Vize naší dálniční sítě

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
KarelLer

Re: Vize naší dálniční sítě

Příspěvek od KarelLer »

davidb: Prakticky fakt někdo jede těch 524 km, když může jet jen 328 km a ušetřit podstatné peníze za pohonné hmoty?
PetrN

Příspěvek od PetrN »

No ale pro kamiony s Vmax 80, reálnou do 95 bude časový poměr rozhodně jinak, navíc je to hodně blbost jet navíc 200km jak píše KarelLer.. K tomu s dostavbou zbytku S3, D11, D35 a obchvatu Svitav se časově už velmi zvýhodní právě tato trasa... Navíc teda co se týče proudů kamionové dopravy, tak velká část je z baltských přístavů, největším je Gdaňsk - a to je jeden ze zdrojů současného proudu přes Náchod a Prahu někam do Bavor? pokud potřebují jet na Rakousko tak jednoznačně a vždy A1 přes KTW a po D1.. tady ten řešený sever-jih od Lubawky na Rakousko jedině od Svinoústí a Štětína a ten nebude nikdy tak silný jak ten z Gdaňsku přes KTW, navíc od Štětína v případě cesty na Bavorsko může jet rovnou na Berlín mimo ČR
Anonym

Příspěvek od Anonym »

davidb píše: 6.10.2023 8:09:24 Kilometrově určitě, ale časově prakticky stejné.

Např. Klaczyna- Poysdorf
po D11 - I/37 - D1 341 km, 4:55 h, převýšení 2018 m
po D11 - D35 - I43 328 km, 5:05 h, převýšení 1824 m
po A4 - D1 524 km, 5:05 h, převýšení 1782 m
To jsou ale současné časy. Po dostavbě D11 a polské S3 dojde ke zrácení časů v prvních dvou variantách.

S3-Linz bude nejlépe vycházet po D11 - D0 a D3.
davidb

Příspěvek od davidb »

Chápu vaše připomínky.

Já jsem řešil situaci tak jak je teď.
Po dostavbě D11 a D35 si myslím, že se to požene tak a pak od Svitav dolů.
vondr

Příspěvek od vondr »

Netušítě někdo jak je to se studií na budoucí propojení krajských měst jak se o tom kdysi uvažovalo
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Letos by měl být zveřejněny plány na dostavbu (dálniční) sítě, tam to asi bude. Snad si dobře vzpomínám, že to říkal Mátl v podcastu zdopravy.cz.
milanek

Příspěvek od milanek »

To rozdělení dopravy vidím spíš než na sever a jih od Bolkowa na východ a západ od A1. To co bude na východ, pojede na jih po D1, to co bude na západ pojede na jih po D11 a D3 / D35 + I/43. Gdaňsk a Gdyně jsou sice veliké přístavy, ale stejně si myslím, že naprostá většina dopravy z Polska má v Polsku všudemožně i svůj původ.

A takhle to podle mě vidí i Poláci, protože už v Bydhošti jsou návěsti s Lubawkou za nějakých 300 km a ve Svinoústi dokonce Praha. Na D11 tak budou navádění řidiči od A1 na západ (S3, S5, S8). Podle mě je Polákům úplně jedno, jak s tím naložíme, a já s nimi souhlasím, protože je to ostuda, že místo léta plánované stavby D43 stavíme čiste alibisticky silnici první třídy a obchvat Prahy je vlhkej sen.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

tou silnicí první třídy máte na mysli I/73? Ta I/73 která bude v návrhové kategorii S26,0/130 tj. v úplně stejné šířkové kategorii jako budovaná D35 z Opatovic do Mohelnice s plnohodnotnou krajnicí? není to ve finále vlastně úplně jedno jak to bude označeno?
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

PetrN píše: 30.10.2023 9:38:49 tou silnicí první třídy máte na mysli I/73? Ta I/73 která bude v návrhové kategorii S26,0/130 tj. v úplně stejné šířkové kategorii jako budovaná D35 z Opatovic do Mohelnice s plnohodnotnou krajnicí? není to ve finále vlastně úplně jedno jak to bude označeno?
Jedno to bude pouze pokud si tam bude údržbu zajišťovat samo ŘSD svými středisky údržby. Pokud to spadne do módu udržby klasických jedniček, bude to velký špatný.
MatesIng

Příspěvek od MatesIng »

