VMO: MÚK Ostravská radiála

VMO a jiné
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Re: VMO: MÚK Ostravská radiála

Příspěvek od Avantime »

Ten nápad s lávkou přes větev MÚK je nesmysl, uznávám.

Ovšem i v současném stavu vede chodník při jižní straně Bělohorské a nejbližší přechod pro chodce, umožňující dostat se ke spalovně, je až u autobusové zastávky Podstránská. Takže soudím, že řešení s podejítím Bělohorské buď samostatně, nebo v souběhu s cyklostezkou a vlečkou do spalovny, není pro chodce zhoršením současného stavu. Navíc bezpečnějším než ten navržený přechod pro chodce.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Jestli řešíme co s tímhle přechodem, tak takhle to zůstat nemůže. Za mě nad to dát lávku. Budou tam pěkné výhledy.
Přílohy
GFR4TrQWMAADprX.jpeg
GFR4TrQWMAADprX.jpeg (97.38 KiB) Zobrazeno 6721 x
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Mě to předtím nepřipadalo jako hrozně velký problém, protože oproti stávajícímu stavu to bude pořád zlepšení, ale je fakt, že jsem nemyslel na samotné chodce. Pro ně by rozhodně byla taky lepší lávka nebo něco, než čekat na přechodu, protože na takovéto relaci by měla mít určitě prioritu silnice.
Blbé je, že nevidíme, jak je v plánu rušení toho předchozího přechodu. Ten co je dříve když se jede z Ostravské.
Bylo v plánu celý tenhle úsek ulice přestavět tak, že doprava Ostrava->Svitavy projede naprosto bezkolizně a bez omezení. Mělo zmizet vše úrovňového. Proč tato změna, je mi záhadou ..
Ale to hlavní .. proč by pěší nemohla být převedena probůh pod mostem přes Podstránskou ? Jako kvůli zacházce 100 m tam a 100 zpátky ? To je doufám hloupý vtip ne ?

Ten vyšší pohyb pěších je myšleno do těch zahrádek a spalovny nebo kam ? :shock: Mě se totiž jaksi nezdá .. ale pokud tam fakt je, tak by to mohlo vyjít dokonce i lávku přes celé VMO, nikoli jen tu jednu řešenou rampu.
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Warcz píše: 1.2.2024 22:02:45 Jestli řešíme co s tímhle přechodem, tak takhle to zůstat nemůže.
Ano, řešíme tento.
Aram96 píše: 1.2.2024 22:21:55 Blbé je, že nevidíme, jak je v plánu rušení toho předchozího přechodu. Ten co je dříve když se jede z Ostravské.
Bylo v plánu celý tenhle úsek ulice přestavět tak, že doprava Ostrava->Svitavy projede naprosto bezkolizně a bez omezení. Mělo zmizet vše úrovňového. Proč tato změna, je mi záhadou ..
Ve starší vizualizaci, která předcházela té videovizualizaci (avšak stále je spolu s dalšími u stavby na webu ŘSD), a kde je vidět celá Bělohorská od Ostravské k VMO, je právě ještě další přechod pro chodce u autobusové zastávky Podstránská. Pokud by ten na větvi MÚK Bělohorská mohl být nahrazen podejítím Bělohorské v souběhu s cyklostezkou a vlečkou, tak tento by mohl být nahrazen dalším mimoúrovňovým křížením, a to v souběhu pro změnu s tramvajovou tratí. A mimochodem, na této vizualizaci chybí chodníky podél Bělohorské, ačkoliv minimálně s tím jižním se stále počítá.
Aram96 píše: 1.2.2024 22:21:55 Ten vyšší pohyb pěších je myšleno do těch zahrádek a spalovny nebo kam ? :shock: Mě se totiž jaksi nezdá .. ale pokud tam fakt je, tak by to mohlo vyjít dokonce i lávku přes celé VMO, nikoli jen tu jednu řešenou rampu.
Také je mi také záhadou, co v prostoru u spalovny generuje takové počty chodců... Třeba nám to někdo místní vysvětlí.
Ondra K

