Vize naší dálniční sítě

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Jirka L
Moderátor

Re: Vize naší dálniční sítě

Příspěvek od Jirka L »

kollma píše: 31.10.2023 13:22:48 A já si myslím, že to je záměrně a přes Šumavu ani nevede žádná dálková silnice. Možná až I/26 by mohla mít solidní parametry, ale tudy nejezdí ani doprava Plzeň - Regensburg, natož odněkud dál.
tohle třeba je o chlup dál https://mapy.cz/s/racekumeta
darwousek

Příspěvek od darwousek »

I/4 by šla. Jen ne jako dálnice přece jen Němci plánují 3-pruh Pasov-Hranice . Proč by to nešlo u nás. Ještě ideálně jen s MÚK a bylo by to fajn. I/4 si představuju po Strakonice D, po Volyni S(něco jako SMV) a M Volyně-Pasov (3-pruh pouze s múk) A to i na Šumavě. Od svých snů s dálnicí až po hranice jsem již upustil.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Osobně tohle řeším pomocí M27, M27 a M4. Na 3 různých místech střídavé 3pruhy. Umožňuje to dobré rozmělnění dopravy, zároveň to je jen eMko. Přece jen, nesmíme zapomínat na to, že Šumava je o přírodě, ne o tranzitu. NP se vyhýbám se vším, jen ta M4 tím prochází v nejužším místě.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Dalekohled

Příspěvek od Dalekohled »

Ja mám zcela jiný nápad pro dálniční síť. Hlavní deficit je přetížení dálnic do Prahy a do Brna. Z toho usuzuju, že se tam musí postavit další u musí se víc propojit.

Český Čtyřlístek - 400km:
D12: D0-D35 - 100km - Říčany - Kutná Hora - Pardubice - Dašice
D9: D0-D35-PL - 150km - Letňany - Mělník - Ralsko - Chrastava - Frýdlant - Habartice
D4: D4-D3 - 100km - Předotice - Strakonice - Prachatice - Český Krumlov - Velešín
D13: D7-D6 - 50km - Chomutov - Karlovy Vary

Středočeský Okruh, vzdálenost 30km od Prahy:
D00: D6-D7-D8-D9-D10-D11-D12-D1-D3-D4-D5-D6 - 200km

Pro D1 a D5 to nestačí. Tady je zapotřebí odklonit dopravu nejenom od Prahy, ale i od Brna. Nabízí se prodloužení D55 z Břeclavy do Folmavy

Jižní Českomoravská:
D55: D2-D52-D3-D4-DE - Folmava - Domažlice - Klatovy - Nepomuk - Písek - Týn nad Vltavou - Veselí nad Lužnicí - Jindřichův Hradec - Dačice - Znojmo - Mikulov - Břeclav - 350km

Napojení Jižní Českomoravské na dálniční síť - 321km:
D27: D55-D5-D6-D7-D8 - 150km - Nepomuk - Plzeň - Lubenec - Most - Teplice
D38: AT-D55-D1-D12-D11 - 150km - Slavonice - Jihlava - Přelouč
D53: AT-D55 - 10km - Znojmo
D52: D52-D53 - 10km - Pohořelice - Drnholec
D40: D52-AT - 1km - Mikulov

To je dohramady 1.271 km.
NullDeVoid

Koukni na mou vizi, viz podpis. Neřeším částečně to, co navrhuješ, jen trochu jinak?
Hodilo by se tohle vidět v mapě. Mohu dát link na mapu ČR. Není to nic extra, ale lepší než nic. Je to to, co jsem použil pro svou vizi.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