Nemůže být rozdíl i ve zpoplatnění silnice? Nevím jaký je rozdíl u nákladní dopravy mýto vs dálniční známka, ale u osobních aut by se přece na silnici I. třídy nemusel platit žádný poplatek? Nebo se pletu?
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

MatesIng: I/73 bude nejspíš SMV, takže dálniční známka bude potřeba.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

KarelLer píše: 30.10.2023 11:00:27 MatesIng: I/73 bude nejspíš SMV, takže dálniční známka bude potřeba.
Řekněte mi minimálně jednu SMV v ČR kde je potřeba dálniční známka.. Možná odpovím za vás, žádná taková neexistuje: https://edalnice.cz/kde-plati/index.html#/road_map
Předpokládám že to bude bez poplatku i na I/73 a nemám s tím problém, jen z toho mohou profitovat obce kolem trasy, kde doposud žádné dálniční stavby nejsou a je tak pravděpodobnost že místní co nikam dál nejezdí ani nemají dálniční známku (Jevíčko, Boskovice,...)
no a mýto pro nákladní dopravu tam bude tak jako tak, ostatně to je už i na současné I/43
MatesIng

Příspěvek od MatesIng »

Zajímalo by mě, kolik by to převedlo stávající dopravy právě z II/374, třeba v úseku Boskovice, Moravská Třebová? Osobní auta by to tedy měla pořád zadarmo, ale u nákladní dopravy by na I/73 přibylo mýto, takže je otázkou, zda je pro ně lepší jet po rovných úsecích stálou rychlostí s mýtem, nebo jet po II. třídě přes obce, ale bez mýta.
Solo

Příspěvek od Solo »

Toto je úplně zbytečná debata, která navíc patří do příslušného vlákaná a ne sem. Současné značení I/73 je výsledek neschopnosti ŘSD (ale i ministerstva, JMK a dalších), kteří tak dlouho vymýšleli co s "Hitlerovou dálnic", až jí během let z D43 ponížili skoro na obyčejnou silnici první třídy a pak opět vrátili na úroveň dálnice. Označení I/73 místo např. D43 nebo D73 ŘSD pravděpodobně drží hlavně proto, že si myslí, že to na odpůrce, kterých je bohužel opravdu hodně, nebude takový červený hadr. Jestli se tedy I/73 začne někdy konečně stavět podle současných plánů, tak to bude navzdory současnému označení regulérní dálnice a bude tak určitě zpoplatněna.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

KarelLer píše: 30.10.2023 11:00:27 MatesIng: I/73 bude nejspíš SMV, takže dálniční známka bude potřeba.
I/73 bude SMV, takže dálniční známka *NEBUDE* potřeba. :)

Jinak přesně jak píše PetrN, nebude v tom rozdíl co se týče komfortu jízdy. V okolí Bystrce budou všude možně tunely, očekávám zde opravdu MPR 110 i kvůli hluku apod. Navíc zde budou trochu hustší křižovatky než dovoluje dálnice.
Od Kuřimi k D35 by neměl být jediný problém změnit MPR na 130, resp. možná i vyšší.

Nicméně bylo správně podotknuto, že to je výsledek žalostné přípravy, teda spíš absolutní nepřípravy a nerealizace. Věcně to ponížení na SMV samozřejmě nedává. Není proto důvod ve smyslu financí, technických řešení atd. Tedy kromě toho úseku od Bystrce k D1, kde díky tomu bude moci být více křižovatek. Ale to už je spíš taková ta naše byrokracie. Vůbec bych to neřešil.

IMHO je mnohem zásadnější, aby na dálnici vznikly pořádné odpočívky a poctivé SSÚD. Za to se pokusím bojovat všude možně to půjde. A je mi u zadní části těla, jestli to legislativa vyžaduje nebo ne. Jednou je to transevropská dálnice nehledě na barvu značek a basta. :evil:
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Aram96: SMV je zpoplatněná, pokud není doplněná dodatkovou tabulkou „Bez poplatku“. Kde berete tu jistotu, že I/73 bude SMV bez poplatku? Vždyť tady o tom diskutujeme, že to bude v podstatě dálnice. Proč by nebyla zpoplatněná, když bude existovat alternativní spojení na stejné trase?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ne, SMV nejsou zpoplatněny. To možná platilo dřív. Nyní na SMV nejsou nutně značky "bez poplatku". ;-)
SMV je pouze jiný režim jedničky. Skoro bych to přirovnal k zóně ve městě. To nemá se zpoplatněním co dělat.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Aram96: Vypadá to, že ke změně došlo v roce 2016. Zmátlo mě, že na některých místech ta dodatková tabulka "bez poplatku" pořád ještě je.
dvs

