Jak jezdíme
Re: Jak jezdíme
přesně z tohoto důvodu byl na D5 "ukraden" levý jízdní pruh, "stoupací" a střední tedy pokračují jako průběžné
to že projektant asi vživotě nejel v Avii či Liazce je více než zřejmé, poněvadž pak by stoupací pruh nemohl ukončit na horizontu - kde má NA nejmenší rychlost, ale až tak o 300-500m dál, kde už je trochu rozjeté
to že projektant asi vživotě nejel v Avii či Liazce je více než zřejmé, poněvadž pak by stoupací pruh nemohl ukončit na horizontu - kde má NA nejmenší rychlost, ale až tak o 300-500m dál, kde už je trochu rozjeté
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Myslím, že to odporuje nějakým pravidlům, ale u nás bych nejraději viděl tohle: v rozšíření vzniká nový levý pruh a v zúžení zaniká pravý a prostřední s levým jsou průběžné. Řidiče by to automaticky nutilo jezdit víc v pravém pruhu.
Ale hlavně plynule a ne takové šikany. Tam si nikdy nejsem jistý, jestli druhé auto pojede ve svém pruhu nebo rovně.
http://forum.ceskedalnice.cz/download/file.php?id=1953 Tohle rozšíření je fakt zprasené. Navíc by tam šlo krásně prodloužit ten přípojný pruh.
http://www.mapy.cz/#mm=TtTcFP@ax=133331 ... 13772@z=18
Třeba během stavby Blanky tady nikdo nejel ve svém vyznačeném pruhu, ale všichni rovně http://www.mapy.cz/#mm=TtTcFP@ax=133014 ... 78356@z=18
Ale hlavně plynule a ne takové šikany. Tam si nikdy nejsem jistý, jestli druhé auto pojede ve svém pruhu nebo rovně.
http://forum.ceskedalnice.cz/download/file.php?id=1953 Tohle rozšíření je fakt zprasené. Navíc by tam šlo krásně prodloužit ten přípojný pruh.
http://www.mapy.cz/#mm=TtTcFP@ax=133331 ... 13772@z=18
Třeba během stavby Blanky tady nikdo nejel ve svém vyznačeném pruhu, ale všichni rovně http://www.mapy.cz/#mm=TtTcFP@ax=133014 ... 78356@z=18
Dík za upřesnění, ale v podstatě platí co jsem chtěl vyjádřit na dotaz, tedy že "jet v průběžnym" opravdu znamená "mít přednost" (dokonce s nášupem navrch). Osobně se snažim ani u "dávání přednosti" neomezit, ale pokud máte pravdu, tak budu asertivnějšíMPMP píše:Není to jen rozepsaný pojem "dát přednost" ... Pokud jedu v průběžném pruhu, mám těch práv více, nesmím být ani omezen, což u přednosti neplatí.
Na druhý straně, ten poslední nález NS, že "dát přednost je důležitější než na hlavní dodržovat rychlost" (přičemž pak třeba ani reálně dát přednost nelze) je trochu proti, když se moh ten rychlík omezit. Ovšem posoudit zpětně rozdíl mezi omezenim a ohroženim neni lehký.
Dneska byl v Mladé frontě zas jeden cool článek na téma bezpečnost na silnicích. Malý úryvek
Naprostý souhlas kdyby a to kdyby bych chtěl zdůraznit, systém u nás fungoval tak, jak má a ne, aby se řidič obával, kde ho bude zas někdo buzerovat za banální přestupek a ty ostatní, fatální, nikoho nezajímají.