NullDeVoid píše: 1.11.2023 15:39:39 Osobně tohle řeším pomocí M27, M27 a M4. Na 3 různých místech střídavé 3pruhy. Umožňuje to dobré rozmělnění dopravy, zároveň to je jen eMko. Přece jen, nesmíme zapomínat na to, že Šumava je o přírodě, ne o tranzitu. NP se vyhýbám se vším, jen ta M4 tím prochází v nejužším místě.
S tím souhlasím , I/4 fakt prochází takovou úžinou NP Šumava a kousek se prakticky yyhýbá vstupu do NP. CHKO už je samozřejmě jiný příběh ale CHKO prochází třeba i plánovaná I/35(doufám že do budoucna D35) S tím že tu Šumavu jako Šumavu si představuji oblast kolem Srní, Kvildy, Borová Lada, Prášily, Železná Ruda+ Plechý, Stožec atd. Nikoliv oblast kolem I/4. Zvlášť když v té NP části I/4 už 4-pruh je sice ne dělený ale třeba na MPR 100km/h by to stačit mohlo. Plus tam na té části nejsou úrovňové křižovatky. Ta část v NP kde není čtyřpruh je dlouhá 1,1km . Což by se nejspíš dalo dostavět a v CHKO by nebyl takový problém. Proto si myslím že ten neděl. 3 potažmo 4-pruh by tam na ty hranice být mohl. I když 3-pruhu věřím stále víc .
prof2

Příspěvek od prof2 »

Dalekohled píše: 1.11.2023 16:12:57 D4: D4-D3 - 100km - Předotice - Strakonice - Prachatice - Český Krumlov - Velešín
Z vlastní dobré zkušenosti znám jenom tohle, a zejména od Volyně do Krumlova nikdy nebudou intenzity, aby tam mělo cenu stavět dálnici.
Plus nevím, jak by to mělo pomoci dopravě v oblasti Prahy či do Prahy. Z Prachatic do Volyně se po té dvojce dá dojet v pohodě, zejména až bude i obchvat Husince a na I/4 obchvat Volyně a Strakonic. Z ČK na D3 po dostavbě obchvatu Přísečné a přivaděče kolem Horního Třebonína po I/39 taky v pohodě.
davidb

Příspěvek od davidb »

Jirka L píše: 31.10.2023 23:22:46
kollma píše: 31.10.2023 13:22:48 A já si myslím, že to je záměrně a přes Šumavu ani nevede žádná dálková silnice. Možná až I/26 by mohla mít solidní parametry, ale tudy nejezdí ani doprava Plzeň - Regensburg, natož odněkud dál.
tohle třeba je o chlup dál https://mapy.cz/s/racekumeta
Tebou vyznačená trasa má 760 km a 8:34 h.
Když ale vyhodím bod 2, tak mě to vede takto, https://mapy.cz/s/bakohavahu, 895 km a čas stejný 8:37.
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

V době umístění mého příspěvku mi to takhle ukazovalo o 12minut kratší trasu než bez vloženého bodu.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

prof2 píše: 1.11.2023 20:44:02
Dalekohled píše: 1.11.2023 16:12:57 D4: D4-D3 - 100km - Předotice - Strakonice - Prachatice - Český Krumlov - Velešín
Z vlastní dobré zkušenosti znám jenom tohle, a zejména od Volyně do Krumlova nikdy nebudou intenzity, aby tam mělo cenu stavět dálnici.
Plus nevím, jak by to mělo pomoci dopravě v oblasti Prahy či do Prahy. Z Prachatic do Volyně se po té dvojce dá dojet v pohodě, zejména až bude i obchvat Husince a na I/4 obchvat Volyně a Strakonic. Z ČK na D3 po dostavbě obchvatu Přísečné a přivaděče kolem Horního Třebonína po I/39 taky v pohodě.
Jo nějáká dálnice přes Prachatice je k ničemu. Tam stačí II. . Jen bych tedy uvítal revitalizaci II/144 v celé trase. Obchvaty Nišovic, Předslavic, Újezdce a samozřejmě Husince. Plus obchvat Starých Prachatic aby bylo to spojení okresních měst kvalitnější. Upřímně si ani nedokážu představit kudy by ta dálnice vedla. Zvlášť od Prachatic na Krumlov.
prof2

Příspěvek od prof2 »

Trupman

Příspěvek od Trupman »

V souvislosti s otevřením další částí obchvatu Havlbrodu se nad mapou čím dál tím víc pozastavuji nad různými alternativami pro severo-jižní tranzit Polsko-Rakousko.
Jako Moravák to vidím denně, kolik zátěže tvoří mezi na D46 polské (případně rakouské) SPZ. Myslím, že s dalším zprovozňováním polské S3 se toto začne ve vyšší míře projevovat i ve východních Čechách, na Vysočině a na západní Moravě.

