Elektromobilita

Odpovědět
MPMP

Re: Elektromobilita

Příspěvek od MPMP »

Viděl jsem jen začátek a stačilo mi to. Největší chyba zmiňovaných bloggerů byla, že NEPLÁNOVALI. A co když chtěli to auto POUŽÍVAT a nikoli mu SLOUŽIT? To autora videa nenapadlo?
Mmch zrovna v neděli jsem byl svědkem rozpaků a nemohoucnosti osádky elektrovozu u veřejné nabíječky, když měli připojený kabel a na displeji nabíječky stále svítilo "Připojte nabíjecí kabel" - stojan to "jaksi nepoznal". Co teď? Co udělali pánové špatně? Že by ona osádka měla "špatnou aplikaci"? Že by neměla "správné předplatné"? Že by "špatně plánovala"?
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 2.11.2023 10:42:40 Viděl jsem jen začátek a stačilo mi to. Největší chyba zmiňovaných bloggerů byla, že NEPLÁNOVALI. A co když chtěli to auto POUŽÍVAT a nikoli mu SLOUŽIT? To autora videa nenapadlo?
Mmch zrovna v neděli jsem byl svědkem rozpaků a nemohoucnosti osádky elektrovozu u veřejné nabíječky, když měli připojený kabel a na displeji nabíječky stále svítilo "Připojte nabíjecí kabel" - stojan to "jaksi nepoznal". Co teď? Co udělali pánové špatně? Že by ona osádka měla "špatnou aplikaci"? Že by neměla "správné předplatné"? Že by "špatně plánovala"?
Chováte se přesně jak popsal pan na konci videa. Ano ZATÍM dlouhé cesty s elektroautem vyžadují plánování. Ale pánovi to plánování trvalo 5 vteřin, vy jste to ale neviděl, protože - viz první větu.
To že někomu něco nefunguje neznamená že to nefunguje obecně. Možná lidi se zrovna učili jak používat nabíjení. Existuje také 24/7 služba podpory když něco nejde.
chaden

Příspěvek od chaden »

Takže odpověď' na otázku "Co teď?" - je obecná, jako se vším, zkusit zavolat podporu, pokud takové případy búdou se opakovat- vyhnout se používání nabíječek toho poskytovatele.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 2.11.2023 11:13:21 Takže odpověď' na otázku "Co teď?" - je obecná, jako se vším, zkusit zavolat podporu, pokud takové případy búdou se opakovat- vyhnout se používání nabíječek toho poskytovatele.
Děkuji, to mne napadlo taky. jestli on nebude problém v tom, že ono "vyhnutí se nabíječkám toho poskytovatele" je další komplikace v tom plánování (mmch i 5 minut je relativně dost, zvláště v okamžiku, kdy Vás to nebaví a považujete to za "otravnou" činnost). K té podpoře: nevím jak funguje, zatím elektrovůz nevpoužívám, ale byl to zrovna státní svátek a bylo poledne - podpora funguje 24/7? (to nevím, to se ptám). Moje zkušenost s jinými "podporami" jiných (i velkých) firem je bohužel dost tristní - nejprve čekáte x minut ve frontě a krásně vám k tomu hrají do ucha a pak se dozvíte, že se někdo ozve, případně nejakou "hraběcí radu". :(
Ale asi jsem velký pesimista a podpora provozova\telů autonabíječek funguje úúúúúúúplně jinak.
kot

Příspěvek od kot »

MPMP : vidím to obdobně ! A to do posledního detailu ...
merdanito

Příspěvek od merdanito »

skusenost s 24/7 podporou mam celkom cerstvu, okolo 23 v noci som pripojil auto na nabijacku a nejak sa nic nestalo, tak som volal podporu, po cca 10-15 minutach mi chlapik ospalym hlasom poradil aby som to vypojil a zapojil, ze mi inak poradit nevie :) riesenie bola nakoniec ina nabijacka, kde uz vsetko ficalo pri rovnakom postupe. Ale je to ojedinela situacia inokedy to vzdy fungovalo tak ako malo!
kot

Příspěvek od kot »

