Elektromobilita

Odpovědět
MPMP

Re: Elektromobilita

Příspěvek od MPMP »

Ad přirovnání:
S tím kouřením to přirovnání opět nesedí. Ano, společenské normy se mění, ano kuřáci byli a jsou vytlačování z veřejného prostoru, ano kuřáci jsou omezováni v tom, že si dnes už nezapálí např. v restauracích. Shora nařízená elektromobilita ale není o omezování a vytlačování spalovacích aut, ale o jejich ZÁKAZU. Zakazuje snad někdo kouření jako takové a to bez výjimky? Nevšiml jsem si. A že ten boj proti kouření probíhá už hóóóóódně let.
A ještě, má snad Chaden dojem, že ti co chtěli v době zavádění omezení kouřit kdekoli a kdykoli byla valná většina společnosti? Já ten dojem nemám.

Ad plánování:
Ano, Tesla, Mercedes i VW mají hezké plánovací systémy - každý svůj, s jiným nekompatibilní, použivající svoji infrastrukturu ap. Možná jim to i funguje, já to nezpochybňuju. Ale ouha, kdtž se s tím vozem budete chtít pohybovat někde, kde ta jejich infrastruktura nebude. Ne, že by to nešlo, ale už to nebude takový luxus. A musím si rýpnout: víte, že tankovací pistole PHM je všude stejná?

A ještě poznámka na závěr a už s tímhle tématem končím:
Možná, že nastane doba, kdy bude většina společnosti "pro elektromobilitu", ale bude to až v době, kdy dospěje do produktivního věku generace, která už nezažila nic jiného, troufám si tvrdit, že dříve to nebude.
Něco podobného mnozí z nás dokonce před rokem 1989 už i zažili. Mně osobně ta doba tehdy taky nepřišla tak deprimující jako starší generaci, která osobně pamatovala předválečnou demokracii. Ale deprimující to bylo, to vidím teď, když se ohlédnu zpátky. Takže až "bude většina společnosti pro elektromobilitu", bude to jiná společnost, než ta dnešní. A pokud se Chaden cítí býti vyvoleným k tomu, tu společnost "dokopat ke štěstí i přes její nesouhlas", prosím, nechť tak činí, ale mě o "správnosti" svého počínání nepřesvědčí, mně už jednou v mém životě "správné myšlení" do hlavy vtloukali, taky byl cílem ráj a jak to dopadlo si každý, kdo to nezažil, může zjistit sám.
To je vše, co k tomu mohu dodat.
chaden

Příspěvek od chaden »

Znovu a znovu mimo: Mercedes a VW, že mají vlastní infrastrukturu? Jako fakt?! Z jaké jste planety? Zásuvka pro dobíjení v celé v Evropě je stejná - CCS2. Co to blábolíte za nesmysly? To spalovaky mají rozdelne pistole pro naftu a benzín!
Vy jste to fakt berete moc vážně - jsou to jenom auta a jen mají jiný pohon. Zkuste to už proboha sám, a přestaňte z toho dělat tragédii života. Když vám to nesedí tak můžete si dnes koupit nový spalovak a jezdit s tím až se rozpadne. Další už prostě nebudete chtít, a nikdo vám to nezakazuje. A když i přesto jo - tak zaplatíte prostě víc. Nikdo vám nemůže zaručit že budete jezdit levně se spalovakem za 10 let, za 20 už vůbec.
A hlavně prestan'te šířit ten váš středověký děs z nabíjení. Nechte ho pro sebe, když chcete.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Já Vám nic necpu, nikomu elektromobilitu nerozmlouvám, nikoho od ní neodrazuju, nikoho neurážím. Jste přesvědčen, že je to S*U*P*E*R, tak fajn, buďte.
Zkuste i vy dělat to samé, necpat mi EV, nerozmlouvat mi spalováky, netvrdit, že víte, co já budu dělat až ... (Já sám to sice nevím, ale Vy to víte přesně, že?). Zkuste být trochu tolerantnější k někomu, kdo má jiný názor než Vy osobně a kdo má osobní zkušenost s tím, jaké to je, když mu někdo jiný tvrdí, že ví mnohém lépe než on, co je pro něj nejlepší.
Zkuste to a uvidíte, že lidi to ocení. já teda určitě.

