Polsko všeobecně

Odpovědět
PetrN

Re: Polsko všeobecně

Příspěvek od PetrN »

Díky za doplnění a upřesnění. Tou S7 jsem myslel právě jen spojení Varšavy s Krakowem :)
Za mě si myslím že i půlprofil mezi Živcem a Svrčinovcem (se stoupacím pruhem a kusem čtyřpruhu kolem Milowky) bude v kombinaci s kompletní S1 (od odpojení z A1 na sever od Katowic) dostatečně atraktivní pro nákladní dopravu směřující k Žilině
ML90

Příspěvek od ML90 »

Vojvodský úřad v Białystoku vydal stavební povolení na rychlostní silnici S19 Via Carpatia v úseku Malewice-Chlebczyn o délce 25,1 km. Úsek staví turecká firma Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret za 665 mil. złotých. Předání staveniště je naplánované na únor. Jedná se o jeden ze zajímavějších úseků, protože bude procházet přes řeku Bug, nad kterou povede estakáda o délce více než 650 m. Kromě toho v rámci úseku vzniknou dvě MÚK u města Siemiatycze a dvě odpočívky.

S19 v Podleském vojvodství na severovýchodě Polska povede od běloruské hranice za městem Sokółka na Białystok a poté na jih směrem na Lublin, Řešov a Slovensko. Zatím tu z ní není hotové nic, ale celkem 5 úseků už je ve výstavbě (hraniční úsek a čtyři úseky od města Bielsk Podlaski až po hranici s Mazovským vojvodstvím za řekou Bug), dva mají podepsanou smlouvu a čekají na stavební povolení, tři se tendrují a čtyři jsou v přípravě (už se tendrovaly, ale soud jim zrušil platnost EIA).

https://www.gov.pl/web/gddkia-bialystok ... wojewodztw

GDDKiA dál rozšiřuje síť dobíjecích stanic pro elektromobily. Dnes byl vypsán tendr na pronájem míst na 15 odpočívkách na dálnicích A1, A2 a A4 a rychlostních silnicích S3, S7, S8 a S19. Pronájem bude platit na 20 let s možností prodloužení o dalších 5 let.

https://www.gov.pl/web/gddkia/wiecej-el ... y-przetarg
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Věděl by někdo, jestli má označení krátkých úseků jako dálnice A6 a A8 nějaký hlubší význam? A1, A2 a A4 (případně A18) chápu, to jsou ucelené tahy. Ale proč jsou A6 a A8 dálnice, když na ně bezprostředně navazují S6 resp. S8? Přijde mi to takové nesystémové. A mimochodem, bude A6 i v budoucnu, když se postaví severní obchvat Štětína označený jako S6? V ten moment by za mě dávalo smysl jižní část ponechat jako S3 peážně s S10, kterou dovést na hranice s Německem
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

To jsou všechno historicky dané věci, které se v Polsku dost těžko mění. A6 je pozůstatek staré německé dálnice v tomto regionu a byť de facto nemá parametry dálnice podle moderních polských norem, tak zůstává jako dálnice zařazena, protože tomu tak vždycky bylo.

A8 u Vratislavi je dálnicí zase proto, že se stavěla v době, kdy ještě tento tah bylo v plánu postavit jako dálnici, viz polská wiki:
Po raz pierwszy autostrada A8 pojawiła się w rządowym planie sieci autostrad i dróg ekspresowych we wrześniu 1993[4] z wyznaczonym przebiegiem (Warszawa) Łódź – Wrocław – Bolków (Praha). W kolejnym rozporządzeniu, wydanym w 1996 roku[5] A8 przedstawiono jako trasę relacji Łódź – Wrocław (Praha). W 2001 roku dokonano znacznego skrócenia autostrady do dzisiejszej postaci, czyli obwodnicy Wrocławia,
Tj. A8 měla být dle vládních plánů z roku 1993 mezi Lodží, Vratislaví a Bolkovem, v roce 1996 jen mezi Lodží a Vratislaví a v roce 2001 byla zkrácena jen na obchvat Vratislavi a zbytek byl zařazen do S8.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

A6 byla víceméně desítky let jedinou dálnicí v Polsku. Budována byla už ve 30. letech, ale zprovozněna nakonec jen z Berlína do Štětína. Zbytek za Štětínem už navždy zůstane rozestavěný nebo jen v polovičním profilu pro silnici druhé třídy.
A6 zatím není nutné přečíslovávat, ale pokud by došlo k převedení rychlostních silnic na dálnice podobně jako u nás, už by jiné číslo potřebovala. Předpokládám, že by dostala číslo A10, jako prodloužení současné S10 z Toruně. Důležité pro Poláky je hlavně dodržet systém lichých a sudých čísel pro severojižní nebo západovýchodní směr. Stejně jako v Německu.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
ML90

