D35 Mohelnice - Olomouc

Hradec Králové – Moravská Třebová – Mohelnice – Olomouc – Lipník nad Bečvou
Odpovědět
Beekee

Re: D35 Mohelnice - Olomouc

Příspěvek od Beekee »

Jak by mohlo. Ale už tam jsou ty zálivy.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Aram96 píše: 8.8.2023 11:13:16 Takže pokud projde modernizace na D27,5, měla by logicky projít i na těleso pro D33,5 protože aut a pruhů tam bude pořád stejně.
Tak v letáku je uvedeno že ekodukt bude navrhován na výhledovou kategorii D27,5 a tím pádem těleso D33,5 nebude reálné i kdyby se to náhodou jednou přehodnotilo :(
Ikdyž si asi dokážu představit převedení 3+3 jízdních pruhů pod ekoduktem bez krajnice...
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Co byste říkali na 3+3 jen mezi novou MÚK Křelov a exitem 248, tj. Olomouc-Litovel?
Ta příměstská dopravní zátěž není zanedbatelná a ve sčítání 2020 je vidět že to je nějakých 5 tis. To bude nejzatíženější úsek.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Pokud rezervu v SDP na 6-pruh, tak za mě určitě až k MÚK s S44. Jinde to smysl nedává, Litovelský region nevytvoří tolik dopravy, že by to mělo mít vliv na kategorii (5 tisíc je málo). Naopak dostavěná S44 by mohla - umím si představit, že přitáhne na D35 klidně i 15 - 20 tisíc vozidel/24 h. To už není zanedbatelné.

Já jen nechápu, zda ty stavěné PHS budou na D27,5 či nikoli. To je dost podstatné .. pokud ne, tak je tohle neskutečné mrhání. Jako zálivy a SOS hlásky budiž. Ale telematika a PHS přece musí vyhovovat finální kategorii. Když vidím ten termín této modernizace, tak popravdě nějaký takový termín, řekněme 2027-2030 jsem očekával, že by bude u té D27,5 a ne u zálivů. :D :D .. A PROTO .. není právě proto na místě, to rozšíření plánovat rovnou na SDP šířky 12 m místo 4 ? Stejně se to bude stavět dlouho po dokončení D35 Opatovec-SM-Mohelnice, takže už je to jedno. Myslím, že o tomto by se mohl informovat RM, protože jestli někde dává na Moravě smysl další 6-pruh kromě D1, tak je to opravdu tady.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ty stěny by se měly dělat jako mobilní s možností jejich posunu při rozšíření.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Stávající trasa je S 22.

Spíš by měli začít pořádně připravovat velkou modernizaci. 5 let uplynulo a stále se plácají z malou.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

mapman píše: 6.10.2023 18:38:39 Ty stěny by se měly dělat jako mobilní s možností jejich posunu při rozšíření.
To je každopádně dobrá zpráva.

Lenny: jak říkám, jestli tohle jsou termíny malé, tak “velká” modernizace bude sahat skoro celá až do 30.let.

Tak to můžou rovnou připravovat s rezervou na 6-pruh. Nebo jsou ty moje obavy ohledně potřebnosti 6-pruhu úplně mimo ? Já si to dřív myslel, dnes si to naopak nemyslím a to především kvůli NA. Jestli tudy bude jezdit podobně kamionů co na D1, tak je na místě jednoznačně 6-pruh. Protože 4-pruh je při těchto intenzitách NA velkou část dne prakticky nepoužitelný.
Aranep_01

Příspěvek od Aranep_01 »

Aram96 píše: 7.10.2023 1:19:42
Lenny: jak říkám, jestli tohle jsou termíny malé, tak “velká” modernizace bude sahat skoro celá až do 30.let.