Z vlastní zkušenosti jsem dostal v minulém měsíci dopis od pražských měšťáků kvůli 61 km/h ve Strahovském tunelu v osm večer ve všední den. Silnice pro motorová vozidla, 70 km/h standardní rychlost, minimální provoz, bezdůvodně snížena na 50 km/h, kterou jsem díky napojování od Plzeňské a debilní konstrukci Strahovského tunelu (srovnejte osvětlení, proměnné značení s Mrázovkou) přehlédl. Nejspíše i proto, že posledních 10 let jsem tam 50 nikdy neviděl. Ano, být to v běžné ulici ve městě, svojí chybu uznám, ale toto je ukázka nejvyššího stupně buzerace, která nemá za cíl odstranit nebezpečné chování, ale šikanovat řidiče a sypat penízky do městké kasy a spřátelených firem. Naštěstí podle důkazní fotky nebylo jakýmkoli možným způsobem identifikovat řidiče.
Zajímavé je, že podle článku v tolik vychvalovaných zemí žádným strachem z toho, že (jakožto nejpravděpodobnější přestupek) někde překročím rychlost a budu potrestán netrpím. Nejspíše proto, že na měření rychlosti je řidič upozorněn, žádná buzerace se nekoná, omezení rychlosti jsou umístěna vesmě logicky, přehledně a věcně. Žádné 50ky v polích, třicítky kvůli kdejaké volovině, 70ky radši v každé zatáčce. Žádné šílené příčné práhy a retardéry, aby po již tak rozbitých silnicích auto a osádka v něm trpěla ještě víc otřásáním. O zúžení vozovky nebo umístění překážek do vozovky či vychýlení trasy nikdo z místních projektantů/úředníků/diletantů asi neslyšel...
To je všechno krásné, ale je to pusto pustá teorie. V článku se ohání, že jsme deset let v bezpečnosti za Německem, přičemž jsou ještě bezpečnější země jako Velká Británie, Švédsko, Nizozemsko a že řidič by se měl obávat, kdy a kde bude jeho přestupek zaznemenán a potrestán.Konec výmluv na blízké osoby
Není třeba zvyšovat tresty, ale zajistit, že bude odhaleno mnohem více nebezpečných přestupků pomocí skrytého dohledu. Každý řidič musí cítit, že může být kdekoli a kdykoli zaznamenán jeho přestupek a že v takovém případě nebude mít žádnou možnost se vyhnout postihu. Žádné výmluvy na osobu blízkou, žádné známosti na úřadech. Za standardní přestupky bude stanovena pevná výše pokuty, které tak bude moci rozesílat neúplatný automatický systém. Pokud se s vozidlem páchají přestupky a vlastník neví, kdo s ním jezdí, vozidlo nebude moci na STK. Problémoví řidiči budou muset absolvovat psychologické vyšetření, které rozhodne, zda musí do speciální autoškoly, nebo dokonce natrvalo přijdou o řidičák. Pokud řídí někdo, kdo přišel o řidičský průkaz nebo jej nikdy nezískal, auto propadne státu. Pokud nebylo jeho, vlastník ho získá zpět, pokud nahlásí krádež vozidla. Úřady projednávající přestupky musí být jednotně řízeny a kontrolovány. Nahlásí-li policista úřadu přestupek, je možné kdykoli zjistit, jak byl vyřešen a zda není úmyslně zdržován.
Slušný řidič musí být chráněn před tvrdostí. Pokud srazí za tmy chodce, který nemá reflexní materiály a je na silnici mimo obec, je odpovědný za srážku s vozidlem chodec. Pokud se blíží vybodování, musí být řidič včas varován. Dopravní výchova se musí atraktivně a proveditelně vrátit na všechny základní školy. Preventivní projekty musí být více účinné, aby byly obhajitelné i v době rozpočtových škrtů. Výcvik v autoškolách musí mít jasnou koncepci, jednotnou kontrolu a atraktivní výchovu k bezpečnému a ohleduplnému řízení.
Naprostý souhlas kdyby a to kdyby bych chtěl zdůraznit, systém u nás fungoval tak, jak má a ne, aby se řidič obával, kde ho bude zas někdo buzerovat za banální přestupek a ty ostatní, fatální, nikoho nezajímají.
