízdy jako kolega Brzda ve Frankreichu kliku. Ale většinou se snažím zůstat co nejvíce na dálnicích...
Mike

Příspěvek od Mike »

copak mimo obec na 70kmh
my ho máme i nad dálnicí....
https://maps.app.goo.gl/LU6d7kryAViNpS1C7

a posílaj to, chodí to, jsou toho plná fora....
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Zajímavé video, to značení opravdu není moc šťastné...
wazer.cz
Pište česky, prosím!
kollma

Příspěvek od kollma »

Na fotomapě mapy.cz je značení skoro neznatelný, ale podle mě jediný legální způsob projetí křižovatky je takto: Obrázek
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Lynx píše: 28.12.2020 3:15:46 Ad video od Dialničiara - Brrr .. vybavuje se mi ten hrozně nepříjemný pocit, když vám auto někam jede (klouže) a vy to nemáte ve své moci jak to zastavit. Mě se to naštěstí stalo jen na pár metrech a do ničeho jsem nenarazil, ale i tak mě polejval studený pot. Tak přeju všem, ať se jim takové situace vyhýbají.
Musím doplnit, že já v zimě mám předem obavy, ale tohle se mi nikdy naštěstí nepovedlo osobně zažít. V roli spolujezdce ano a jednou nám to jaksi sjelo ze silnice. :o No já na to zůstal hledět - jedno zadní koleso v luftu, druhé těsně na okraji silnice a pod tím luftem 50 čísel. Všude bílo, nikde nikdo. Řidič se vynašel - z nedalekého lesa přinesl několik brven, z druhé strany zvedák - a povedlo se zabrat a auto se vrátilo všema kolama na vozovku. Jen to zabralo 2,5h času.

Co se mi ale stalo, né za sněhu, bylo, když se se mnou utrhla krajnice - na Slovensku (tady: https://www.google.com/maps/@48.5435288 ... ?entry=ttu ), tady v těchto zákrutách kde i tehdy byla snížená MPR jsem to nějak nezvládl, oproti jela tatrovka a zbytečně jsem vyjel moc vpravo - nacož se utrhla krajnice. Můžu říct, že celá ta teorie co dělat je k ničemu - jde opravdu jen o to, že šokem bylo jak to sjelo těmi dvěma kolesama na pravé straně z té vozovky dolů a tak se třásl ten volant, že jediná moje snaha byla se dostat na silnici. Pevně držet volant, nebrzdit, jen to volně ubíralo na rychlosti a povedlo se jedním a pak i druhým kolem ... za dalších pár km jsem musel odstavit a vzpamatovat se. A to jsem byl na krajské správě poradce pro silnice II. a III. třídy, tedy teoreticky i tady tuhle. Ale byla to moje chyba, né té silnice. Je to pocitově velmi nepříjemné, když se ztratí kontrola nad vozidlem - ať je to z jakého chce důvodu.

Co se mi stalo ještě v životě: z pozice řidiče samozřejmě

* Diaľničiar v mladém věku neodhadl vzdálenost a pravým blatníkem poškodil zadní levý na sousedním vozidle před nákupním středískem

* Diaľničiar 10 let na to neodhadl rozsah vybočení těžkotonážního stroje - a poškodil ochranný kryt nádrže - zeď byla rozdrcená na místě (to ale mimo silnice)

* Diaľničiar se po 2. narodil, když usnul při řízení u Frankfurtu v Německu kolem 7:00 před 1 dekádou ... to nepřeji nikomu. Teoretická rovina o mikrospánku, jak si mozek přepne silnici a promítají se čáry a on už člověk usíná jsou k ničemu. Byl jsem v 5 a v 6 na parkovišti a říkal jsem si jak to už musím dojet. Posledních 120 km. Hodinka a jsem tam. To byla chyba, že celý den předtím jsem nespal a vyjel jsem na noc - prázdné silnice, ale já unaven, ale přesvědčen, že za ty roky a všechno ... až najednou mě vzbudilo jak to nadskočilo - to jsem otevřel oči, zjistil jsem, že jsem v trávě u středového svodidla a ač jsem se snažil to dostat zpátky - v přesvědčení, že to někdo vrazil snad do mě z prava - tak se mi to ani nepovedlo a mírně jsem se obtřel o svodidlo a dokonce dvakrát, až pak se mi to povedlo vrátit na vozovku, pomalu vpravo atd. až na odpočívku. Štěstí, že to byla prázdná dálnice, ačkoliv víme jak to je, to se každý drží jinde - ale já vůbec neslyšel že by někdo použil klakson. Na odpočívce úklid dálnic, ale dobře to dopadlo, škody na veř. majetku nikdo neřešil - již předtím to bylo od kamionu. Auto se opravilo ...