PS.: Jestli se v autě zabudovaná podpora pro vyhledávání infrastruktury a komunikaci s ní v posledních letech posunula k tomu, že všichni koooperují se všemi, tak se moc omlouvám za to, co jsem napsal, ale silně o tom pochybuju. Jen na vysvětlenou - já přece neříkal, že si jinde než u "své nabíječky" nenabijete, já jen říkal, že ty super vychytávky v těch autech (kterými jste tu dokazoval, jak je to dobíjení jednoduché) jsou "napasované" buď na vlastní infrastrukturu, nebo infarstrukturu partnerské společnosti (z hledika uživatele to je totéž).
A zkuste i Vy přestat srovnávat nutnost mít správnou aplikaci, účet u někoho, kdo prodává energii, datový tarif apod. (bez toho si s EV asi moc nedobijete, že?) s tím umět rozpoznat výdejní stojan na benzín od stojanu na naftu (což jste tu již několikrát použil, abyste dokázal, že "to taky není nic jednoduchého").
Přeji hezký den.
chaden

Příspěvek od chaden »

Tady je větev s názvem "Elektromobilita". Vy do ní, podle mě, občas píšete nesmysly. Vidím že často i jen z principu, bez reálných zkušeností. Snažím se reagovat jen na nesmysly. Jsem na správném místě? Někde jsem lhal? Psal jsem někde jinde o elektromobilitě? Proč myslíte že vám ji cpu?
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Pominu-li pár elektromobilů s cenovkou přesahující 2,5 mil. Kč, tak jsou to bezpohlavní auta s minimem řidičských zážitků. Na krátké přesunování z bodu A do bodu B dobrý, ale nějaká přidaná hodnota pro řidiče je nulová...
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 4.11.2023 6:47:37 Pominu-li pár elektromobilů s cenovkou přesahující 2,5 mil. Kč, tak jsou to bezpohlavní auta s minimem řidičských zážitků. Na krátké přesunování z bodu A do bodu B dobrý, ale nějaká přidaná hodnota pro řidiče je nulová...
Kolik takových aut jste osobně projel? Máte nějaké podklady pro zatím holé tvrzení? Nebo jenom provokujete?

Tady pán tvrdí něco jeneho. Od 15:11
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

chaden píše: 4.11.2023 9:13:04
Paul1 píše: 4.11.2023 6:47:37 Pominu-li pár elektromobilů s cenovkou přesahující 2,5 mil. Kč, tak jsou to bezpohlavní auta s minimem řidičských zážitků. Na krátké přesunování z bodu A do bodu B dobrý, ale nějaká přidaná hodnota pro řidiče je nulová...
Kolik takových aut jste osobně projel? Máte nějaké podklady pro zatím holé tvrzení? Nebo jenom provokujete?

Tady pán tvrdí něco jeneho. Od 15:11
Až mi ukážeš elektrický ekvivalent k tomuto autu, tak si ho rád projedu :D

https://www.auto.cz/subaru-wrx-sti-ej20 ... ech-131299
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Kamarád vzal Subarku na okruh kde se kropilo. Jsem si říkal super auto na blbnutí. Projeli jsme par kol. Druhé co jsem zkoušel byla M3ka s 8 válcem. Krásný zvuk pěkně to jezdilo bokem. Nejlepší fun faktor ale určitě Tesla model 3 v Perf. verzi. Možnost si nastavit výkon každého kola byl šílený. Naprosto perfektní trakce. Když chtěl utrhnout utrhnul. Když chtěl moment, tak ho to na mokrém oblouku krásně vytáhlo. Auto prostě ví jakou rychlost má každé kolo a jaký moment na každé kolo pošle. Není to prostě takové tupé hrabání.

Druhou zkušenost co mam s elektro je Tesla model S v zimě. Poslední dobou mam pocit, že jakmile napadne musí všichni vypnout ESP a hrabat jak pomatenci. Hrabeme, hrabeme až zahrabeme. Stejná zkušenost s Teslou rozjezd z nuly do zasněženého kopce. Naprosto dokonalá trakce, žádný prokluz, rozjezd na pohodu. Chceš blbnout dáš drift a jezdíš bokem.