Příspěvek od ML90 »

U té Vratislavi to ještě podle mě zůstalo kvůli tomu, že obchvat je na rozdíl od zbylé S8 (mimo úseku přes Varšavu) šestipruh. Pokud jde o tu německou dálnici ze 30. let (v Polsku je známá jako "Berlinka"), tak jenom doplním, že to měla být dálnice Berlín-Královec. Kromě krátkého úseku kolem Štětína je v její stopě ještě polská S22 z Elblągu k ruské hranici, která byla otevřená v roce 2008. Tam je ale jenom v 1/2 profilu.

Jinak ono v původních polských plánech mělo být daleko víc dálnic a až teprve později se to kvůli úsporám přesouvalo do kategorie rychlostních silnic. Týkalo se to mj. i S3 ze Svinoústí do Česka, která byla původně v plánech označovaná jako A3.
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Dálnice Elbing -Königsberg byla v polovičním profilu (část v plném) otevřena již v třicátých letech minulého století....
Poláci pouze rekonstrukce....
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

A jak to prosím bylo Tomáši s dálnicí z Berlína do Vratislavi, dnešní A4? Stačilo se něco zprovoznit před válkou?
Tomas 1975

Berlín Vratislav byla dokončena v roce 1941, některé kratší části v polovičním profilu a v provozu byl i další úsek od Vratislavy na východ...
Na stavbě pracovalo od podzimu 1938 mnoho Čechů ze Sudet později i protektorátu...
Tomas 1975

Mapka z Die Strasse jaro/léto 1939
002 - kopie.JPG
002 - kopie.JPG (193.83 KiB) Zobrazeno 5156 x
Tomas 1975

Ještě malý dodatek ... Dálnice z Berlína do Breslau (Vratislavy) byla 305,5 km dlouhá (Breslau - Süd)
jozka

Příspěvek od jozka »

Kratka zprava z pruletu Polskem... po desetiletich, kdy jsme tak cinili pomoci DK8+DK5+DK22, pote nase D8 + nemecke dalnice a silnice + DK22 prisel cas na neco noveho.

V patek tam D11 + I/37 + I/16 + DK5 + S3 + DK329 + DK12 + S5 + DK22. Nejrychlejsi cesta, co jsem kdy jel (10h), zcasti diky tomu, ze jsem mel jedinou zastavku (Trutnov) pak dal zbylych 650km v kuse. Poznamky - prvni prusvih... slozeny kamion za Prahou na D11, zdrzeni 40 minut. Kdyz vite, ze mate pred sebou jeste pres 700km, potesi. Prejezd hranic nebyl zas tak strasny, otazkou je, co se stane, az Polaci dokonci na S3 i zbyvajici usek (pristi mesic). Prihranicni usek S3... tragedie. Nevim, jak dlouho je otevreny (rok?), provoz minimalni a na asfaltu jsou videt a pri jizde poznat dilatce nejake vrstvy pod tim. Cele to cini dojmem nasi nekdejsi D1 prelite provizorne asfaltem. Zbytek je OK, ale tohle mne dost zaskocilo. Preskok mezi S3 a S5 nebyl nijak tragicky, normalni DK + jedno vetsi, dve mensi mesta a par vesnic. Kdo kdy jel po stare DK5, musi se ted jen usmivat pod fousy. Na A2 zacina dnes nejaka reko, o vikendu jeste v pohode, provoz silny. Na A1 pres sjezdem Swarozyn asi 6km 2+1 kvulu reko, asi dvacet minut zdrzeni. Kvuli tomu bezplatne. Sice berete a odevzdavate listek, ale to je vse. Pak jsem sjel na DK22 a nebyla to dobra volba. Je v totalni rekonstrukci, posledni kostkove useky pamatujici Hitlera zmizely a obzvlaste od Malborka dal peklo. Silnice v podstate zmizela, jedete casto po provizoriu v opli a stavi novou, asi pet semaforu. Dalsich 40 minut sekera.

Zpet v nedeli, misto DK22 S7 + S6 + A1. Trasa stejna, jen jako pasazery duchodce, takze dvakrat odpocivka, ty jsou ciste, rozlehle, s odpovidajicim zazemim, jen si tam dovedu predstavit vic stromu, protoze az tam do toho bude prazit srpnove slunko, bude to peklo (ale pristresky na sezeni to ma). Cesta probihala v solidnim tempu presne do te doby, nez jsme dojeli do kolony na D11 kvuli pozaru auta. Ctyri kolometry priskoku, pak celou dalnici vyhnali ven.

