[D3] Příprava úseků ve Středočeském kraji
Re: D3 ve Středočeském kraji
Ja to taky nechapu, ze se nezacalo uz s tim spodnim usekem od Benesova dolu, ten uz mohl davno stat a aspon neco by bylo a do Benesova se mohl udelat 4 pruh taky davno. To uz mohlo byt pred 20 lety.
Co jsem se díval na ty jednotlivé úseky v letácích, tak to vypadá, že je to plánované na stavbu směrem od Prahy s ohledem na ty případné sjezdy na konci úseků. To se pak asi blbě přechází na to, že by se mělo stavět od jihu a ty úseky "rozsekat" jinak.
Důležité je získat územní rozhodnutí. Pak už se můžou přivaděče různě přizpůsobovat té nebo té stavbě, v tom bych neviděl problém.
To totiž není tak, že by se ŘSD rozhodlo, že se bude stavět vše naráz. Tu podmínku prostě stanovila EIA, pokud vím, a mělo by se to dodržet. Otázkou spíše tedy je, co za smysl má takováto podmínka, když lze provoz uprostřed celkem bezproblémově napojit a pustit opět na nižší třídu.
Praxe z minula je ovšem všelijaká a myslím si, že by se to i přes EIA dalo stavět po kouskách. Vyjednání výjimky nebo nevím.
Realita bude ale spíše přesně opačná, a to že na společnou realizaci bude tlačit i samotné MD, a to kvůli PPP. Musíme však uznat, že málokterá část dálniční sítě dává pro PPP větší smysl, než středočeská D3.
Já si myslím, že pokud teď přežijí výjimky z ochrany chráněných druhů, tak se dostaneme postupně i na pravomocné UR. Pak už to bude čistě o přežití a vytrpění druhého povolovacího kolečka, ale projde to a dálnice se stavět bude. Bohužel kvůli tomu setrvalému odporu odhaduji zahájení realizace tak někdy mezi lety 2027-2028.
To totiž není tak, že by se ŘSD rozhodlo, že se bude stavět vše naráz. Tu podmínku prostě stanovila EIA, pokud vím, a mělo by se to dodržet. Otázkou spíše tedy je, co za smysl má takováto podmínka, když lze provoz uprostřed celkem bezproblémově napojit a pustit opět na nižší třídu.
Praxe z minula je ovšem všelijaká a myslím si, že by se to i přes EIA dalo stavět po kouskách. Vyjednání výjimky nebo nevím.
Realita bude ale spíše přesně opačná, a to že na společnou realizaci bude tlačit i samotné MD, a to kvůli PPP. Musíme však uznat, že málokterá část dálniční sítě dává pro PPP větší smysl, než středočeská D3.
Já si myslím, že pokud teď přežijí výjimky z ochrany chráněných druhů, tak se dostaneme postupně i na pravomocné UR. Pak už to bude čistě o přežití a vytrpění druhého povolovacího kolečka, ale projde to a dálnice se stavět bude. Bohužel kvůli tomu setrvalému odporu odhaduji zahájení realizace tak někdy mezi lety 2027-2028.
Tak třeba u 1107 bylo taky podmínkou, že se zprovozní zároveň s obchvatem Jaroměře
Přesně. A jak to dopadlo ..
Ale jak jsem psal, tady vidím stavění naráz spíše jako přání a zadání MD, než že by se striktně dodržovala podmínka EIA.
Ale jak jsem psal, tady vidím stavění naráz spíše jako přání a zadání MD, než že by se striktně dodržovala podmínka EIA.
asi OT
ale u Jaroměře se sjede na "původní" I
v Posázaví jsou jen šoustky, neumím si představit, že třeba u Jílového "dočasně" skončí dálnice a všechno to pojede třeba přes most v Kameňáku
ale u Jaroměře se sjede na "původní" I
v Posázaví jsou jen šoustky, neumím si představit, že třeba u Jílového "dočasně" skončí dálnice a všechno to pojede třeba přes most v Kameňáku
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
V Jaroměři se však nesjíždí na původní trasu E67, ale na jinou státní silnici a i ona bývala ještě poměrně nedávno pouhou dvojkou.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Miku, a já myslím, že ne... že to prostě nehrozí a nějaký zasádní podíl dopravy, co by dorazil po D3 k Jílovému, by se vydal na dobrodužství na silničky u Libře. Asi by si to každý jednou zkusil, aby zjistil, že tude to rozhodně ne...