Na jedné straně tedy máme uzel Hradec Králové, do kterého dojede auto z Polska ať už od Náchoda, tak od Trutnova.
Na druhé straně máme dva možné body cílové (dané dalším směřováním skrz Alpy) - a to buď Vídeň anebo Linec.

Když začnu od Vídně, tak výhledově - v horizontu 10 let - by trasa s největším podílem dálniční jízdy měla být po D35 k Svitavám a pak přes Brno. Jenže tato trasa není kilometricky výhodná a také je zde problémový průjezd Brnem. Díky aktuálním obchvatům - Chrudimi, Havlbrodu a do budoucna Znojma - se jeví "klasická" přímá trasa na I/38 znovu jako dobrá alternativa.

případ Linec - tady je jasné, že první uzel na trase jsou Č.Budějovice, od nich na jih už po D3, jiná rozumná trasa na Linec z Čech není. Jak tedy z HK do ČB? Dálniční trasa je přes Prahu - opět jako výše případ Brna, znamená to zajížďku a průjezd přes vytížené okolí velkoměsta.
přímá alternativa po jedničkách - opět kolem Chrudimi na Havlbrod a odtud Humpolec-Pelhřimov-Tábor/Jindřicháč.

Co tímto zamyšlením chci říct - myslím si, že I/37 od Chrudimi na jih a I/34 od Ždírce na Havlbrod jsou v následujících letech horkými kandidáty na skokové navýšení tranzitu. A zatímco se tam naštěstí dílčí stavby podařilo zprovoznit, tak stále mají spoustu nevyhovujících úseků - průjezdy obcemi, úzký profil, lomené zatáčky. Zejména by pak bylo ideální nějak vyřešit křížovatku ve Ždírci, nejlépe obchvat s MÚK. Řešit to co nejdřív.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
NullDeVoid

Trupman: Nabízím řešení v podobě toho, co mám v podpisu.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Nerad vám to píšu jako první, NullDeVoide, ale Ulož.to nově neumožňuje anonymní veřejné stahování souborů. Tedy, jinak řečeno, váš odkaz v podpisu je aktuálně dobrý jak mrtvému zimník.
Proběhlo to i médii.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Trupman píše: 13.12.2023 11:33:09 Když začnu od Vídně, tak výhledově - v horizontu 10 let - by trasa s největším podílem dálniční jízdy měla být po D35 k Svitavám a pak přes Brno. Jenže tato trasa není kilometricky výhodná a také je zde problémový průjezd Brnem.
Dovolím si oponovat o kilometrické nevýhodnosti trasy přes Svitavy. Na aktuální zprovozněné síti jsou vzdálenosti mezi MUK Opatovice (D35xS37) a mostem přes Dunaj ve Vídni (A22xA23) následující:
  • přes Svitavy a Brno (D35-I/35-I/43-D52): 275 km
  • přes Ždírec, Žďár a Brno (I/37-D1-D52): 272 km
  • přes Ždírec, Jihlavu a Znojmo (I/37-I/34-I/38): 267 km
Trasy jsou nyní srovnatelné, ale samozřejmě průjezd kolem Brna může dost odrazovat. Po dostavbě D35 a S73 (pokud se zadaří komplet), rozšíření D1 kolem Brna a celé D52 se tato trasa prodlouží jen 20km (kvůli závleku k MT), takže celkem 295km a to bude za mě furt jasný favorit pro tuto relaci, protože bude celý po "dálnici" (a to i za předpokladu že nebude S73 Troubsko-Kuřim a bude se jezdit po západním VMO Brno).