Neříkám že spalovák je špatný, ale fakt bych každému přál sednou na okruhu do té Tesly a projet se. Rozhodně nemyslím jenom tupou akceleraci a odpich.
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 4.11.2023 10:41:54
Až mi ukážeš elektrický ekvivalent k tomuto autu, tak si ho rád projedu :D

https://www.auto.cz/subaru-wrx-sti-ej20 ... ech-131299
Nemám žádný zájem to dělat. Subaru z nějakého důvodu, pokud správně chápu článek, to auto přestává nabízet. Takže asi moc takových jako vy není.
Pokud myslíte to WRX, tak ježdění bokem po štěrku dobře vypadá zvenku, v autě podle mě zážitek žádná sláva.

Podívejte jak ten pan je oblečen pro zážitek :-). Není to auto které jste chtěl. Jen příklad.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Warcz: Impreza je všechno, jen ne okruhové auto. Na to mu chybí výkon, tahá zbytečně pohon 4x4 a naladění podvozku je na okruh nevyhovující. Ale na vyzkoušení nebo seznámení se s autem, proč ne...

chaden: byl to odcházejí model, tak je logické, že se přestal nabízet. Nová generace Imprezy se pořád prodává, jen ne v Evropě, kvůli zeleným pošukům...

Z toho co píšeš je jasné, že jsi ji neřídil :D

Odkaz pěknej, ale já chtěl sériově vyráběné auto, které si lze koupit za "rozumný peníz".
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 5.11.2023 8:37:46 chaden: byl to odcházejí model, tak je logické, že se přestal nabízet. Nová generace Imprezy se pořád prodává, jen ne v Evropě, kvůli zeleným pošukům...

Z toho co píšeš je jasné, že jsi ji neřídil :D

Odkaz pěknej, ale já chtěl sériově vyráběné auto, které si lze koupit za "rozumný peníz".
Neřídil jsem spoustu možná dobrých aut. Proto neříkám paušálně "všechna auta do 2.5 milionu nepřináší žádný řidičský zážitek". Troufnu ale říci, že řidiči který přesedne z obyčejné oktávky, elektro auto, i s cenou do jednoho milionu, rozhodně zážitek přinese. O Impreze myslím: kdyby byl opravdu zájem, Subaru by to s autem a normamy v Evropě vyřešila.
chaden

Příspěvek od chaden »

Neříkejte že pánové nemají z toho auta zážitek a jen to hrají. Sice není to auto do 1 milionu, ti chlapy ale mají na zážitek evidentně větší nároky.
Mike

Příspěvek od Mike »

hjondé, KVA, Tesla...
kdy už nám tu konečně představíte auta ;)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 5.11.2023 22:12:05 hjondé, KVA, Tesla...
kdy už nám tu konečně představíte auta ;)
Jak se něco může pro vás představit, když nevíme co podle vás je "auto"?
Já osobně nechci hádat.

Netuším co je KVA, ale je pravda že ne každý výrobek pod značkou hjonde(myslel jste Hyundai?) nebo Tesla je auto. Hyundai vyrábí také lodě a elektroniku. S Teslou je to ještě složitější, protože je potřeba upřesnit kterou Teslu máte na mysli.
Naposledy upravil(a) chaden dne 6.11.2023 1:28:50, celkem upraveno 2 x.
kot

Příspěvek od kot »

Miku, Miku ty jedeš ... :P
jozka

Příspěvek od jozka »

když došli argumenty, dáme nálepku

Prirozene, pokud nekdo dava na jednu uroven dopravu a vymesovani na verejnych mistech a naznacuje tak, ze oboje se vyznacuje stejnym prinosem, zaslouzi si jina oznaceni. Ja je ovsem nehodlam pouzit neb uz ta stavajici mnou pouzita slova rozvrkocuji moderatory.

Ceterum autem censeo... technologie drzici se zuby nehty jen diky financni podpore a zakazu alternativ je zivotaschopna asi jako skautsky taborak na dne reky.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 6.11.2023 8:54:33 když došli argumenty, dáme nálepku

Prirozene, pokud nekdo dava na jednu uroven dopravu a vymesovani na verejnych mistech a naznacuje tak, ze oboje se vyznacuje stejnym prinosem, zaslouzi si jina oznaceni. Ja je ovsem nehodlam pouzit neb uz ta stavajici mnou pouzita slova rozvrkocuji moderatory.

