SPZ, RZ a vše kolem

Odpovědět
MPMP

Re: SPZ, RZ a vše kolem

Příspěvek od MPMP »

A pokud by se to zkombinovalo s opuštěním krajského systému, dostali bychom se na zapamatovatelný systém s dostatečnou kapacitou.
Pozn.: A i to "E" na začátku by mohlo zůstat vyhrazené pro elektro (a nemuselo by to být jen "EL") :D
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

Mike píše: 12.4.2023 20:43:08 no to by vybraný národní monopolní dodavatel musel přesázet sadu v nástroji a to by nebylo zadarmo
Právě, že by to bylo úplně zadarmo ;). Národní monopolní dodavatel má ve smlouvě výslovně uvedeno, že může být technická specifikace vyráběných tabulek RZ v tomto smyslu změněna a není to důvod pro jakékoliv kompenzace. Takže by to bez potíží šlo, ale ono se nechce a to je vždy daleko horší, než kdyby to nešlo.
Mike píše: 12.4.2023 20:43:08 jenže už za 10let se začnou vydávat samé EL
Ale nezačnou :) . Ze prvé jsou EL značky volitelné a kdo ji nechce, ten ji mít nemusí. Za druhé tu s námi ještě desítky let budou auta na fosilní paliva, jejichž majitelé budou ztrácet tabulky, nebo se budou tato auta jako ojetá dovážet a tudíž se budou stále přidělovat nové "klasické" kombinace. Ale především: EL značka má smysl jen jako nosič specifických výhod (bezplatné parkování, dálnice atd.). S růstem podílu elektroaut se tyto výhody dříve nebo později zákonitě zruší a tím ztratí smysl i EL značky a zruší se též.
Mike píše: 12.4.2023 20:43:08 a ty jsou celorepublikové, takže dojdou dřív
Došly by dřív, protože EL0 01AA až EL9 99ZZ je jen 483516 kombinací. Ale ne proto, že jsou celorepublikové ;) .
mbmat píše: 14.4.2023 20:54:06 Nedokazal by nekdo (treba Martin_L) popsat, proc na MD porad nedokazou zmenit mysleni?
Nad tím přemýšlím těch už déle než deset let, kdy se s nimi o tomto snažím vést dialog. Základní problém je v tom, co jsme tady už také nakousli - příslušné osoby nechápou, že RZ auta narozdíl od ID datové schránky nebo čísla občanky nemá mít jen tu registrační, ale i poznávací funkci. Tedy oni to chápou jen do té míry, že jsou dnes už všude kamery a ty přečtou všechno a lidi si stejně nic nepamatují. Jenže lidský mozek je nastaven na určité typy řetězců znaků, jimiž by měla struktura RZ odpovídat, aby je byl schopen číst a zapamatovat i člověk. Skoro celá Evropa to chápe (snad s výjimkou Bosny a Hercegoviny, částečně Polska a teď naposledy Portugalska), naše ministerstvo bohužel ne. Ale věřím, že se to snad jednou podaří změnit stejně jako se to podařilo třeba s novým pojetím dálnic.
Honey72 píše: 15.4.2023 6:29:03 Chápu, že tenkrát se ministerstvo bálo nutit stovky tisíc řidičů, aby původní okresní SPZ povinně vyměnili za krajskou RZ. Ale dnes už s okresní SPZ téměř nikoho nepotkáte. Tím pádem by se mohly používat kombinace, na které jsme byli desítky let zvyklí (AAA0000)
Okresních značek je v registru asi 7% všech, takže úplně ještě nezmizely. Ale vesměs jde buď o veterány, nebo vozidla, která morálně tolik nestárnou (zpravidla přívěsné vozíky). Formát AAA 0000 by šel bez problémů použít a ani by se nemusely recyklovat staré kombinace. Zkrátka by se jen vynechalo to, co se vydalo předtím. Ale i to je pro MD obrovský problém, přitom ověřit, zda nějaká písmenná série byla nebo nebyla v letech 1960 až 2001 použita, není v počítačovém registru nic složitého. Opět - nechce se a to je daleko horší, než když to nejde. Ale na starém formátu trvat nemusíme, klidně to může být obrácené (španělské) 0000 AAA nebo třeba AA 0000 A. Čislice na začátku sama o sobě nevadí, ani to, když je více bloků. Vadí to, když se míchají písmena s číslicemi, to lidský mozek nezvládá.
AF-1

