D48 Bělotín – Rybí

Bělotín – Frýdek-Místek – Český Těšín
Odpovědět
FlakY`

Re: D48 Bělotín – Rybí

Příspěvek od FlakY` »

Tak evidentně jsem se nemýlil s DIO, když jsem v autě nadával na zku*vené značení! V noci jsem najel do protisměru (byl velmi malý provoz) za Bělotínem (ještě na starou cestu), protože jsem se domníval, že u každého přejezdu budou směrové desky pokračovat dál.
No, vůbec jsem na první nedokázal pochopit, jestli se mám držet pravé a nebo levé strany... žlutá čára nebyla moc dobře vidět při přejíždění do protisměru. Když jsem si to uvědomil, ujel jsem hezkých pár metrů v protisměru.

Jasné, že kdyby to bylo za světla, všiml bych si toho. Ale když řidič projíždí celou republikou a je zvyklý na nějakou úroveň, tak předpokládá, že ta bude základní normou pro všechny stavby.
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
Brnak46

Příspěvek od Brnak46 »

Souhlasím, to značení je fakt příšerné, jezdím tam cca každých čtrnáct dnů a pokaždé se nestačím divit.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Přemyšlím, zda by nebylo od věci, napsat na toto téma nějaký podnět na ŘSD. Když by nás bylo víc, bylo by to asi lepší.
Osobně jsem se zatím vždy vyznal, ale je podle mě otázkou času, než bude nějaký větší průšvih.
R48 -> D48 se podařilo!
mireczech

Příspěvek od mireczech »

Já jsem hlavně nepochopil podstatný rozdíl ve značení těch přejezdů z lévé na pravou stranu a naopak... Někde jsou mezi směry umístěny ty velké směrové desky, jinde jsou jen ty menší. Na kopci u mostu mezi Dubem a Vysokou jsou jízdní pruhy rozděleny jen žlutou čarou ale po stranách jsou alespoň směrové desky se světly a u Palačova je jen žlutá čára a desky bez světel... Působí to tak, že tam dali to, co jim zbylo ve skladu. Ten přejezd u Palačova je ze všech nejhorší... kdyby tam byly alespoň ty desky se světly, které víc upozorňují na změnu směru. Zvlášť, když je teď tma v 5 hodin.
ada031

Příspěvek od ada031 »

Možná skutečně do roku bude vyřešen jeden problém na stavěném úseku a to část "Bělotín - Dub". Je vidět, že se nyní práce zintenzivňují právě na této části. A protože není žádné video nebo foto, dovolím si stručné zhodnocení ...

Celou tuto část je možno ještě rozdělit na několik částí.
Pokud budeme brát úsek od Bělotína, tak první část je krátký úsek pod SO 201 - most nad místní komunikací na část Polom Lučice, zde se nyní jezdí na pravé části, na levé proběhla úprava svahování, je kompletně hotovo VDZ, komplet osazena svodidla ve SDP, jsou dokončovány práce na mostu přes uvedenou komunikaci, patrně zde bude brzo převedena doprava, protože v
druhé části se jezdí vlevo, v pravé části byl až k obchodu COOP nově položen CB povrch (původně položený byl kompletně odstraněn !!!) a chybí napojení na stávající hotovou část, a tato část končí u uvedené prodejny, kde se zase přejíždí na pravou část, kde zase začíná
třetí část, až na drobnosti je dokončena PHS vpravo, vlevo jsou položeny konstrukční vrstvy AB povrchu, následně se opět přejíždí u SO 203 - most přes místní komunikaci, vlevo na
čtvrtý úsek, kde se pracuje na napojení na most přes trať Správy železnic, zde se jezdí stále po objízdné komunikaci, chybí betonáž mostovky vlevo, pracuje se na napojení mostu i z druhé strany, následuje
pátý úsek, který zahrnuje MÚK Dub, dokončují se práce na jeho levé straně a jeho napojení od Nového Jičína ....

Práce ještě hodně, ale za určitých okolností by možná šlo zprovoznit tuto část do konce roku 2023, ale zase každý kilometr pro rok 2024 a jeho rekordní zprovoznění bude jen k dobru ....
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Vidím to stejně jako usek Třanovice - Nebory. Napadne první vrstva sněhu a řeknou, že za to může počasí. Za mě to za ani ne 2 měsíce nestihnou.
Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