Z vlastní zkušenosti jsem dostal v minulém měsíci dopis od pražských měšťáků kvůli 61 km/h ve Strahovském tunelu v osm večer ve všední den. Silnice pro motorová vozidla, 70 km/h standardní rychlost, minimální provoz, bezdůvodně snížena na 50 km/h, kterou jsem díky napojování od Plzeňské a debilní konstrukci Strahovského tunelu (srovnejte osvětlení, proměnné značení s Mrázovkou) přehlédl. Nejspíše i proto, že posledních 10 let jsem tam 50 nikdy neviděl. Ano, být to v běžné ulici ve městě, svojí chybu uznám, ale toto je ukázka nejvyššího stupně buzerace, která nemá za cíl odstranit nebezpečné chování, ale šikanovat řidiče a sypat penízky do městké kasy a spřátelených firem. Naštěstí podle důkazní fotky nebylo jakýmkoli možným způsobem identifikovat řidiče.
Zajímavé je, že podle článku v tolik vychvalovaných zemí žádným strachem z toho, že (jakožto nejpravděpodobnější přestupek) někde překročím rychlost a budu potrestán netrpím. Nejspíše proto, že na měření rychlosti je řidič upozorněn, žádná buzerace se nekoná, omezení rychlosti jsou umístěna vesmě logicky, přehledně a věcně. Žádné 50ky v polích, třicítky kvůli kdejaké volovině, 70ky radši v každé zatáčce. Žádné šílené příčné práhy a retardéry, aby po již tak rozbitých silnicích auto a osádka v něm trpěla ještě víc otřásáním. O zúžení vozovky nebo umístění překážek do vozovky či vychýlení trasy nikdo z místních projektantů/úředníků/diletantů asi neslyšel...
"Zajímavé je, že podle článku v tolik vychvalovaných zemí žádným strachem z toho, že (jakožto nejpravděpodobnější přestupek) někde překročím rychlost a budu potrestán netrpím"
ja jsem tim v UK trpel, nebot uplne kazda vesnice mela na zacatku ale i na konci u vyjezdu! radar, ktery na me jednou i bliknul.
nicmene jestli jste jel v tunelu 61 a mel za to, ze je tam standardni 70tka, pak jste u me dobry ridic. vase prihoda je z vaseho pohledu blba nahoda, nicmene sledovat znaceni je potreba, uvedu priklad - jednou jsem si ja nevsiml cerveneho krizku na svetelny znacce v mrazovce a za tou levotocivou zatackou HUP porouchany auto v mym pruhu, sel jsem tvrde na brzdy z ty 70tky, jelikoz nebylo kam uhnout. z toho muze byt i pekny maler. suma sumarum - vase chyba bohuzel, tvrdy system vam tu upominku poslat musel. v tom tunelu se mohli pohybovat delnici a neco opravovat, vy jste je asi nevidel, protoze byli zrovna nekde v sachte atd atd?
ja jsem tim v UK trpel, nebot uplne kazda vesnice mela na zacatku ale i na konci u vyjezdu! radar, ktery na me jednou i bliknul.
nicmene jestli jste jel v tunelu 61 a mel za to, ze je tam standardni 70tka, pak jste u me dobry ridic. vase prihoda je z vaseho pohledu blba nahoda, nicmene sledovat znaceni je potreba, uvedu priklad - jednou jsem si ja nevsiml cerveneho krizku na svetelny znacce v mrazovce a za tou levotocivou zatackou HUP porouchany auto v mym pruhu, sel jsem tvrde na brzdy z ty 70tky, jelikoz nebylo kam uhnout. z toho muze byt i pekny maler. suma sumarum - vase chyba bohuzel, tvrdy system vam tu upominku poslat musel. v tom tunelu se mohli pohybovat delnici a neco opravovat, vy jste je asi nevidel, protoze byli zrovna nekde v sachte atd atd?