K tématu - výstavba vcelku je skutečně podmínkou EIA. A co si pamatuji, tak se chtělo, aby byl minimalizován pohyb techniky a materiálu po stávajících komunikacích a tedy realizace ve shodném termínu... (při "nesvázaném" přístupu měla stavba 01-05/I postupně trvat 9 let, při all-in-one 4-5 let. Prostě se nechtělo, aby težké stroje jezdili v Posázaví celé desetiletí.) Je teda fakt, že kus D3+Václavickou spojku bych hodně ocenil (právě jsem to spočítal, za rok 2023 jsem jel 124x !!!), ale nakonec tu podmínku chápu a souhlasím, neb to dává smysl.
Též jsem slyšel, že se uvažovalo o možnosti PPP dle toho, jak dopadne pilotní pokus na D4. Pokud to tu čte martini, tak možná bude vědět víc, zda je to dávno mrtvé nebo se o tom skutečně uvažuje (tohle je historka z doby úplně jiného ministra dopravy)
V Jaroměři se sjížídí na I/33 před Jaroměří. Tak je provedeno i SDZ.
- Přílohy
-
- I33.JPG (35.26 KiB) Zobrazeno 4828 x
MichalR:
Ano, podle mě ta podmínka jednotné realizace dává smysl, ale jen na úseku mezi D0 a přivaděčem Benešov. Bez něj prostě nelze smysluplně napojit provoz z jednotlivých úseků. Mělo být umožněno stavět alespoň po "půlkách" sever+jih a rozhraním by byl benešovský přivaděč. Úplně celé naráz je trochu nesmyslné. Hlavně ta podmínka dává smysl, když by příprava šla jako po másle. Ale v praxi ..
Jinak PPP je zde ve "fázi" takové, že se dělá velká studie proveditelnosti na PPP na D3, D55, D0. Ta řekne, zda a v jaké podobě zde bude PPP vhodné.
Letos by měly být výsledky. Stejně tak se myslím dělají i na některé železniční záměry.
Ano, podle mě ta podmínka jednotné realizace dává smysl, ale jen na úseku mezi D0 a přivaděčem Benešov. Bez něj prostě nelze smysluplně napojit provoz z jednotlivých úseků. Mělo být umožněno stavět alespoň po "půlkách" sever+jih a rozhraním by byl benešovský přivaděč. Úplně celé naráz je trochu nesmyslné. Hlavně ta podmínka dává smysl, když by příprava šla jako po másle. Ale v praxi ..
Jinak PPP je zde ve "fázi" takové, že se dělá velká studie proveditelnosti na PPP na D3, D55, D0. Ta řekne, zda a v jaké podobě zde bude PPP vhodné.
tak pravda, jezdím tam teprve 15let, tak je možné, že to kdysi z Hradce do Náchoda byla dvojka
2 Michal R
já tím chtěl řící, že stavba D3 "ala salám" nedává v Posázaví smysl
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
Honey72
Myšlena byla silnice z Jaroměře do Trutnova. Vlastně ani neměla své vlastní číslo, přejíždělo se ze dvojky na dvojku (299+300) a dokonce pár kilometrů vedla i po trojce 
to Aram96: díky za info k PPP na D3... příjemně překvapilo.
to Mike: Jasný
to Mike: Jasný
Michal R
Na tender areně je vypsaná zákazka na studii proveditelnosti o které mluvil Aram96
https://tenderarena.cz/dodavatel/seznam ... zka/671414
Na tender areně je vypsaná zákazka na studii proveditelnosti o které mluvil Aram96
https://tenderarena.cz/dodavatel/seznam ... zka/671414
Ano, tomu rozumím, že občas je potřeba podmiňovat úseky najednou, kvůli výstavbě, nebo potřebě zprovoznění v jeden okamžik (koneckonců to je myslím i důvod u obou částí budějovického obchvatu, že to chtějí pustit do provozu najednou), pokud by metoda "salám" generovala závažné výstavbové nebo provozní kongesce. Ale není mi příliš jasné, kde by se vzaly ty těžké stroje v Posázaví, pokud by se teď stavěla "jen" 0304 a 0305/I (koukám, že jsem to ve svém předchozím příspěvku mylně přečísloval na 0303 a 0304). Plus Václavická spojka; bez ní by to asi bylo na těch silnicích II. a III. třídy západně od Benešova výživné. I když je otázka, jestli by to mohlo být ještě horší, než to, co je dnes a denně k vidění na I/3 ...Michal R píše: ↑7.1.2024 22:04:56Miku, a já myslím, že ne... že to prostě nehrozí a nějaký zasádní podíl dopravy, co by dorazil po D3 k Jílovému, by se vydal na dobrodužství na silničky u Libře. Asi by si to každý jednou zkusil, aby zjistil, že tude to rozhodně ne...