Dneska po delší době jsem si D48 projel celou a myslim, že to možná stihnou.... Most přes koridor chybí dobetonovat křídla, (pripraveno), prechodove desky + zásyp, zbytek mostů už dosypávali a betonovali římsy, tj. pak už můžou jen v klidu vrtat a montovat. Pás na Hranice před Bělotínem už zcela vyznačen i vodorovnym značením a svodidly, budou to brzy převádět. Okolo sjezdu na Dub asfaltovali, most je tam taky hotový, dodělávají římsy. U Starého Jičína jsem byl hodně překvapený úsekem u sesuvu, tam už mají násep hotov do finální výšky a začínají pokládat konstrukční vrstvy + vrtání základů pro protihlukové zdi smer FM. Akorat zase budou asfaltovat pri ideální teploté, jako vždy (-10). Nicméně kdyby s takovým nasazením pracovali furt, tak už je hotovo a jezdíme po kompletní dálnici..
koní pod kapotou není nikdy dost :)
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Po víkendu se opět změnilo DIO, v MÚK Dub se nově jezdí pod dálnici a po větvi MÚK. Na sněhu to bude labůžo, pod mostem je ještě zúžena vozovka a stav povrchů taky není nejlepší. Provizorní značení už se stihlo odlepit.
Před Bělotínem už se jezdí po dokončené půlce.
Obecně lze konstatovat, že kvalita povrchů zejména CB je mizerná. Takže sice se staví levně, ale je to taky v reálu vidět.
R48 -> D48 se podařilo!
Brzda

Příspěvek od Brzda »

Jo, potvrzuju. dnes ráno jsem tam jel a ten povrch je fakt bída. Podjezd pod mostem a výjezd zpět nahoru (směr k D1) byl pro řidiče přede mnou asi totéž, jako projít bludištěm. Jel cca 20 a bylo vidět, že je silně nejistý.....
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Martin z Ostravy píše: 13.11.2023 17:20:47 Po víkendu se opět změnilo DIO, v MÚK Dub se nově jezdí pod dálnici a po větvi MÚK. Na sněhu to bude labůžo, pod mostem je ještě zúžena vozovka a stav povrchů taky není nejlepší. Provizorní značení už se stihlo odlepit.
Před Bělotínem už se jezdí po dokončené půlce.
Obecně lze konstatovat, že kvalita povrchů zejména CB je mizerná. Takže sice se staví levně, ale je to taky v reálu vidět.
A je to opravdu o penězích ? Není to spíš o zhotoviteli a jejich kvalitě ?
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

To spolu ale přeci souvisí. Jak si myslíš, že dosahují zhotovitelé tak nízkých cen při drahé pracovní síle,materiálech a dalších vstupech?
R48 -> D48 se podařilo!
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

No já se právě ptám .. nemůže to být čistě o kvalitě třeba strojů a obsluhy při samotné pokládce ? Čili v konečném důsledku o tom, jak kvalitní má kdo pracovníky a hlavně jak po nich šlape. Oni to beztak vědí, jak správně to dělat, otázka je, jestli se tak děje.

Protože kvůli D1 mi právě přijde, že to není jen a pouze o penězích, ale o tom, že některá firma prostě CB kryt umí dobře a jiná zdaleka ne. Na D1 byl ještě efekt toho, jak se s tím daným úsekem spěchalo, nicméně ani to nesedí - nelze najít nějakou úměru. Proto nabývám pocitu, že někdo umí a někdo ne, a je jedno za kolik to postaví. Předpokládám (s tím co o betonu obecně vím a nevím), že je to velmi složitá "chemie" a má na jeho kvalitu vliv hromada věcí. A tohle jsou všechno věci, které jsou o know-how, ne až tak o tom, jaký mám rozpočet.

Z minulosti nelze absolutně říct, že dražší dálnice byly kvalitnější. Někdy to bylo i přesně naopak.
kot

Příspěvek od kot »

Podle mně má Aram pravdu. Pak je asi opravdu lepší mít povrch AB než CB, který navíc ne každý dá v dobré kvalitě...
ada031

Příspěvek od ada031 »

Musím souhlasit, že je to "hlavně" o tom, kdo to dělá, tady bohužel COLAS, který opakovaně prokázal, že to neumí, a opravdu nepamatuji úsek, kde bylo odstraněno a znovu položeno tolik CB povrchu ...
ada031

Příspěvek od ada031 »

Každopádně se pokusím hodnotit včerejší průjezd zejména úsekem Bělotín - Dub.