Stalo se mi, že jsem našel za stěračem pozdrav od měšťáků. Věděl jsem, že jej dostala manželka, tedy osoba blízká, za parkování na zákazu vjezdu, tedy jasný přestupek. Nebudu hodnotit oprávněnost či neoprávněnost toho zákazu, ale přístup policie. Vydal jsem se do sídla Městské policie připraven zaplatit pokutu. Paní policistka mě ukázala fotografie, zeptala se, zda je to moje auto. A pak mě požádala, abych vyřídil tomu řidiči, kdo tam parkoval, aby už tam příště neparkoval, že se to nesmí. Takže i když jsem chtěl pokutu zaplatit, prostě jsem nedostal šanci! V podstatě mě Osobu blízkou vnutila proti mé vůli...
-
Diaľničiar
- VIP
Mluvíte mi z duše. A provedené do dokonalosti je, když je retardér v mírném kopečkumartin píše:... Nejspíše proto, že na měření rychlosti je řidič upozorněn, žádná buzerace se nekoná, omezení rychlosti jsou umístěna vesmě logicky, přehledně a věcně. Žádné 50ky v polích, třicítky kvůli kdejaké volovině, 70ky radši v každé zatáčce. Žádné šílené příčné práhy a retardéry, aby po již tak rozbitých silnicích auto a osádka v něm trpěla ještě víc otřásáním. O zúžení vozovky nebo umístění překážek do vozovky či vychýlení trasy nikdo z místních projektantů/úředníků/diletantů asi neslyšel...
K policii: na Slovensku (oficiálně opravdu jediná země v EU) se předem ví, kolik má policie vybrat, protože se s tím počítá ve státním rozpočtu. V roce 2009 to muselo být na starou měnu 1,2 mld. SKK
(z tohoto seznamu se mi stalo to předposlední; nezaplatil jsem, protože jsem si obhájil, že kde stojím to není ani silnice III. tř., i když na to vypadá (je to polní silnice), ale vím z praxe, že mnoho lidí ani ty zákony nečte a nevědí co policie smí a co ne)
No na druhý straně, záleží na tom jestli nekdo v oněch zemích taky jezdí "limit plus dvacet" nebo ho změna akceptované měny magicky ukázní. Fakt je, že zrovna ve Švédsku a Norsku jsem snad šoféra "nad limit" či si vynucujícího "uhni já jedu" jakýmikoli prostředky vůbec neviděl. Naopak vyosení vozovky formou horizontální šikany znám nejdřív z dolnorakouských obcí, zůžení profilu odtama rovněž .. pravda, neni to Německo, jen hned vedle. A upozornění na měření tam většinou zní "měří se kdekoliv" (nejen rychlost, ale i rozestupy a míra korektnosti všeobecně) 
Znám týpka, který se na tom buzerradaru
v Zlíchovském tunelu i vybodoval (vždy, když to stav provozu dovolil, tam jezdil cca 65 - 70 na tachu).
Anglii u mne nechte mimo, s tamními měšťáky mám taky hodně blbý zkušenosti.
Anglii u mne nechte mimo, s tamními měšťáky mám taky hodně blbý zkušenosti.
Policie na SVK je celkově nějaká vyhecovaná. Čím to je? Nesmrdí tam tak trošku ryba od hlavy?Diaľničiar píše:
K policii: na Slovensku
Tam je už leta 70ka... Tak kolik tam teda jezdil?kalanis píše:v Zlíchovském tunelu i vybodoval (vždy, když to stav provozu dovolil, tam jezdil cca 65 - 70 na tachu).
A navíc tam není radar. A ve směru k Mrázovce častokrát nesvítí žádné omezení, takže když je zhasnuto, jezdím tam 80.mapman píše:Tam je už leta 70ka... Tak kolik tam teda jezdil?kalanis píše:v Zlíchovském tunelu i vybodoval (vždy, když to stav provozu dovolil, tam jezdil cca 65 - 70 na tachu).
Poslední dobou tam furt svítí jenom ta první vpravo, takže svítí 1 ze 4, docela solidní výkon. Opravit to nemůžou, ale buzerovat jo...
Hezký, že jo
neslibovali voni náhodou před volbama něco jinýho?
Mám pro to pochopení. Tyhle aféry se hrozně přefukují.