K tématu - výstavba vcelku je skutečně podmínkou EIA. A co si pamatuji, tak se chtělo, aby byl minimalizován pohyb techniky a materiálu po stávajících komunikacích a tedy realizace ve shodném termínu... (při "nesvázaném" přístupu měla stavba 01-05/I postupně trvat 9 let, při all-in-one 4-5 let. Prostě se nechtělo, aby težké stroje jezdili v Posázaví celé desetiletí.) Je teda fakt, že kus D3+Václavickou spojku bych hodně ocenil (právě jsem to spočítal, za rok 2023 jsem jel 124x !!!), ale nakonec tu podmínku chápu a souhlasím, neb to dává smysl.
Též jsem slyšel, že se uvažovalo o možnosti PPP dle toho, jak dopadne pilotní pokus na D4. Pokud to tu čte martini, tak možná bude vědět víc, zda je to dávno mrtvé nebo se o tom skutečně uvažuje (tohle je historka z doby úplně jiného ministra dopravy)
-
Honey72
Tak třeba poslední úsek 305, kdyby se zprovoznil samostatně, mohla by část dopravy mířící od Tábora na východní břeh Prahy a směrem na Chomutov použít silnici 18+D4. Měli by to stejně daleko i rychle.
Středočeskou část D3 vyprojektují Sudop Group, Pragoprojekt a Valbek
https://zdopravy.cz/stredoceskou-cast-d ... ek-191169/
Do stavby je to ještě daleko, ale fakt se to hýbe dopředu
https://zdopravy.cz/stredoceskou-cast-d ... ek-191169/
Do stavby je to ještě daleko, ale fakt se to hýbe dopředu
Osobně bych byl za, aby se na most přes Sázavu udělala architektonická soutěž.
Neproběhla náhodou už soutěž před DÚR?
Neslyšel jsem o tom nikde .. nebo je ten most ve vizualizaci už výsledkem soutěže ? To pochybuju ..
Každopádně oblouk se mi moc líbí, ta lávka je tam doplněná už tak nějak bezemočně nebo jak bych to řekl, ale budiž. Ale trochu škoda mi přijde vedení toho mostu dál po těch pilířích. Nešlo by to nějak esteticky lépe ?
Neříkám, že to je nutnost, ale, když už .. šetříme všude možně kde to jde, tak alespoň na takovýchto místech bychom mohli stavět "postaru" jako předešlé civilizace. 
Každopádně oblouk se mi moc líbí, ta lávka je tam doplněná už tak nějak bezemočně nebo jak bych to řekl, ale budiž. Ale trochu škoda mi přijde vedení toho mostu dál po těch pilířích. Nešlo by to nějak esteticky lépe ?
To JakubMD: máte recht, nějaká soutěž skutečně byla. Pamatuji si též, že byly docela tvrdé stavebně-technické podmínky pro založení mostu + podmínky krajinného rázu na podobu mostu nad hlubokým sázavským údolím. Takže asi fakt Arame96, tenhle vlak už asi odjel...
Na druhou stranu, se stávajícím řešením mostu jsou (snad) víceméně všichni v pohodě. Tak to snad tak i vydrží....
Na druhou stranu, se stávajícím řešením mostu jsou (snad) víceméně všichni v pohodě. Tak to snad tak i vydrží....
Já to fakt nevím. Hledal jsem to a našel pouze nějakou ateliérovou práci z FA kde student píše: "Dle názoru autora nebyla této stavbě věnována dostatečná architektonická pozornost odpovídající významu stavby."
V rámci DÚR už musí být rozmístěny podpěry mostu a nevěřím tomu, že by po získání ÚR šlo ŘSD do architektonické soutěže, která by mohla vést ke změně ÚR.
V rámci DÚR už musí být rozmístěny podpěry mostu a nevěřím tomu, že by po získání ÚR šlo ŘSD do architektonické soutěže, která by mohla vést ke změně ÚR.
V technické studii 2015 byly navrženy 4 konstrukční alternativy.
Alternativa oblouk I s jednou konstrukcí pro oba směry měří 771 m. Most má 9 polí o rozpětí 40 + 53 + 250 + 5 x 75 + 53 m.
Alternativa oblouk II se 2 samostatnými konstrukcemi měří 778 m. Most má 10 polí o rozpětí 40 + 53 + 250 + 6 x 65 + 45 m.