Takže přesně dle komentáře pana kolegy MPMP... :lol:
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 2.11.2023 15:37:09 Děkuji, to mne napadlo taky. jestli on nebude problém v tom, že ono "vyhnutí se nabíječkám toho poskytovatele" je další komplikace v tom plánování (mmch i 5 minut je relativně dost, zvláště v okamžiku, kdy Vás to nebaví a považujete to za "otravnou" činnost). K té podpoře: nevím jak funguje, zatím elektrovůz nevpoužívám, ale byl to zrovna státní svátek a bylo poledne - podpora funguje 24/7? (to nevím, to se ptám). Moje zkušenost s jinými "podporami" jiných (i velkých) firem je bohužel dost tristní - nejprve čekáte x minut ve frontě a krásně vám k tomu hrají do ucha a pak se dozvíte, že se někdo ozve, případně nejakou "hraběcí radu". :(
Ale asi jsem velký pesimista a podpora provozova\telů autonabíječek funguje úúúúúúúplně jinak.
To je "z mouchy slona". Problémy s technikou mají i benzinky i spalovací auta. Dá se to řešit. Zpátky na začátek - když podpora problém neřeší, vyhnout se takovému poskytovatli.
To je úplně stejné jako odmítat jezdit autem vůbec, protože přece si můžou píchnout kolo a pak ještě i další. No když si nemůžete pomoci tak co zbyva?...
Taková fobie se snadno léčí - stačí jen jednou takový případ přežít a nějak vyřešit a už není to tak děsivý.
chaden

Příspěvek od chaden »

A vidím, že stále jste to video neviděli celý , tak opakuji: pánovi to plánování trvalo 5 vteřin (ne 5 minut) bude to trvat stejně i s vyhnoutim sítím špatného, drahého, zlyho poskytovatele.

Pro mě osobně kompliace s nabíjení sice je problém a stress, ale letos ještě jsem to nezažil. Asi protože málo jezdil, jen nějakých 20 tisíc. 80% nabíjení probíhá doma, já tou dobou spím.
Mike

Příspěvek od Mike »

zrovna Kubrt rozhodně není nějaký militantní nepřítel elektra !
skoro až naopak, jen ho vždy vytočí ta nefunkční infrastruktura, ideálně s hvězdičkovou nálepkou / čti, zaplatili jsme to my všichni a funguje to jako vždycky /

stejně tak v jeho případě najdete, jak "perfektně" fungoval odtah fosilní audiny s vyvařenou baterkou a služby okolo

je to stejné, jako v devadesátkách, jsou nějaké vize, akorát ty technologie byly/jsou limitovány legislativou
tedy např. to, že nesmíte bez smlouvy obchodovat s el. energií....
proto ty aplikace a chybějící čtečky
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
PHEV

Příspěvek od PHEV »

Máme na to jedno takové hezké pořekadlo. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.

Každopádně, mám jednu čerstvou zkušenost z víkendové návštěvy Wrocławi. Při parkování v podzemních garážích (Plac Wolności) jsme se cca 15 minut snažili o připojení k místní dobíjecí stanici, která zcela nepochopitelně vyžadovala instalaci mobilní aplikace, narozdíl od běžné dostupných jednorázových plateb kartou. Problém však byl v nedostupnosti mobilního signálu nebo lokální WiFi sítě. Celá epizoda se tedy nesla v duchu neustálého přebíhání mezi prostorem nabíječky a vjezdu, kde byl alespoň HSDPA příjem. Nakonec se však podařilo připojit a nabíjet, nicméně korunu tomu všemu dodala samotná aplikace, která po ztrátě signálu nedokázala obnovit připojení k dobíjecí stanici, čímž jsme přišli o možnost sledování průběhu nabíjení, což je za mě naprosto nepochopitelné, když už je vyžadována instalace aplikace. Až do návratu k automobilu jsme tedy nevěděli, zda nabíjení nebylo přerušeno. K našemu překvapení se však podařilo dobít.

Je nutno podotknout, že ani výjezd z garáže se neobešel bez komplikací a to už opravdu nemělo co dočinění s elektrickým pohonem. Jenom se platební automat rozhodl nepřijímat parkovací lístky. Naštěstí byla možnost platit přímo u výjezdové závory, kde už vše proběhlo hladce. Tolik tedy k problémům s technologiemi.