Tak to můžou rovnou připravovat s rezervou na 6-pruh. Nebo jsou ty moje obavy ohledně potřebnosti 6-pruhu úplně mimo ? Já si to dřív myslel, dnes si to naopak nemyslím a to především kvůli NA. Jestli tudy bude jezdit podobně kamionů co na D1, tak je na místě jednoznačně 6-pruh. Protože 4-pruh je při těchto intenzitách NA velkou část dne prakticky nepoužitelný.
Můj osobní názor je, že kapacitně 4-pruh bude stačit. Nevím přesně, jaké jsou predikce dopravního modelu po zprovoznění celé D35.
Ale pokud je dnešní zátěž cca 22 až 27 tis. vozidel za 24h, tak si myslím, že zátěž nepřesáhne 50 tis. vozidel do roku 2040.
Pro 6-pruh mi dává smysl cokoli, kde je již dnes nad 40 tis vozidel, čemuž mimochodem odpovídá i příprava ŘSD - D1 (Brno), D5, D8, D10, D11 atd.
Podle mě v tento moment můžeme velmi složitě predikovat dopravní zatížení po roce 2040. Do té doby se postaví další silnice jak u nás, tak v zahraničí. Třeba polská S8 na hranice. A pak záleží, kudy ten dopravní proud povede.
Objektivně, kolik je potřeba pro 6-pruh?

Nicméně, není 4-pruh jako 4-pruh. :)
Neochotu investovat čas a prostředky do velké modernizace již nyní považuji za mrhání veřejnými prostředky.
A pak až to bude potřeba, tak 40 tis. vozidel pojede 1+1 při modernizaci. Toto považuji za absolutní nedomyšlení.
Realizaci velké modernizace vidím nejdříve na 2033+, spíš druhá polovina 30.let vzhledem k nastolenému tempu přípravy a taky v porovnání s přípravou dalších silnic a dálnic v Olm. kraji (D35 Křelov, obchvaty I/44 atd.).
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Pár řádek ke komunikaci Mohelnice - Olomouc
V minulosti od roku 1959 (1956) kdy se začalo s nějakou kapacitní komunikací v ose Olomouc - Mohelnice - Šumperk počítat se nepočítalo až cca do začátku devadesátých let s tím, že bude součástí dálniční sítě.
Komunikace Z 35, D 35 nebo R 35 měla procházet po západní okraji Svitav a následně se stočit ve směru Jevíčko - Konice - Olomouc.
Nové trasování s nákladnými tunely, které známe dnes se začalo rodit až v devadesátých letech...
Proto má komunikace od Olomouce do Mohelnice úzký profil bez krajnic. Taktéž její původní zaústění přímo do Olomouce...
Jinak za mě bude na věky věků stačit mezi Mohelnicí a Olomoucí stávající stav s případným rozšířením o širší odstavné pruhy....
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Velkou výhodou tohoto úseku je, že vede po naprosté rovině, takže i naložené kamiony tudy bez námahy frčí. V první fázi je proto nejdůležitější prodloužit nájezdové připojovací pruhy, aby se co nejméně zpomaloval provoz. I když, stejně kde kdo najíždí už na začátku pruhu :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Za mě vyhozené peníze... Pokud zálivy a PHS, tak už tam měly dávno být nebo se teď měly realizovat, a do toho roku 2030 měla být už rovnou velká modernizace na D27,5. Tohle je prostě těžký fail. Pak se to bude předělávat v 1+1 ve chvíli, kdy už tam bude natáhnutý další tranzit.
A je kravina dělat u desítky let hotové dálnice najednou široký střeďák kvůli nějakému výhledu. To se budou kvůli tomu vybourávat konstrukční vrstvy v levých pruzích a vše posouvat? Rozumné je D27,5 s rezervou v nadjezdech.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Nejčastější větou v různých diskuzích o dálnicích je "to už mělo být dávno". Ano, to víme všichni včetně vlády, jenže nic nejde tak jak bychom chtěli. Patrik a další spratci blokovali rozšíření D1 o pouhé decimetry a umíme si představit, jak to bude vypadat o metry.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