Co se týče zkapacitnění severojižního tahu přes Vysočinu, tak mě nedávno napadla jiná varianta, než bylo zde prezentováno v jednotlivých vizích. Nějaká zásadní proměna I/34 a I/37 přes CHKO Železné hory a Žďárské vrchy je podle mě nereálná a vlastně i nežádoucí. Za mě se jako ideální tváří i tak v budoucnu nezbytná čtyřpruhová S38 od D1 přes HB, Čáslav k D11 a dále k D10. Tato trasa by se zároveň mohla velmi efektivně využít pro "naší" relaci a od Čáslavi se odpojit na východ v upravené stopě I/17 klidně s využím plánované přeložky kolem Heřmanova Městce a zaznačeného SZ obchvatu Chrudimi na S37 (toto by stačilo i jako S13,5 ve 2+1 jako "M17"). Tato varianta vychází po současné síti z HB do Pardubic jen o 10km delší než cesta přes Ždírec. Obrovskou výhodou by bylo společné využití S38 v úseku HB(alt. D1)-Čáslav pro relace Hradec-ČB (v kombinaci s D19 Humpolec-Tábor) a zároveň od Brna na Mladou Boleslav a nemusí se prznit CHKO.
Ona I/38 převádí v pracovní den cca 2000 kamionů (NSN), víc na klasických jedničkách 1+1 je jen na I/35 (bude D35), I/16 Mělník-Slaný (nahrazuje chybějící D0 pro relace D5-D8/D10), I/33 Jaroměř-Náchod (odlehčí D11), I/68 v úseku D48-SK... I/38 má víc kamionů než třeba I/50, I/43 nebo I/3 !!! Nad tím by se někdo mělo vážně zamyslet a využití pro relaci Hradec-ČB je o důvod víc něco s tím dělat.

Otázkou jak vyřešit napojení potenciální S38 na D1, aby se netříštily relace na Humpolec (->Tábor) a na Jihlavu (-> Brno/Znojmo), mě by se líbilo to kompromisně napojit někde kolem Km 98 u Herálce a Havl.Brod obejít ze západu... Tak a teď do mě :D

Co se ale týče tranzitu z Polska do Rakouska, tak si myslím že významná většina bude stále proudit od Katovic po D1 na na rakouskou A5 (otázkou je jestli dojde k dostavbě obchvatů Reintalu, Grosskrutu a zrušení zákazu na přechodu Reintal, aby se mohlo jezdit po D55 přes Břeclav, nebo se bude furt jezdit kolem Brna na D52)
Trupman

Příspěvek od Trupman »

PetrN píše: 13.12.2023 17:08:23 Po dostavbě D35 a S73 (pokud se zadaří komplet),
První problém.
S kompletním tahem S73 nepočítejte, alespoň ne střednědobě. Budeme rádi za Kuřim-Svitávka.

PetrN píše: 13.12.2023 17:08:23 Za mě se jako ideální tváří i tak v budoucnu nezbytná čtyřpruhová S38 od D1 přes HB, Čáslav k D11 a dále k D10.
Souhlasím, že trasa MB-Nymburk-Kolín-Kutná Hora-Čáslav si zaslouží eSkové parametry, ale to vůbec neřeší relaci od PL, tedy od HK.
Proto to zde zmiňuji, protože dle mého názoru na toto není myšleno. Např. když jsou prezentovány různé vize dálnic.

Je třeba myslet na trans-vysočinskou relaci. Tedy od Pardubic do Jihlavy.
Překvapuje mne, že tato relace se (po dokončení aktualních úprav) už nijak dál nerozpracovává. Ač těch lokalit na správení má mnoho
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Petře, navrhuji posunout ten počáteční bod ještě před MÚK Sedlice na D11, abychom mohli snadno porovnávat další varianty tzv. "Transvysočiny" (tento termín zde zavedl právě Trupman v roce 2020):
Souhlasím s nereálností zásadní proměny (tím myslím i dělený třípruh) I/34 a I/37 v CHKO. Jak správně píše Trupman, brzy se na I/37 přesune další část tranzitu a ukáže se mimo jiné to, že mezi Slatiňanami a Ždírcem není jediný "stoupací" pruh. Možností k předjíždění moc není, navíc je to docela úzká silnice vedoucí často nějakou alejí, takže je nutné předjet nejen kamion, ale i vláček těch, kteří se v takových podmínkách předjíždět bojí.

Obchvat Ždírce je ještě na dlouho, ovšem jako krátkodobé řešení by to na I/37 opravdu chtělo alespoň ty tři až čtyři přidatné pruhy ve směru ze Slatiňan do Ždírce (hlavně těsně za Nasavrkami) a tak dva (za Ždírcem a za Trhovou Kamenicí) v opačném směru. Nejlépe, podařilo by se zvětšit poloměry těch nejhorších směrových oblouků. To by se mělo stihnout za jednu stavební sezonu, ale věřím, že příprava takové akce je u nás klidně na deset let. I tak to považuju za "krátkodobé řešení"...