Příspěvek od AF-1 »

Ono by znacek bylo dost, kdyby se - jako treba v Nemecku - odhlasene znacky daly opet pouzivat. Serie 1A0, 1A1, ... jsou dnes urcite az na par vyjimek neobsazene.
Jinak jsem jeden z tech, ktery si znacky svych aut i po letech nepamatuje a vubec mi to nevadi. Klidne budu na aute vozit celoevropskou tabulku s carovym kodem, kdyz si zakonodarce usmysli.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

AF-1: no vidíš a já si je snažím zapamatovat co nejdřív a už se mi to několikrát vyplatilo. S každým autem, se kterým jsem jezdil, jsem minimálně jednou potřeboval RZ (resp. SPZ) v situaci, kdy jsem u sebe neměl žádný doklad, ze kterého bych ji mohl přečíst. :D
Mike

Příspěvek od Mike »

tak já si pamatuji i tu, kterou mě vezli z porodnice
ABM 23-41
8-)
a ty "okresní" mám doma 3ks ( protože si nemyslím, že Hlavní město Praha, byl okres, když jsme měli KNV...)
nové krajské 3+1
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
AF-1

Příspěvek od AF-1 »

Ja tedy skoro vzdy potrebuji VIN, vsichi servisaci take. RZ snad jen u te dalnicni znamky.

S trochou nadsazky bych mohl rici - chtel bych hezky VIN na prani, RZ je mi jedno.
:-)
jozka

Příspěvek od jozka »

Tak hodne stesti, az budete zadavat RZ v Praze pri placeni parkovneho. Jednou jsem se u toho dost orosil. Uz jsem tam mel byt, auto za rohem a znacka relativne cerstva.

Zdravim ty, kteri meli stejny problem v okoli Apolinare...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

2jozka: to se AF-1 netýká. On je určitě progresivní a platí mobilem, kde má všechno zaznamenané a jemu stačí jednou kliknout.
OT: Nemám nic proti mobilním aplikacím ale systém "nemusím si nic pamatovat, všechno mám v mobilu", povede během několika málo generací ke všeobecnému zhloupnutí a problémům ve stáří. Je dokázáno, že mozek, který denodenně necvičíte, ztrácí své schopnosti a napomáhá rozvoji oněch "ošklivých" nemocí stáří. Až to "mobilistům" dojde, bude pro ně už, bohužel, pozdě. :(
Mike

Příspěvek od Mike »

když mám v tom mobilu víc než jedno auto, tak si musím pamatovat, kterým jsem přijel a jakou má SPZ
ona ta aplikace tak nějak neumí, si k tomu přidat "BMW" "Octavia"....
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

Mike píše: 24.4.2023 19:23:46 ona ta aplikace tak nějak neumí, si k tomu přidat "BMW" "Octavia"....
no, tak to treba moje aplikace MPLA umi.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Je to tady off-topic, ale to, že mám v mobilu uložené některé nezajímavé údaje a nemusím si je pamatovat, neznamená, že si nepamatuji jiné, mnohem důležitější věci, na které bych bez mobilu třeba už neměl kapacitu. To cvičení mozku probíhá stále.
Mike

Příspěvek od Mike »

mbmat píše: 24.4.2023 20:38:58
Mike píše: 24.4.2023 19:23:46 ona ta aplikace tak nějak neumí, si k tomu přidat "BMW" "Octavia"....
no, tak to treba moje aplikace MPLA umi.
tak já to tam nenašel
asi stará verze nebo nevim
adamos