"Patrik a další spratci..." chtějí, "...jak bychom chtěli". Dvě protichůdná chtění. V takové situaci je nejlepším řešením dialog obou stran s ověřitelnou argumentací. Snad k němu bude docházet častěji. A propos, v Evropě je celá řada poměrně úzkých jedniček vytížených kapacitně na macimum bez neúměrné nehodovosti a úmrtnosti v důsledku nehod. I u nás se takové najdou. Není to komfortní, ale s chladnou hlavou to celkem stačí. To jako příklad, že ne vše potřebuje D27,5 stejně jako většinou nepotřebujeme luxusní auta.
Mike

Příspěvek od Mike »

ano, i s Felicií ( a nemyslím tu opravdovou ) se dá cestovat, jen existují i komfortnější řešení
s dálnicemi je to stejné
D27,5 je jistě lepší, ale D33,5 je ještě o level výše
a když se to má stavět v příštích desetiletích, tak to nestavme pro ty Felicie...

a o tom, že bych navrhoval všude 3+3 s rezervou v SDP pro budoucí 4+4 ani nemluvě
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Blokace a Patrik není tady vůbec argumentem. Nejde to srovnávat s D1 ani v nejmenším, tam šlo o akutní potřebu generální opravy vozovky. Tady nic takového není.

Buďto by měli ihned začít připravovat velkou modernizaci s rozšířením na D 28, podle mě se to dá stihnout do roku 2030 postavit s novou povolovací legislativou. Nebo jestli se hodlají teprve tou dobou vrtat s PHS a zálivy, tak ať velkou modernizaci rovnou dělají s tou rezervou na 6-pruh. Takhle bych to viděl. Protože jestli hodlají dělat 2027-30 nebo tak podobně teprve ty zálivy a PHS, tak jim nikdo neschválí rozkopání po pár letech, aby se dělala širší vozovka. Osobně mi přijde, že si z nás s tím termínem dělají asi prd*l. Jako opravdu bych čekal v horizontu 2030 tu D 28.

Aranep: Tam, kde je dnes 40.000 a víc, tam to chce připravovat 6-pruh dnes. Zcela odpovídající. A proto tady bych viděl pouze rezervu na 6-pruh. Někde se teď připravuje 6-pruh s křížkem po funuse - Brno, D5, D0 515.
D1 má tak vysoké intenzity NA, že by to tam chtělo 6-pruh také klidně už dnes. Nicméně ta má vyhlídky spíše na menší úbytek dopravy. Tady to bude přesně naopak. D1 navíc rovněž má některé mosty postavené na 6-pruh. ;-)
A uznávám, že to nemusí být nutně rezerva v SDP, ale klidně po stranách. Jde o to, mít na to připravené “těleso” PHS a mosty nad dálnicí. Nebo minimálně ty, které se budou přestavovat, na které se bude šahat. Tak ty rovnou na 6-pruh.

Tento úsek se nad těch 40.000 může klidně dostat. A to vůbec nepočítám nějakou dálnici od Wroclawi na jih. I tak bude znatelný rozdíl mezi intenzitami na D35 jako takové a na úseku od Mohelnice k Olomouci. A ta rezerva by opravdu měla být jen mezi křížením s S44 a prvním exitem do Olomouce, tj.ke Globusu.
ttc

Příspěvek od ttc »

Myslím, že argumentace předřečníků se mýlí....

1. S44 tam již jezdí a nic to nezmění ani oprava ani rozšíření ani přestavba samotné S44
2. pokud jde o Wroclaw - tak to je malá (nelidnatá) oblast, a jen jsme zatížení Hitlerovým pohledem na Německo, tak to furt zkoumáme
3. veškeré budoucí zatížení bude plynout jen z D35 - tedy Praha-Hradec-Olomouc-Ostrava a mezinárodně z oblasti Krakow-Katovice směr západ (to je diametrálně jiné zalidnění než celé západní Polsko a navíc je tam spousta průmyslu

Tedy úvahy o provozu jsou jen o tom kolik k dnečnímu provozu přidá D35 a nikoliv okolí, to tam již jezdí