Dlouhodobé (co to v našem státě znamená, že?) řešení trasy mimo CHKO je, jak správně píšeš, využití I/38.
Co se týče té poslední varianty, tam bych upozornil na rozdílový kartogram intenzit té vize rozvoje páteřní silniční sítě, kde právě při zkapacitnění I/38 jako části řekněme "středočeského okruhu" dochází na II/327 mezi Kutnou Horou a D11 k nárůstu o 4090, resp. 2880 vozidel.

Zde se podle mě nabízejí určité varianty řešení, které různě kombinují tyto stavby:
  • přeložky na celém tom úseku II/327 (vč. nového mostu přes Labe u Týnce)
  • přeložky na I/17 mezi Čáslaví a Bylany
  • přeložka I/17 Heřmanův Městec - Bylany
  • severozápadní obchvat Chrudimi
Přičemž je možné zahrnout do uvažování ještě jihozápadní obchvat Pardubic či obchvat Přelouče.

Poukazuji ještě na jednu skutečnost, a to, po jakých komunikacích se realizují dopravní vztahy v prostoru mezi Benešovem a Voticemi na jedné straně a Kolínem a Čáslaví na straně druhé...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ne, že budeme rádi... Kuřim-Svitávka je naopak alfa a omega (včetně kuřimského obchvatu samozřejmě). Již tohle bude stačit na to, aby se vše S-J dalo projet po kapacitních komunikacích a jen s MÚK. A to je zásadní. Byť konečný stav je samozřejmě i úsek D1-Kuřim.

Vždyť PetrN hned v další větách píše, že by S38 jen využil a HK+PCE napojil nějakou novou komfortní propojkou ve stopě 17. To mluví o této relaci (Pardubice-Jihlava).

Já si tu tedy přihřeju polívčičku a připomenu, že v mojí vizi je přesně toto řešení zakresleno (použití S38 pro tyto relace), pouze s tím rozdílem, že bych reálně viděl tu propojku jdoucí skrz to nejužší místo CHKO. A to hrdlo projít nějakých 2-3 km tunelem. Samozřejmě by ale takováto propojka šla v trochu jiných nadmořských výškách okolo 500 m n.m., na rozdíl od trasy kolem 17. Nicméně bych v tomto neviděl až tak hrozný problém. Stejně půjde by šlo buď o 3-pruh nebo skromný 4-pruh. Ale využití trasy 17 je IMHO už dost velká zajížďka a efekt spojení těchto měst by to zabilo se domnívám. Nemám to ale vůbec propočítané. Nebo to napojit trochu příměji někam na plánovaný JZ obchvat Pardubic.
U mého řešení bych každopádně viděl napojení u Heřmanova Městce či u Chrudimi, přesně jak píše PetrN.

A naprosto s tebou Trupmane souhlasím, že ve vizích úplně chybí tato důležitá relace, jakože ani v přeložkách jedniček apod. to jest ČB-JIH-PCE+HK. To máme 4 krajská města a propojené kraje MIMO PRAHU a to nemluvím o přínosech pro samotné regiony. A bohužel vidím jako naprosto nereálnou variantu podstatné modernizace 37 od Ždírce do Chrudimi. Tudíž zbývá tohle, o čem tu píšem.
O potřebě a přínosnosti S38 se tu už myslím bavit nemusíme.

Edit: než jsem to dopsal, tak přibyl příspěvek od Avantima, tudíž na něj vůbec nijak nereaguji. Pouze na Trupmanův poslední příspěvek.
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Arame, nenašel jsem Tvůj plán na tunelový průchod CHKO Železné hory, tak jsem si zkusil něco naklikat, abychom měli srovnání. Pokud má nová trasa využít alespoň z části I/38 a zároveň sloužit pro spojení Českých Budějovic a Jihlavy s Pardubicemi a Hradcem Králové, které bude rychlejší než po I/37, vede to podle mě k tomu, že se z I/38 musí odpojit už někde u Golčova Jeníkova, a to znamená, že povede územím, kde žádné významné silnice nevedly a nevedou (jen konstatuji). Mezi Golčovým Jeníkovem a Pardubicemi (MÚK Dražkovice) mi vyšla trasa dlouhá 34,4 km s 2,7 km dlouhým tunelem pod CHKO.