* Diaľničiar se po 3. narodil, když znovu usnul při řízení jen dva roky po té a zase Záp. Evropa ... od té doby již nejezdim. :ok:

____________________________________________________________________________________________
poznámka pod čarou jak se říká: na tenhle příspěvek jsem natrafil tak, po těch letech, že jsem si dal hledat "Dialničiara", protože jsem zjistil, že kde kdo na mě reaguje ale v různých osloveních bez přímé citace fóra (takovou citaci vidím v upozorněních) a vlastně takhle vyjede každý příspěvek, tady mě citoval pan Lynx což mě zaujalo s tím obsahem :)
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
jozka

Příspěvek od jozka »

Uz jsem myslel, ze jsem videl vsechno, ale jako vzdy... jsem se mylil. Jedu rano z domova, prijedu na prusecnou krizovatku s rusnou dvojkou (byvalou jednickou). Proti mne je do vedlejsi z hlavni najety autobus na blikackach. To se mu rozbilo v tom nejlepsim mozne miste, nebude pres nej videt. Najedu vedle nej, abych opatrne vykoukl na hlavni, zastavim... a ten alternativni inteligent zacina couvat do hlavni a zaroven se stacet ke me... Po dvou vterinach mi dojde, ze ackoliv jsem mu projel pod nosem, on o mne nevi a kdybych nezacal troubit, tak se o me opre...

Vycouvam od nej, uhnu na stranu, aby mohl dokoncit sebevrazedny manevr, on nacouva do hlavni, kde zastavil cely provoz a stoci se zpet na hlavni. Proste spatne odbocil... a jestli nejel linku poprve, musel vedet, ze o tristametru dal je neprilis frekvetnovana, ale prostorna odbocka a o petset metru zastavka s tocnou.

Jako... vim, ze operatori kulatych lopat nejsou zrovna titani ducha, ale totok...
Mike

Příspěvek od Mike »

tak šupšup
záznam z kamery
couvání a otáčení v křižovatce a hned máme o budoucího operátora výroby více ;)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

jozka píše: 17.10.2023 7:41:28 Jako... vim, ze operatori kulatych lopat nejsou zrovna titani ducha, ale totok...
:lol: :ok:
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Kamera živě zabírající stavbu mostu v Trutnově teď právě vysílá zásah hasičů u kamioňáka, který tam ucpal (lokální) objížďku, i když tam neměl co dělat...
Jde to vracet 12 hodin zpátky, takže si do večera můžete najít čas (dle razítka v obraze) 9:19 a pokochat se... :)
wazer.cz
Pište česky, prosím!
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Jo, jo. To je "materiál".
jozka

Příspěvek od jozka »

9:27 - jako bych ho slysel... "To uz tam bylo!"

:-D
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Možná může být rád, že se zaseknul hned na začátku, protože kdyby se dostal dál a tam to mezi baráky zalomil, asi by ho museli rozřezat :-) Ta objížďka je pouze pro osobáky a výhradně pro místní - policie kontroluje občanky. Ony to jsou spíš uličky mezi baráky, s dvěma malými mostky a prašným povrchem: https://mapy.cz/zakladni?pano=1&source= ... 85670&z=18

No. A protože jsme v Trutnově, před hodinou jiný kamion pro změnu zablokoval hlavní páteř Horskou před nízkým viaduktem. Sice pod něj nevjel, ale bez pomoci policie, která mu bude muset zastavit dopravu, do kruháku zpátky nevycouvá :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
jozka

Příspěvek od jozka »

Tak uz vim, proc gestikuloval...

Obrázek

"Kdyby tam nekdo nevysypal tu hromadu, tak jsem se vesel!"
kot

Příspěvek od kot »

Mohl si půjčit lopatu a proházet si cestu... :lol:
andremarek

Příspěvek od andremarek »

Nepochopím, proč pokračoval v jízdě do takového místa - bylo vidět na videu, jak si najíždí, pak na chvíli zastavuje a zkouší to dál. Vždyť to musí už dopředu vidět, že to nemůže vytočit. Kdyby v polovině toho manévru zastavil, vystoupil a podíval se tak mohl relativně v klidu ještě vycouvat.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Jak se městská policie pochlubila, těch projetí zákazem byla podle záznamů kamer spousta. A taky se někteří z nich pokusili odbočit do uličky, ale vždy je někdo včas zarazil :-) Co jsem se musel tlemit, jak je na videu dál vidět to vyprošťování, že pomáhali i stavbaři mostu. Museli odstranit zátarasy a navozili tam zeminu, aby nespadl do jámy :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“