Ceterum autem censeo... technologie drzici se zuby nehty jen diky financni podpore a zakazu alternativ je zivotaschopna asi jako skautsky taborak na dne reky.
to je manipulace, ja nedaval na jednu uroven dopravu a to ... vymesovani
pokud je to u vas na jedne urovni pak to neni muj problem
jen pro upresneni: doprava neznamena coudeni do vzduchu, coudeni do vzduchu na ulici je znecisteni, a to druhe slovo je take znecisteni. Chcete to vyvratit?
Mike

Příspěvek od Mike »

chaden píše: 6.11.2023 1:16:00 ...

Netuším co je KVA, ...
tak si ty nové kusy na ulici pořádně prohlédněte :D
bývalo to KIA
dnes KVA ;)

kote, jak říkají uhlobaroni, "mě to baví"
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Elektrická auta prohrají se spalovacími vozy i v zemích plných dotací a nařízení, varuje KPMG, ohýbání reality přestává fungovat

https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/e ... -internetu
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Autoforum. Dal nemusim.
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

ČR spotřebuje ročně cca 90TWh elektřiny, 90TWh plynu a 90 TWh ropy, úmyslně neříkám úplně přesná čísla, ale dostatečně přesná na to aby byla představa kde tu energii vzít pokud chceme ropu nebo plyn nahradit elektřinou. Napadá vás něco?
chaden

Příspěvek od chaden »

RedBaron píše: 7.11.2023 16:43:43 ČR spotřebuje ročně cca 90TWh elektřiny, 90TWh plynu a 90 TWh ropy, úmyslně neříkám úplně přesná čísla, ale dostatečně přesná na to aby byla představa kde tu energii vzít pokud chceme ropu nebo plyn nahradit elektřinou. Napadá vás něco?
V roce 2022 spotřeba elektřiny byla 61TWh - tohle je neúplné přesné číslo. Uvedených 90TWh je úplně nepřesné číslo.
Pak spotřeba paliva (benzinu a nafty) v roce 2022 byla 8.3 mlrd litrů , zhruba 76% tvořila nafta zbytek benzín. Tepelná energie nafty je 9.7kWh/l, benzínu 8.6kWh/l. To tvoří 61TWh u nafty a 17.1TWh u benzinu. Dohromady 77TWh "ropy" - také docela daleko od 90TWh. Účinnost spalovacího motoru je 25-35%, vezmeme horní hranici. 26TWh elektřiny bylo potřeba pro náhradu "ropy" v dopravě v roce 2022 při hypotetickém přechodů najednou, mávnutím kouzelné hůlky. Musíme ale započítat účinnost elektromotorů a baterky - zhruba 85%. U mě to vychází na 30.6TWh pro dopravu. V roce 2022 v ČR bylo vyrobeno 84.5TWh. Takže pro dopravu by chybělo 7.1TWh - ve světě kde existují kouzelné hůlky a spalovací motory vždy pracují s maximální účinností. To by šlo asi importovat. V reálném světě proměna bude probíhat postupně a je čas to řešit.
S topením to bude podobný, účinnost tepelného čerpadla je ještě větší. Takže ano chybělo by v roce 2022 hrubým odhadem nějakých 40TWh ne 180TWh jak jste si namaloval. A i nad tím je potřeba pracovat.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Už jsem to počítal v minulosti 2x a vyšlo mi že export elektřiny z ČR by stačil na dopravu. Obecně tady:
Přílohy
07.11.2023_20.57.11_REC.png
07.11.2023_20.57.11_REC.png (77.3 KiB) Zobrazeno 988 x
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Tak kde vzít energií bysme měli. Teď ještě zbývá dořešit, kde nebo na čem vybrat u elektromobilů chybějící spotřební daň z PHM ve výši cca 80 miliard Kč, ze kterých jde významná část do výstavby silnic. Zvedneme několikanásobně daň z elektřiny? :)
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 7.11.2023 21:26:15 Tak kde vzít energií bysme měli. Teď ještě zbývá dořešit, kde nebo na čem vybrat u elektromobilů chybějící spotřební daň z PHM ve výši cca 80 miliard Kč, ze kterých jde významná část do výstavby silnic. Zvedneme několikanásobně daň z elektřiny? :)
Místo utrácení za nákup PHM v zahraničí investujeme do vlastní ekonomiky což se vrátí na jiných daních.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“