Resume... nebyt nasi D11, bylo by cestovani po Polsku OK :-)

P.S. navic to vypada, ze se kluci a holky polsti naucili jezdit. Poprve, co tam jezdim (a to tam brazdily silnice maluchy, 125p, syreny a zbohatlici meli polonezy a olitana piana) jsem nemel pocit, ze se mne snazi kazdy zabit. Dokonce i na duverne znamych usecich, kde driv skakala auta z 80.let po rozbombardovane silnici a ja byl s 90km/h nejpomalejsi jsem ted jel po rovnem asfaltu a byl jsem spis mezi rychlejsimi. Jen jednou na obchvatu Poznane menil jeden chlapec pruh stylem "dam blinkr a jedu" ve chvili, kdy jsem ho pomalu mijel, ale to se stane i v lepsich rodinach.
Mike

Příspěvek od Mike »

jozka píše: 17.6.2024 6:57:30 ...
pak dal zbylych 650km v kuse. ...
to tě ten zavilý diskutér v sekci elektromobilita, nebude mít rád :D

jo a tohle
nebyt nasi D11, bylo by cestovani po Polsku OK
bych upravil na
nebyt nasi D11, bylo by cestovani OK 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
jozka

Příspěvek od jozka »

to tě ten zavilý diskutér v sekci elektromobilita, nebude mít rád
Bude to tezke, ale asi se s tim naucim zit...

Jeste takova mala perlicka. Na MOP Kokorzyn jsem se potkal s dodavkou z pujcovny, odjizdel jsem chvili pred ni, pak mne predjela 150+. Ja uhnul na DK 12 a kdyz jsem o nejaky cas pozdeji mijel krizeni A4 x S3, predjela mne opet a opet 150+

Takze je dost pravdepodobne, ze az vice lidi objevi vyhody zkratky via DK12, nastanou docela tlaky minimalne na obchvaty Glogowa, Szlychtingowe a Wschowe...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Kde se v Polsku platí mýtné?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
jozka

Příspěvek od jozka »

Na nekterych usecich A1, A2 a A4. Normalne bych za Nowe Marzy - Swarozyn platil 12,40 PLN.
ML90

Příspěvek od ML90 »

Lenny píše: 18.6.2024 18:08:44 Kde se v Polsku platí mýtné?
Momentálně se platí jen na dvou úsecích: A2 Konin-Świecko (=německá hranice; zdarma je jen obchvat Poznaně) a A4 Krakov-Katowice. Mýtné na A1 bylo zrušené loni před volbami a nová vláda to nechala. Ten lístek si tam musíte vzít, protože je to formálně pořád koncesní úsek.

Do loňského léta se platila ještě A2 Konin-Stryków (=Lodž) a A4 Wrocław-Sośnica (=Gliwice).

Jinak pardon, že momentálně neaktualizuju polskou sekci. Fórum sleduju, ale v posledních měsících jsem vůbec nestíhal se tomu věnovat. Pokusím se to v dohledné době napravit.
jozka

Příspěvek od jozka »

Jo, diky za doplneni. Je pravda, ze to bratranec komentoval "protoze volby", ale to jsem povazoval za folklor.

A jeste doplneni k tem mnou zminovanym obchvatum, schvalne jsem se dival a obchvat Glogowa je v planu (2025-2027), Wschowa se pomalu taky rysuje.
ML90

Příspěvek od ML90 »

Ano, oba budou. Jsou součástí programu výstavby 100 obchvatů na roky 2020-2030.
milanek

Příspěvek od milanek »

No otočil jsem teď několikrát Gdaňsk a musím říct, že ta silnice 12 je neuvěřitelný vopruz. Zkusil jsem jet i po 5 přes Wroclaw, je to dál, ale o něco pohodlnější. Každopádně nejvíce mě naštvali polští traktoristi, kteří si udělali piknik na dálnici u Leszna a Leszno jsem projížděl hodinu. Ani jednou jsem nejel přes Náchod, představa, jak se ploužím do Wroclavi po jedničce mezi náklaďáky mne odradila.
Naposledy upravil(a) milanek dne 20.6.2024 22:28:11, celkem upraveno 2 x.
milanek

Příspěvek od milanek »

Jinak dk22 souhlas, to je nyní peklo a i to, že polští řidiči už nejsou taková paka jako bývali, taky souhlas :) Mám osobní názor, že lepší cesty dělají lepšími a ohleduplnějšími i řidiče.
ML90

Příspěvek od ML90 »