Obávám se, že tahle trasa trpí jedním závažným nedostatkem, a tím jsou ztracené spády, způsobené stoupáním do Železných hor (maximum okolo 520 m n. m.), sklesáním až na úroveň Doubravy u Třemošnice (270 m n. m.) a opětovným stoupáním ve směru na Havlíčkův Brod (maximum v 558 m n. m). Ten tunel, který podejde hlavní hřeben, pouze zmírní sklon, ale tento problém neodstraní. Oproti trase po I/37 by zde bylo třeba nastoupat asi o 250 metrů více.

Je zajímavé, že pokud přičtu k délce této trasy vzdálenost z Golčova Jeníkova do Jihlavy (51,8 km), vyjde mi naprosto stejných 86,2 km jako po současné trase.

Výše se diskutovala výhodnost různých tras pro spojení D11 (MÚK Sedlice) - Vídeň, pro úplnost tedy uvádím, že vzdálenost MÚK Sedlice a MÚK Dražkovice je 21,4 km, tato navržená trasa MÚK Dražkovice - Golčův Jeníkov 34,4 km a zbytek trasy do Vídně měří 215,3 km, celkem tedy 271,1 km. Přesné součty nepřesných (spíše tedy hypotetických) čísel...
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Avantime: Po tebou navržené trase od G.Jeníkova po křížení I/17 u Bylan je to 26km, po současných I/38 a I/17 kolem Čáslavi pak 38km. Já si osobně myslím že tato trasa i přes větší vzdálenost o 10km bude rozhodně konkurenceschopná a byla by primárně využívaná pro cestu HK/Pce-HB (předpokládal bych nějaké narovnání, ikdyž otázka co s tím překonáním 100vm u Podhořan). Příkladem budiž plánovaná 20km zajížďka na S73 způsobená závlekem příznivým terénem kolem MT oproti staré I/43 a i tam si myslím že jen vyloženě šetřílci pojedou po staré a většina (zejména nákladní tranzit) po S73... Takže tady za mě jednoznačně se soustředit na trasu HB-Čáslav-Chrudim/Pce...

Pak je tu ještě otázka s napojením na D1. Píšeš o propojení s Jihlavou, pokud by kapacitní S38 vedla na MUK Pávov (exit 112) tak je pro cesty HK-ČB nepoužitelná a jezdilo by se z HB po stávající I/34 k Humpolci. Spojení Jihlavy a ČB bude vždy řešeno hlavními silnicemi přes D3-D19(snad někdy)-D1-S38 (nikdy nikdo nebude plánovat přímější kapacitní napojení Jihlavy od západu), takže jak jsem psal by byl fajn kompromis a trasovat napojení někde k Herálci a Havl.Brod obcházet ze západu s vazbou na JZ obchvat, ale podrobněji jsem nezkoumal, dost možná by to ani nebylo průchozí.. Nicméně se obávám že výrazně zkapacitnit jak HB-Jihlava(D1) tak HB-Humpolec(D1) je asi utopie
Trupman

Příspěvek od Trupman »

:-) Plodná diskuze. :ok:

Nevím, jestli jsem to tu někdy sdílel, anebo jsem si to jen kreslil do šuplíku, každopádně konflikty s CHKO a terénem mě kdysi také vedli k něčemu takovému:
Avantime píše: 14.12.2023 1:09:19 Mezi Golčovým Jeníkovem a Pardubicemi (MÚK Dražkovice) mi vyšla trasa dlouhá 34,4 km s 2,7 km dlouhým tunelem pod CHKO.
Nicméně bych byl ještě velkorysejší a napojení této silnice do "uzlu HK" bych provedl vyloženě samostatné-tranzitní. Tj. nenapojovat do I/37 v Pardubicích, ale Pardubice západně obejít a napojit se někde do ca. 76. km D11.