Jinak jsem za rok a půl dobíjení po Rakousku, Itálii, Slovensku či Polsku narazil na nefunkční stanici pouze jednou (Seeboden) a nyní to byl teprve druhý výrazný problém při nabíjení, který by hravě pomohl překonat univerzální RFID čip.
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 2.11.2023 21:44:02 zrovna Kubrt rozhodně není nějaký militantní nepřítel elektra !
skoro až naopak, jen ho vždy vytočí ta nefunkční infrastruktura, ideálně s hvězdičkovou nálepkou / čti, zaplatili jsme to my všichni a funguje to jako vždycky /

stejně tak v jeho případě najdete, jak "perfektně" fungoval odtah fosilní audiny s vyvařenou baterkou a služby okolo

je to stejné, jako v devadesátkách, jsou nějaké vize, akorát ty technologie byly/jsou limitovány legislativou
tedy např. to, že nesmíte bez smlouvy obchodovat s el. energií....
proto ty aplikace a chybějící čtečky
Mně pak epizoda s ID.Buzz připadá divná. Jaký má smysl takový styl hledání nabíječky - jezdit od pumpy k pumpě, když víš že ona není na každé benzince? A stojany tam byly funkční on jen nebyl schopen (nebo jen hrál že není schopen) to aktivovat.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Takže to uzavřeme, ne? Stále platí to, co před rokem, před dvěma lety a dříve a sice: "Jde to, ale dře to".
Prostě musíte plánovat, instalovat aplikace, míta "správný mobil", mít mobilní datovou konektivitu, mít trpělivost a HLAVNĚ s elektouautem nikdy nikam nespěchat, protože cestou budete mít minimálně jednu "příjemnou" půlhodinovou pauzu (teď nemám na mysli jízdu po příměstí do 100 km).
Já chápu, že nekteří lidé se s mobilem přirostlým k ruce už narodili, ale věřte tomu i v mladší generaci existují takoví, kteří sice chytrý mobil používají, ale jako uživatelé a nikoli experti. A pak je nemalá skupina lidí, kteří nemusí mít každé 2 roky nový přístroj, protože ten starý je "už naprosto nemožný" a takoví jsou mnohdy také "out", protože nová aplikace vyžaduje nový OS (tedy jeho relativně novou verzié a ne každá aplikace jde nainstalovat na každý chytrý mobil) - tedy další stres navíc. Ale fajn, komu se to líbí, ať si užívá, to je jeho věc. Ale ať to do....le necopu těm ostatním, co tahle "zábava" nezajímá.
Co je pro mě hodně špatnou zprávou o elektromobilitě je to, že před 2 - 3 lety popisované problémy jsou dnes popisovány naprosto stejně. Ano, přibývá nabíječek, ale s přibývajícími elektrovozy ta infrastruktura tak nějak "pořád stejně nedostačuje". :(
A ještě poznámka k oněm problémům s aktivací nabíječky:
chaden" píše:To je "z mouchy slona". Problémy s technikou mají i benzinky i spalovací auta.
Už jsi někdy viděl, že by nešla vsunout pistole výdejního stojanu do nádrže spalovacího auta, nebo následně nešel spustit výdej paliva?
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 3.11.2023 9:52:11 Takže to uzavřeme, ne? Stále platí to, co před rokem, před dvěma lety a dříve a sice: "Jde to, ale dře to".
...
Co je pro mě hodně špatnou zprávou o elektromobilitě je to, že před 2 - 3 lety popisované problémy jsou dnes popisovány naprosto stejně. Ano, přibývá nabíjěček, ale s přibývajícími elektrovozy ta infrastruktura tak nějak "pořád stejně nedostačuje". :(
A ještě poznámka k oněm problémům s aktivací nabíječky:
chaden" píše:To je "z mouchy slona". Problémy s technikou mají i benzinky i spalovací auta.
Už jsi někdy vuiděl, že by nešla vsunout pistole výdejního stojany do nádrže spalovacího auta?
Ano viděl - když zkusíte dát naftu do benzinového auta. U spalovaku také musíte se něčemu naučit.
Ostatně znovu skoro každé trvzení je mimo:
1. Majitelé EV-cek říkají že inftrastruktura je ok, pro vás je nedostatečná - ok.
2. "jízdu po příměstí do 100 km" je spíše 150- 200 - no dobrá Brno je spíše předměstí Vídně než Prahy, ale ta věta o předměstí asi platí.