K úvaze o příměstské dopravě od Litovle dvě poznámky
1. ano i Olomouc cenami bydlení vyhání do vzdálenějšího okolí a Litovelsko je nasnadě
2. na rozdíl od jakékoliv jiné příměstské oblasti tady je opravdu extrémně rychlá železnice - zastávka Červenka a to rozhodně naopak dojíždějících ubírá vic než kdekoliv jinde v ČR

Za mně však postavit PHS těsně vedle současné silnice je blbost za kterou bych autora poslal za mříže za nehospodárné mrhání státními penězi. Bohužel mrkněte na D1 u Brna, kdy se tam stavěla ta PHS u Starého Lískovce? Již tehdy mně šokovalo že nejsou o kousek dál, tak se obávám, že se situace zopakuje i tady.

OT příspěvky přesunuty do koše. Když někdo napíše, že jsme OT, tak prosím, aby to ostatní respektovali a nepokračovali dál v diskuzi. Díky. Jirka L.
Aranep_01

Re: I/44 Bludov - obchvat

Příspěvek od Aranep_01 »

Udělám krátké okénko zpět do 21.12.2023, kdy se konalo otevření obchvatu. Přijel jsem se tam podívat a cílem bylo setkat se s Mátlem a popovídat si s ním o přípravě staveb v okolí.
Bohužel tu asi není založené téma generální ředitel ŘSD nebo RM, tak to sem hodím všechno dohromady.
Povídání bylo přerušované, protože dával rozhovory médiím, ale jsem rád, že si na mě našel celkově cca 20min čas.
1. Začali jsme u obchvatu Šumperku, dělá se studie, vč. ekonom. vyhodnocení. Říkal, že by to mělo vyjít až ke křiž. s I/11, protože tam dochází k poměrně velkému snížení dopravní zátěže. Nevím, jestli jsme se správně pochopili, ale říkal jsem mu, že by bylo ideální to vést až za Velké Losiny. K tomu asi nedojde, ale uvidíme. V rámci té studie a ekonomiky se to vyhodnucuje, kam by to mohlo vést, respektive kam to más mysl. Realizace nejdříve za 10 let.
2. Obchvat Zábřehu. Vydání ÚR prej stojí na krajským úřadě v Olomouci, že to tam natahují oni. Je hotový koncept DSP a příští rok se začne vykupovat. Následně přijde PDSP v roce 2026 je plán začít, když to půjde bez zádrhelů, potvrdil Mátl, že by se to mělo stihnout.
3. D35 Opatovec-Staré Město-Mohelnice (PPP projekt). Jeho osobní názor je, že se to mělo financovat klasickým způsobem. Ten první úsek do SM by se dnes již stavěl nebo nejhůře zahajoval. Hledání poradce, pak následně koncesionář, je tam spousta rizik, dnes je to v řežii MD.
3. Modernizace D35 Mohelnice-Olomouc. Zeptal jsem se, proč to rovnou nepřipravují jako velkou modernizaci. Trochu jsem ho tím překvapil, následně říkal, že to bude na dlouho příprava, výkupy, celé procesní kolečko. Ano, to je pravda, ale taky na co čekat, když tak pár let tam najedou auta z hotové D35 od HK a bude hůř. Další argument, že zfouknou jednou velkou modernizací dvě mouchy jednou ranou. Nápad se mu začal líbit, že ho minimálně prověří a že se o něm pobaví v lednu na setkání se Správou Olomouc a dalšími lidmi.
Pak tam za námi přišla paní Urbánková, vedoucí úseku výstavby ŘSD ČR ze Správy Olomouc a Mátl jí říká, o čem jsme se krátce bavili a ona se na mě "hezky" ušklíbla a říká, že doslova, že "si neumí představit, že budeme jezdit 1+1 3 roky vkuse".
Na to jsem ztratil řeč a následně jsme se rozešli, že Mátl již spěchá do Prahy. Pak jsem odjel taky.
....
Po krátkém setkání s Urbánkovou jsem to pár dní rozdýchával, než sem něco napíšu, jinak by se to nedalo publikovat.
Pokud se něco nestane, nebo se tento aparát nevymění, tak se obávám, že se tady nikam neposuneme.
Obdivuji všechny, co máte tu trpělivost a pokud znáte osobně lidi z Olomouce nebo i z Brna/Ostravy například, tak Vám přeji hodně štěstí, abys se Vám je podařilo přesvědčit, aby nám tady nerozhodovali o důležitých stavbách lidi, jako paní Urbánková.
kot