Příspěvek od adamos »

Na registrační značce pro Prahu přibylo další písmeno

https://www.novinky.cz/clanek/auto-na-r ... o-40433390
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Mike

Příspěvek od Mike »

dnes jsem viděl naživo
1AA Dxxx
bohužel na Švehlově, tak nebyl čas fotit...
Užovka

Příspěvek od Užovka »

jj jsou vidět na silnicích od začátku září
kot

Příspěvek od kot »

Měl bych všetečný dotaz : víte někdo, zda CZ invalidní průkazy umožňují průjezd Maďarskem, Rakouskem či Slovinskem bez placení dálničního kuponu /známky/ ? předem děkuji
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

Mike píše: 4.10.2023 20:36:31 dnes jsem viděl naživo
1AA Dxxx
bohužel na Švehlově, tak nebyl čas fotit...
Tak já už viděl 1AA Hxxx :jidlo:
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Nevšiml jsem si, že by proběhlo zde v diskuzi, ale kromě Maďarska od léta 2022 mají i na Slovensku nový "režim" od 1.1.2023, kdy přešli na celostátní bez rozlišování okresů. Formát zůstává stejný jak doposud AA 000 AA, změnil se font a nebudou se využívat dosavadní kombinace z okresních značek (aut s novou značkou AA... už jezdí docela dost, AB jsem zatím pochopitelně neviděl)
https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1t ... _Slovensku
Jestli správně počítám tak dosavadních kombinací pro okresy bylo 89, nových bez těch stávajících okresních tím pádem +/- 500 (větší okresní města měly více kombinací: https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_ok ... _Slovensku)

No třeba se něčeho podobného dočkáme jednou i my, lépe zamatovatelné a elegantní, ostatně jak se to zde řešilo, současný krajský systém se mi fakt nelíbí už od začátku, hlavně to nedává smysl rozlišovat na kraje, kromě toho že se můžou značky přenášet (na Slovensku se musely dělat nové registrace při přepisu auta) a hlavně také že písmena jako "E", "T", "M" apod. nemají žádnou souvislost s daným krajem, prostě jim byly přidělené (u okresů to souvislost většinou dávalo), naprosto stupidní systém už od počátku jen s jedním písmenem a 6 čísly, který nemají snad nikde v Evropě... Přešel bych na slovenský model AA 000 AA - celostátně
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Dejme tomu ten systém, ale ten font to je hnus. Nelíbí se mi nové ani SK ani H. Náš font ok, souhlas že začínat číslem vymyslel ko*ot.
Sojer

Příspěvek od Sojer »

PetrN píše: 11.10.2023 6:11:41 Nevšiml jsem si, že by proběhlo zde v diskuzi, ale kromě Maďarska od léta 2022 mají i na Slovensku nový "režim" od 1.1.2023, kdy přešli na celostátní bez rozlišování okresů. Formát zůstává stejný jak doposud AA 000 AA, změnil se font a nebudou se využívat dosavadní kombinace z okresních značek (aut s novou značkou AA... už jezdí docela dost, AB jsem zatím pochopitelně neviděl)
https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1t ... _Slovensku
Jestli správně počítám tak dosavadních kombinací pro okresy bylo 89, nových bez těch stávajících okresních tím pádem +/- 500 (větší okresní města měly více kombinací: https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_ok ... _Slovensku)