Takže prostě soudíte o něčem o čem nevíte nic.

Příklad spokojené majitelky:
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Ale já přece nerozporuji, že existují spokojení majitelé elektroaut. Ani se nesnažím vyvrátit, že existují lidé, které baví to plánování a "dávání si pauzičky". A ani se nesnažím tvrdit, že je jich zanedbatelný zlomek polulace. Pokud to tak vypadá, tak to si nerozumíme.
Ale ruku na srdce, když vezmete statistický vzorek populace (ať už ČR nebo EU) a rozdělíte je do skupin "chci EV, nechci EV, je mi to jedno", jaká si myslíte, že bude početnost jednotlivých skupin? I kdyby to bylo rovnoměrně rozdělené (jako že si troufám tvrdit, že nebude, v pvní skupině najdete dnes podle mého odhadu max. 10 - 15 % populace), tak 30% příznivců přece nemá "patent na rozum" aby své vize vnucovalo ostatním. Nebo snad má? A z jakého titulu? A i kdybyste našel argumenty, proč mají právo to vnucovat, už vůbec nechápu, proč by s tím ten zbytek měl nadšeně souhlasit a když vyjádří své výhrady, je označován za "někoho, kdo neví o čem mluví". Tohle přesvědčení, že příznivci elektromobility jsou ti "správní" a její odpůrci jsou ti "špatní", vychází z čeho? Můžete mi to někdo vysvetlit?
chaden

Příspěvek od chaden »

Tvrdil tady někdo že odpůrci jsou špatní? Když se milite tak automaticky jste špatný? Co se týče zanedbatelného zlomku populace tak za 5-6 let budete zírat.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Omlouvám se, vyjádřil jsem se špatně. Správně to mělo být:
Tohle přesvědčení, že příznivci elektromobility mají "pravdu" a její odpůrci se "mýlí", vychází z čeho? Můžete mi to někdo vysvetlit?

Na co budu za 5-6 let zírat? Jak bude jezdit více a více EV? Na to zírat nebudu, s tím počítám, protože jiné alternativy jsou "tlakem shora " zakazovány a pokud nejsou přímo zakazovány, jsou nastavována taková systémová pravidla, aby byly ekonomicky znevýhodněny. To ale nic nemění na tom, že je lidé budou používat z donucení a proti své svobodné vůli.

Nebo budu zírat na to, že za 5-6 let se najednou odněkud vynoří příznivci elektromobility v řádu desítek procent populace? Na to zírat rozhodně nebudu, to si troufnu vsadit co chcete, že toto se nestane.
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 3.11.2023 11:42:06 Omlouvám se, vyjádřil jsem se špatně. Správně to mělo být:
Tohle přesvědčení, že příznivci elektromobility mají "pravdu" a její odpůrci se "mýlí", vychází z čeho? Můžete mi to někdo vysvetlit?

Na co budu za 5-6 let zírat? Jak bude jezdit více a více EV? Na to zírat nebudu, s tím počítám, protože jiné alternativy jsou "tlakem shora " zakazovány a pokud nejsou přímo zakazovány, jsou nastavována taková systémová pravidla, aby byly ekonomicky znevýhodněny. To ale nic nemění na tom, že je lidé budou používat z donucení a proti své svobodné vůli.

Nebo budu zírat na to, že za 5-6 let se najednou odněkud vynoří příznivci elektromobility v řádu desítek procent populace? Na to zírat rozhodně nebudu, to si troufnu vsadit co chcete, že toto se nestane.
No svobodná vůle nevždy je něco dobrého. Například nemůžete právo kadit přímo na ulici prosazovat jako svobodu vůle, a odůvodňovat to tím že stavět veřejné toalety je ekenomicky nesmysl a infrastruktura neni dost hustá.
jozka

Příspěvek od jozka »

Diky chadene za poucny vhled do mysleni fanatika.
Tomáš Němec

Příspěvek od Tomáš Němec »