V rámci projektu výstavby 100 obchvatů do roku 2030 se pomalu chystá sice relativně krátký (8,5 km), ale pro mnohé z ČR zajímavý obchvat vesnice Sidzina na DK46 mezi Nisou a dálnicí A4. Teď čerstvě na něj byla vydána EIA, díky čemuž mohou pokračovat další přípravné práce. Podle momentálních plánů by měly stavební práce začít v roce 2027. Nová trasa bude začínat před Sidzinou a končit před vesnicí Grabin a její součástí bude i nový most přes Kladskou Nisu.

https://www.gov.pl/web/gddkia-opole/obw ... odowiskowa
ML90

Příspěvek od ML90 »

Protože se nám polská sekce už delší dobu dost rozrůstá a přispívám sem hlavně já, tak jsem se rozhodl, že je na čase to tu trochu zpřehlednit. Chtěl bych tu postupně vytvořit samostatná vlákna ke každé rychlostní silnici (podobně jako je to tu s dálnicemi a např. v chorvatské sekci). Bude to vznikat postupně s tím, jak se budou k jednotlivým rychlostním silnicím objevovat novinky. Na začátek vždy dám shrnující příspěvek se základními informacemi o dané trase. Tím pádem už také nebudu přispívat do vlákna výběrová řízení/podepsání smlouvy. Obecnější informace se samozřejmě budou i nadále objevovat v tomto obecném vláknu.

Pro přehlednost by samozřejmě bylo nejlepší příspěvky z tohoto hlavního vlákna roztřídit, ale na to upřímně nemám kapacitu, takže prozatím aspoň takto. Pevně doufám, že to adminům nevadí a že to fóru prospěje :) Začínám s rychlostní silnicí S16 přes velká mazurská jezera, na které se dnes otevřel nový úsek.
Marek 3035

Příspěvek od Marek 3035 »

https://zdopravy.cz/ctyrproud-az-pod-ta ... ho-218110/
Čtyřproud až pod Tatry. Poláci otevírají další silnici, projektují zbývající úsek do Zakopaného
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Tak jsme využili poslední horký víkend a zkusili si jen tak na víkend zajet k moři. Když už nám teď vede dálnice skoro od baráku (od polských hranic) na pláž (Medzyzdroje) :-)
Mám to 482 km, čistě cesta trvá 4 hodiny, plus nějaké ty pauzy a pomalejší provoz cca 5 hodin.
Dálnice S3 má téměř perfektní povrch až na pár hupů v poddolovaném území, kde je 80. Tu samozřejmě nikdo nedodržuje a zhruba třetina řidičů nedodržuje ani povolených 120. Když jsem chtěl rychle někoho předjet, abych v levém nepřekážel, nestačila mi kolikrát ani 150, aby mi levý pruh netrčel za zadkem :-) Takže se to dá stihnout i hodně pod 4 hodiny :-) Kot možná i dřív :-)
Nejpomalejší části S3 jsou dvě. Ta co se dokončuje těsně před cílem a protože práce na rozšiřování probíhají za provozu, je to spíš slalom. Druhou pomalou částí jsou dva tunely poblíž českých hranic. Platí v nich 80, úsekové měření a tou osmdesátkou se musíte vláčet už půl kilometru před tunelem a pak ještě kousek za nim. Jelikož tu ještě není takový provoz, pokud se ocitnete v tunelu sami, skoro usínáte :-)
Odpočívky každou chvíli, víceméně jen střední a velké. Malé odpočívky Poláci asi snad nestavějí.
Další postřeh, na 95% celé trasy nejsou protihlukové stěny, takže máte neustále výhled i když frčíte kolem paneláků :-) Avšak dvě třetiny cesty, možná i víc, neuvidíte ani barák. Osídlení je tu velmi řídké, nekonečné borovicové lesy nebo louky.
Tam kde je osídlení hustší a více velkých měst u sebe, má středový pás rezervu pro rozšíření na šest pruhů. Jedna krátká část už dokonce rozšířena je avšak doslova debilní je ukončení pravého pruhu v odbočovací bez upozornění, kde máte doslova pár sekund zareagovat.
Nejsilnější doprava je kolem velkých měst, pak se zase někam jakoby vytratí. Nejsilnější provoz, kde by si zasloužilo rozšíření možná i na 8 pruhů je kolem Štětína a dál kudy prochází peáž více dálnic (A+S3, S3+S6). Ve všední den je pravý pruh kolona kamionů a pravý neustále zpomalující a zrychlující. Jinak je jízda po S3 poměrně klidná a o víkendu bez kamionů komfortní.
Odpovědět

Zpět na „Polsko“