Příspěvek od kot »

Díky za obsáhlý a na konci smutný koment.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Hodně smutny pohled. Ad modernizace Mohelnice - Olomouc. Budu se opakovat, ale mě by stačilo udělat zalivy a vyměnit povrch.

Dik za report.
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Já mám podobný zážitek s paní Hruškovou z Českých Budějovic....
Vím, že je to těžké, ale ber to s nadhledem...
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Tohle je naprostý standard u pracovníků v jakémkoliv veřejném investičním aparátu v Česku, který jen výjimečně vykazuje pozitivní deviace.
Ti lidé jsou vyhořelí úředníci svázaní strašně nastavenou legislativou a byrokracií, cynismem a většinou také svou generací (začínali kariéru v upadající normalizaci).
Jedním z řešení je opustit odměňování za "odsezené hodiny" a začít odměňovat za úspěchy. Na druhou stranu, ty odměny by musely být také patřičně motivační.
Také je potřeba nastavit určité strategie a vyžadovat jejich dodržování. Protože nelze očekávat inovativní iniciativu jen tak samo od sebe.

Snad restrukturalizace ŘSD přinese ovoce.

BTW, nemyslím si, že je fér vůči řediteli zde na veřejném fóru citovat jeho osobní postoje z důvěrné osobní komunikace.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Už jsem dnes unavený a moc mě to nemyslí a proto nechápu ten argument ředitelky olomoucké správy, že by se jezdilo 3 roky 1+1 v kuse. To přeci nastane tak jako tak, jenom buď hned nebo až výhledově za x let. Buď malá modernizace, která řeší jenom zálivy, PHS a povrchy a za 10+ let to zase za drahé peníze přestavovat opět v 1+1 (nebo 2+1) nebo to přeci udělejme rovnou hned a pořádně. To omezení tam bude stejně muset nastat, když je to S22. Nebo mi něco uniká? Snad s tím RM ještě něco udělá. Logika je to stavět rovnou pořádně a do 5 let se to určitě dá připravit včetně nutných výkupů. A pokud bude problém s CHKO u Litovle, tak se dá tento krátký úsek řešit separátně.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Při pořádné modernizaci s rozšířením na D27,5 se může klidně jezdit i 2+2 (resp. 2+1+1), když se to dobře naplánuje. Takových příkladů už jsme měli. Stačí se podívat na aktuální stavbu D7 Kněževes. Takže stačí být trochu v obraze, jak se DIO nejen na západě ale.i u más provádí. Paní vedoucí už stejně půjde brzy do důchodu, tak snad přijde obměna k lepšímu...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

0. etapa - provizorní rozšíření LJP.
1. etapa - demolice nadjezdů
2. etapa - rozšíření PJP
3. etapa - rozšíření LJP
4. etapa - práce s SDP
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Mike

Příspěvek od Mike »

já bych naopak poděkoval, že to sem napsal
a stejně tak jsem rád, že máme s mátlem stejný názor na ppp na D35

Přidáno za 2 minuty 8 sekund:
Trupman píše: 30.12.2023 19:23:25 ...
Jedním z řešení je opustit odměňování za "odsezené hodiny" a začít odměňovat za úspěchy. Na druhou stranu, ty odměny by musely být také patřičně motivační.
...
já bych pro státní správu naopak nasadil opačný gard, tedy snižování platů, pokuty a na závěr gulagy
to je totiž to jediné, čemu tito rozumí a umí si to představit
finanční odměna v jejich podání znamená, že už tam zítra a vlastně už nikdy nikam nemusej...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Odpovědět

Zpět na „D35“