Tato kapacitní komunikace by byla součástí variantního řešení "středočeského okruhu", který by byl skutečným propojením krajských center, a to i v SV části Čech. - Dále by SČK okruhem měla být D35 HK-Jičín a následně kapacitní "S16" Jičín-MB-Mělník.

Každopádně toto jsou vize nějakých větších změn, ucelených nových tahů. Když se budu držet reality - tak jsem stále u nutnosti řešit dílčí obchvaty na I/37 a I/34 ;)
NullDeVoid

Trupman píše: 13.12.2023 13:07:26 Nerad vám to píšu jako první, NullDeVoide, ale Ulož.to nově neumožňuje anonymní veřejné stahování souborů. Tedy, jinak řečeno, váš odkaz v podpisu je aktuálně dobrý jak mrtvému zimník.
Proběhlo to i médii.
Ale to je hnusný podraz, z jejich strany.
No, tak mají smůlu, jsem jinde. Odkaz v popisu by měl již fungovat, a kdyby se to náhodou neaktualizovalo, tak je to tady. Testoval jsem to jako odhlášený, takže by to mělo jet.
Již tradičně, je to (nejen*) moje vize dálniční sítě, neurčitý datum, prostě něco, k čemu bychom měli jednou dospět, na základě toho, jaká je situace teď (tzn. to, co by se teď mělo magicky objevit). Dčka jsou všem známé, eSka snad asi taky, tohle je vůbec funny kategorie. S73 je stavěná v dálničních parametrech, nějaký eSka v eRkových, a jiný v eSkových. M__ jsou pod eSkem a nad I/__. Kategorie, co nám, stejně jako S, chybí. Jsou to vždy 3pruhy, striktně 3pruh po celé délce, ne jen laciný stoupací pruhy. Vždy MÚK, a obvykle SMV. 2 kategorie, kdy teda je travnatý SDP, nebo pak užší, levnější, kdy tam jsou naházený ty betonový Ačka.
Nějaká kategorie je někde daná buďto kvůli tomu, že to je strategické spojení (S20), nebo kvůli provozu.
Snažil jsem se přijít s nějakým barevným schématem, aby se to oddělilo.

K tomu, co se tady řešilo: trasa D37, D11, D35, S37, M37, a pak dál podle toho, kam se jede.

*Čerpal jsem ze zdejšího fóra, některé nápady nejsou moje.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Nemělo náhodou letos ŘSD zveřejnit nějakou vizi plánované dálniční sítě? Diskuze je sice pěkná, ale bylo by hezké vědět, které stavby mají blíže k realitě...
Trupman

Příspěvek od Trupman »

NullDeVoid: Už to vidím :ok:

Mimo aktuálně probíranou Vysočinu mám k této tvoji vizi podnět na zamyšlení:
Což takhle nahradit S11 v trase Bludov-Rýmařov skrz již velmi hornatou krajinu jižního předhůří Hrubého Jeseníku za trasu, která by Bruntálsko-Rýmařovsko napojila - více "tradičně" (tak, jak i nyní vedou přepravní proudy a jak vedly již staletí před námi a díky kterým vznikala města a hrady v této oblasti) do nížiny u Uničova a následně k Mohelnici? (A tím i využít potenciál překročení česko-moravské hranice po rychlé D35, a tím pádem dát i vzniknout spojení Opavska-Ostravska s východními Čechami a Prahou po trase mimo Olomouc)

https://mapy.cz/s/jagesajufe
NullDeVoid

Trupman: No…s S11 tady má snad každý „problém“. :lol:
Ta idea za tím je, aby to bylo co nejvíc na sever, od D35, ať to má smysl.
Detailním zkoumáním mapy jsem nakreslil nějakou trasu. Mělo by to být technicky možné. Uznávám, ta trasa se dost kroutí a v jednom místě je 5 km tunel. To je už docela dost.
Tvoje varianta by rozhodně byla méně náročná, ALE! je to prostě příliš blízko D35. Chtěl jsem, aby to jelo „svým“ územím. A i když to tak nevypadá, snažil jsem se, aby ta trasa nebyla nějak dlouhá. Přece jen, klade si to za cíl spojit Ostravsko s Prahou. A vyhnout se D35. Je to taková decentralizace.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“