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak, kdyby to bylo v rámci reportáže obecně zaměřené na tyto přestupky, ale toto je cíleně zaměřeně na politiky a je to velice trapné. Ukazuje je to jen a pouze nízkou úroveň médií, kteří místo toho aby se důkladně zabývaly závažnými kauzami, řeší kraviny.
R48 -> D48 se podařilo!
Proč by to bylo trapné. Neslibovali snad, že budou jiní, než předchozí papaláši? Slibovali, no tak proč je nezkontrolovat. Hlavně ty jejich trapné výmluvy ukazují, že se nic nemění.Martin z Ostravy píše:Je to tak, kdyby to bylo v rámci reportáže obecně zaměřené na tyto přestupky, ale toto je cíleně zaměřeně na politiky a je to velice trapné. Ukazuje je to jen a pouze nízkou úroveň médií, kteří místo toho aby se důkladně zabývaly závažnými kauzami, řeší kraviny.
nerekl bych, ze je to prefouknute. proste to probehlo jednou medii a tecka. to, ze politik jezdi jako prase je proste spatny, na tom neni co diskutovat. s moci prichazi zodpovednost, tohle se proste nesmi ve vyspele zemi stavat, konec.flames píše:Mám pro to pochopení. Tyhle aféry se hrozně přefukují.
Jo jasně, já to myslel spíš tak trochu obecně, jako tyhle kauzy týkající se nějakého ježdění a že mají levné chlebíčky v kantýně atd., jakoby to bylo skutečně tak důležité - mimochodem právě proto tam mají ten majáček a ne proto, aby s ním stáli v koloně. Konkrétně ježdění, dovedu si představit, že přejíždí hutně mezi úřady, že potřebují být v devět tam, jednat, o půl jedenácté jinde. Ti novináři, ti jeli celou dobu tu prasojízdu na nimi, aby to zadokumentovali?
ale tak to je snad prave ukol medii kopat politiky do zadku. porad lepsi nez blaboly o vyhorelych pop hvezdach. to, ze cerstvy politik porusuje zakony a nebo i mene vyznamnae info ze maji ve snemovne levnou limonadu, kterou jim platim ja a vy, do novin proste patri. zalezi na ctenari, co si vyfiltruje.
Jediný, kdo to dokázal vysvětlit, byl Kalousek, nevolil jsem ho, ale je to profíkJirkaS píše:Proč by to bylo trapné. Neslibovali snad, že budou jiní, než předchozí papaláši? Slibovali, no tak proč je nezkontrolovat. Hlavně ty jejich trapné výmluvy ukazují, že se nic nemění.Martin z Ostravy píše:Je to tak, kdyby to bylo v rámci reportáže obecně zaměřené na tyto přestupky, ale toto je cíleně zaměřeně na politiky a je to velice trapné. Ukazuje je to jen a pouze nízkou úroveň médií, kteří místo toho aby se důkladně zabývaly závažnými kauzami, řeší kraviny.
Zrovna tímhle ale zákony neporušují - když mají majáček, tak můžou prakticky cokoli. Problém vidím v tom, že VV něco slibovali a teď nedodržují už skoro nic. A je jenom dobře, že na to novináři upozorňují, hlavně by to měli dělat před volbami.
(PS. já VV nevolil, bylo mi jasné, že tady se historie opakuje s každými volbami)
Kalousek je slušně poslal někam
(PS. já VV nevolil, bylo mi jasné, že tady se historie opakuje s každými volbami)
Kalousek je slušně poslal někam
Jo o to jde, vystřízlivění z volební euforie a kocovina. Mmch na tý Fuksově audině, co tam stojí na zebře, žádnej majáček vidět neni.
Když on už je léty cvičenej. Co průserů měl už na ministerstvu obrany, ale vždycky vyklouzl. A stejně nám nyní vysvětluje kouzla s rozpočtemStanda píše:Jediný, kdo to dokázal vysvětlit, byl Kalousek, nevolil jsem ho, ale je to profík!