Příspěvek od dvs »

SilniceNarodnihoVyznamu_sektStrategie3.png
SilniceNarodnihoVyznamu_sektStrategie3.png (230.27 KiB) Zobrazeno 4858 x
V prezentacích z konference v Luhačovicích jsem zaznamenal používání mapky tzv. silnic národního významu
milanek

Příspěvek od milanek »

PetrN: Měl jsem hlavně na mysli tu alibistickou byrokracii, která vedla k tomu, že ta sil/dálnice je v seznamu priorit někde hodně vzadu, přitom Poláci budou s S5 v Bolkově za chvíli a s S8 na hranici ne o moce déle. Ale popravdě jsem ani nevěděl, že to zase naši vrátili až do takhle velkorysého stavu :ok: Je to absurdní, my přesuneme rychlostní silnice mezi dálnice, a začneme stavět SMV ve stejných parametrech, to je asi příprava na další budoucí přesun :)

A aby toho administrativního Kocourkova nebylo dost tak si ŘSD objednalo koncepci rozvoje dálniční sítě, kterou ještě ani nestihlo zveřejnit, aby nyní zjistili, že Poláci povedou dálnici do Boboszowa a oni nevědí kam s tím po ČR dál (viz https://zdopravy.cz/polaci-zacinaji-se- ... 30-182268/).

Navazující příspěvek o návaznosti na polskou S8 přesunut sem. Jirka L.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tak k tomu obrázku musím říct, že kdyby někdy všechny vyznačené "čáry" byly buď 3-pruhové jedničky s MÚK nebo přímo 4-pruh SMV či dálnice, vůbec bych se nezlobil.:)
Mě osobně v tom k úplné dokonalosti chybí nějaká pořádná 16 mezi Jičínem a MB, ta snese do budoucna 3-pruh minimálně, možná i 4-pruh a pak mezi D6 a D8. A pořádná 57 od D49 až do Opavy. A bude to IMHO dostatečná síť. Otázkou, zda nespojit tu 38 s 37 a dopravu ČB-PCE nehnat peážně po 38 a odpojit se někde až chvíli před PCEmi.
Ne všechny tyto vyznačené tahy musí být dálnicí, na to jsme malá země. Něco ano, ale určitě ne vše. Ale tam kde ne, tak dát MÚK, obchvaty a ideálně i 3.pruhy.

A pak kosmetika - ty silnice před hranicemi mířící z České Lípy a Šumperka asi nebudou úplně potřeba až na hranice. Tu 20 z KV na jih určitě trochu upravit (částečně vést po D6 a odpojit později. A vyhodit i některé krátké místní jedničky ala 58, 28 atd. Na těch stačí třeba obchvaty, ale nedával bych je vůbec do této hlavní sítě. To už tam když už přidat 34 od D1 do Svitav.

Prostě tohle jsou ty důležité dálkové silnice, kde má být kladen co nejvyšší důraz na bezpečnost a plynulost, navíc jsou to často trasy stěžejní pro nákladní dopravu, takže žádné kruháče. A dle intenzit a významu stavět buď 4-pruh nebo 3-pruh.

milanek: naopak je správně a na místě, že ŘSD zadalo tu studii. Být to před 10 lety, tak se na to vyprdli, buď rád, že se vůbec něco děje a to zavčas.
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Většina z toho, co tam je, by měla být 4pruh. Ale spousta dalších mi tam chybí.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
outdoor

Příspěvek od outdoor »

na té mapce je zajímavé, že mezi D5 A D3 není nic za hranice. žádná I/4, I/27, I/26... něco přes Šumavu bych očekával...
kollma

Příspěvek od kollma »

A já si myslím, že to je záměrně a přes Šumavu ani nevede žádná dálková silnice. Možná až I/26 by mohla mít solidní parametry, ale tudy nejezdí ani doprava Plzeň - Regensburg, natož odněkud dál.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Aha, to je pravda, že se to vymyká. Na I/26 jsem zapomněl ve své připomínce. Jinou silnici toho dálkového a kapacitního typu zde neočekávám. To však neznamená, že by se na 27 či 4 nemohl udělat žádný obchvat. Ale dělat z toho nějaký tah a stavět souvislé přeložky a MÚK, to moc nevidím. U I/4 tuplem ne.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“