Proč fanatika? Ten příměr docela sedí, byť je to samozřejmě dotažené úplně do extrému :D
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 3.11.2023 13:11:37 Diky chadene za poucny vhled do mysleni fanatika.
Jo tak to bývá vždycky: když došli argumenty, dáme nálepku.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Ne, ten příměr nesedí. Ono to "znečišťování ulice" není jen o tom zákazu, ale také o morálce a všeobecném pohledu společnosti na to "co se patrří" a "co je nevhodné". U toho zněčišťování se asi shodneme, jaký postoj zaujímá drtivá většina populace (více než 90%).
U té elektromobility se ale asi neshodneme - já tvrdím, že příznivců a "vnucovačů" je max 10-15% a to rozhodně většina není. Takže jako příměr toho co jednotlivec chce dělat a nedělá možná ano (i když ani tady si nejsem jistý, já nikdy neměl potřebu "kadit na ulici", ani dojem, že to nedělám jen proto, že je to zakázáno), ale rozhodně ne jako příměr k siituaci, kdy většinová společnost něco chce a je jí to shora zakazováno nebo chcete-li znepříjemňováno.
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 3.11.2023 14:40:14 Ne, ten příměr nesedí. Ono to "znečišťování ulice" není jen o tom zákazu, ale také o morálce a všeobecném pohledu společnosti na to "co se patrří" a "co je nevhodné". U toho zněčišťování se asi shodneme, jaký postoj zaujímá drtivá většina populace (více než 90%).
U té elektromobility se ale asi neshodneme - já tvrdím, že příznivců a "vnucovačů" je max 10-15% a to rozhodně většina není. Takže jako příměr toho co jednotlivec chce dělat a nedělá možná ano (i když ani tady si nejsem jistý, já nikdy neměl potřebu "kadit na ulici", ani dojem, že to nedělám jen proto, že je to zakázáno), ale rozhodně ne jako příměr k siituaci, kdy většinová společnost něco chce a je jí to shora zakazováno nebo chcete-li znepříjemňováno.
Ano správně. Je to společenská norma "nekadit na ulici". Nikdo neuvažuje o tom kvůli zákazu. Nu tak normy přibývají a je to normální process. Nedávno to bylo podobný se zákazem kouření na veřejnosti. Tam už funguje zákaz, ale postupně nebude potřeba. Protože společnost tak výchova dětí a bude to běžná norma. No a nespalovat fosilní paliva také bude nová norma. Chcete nebo ne. A to není žádný fanatizmus, tak prostě funguje moderní společnost. A nikdy to nebylo tak že většina byla hned pro novou normu. Odpor byl vždy.
Geo

Příspěvek od Geo »

Jeste nez se utopite v zumpe nesmyslnych prirovnani...

Ta videa jsou desne cringe. Pro mne se planovani stava z toho, ze sednou do auta, a na mobilu najdu cil a dam navigovat. Obcas se teda podivam, jestli to nevymyslelo nejaky nesmysl, nebo zvolim oblibenejsi variantu. Pro mne bude znakem, ze elektromobily jsou na stejne urovni pouzitelnosti, az nikdo nebude muset delat videa o tom, jak je to ve skutecnosti "jednoduche" (a my hlupaci to jen nechapem). Tezko rict, kdy a jestli vubec to nastane, ale musim uznat, ze pocet prespani v Alpach, obedu a kafi pri ceste do Chorvatska se v tech videiich snizuje, takze to zatim nemuzu rozhodne vyloucit.
chaden

Příspěvek od chaden »

Geo píše: 3.11.2023 15:25:16 JPro mne se planovani stava z toho, ze sednou do auta, a na mobilu najdu cil a dam navigovat. Obcas se teda podivam, jestli to nevymyslelo nejaky nesmysl, nebo zvolim oblibenejsi variantu.
Nu tak přesně tak to funguje u Tesel, Mercedesů, od nedávná u VW, možná u novich Volvo - to ale jsem ještě neviděl.
Radek vám ukázal lepší aplikaci kde faktor "nevymyslelo nějaký nesmysl" je minimalny, mohl ale klidně využít navigaci té Cupry, neudělal tak asi protože tam to počítání trvá ne 5 vteřin a možná 15, pak není to jeho vlastní auto. a ABRP pak bude fungovat s každým autem.
No a pak když většina společnosti bude pro elektromobilitu jak vyžaduje @MPMP - samozřejmě žádné plánování s nabíjením nebude potřeba, protože bude hustá infrastruktura. Která ale nemůže vzniknout na prázdném místě.To jsou vzájemně vázané věci, jako slepice a vejce.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“