V první části se jezdí ve směru na NJ stále vlevo, vpravo je již také položeno VDZ, ve svahu se sází stromy, následuje instalace svodidel ve SDP, a vpravo schází položený povrch v místech, kde již byl položen CB povrch, následně byl odstraněn a položen znovu a to po most SO 201 - most nad místní komunikací na část Polom Lučice, vlevo se jede až do míst prodejny COOP, kde také schází kousek povrchu, je to konec odstraněného a znovu položeného CB povrchu.
Následně s jezdí vpravo, vlevo se pokládají AB povrchy, pracuje se na PHS, a další. Následně před mostem před železniční trať se opět přejíždí vlevo a na doprovodnou komunikaci. Pracuje se na napojení na uvedený most a to z obou stran, za mostem již odstraňovali povrch dočasného propojení, podjíždí se zpět na pravou stranu v MÚK Dub pod mostem ...
Pracovní činnost intenzivní, na ostatních částech tolik pracovníků nebylo.
ada031

Příspěvek od ada031 »

A přidám také hodnocení úseku Palačov - Šenov u NJ:

Opět ve směru od Bělotína ve směru na NJ.
Tento úsek lze v současné době rozdělit na 3 části.
V první části začínající na současné MÚK Palačov se přejíždí na nový CB povrch vpravo. Vlevo je kompletně odstraněn původní povrch, pracuje se na konstrukčních vrstvách a nových mostech. Vpravo se jezdí až po asi 12 KM staničení, byť CB povrch pokračuje až po část, kde ujížděl svah v místech pod hradem Starý Jičín.
Druhá část je tedy asi od 12 KM staničení, kde se přejíždí vlevo na původní povrch, vpravo jak jsem psal je již položen CB povrch, ve zbylé části až po DACIA autocentrum se již pracuje na podkladních vrstvách a budují se PHS, na některých částech jsou již položeny konstrukční vrstvy AB povrchu.
V třetí části u DACIA autocentra se opět přejíždí na pravou část nového CB povrchu. Vlevo je již odstraněn původní povrch, pracuje se na kontrakčních vrstvách a zejména na nových mostech na dálnici, dále se pracuje na novém svahováno vlevo, je odstraněn původní travní a keřovitý povrch, odstraněny původní kořenové systémy ..
ada031

Příspěvek od ada031 »

Dnes průjezd celým úsekem dopo tam a odpo zpět směr FM.
Každopádně to nevypadá, že by chtěli zprovoznit do konce roku úsek Bělotín - Dub, dnes jen pár dělníků pokládali AB povrch v místech u prodejny COOP, vlevo. To na úseku Palačov - Šenov u NJ, byl čilejší pohyb, pokládali podkladní vrstvy v části v místech rozšíření, kde byly problémy s ujíždějícím svahem. Dále se betonovali další části PHS ...
andremarek

Příspěvek od andremarek »

Myslím, že hlavní snahou před zimou je právě zprovoznění toho úseku u sesuvu, aby mohli začít pracovat na druhé polovině. Je to asi jediné místo na celé stavbě kde se ještě jezdí po původním povrchu.
Jsem zvědav na kvalitu povrchu po nějaké době právě u toho sesuvu. Zdá se mi že ten finální návoz po sanaci byl udělaný během relativně krátké doby.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

na II. etapě (Bělotín - Rybí II. etapa - úsek NJ - Rybí délky cca 4 km) byl zapsán GP do KN a začaly výkupy pozemků ... a rovnou se vyvlastňuje 1 spekulantka (jde o zástupkyni realitky)
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
andremarek

Příspěvek od andremarek »

Tak dnes kolem 14 hod. pokládali asfalt před tím sesuvem, nebo přímo na něm - viděl jsem zespodu, z dálky. Bylo kolem nuly a poletoval sníh.
Brzda

Příspěvek od Brzda »

andremarek píše: 27.11.2023 18:32:53 Tak dnes kolem 14 hod. pokládali asfalt před tím sesuvem, nebo přímo na něm - viděl jsem zespodu, z dálky. Bylo kolem nuly a poletoval sníh.
Jo, potvrzuju, jel jsem kolem. Pokládali první vrstvu přímo na sesuvu. Dnes tam bude tak 5cm sněhu...
bumbik

Příspěvek od bumbik »

myslím, že vzhledem k předpovědi (následující dny mají být mrazy) a posléze prudké oteplení ... tak očekávám, že to špatně skončí ... moc si nedělám iluze, že to Colas s Firestou stihnou do vánoc zprovoznit 5 km stavby ... protože předpověď není zrovna příznivá a práce je tam beztak ještě hodně ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Kulich

Příspěvek od Kulich »

Včera večer kolem páté jsem taky koukal, jak tam makají. Můžu z kamery stáhnout večerní průjezd.

Případně pokud by byl zájem tak sobotní denní průjezd přes celou D48 od Bělotína po Třanovice + I/68 od Třanovic do Bystřice.
BohusdK

Příspěvek od BohusdK »

Byl bych pro sobotní denní průjezd :)
I/11 every day
kot

Příspěvek od kot »

Jih uvítá jakýkoliv průjezd... :P
Odpovědět

Zpět na „D48“