No třeba se něčeho podobného dočkáme jednou i my, lépe zamatovatelné a elegantní, ostatně jak se to zde řešilo, současný krajský systém se mi fakt nelíbí už od začátku, hlavně to nedává smysl rozlišovat na kraje, kromě toho že se můžou značky přenášet (na Slovensku se musely dělat nové registrace při přepisu auta) a hlavně také že písmena jako "E", "T", "M" apod. nemají žádnou souvislost s daným krajem, prostě jim byly přidělené (u okresů to souvislost většinou dávalo), naprosto stupidní systém už od počátku jen s jedním písmenem a 6 čísly, který nemají snad nikde v Evropě... Přešel bych na slovenský model AA 000 AA - celostátně
System RZ je na prvni pohled nelogicky, ale na druhy uz mi to dava smysl
A - Praha - je historicky dane
S - Stredocesky
C - Jihocesky (Ceske Budelovice)
P - Zapadocesky (Plzen)
J - Vysocina (Jihlava)
K - Karlovy Vary
L - Liberec
H - Hradec Kralove
Z - Zlin
B - Jihomoravsky (Brno)
U - Usti
T - OsTrava (O se nepouzva kvuli zamene s nulou, S je obsazeno Stredocechy)
M - OloMouc (stejna logika jako vyse)
E - PardubicE
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

A ještě je k tomu potřeba přidat toto:
Dvěma vlnami byly některé z krajů přejmenovány: poprvé byl k 31. květnu 2001 (dnem vyhlášení) novelizačním ústavním zákonem č. 176/2001 Sb. přejmenován Budějovický kraj na Jihočeský kraj, Jihlavský kraj na Vysočinu, Brněnský kraj na Jihomoravský kraj a Ostravský kraj na Moravskoslezský kraj, podruhé pak ústavním zákonem č. 135/2011 Sb. k 1. srpnu 2011 Vysočina na Kraj Vysočina.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Sojer píše: 11.10.2023 8:08:49 System RZ je na prvni pohled nelogicky, ale na druhy uz mi to dava smysl
Většina ano, ale právě proto jsem zmiňoval ty E,M,T které smysl nedávají... To je to že označovat jedním písmenem územní příslušnost za každou cenu je blbost, resp. to musí dávát smysl jako v Rakousku či Německu - tam jsou největší města/oblasti označené 1 písmenem (Rakousko třeba W,L,G,K,I,S), střední jednotky dvěma písmeny, no a v Německu mají dokonce 3-písmenné oblasti - to jsou ještě menší jednotky... ekvivalentně k tomu velké města potřebují více kombinací -> mají k dispozici 6 znaků, menší města potřebují méně kombinací a mají prostě méně znaků... Toliko k systému, pokud bychoom chtěli územně rozlišovat, pokud ano, tak při změně majitele by se měla měnit i RZ jak to bylo na SK, pokud ne (u nás) tak absolutně postrádá smysl územně rozlišovat...
ML90

Příspěvek od ML90 »

Pro zajímavost, v Polsku se taky začínají objevovat nové kombinace. Obecně je systém založený na kombinaci dvou nebo tří písmen, z nichž první označuje vojvodství a další okres (ve Varšavě čtvrť). V Krakově platí od loňska KK (dříve KR) a v Poznani PY (dříve PO). Teď navíc dojde k ještě větším změnám, které se budou týkat i označení vojvodství - Mazovské bude mít A, Velkopolské M, Malopolské J, Dolnoslezské V, Slezské I, Pomořské X a Podkarpatské Y. Krakov tak např. bude mít JR, Wrocław VW, Gdaňsk XD, Poznaň MO atd.
jozka

Příspěvek od jozka »

Většina ano, ale právě proto jsem zmiňoval ty E,M,T které smysl nedávají...

P - ma Plzen
A - ma Praha
R - neni kvuli zamene s P
D - neni kvuli zamene s B
U - ma Usti
B - ma Brno
I - neni kvuli zamene s 1
C - maji Budejice

Co nam zbyva... E!

Neni to slozite...
kollma

Příspěvek od kollma »

Vážně záměna dochází k záměně B s D? A co B a 8, to je podle mě mnohem horší. D by pak klidně mohly být ParDubice.
Jinak značku R mají sportovní vozy, např. https://www.ewrc-results.com/image/805856/
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“