Alternativa letmá betonáž se 2 samostatnými konstrukcemi měří 750 m. Most má 8 polí o rozpětí 90 + 180 + 155 + 85 + 3 x 65 + 45 m.
Alternativa extradosed se 2 pylony a jednou konstrukcí pro oba směry měří 750 m. Most má 7 polí o rozpětí 100 + 260 + 100 + 3 x 80 + 50 m.
Pod mostem je umístěna lávka pro pěší, která je alternativně umístěna na pravý most anebo doprostřed mostu.
Na pravém úbočí údolí Sázavy je patka oblouku založena pod železniční tratí. Toto řešení je výhodnější esteticky, staticky, finančně a ekologicky.
Z několika alternativ byla vybrána k dalšímu sledování alternativa obloukové konstrukce společné pro obě poloviny. Oblouk bude prováděn letmou betonáží s vyvěšováním. Nosnou konstrukci bude tvořit ocelová komora se spřaženou žb deskou. Na mostě jsou po obou stranách umístěny průhledné protihlukové stěny výšky 3 m. Nosná konstrukce bude vysouvána od táborské opěry a následně proběhne betonáž mostovky. Most má 16 polí o rozpětí 36,5 + 61 + 34,427 + 2x33,45 + 34,8 + 2x35,825 + 38,273 + 7x65 m. Rozpětí oblouku je 237 m. Na pravém břehu jsou 2 pole a na levém břehu je 7 polí. Mezi patkami oblouku je navržena visutá lávka pro pěší (225 m).
Alternativa oblouk I s jednou konstrukcí pro oba směry měří 771 m. Most má 9 polí o rozpětí 40 + 53 + 250 + 5 x 75 + 53 m.
Alternativa oblouk II se 2 samostatnými konstrukcemi měří 778 m. Most má 10 polí o rozpětí 40 + 53 + 250 + 6 x 65 + 45 m.
Alternativa letmá betonáž se 2 samostatnými konstrukcemi měří 750 m. Most má 8 polí o rozpětí 90 + 180 + 155 + 85 + 3 x 65 + 45 m.
Alternativa extradosed se 2 pylony a jednou konstrukcí pro oba směry měří 750 m. Most má 7 polí o rozpětí 100 + 260 + 100 + 3 x 80 + 50 m.
Pod mostem je umístěna lávka pro pěší, která je alternativně umístěna na pravý most anebo doprostřed mostu.
Na pravém úbočí údolí Sázavy je patka oblouku založena pod železniční tratí. Toto řešení je výhodnější esteticky, staticky, finančně a ekologicky.
Z několika alternativ byla vybrána k dalšímu sledování alternativa obloukové konstrukce společné pro obě poloviny. Oblouk bude prováděn letmou betonáží s vyvěšováním. Nosnou konstrukci bude tvořit ocelová komora se spřaženou žb deskou. Na mostě jsou po obou stranách umístěny průhledné protihlukové stěny výšky 3 m. Nosná konstrukce bude vysouvána od táborské opěry a následně proběhne betonáž mostovky. Most má 16 polí o rozpětí 36,5 + 61 + 34,427 + 2x33,45 + 34,8 + 2x35,825 + 38,273 + 7x65 m. Rozpětí oblouku je 237 m. Na pravém břehu jsou 2 pole a na levém břehu je 7 polí. Mezi patkami oblouku je navržena visutá lávka pro pěší (225 m).
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Sedm těžce zraněných po vážné nehodě čtyř aut na Benešovsku
Takovéhle věci jsou zřejmě přijatelnou daní za to, že se musí postavit všech 5 úseků D3 najednou.
Takovéhle věci jsou zřejmě přijatelnou daní za to, že se musí postavit všech 5 úseků D3 najednou.
Je to hrozné, není snad jediného dne, co by se nestalo nic mezi Mirosovicemi a Voticemi, když do toho započítán i zohybane plechy.prof2 píše: ↑10.2.2024 17:41:33 Sedm těžce zraněných po vážné nehodě čtyř aut na Benešovsku
Mě by zajímala jedna věc, jak to bude s provozem na tomto úseku příští rok - směr Praha-Dolní Dvoriste. Přeci jen otevře se D4, takže se zrychlí cesta do Písku, poté však budeme na tom, jako například na I/3. Zároveň po otevření obchvatu Budějovic je zde lákadlo vyhnout se úplně Budějovicím.
Pro mě osobně, ikdyz časové a kilometrove je to já stejno, tak bych nyní upřednostnil Tábor před Pískem, takže mi z tohoto vychází zvýšení dopravy na tomto úseku.
D3 nad zlato