Příspěvek od Ondra K »

Ty chodce tam v největší míře generuje Stránská skála, neboť tramvajové zastávky Bělohorská tvoří hlavní přístup z MHD. Na tramvajové trati směr Líšeň je totiž mnohem kratší interval jak na trati přímo směr SS. Třeba o víkendu je to 10 m vs 1 h.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Tak dnes byl aktualizován leták ŘSD, který již odpovídá videu z vizualizace: doplněné kruháče jak na Průmyslové, tak Bělohorské, levé odbočení ze SAKA, ponechání části Bělohorské bez úprav, zastávka Bílá hora...
https://apdos.roadmedia.cz/Upload/Stavb ... adiala.pdf
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Ondra K píše: 2.2.2024 6:46:54 Ty chodce tam v největší míře generuje Stránská skála, neboť tramvajové zastávky Bělohorská tvoří hlavní přístup z MHD. Na tramvajové trati směr Líšeň je totiž mnohem kratší interval jak na trati přímo směr SS. Třeba o víkendu je to 10 m vs 1 h.
Aha, to dává smysl, díky!

Napadlo mě ještě jedno řešení, které sice ponechává přechod pro chodce na větvi Jedovnická - Bělohorská, ale díky rampě Jedovnická - Ostravská na MÚK Ostravská radiála by v tomto místě tolik nevadil. Jde o to, že by na opěrné zdi nad Jedovnickou (zeleně) vznikla dvouramenná rampa (červeně) a schodiště (modře) k podchodu (žlutě), který by na druhé straně mohl vyústit na další rampu podél náspu (červeně, nejsem si moc jistý výškovým řešením, ale vyjít to tam nějak jistě musí). Úroveň podlahy toho podchodu by mohla být tak okolo 4 metrů pod úrovní větve Bělohorská - Jedovnická, to by také mohlo vyjít. A jestli by to celé stálo nižší desítky miliónů korun, tak u stavby za minimálně 3,6 miliardy se to ztratí, přitom efekt značný. Ostatně, kdyby se chtělo, může se podobné řešení zopakovat i pod rampou Jedovnická - Bělohorská, ale jak píšu výše, tam to není tolik potřeba.

Obrázek
160kmh

Příspěvek od 160kmh »

A musí tam být nutně namalovaný přechod pro chodce, jen proto, že je tam chodník?
Chodec bez přechodu by si jistě taky poradil. Někdy se jen používají takové vymezovací pruhy pro chodce přes cestu, ale není to přechod pro choce s předností.
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

160kmh píše: 2.2.2024 15:44:54Někdy se jen používají takové vymezovací pruhy pro chodce přes cestu, ale není to přechod pro choce s předností.
Ano, místo pro přecházení, ale jestli tady budou větší intenzity, než 50 chodců za hodinu, tak by se měl navrhnout přechod pro chodce.
Na komunikacích funkční skupiny A a na komunikacích s nejvyšší dovolenou rychlostí větší než 70 km/h se úrovňové přechody vůbec nemají zřizovat. Na komunikacích funkční skupiny B v souvislé stavební zástavbě se místa pro přecházení a přechody pro chodce zřizují obvykle na ramenech křižovatek a mohou se zřizovat i v mezikřižovatkových úsecích. Na křižovatkách se zpravidla přechody pro chodce navrhují jen při intenzitách větších než 50 chodců za hodinu. Na komunikacích funkčních skupin B a C se přechody pro chodce i místa pro přecházení navrhují s ohledem na dopravní význam komunikace a intenzitu provozu přecházejících chodců.
Pokud má Bělohorská zastupovat chybějící větev MÚK Ostravská radiála, tak by se mělo navrhnout řešení pro co nejplynulejší průjezd, což dva přechody pro chodce nezaručují. Nahrazení přechodu pro chodce místem pro přecházení zase podle mě na takové komunikaci nezaručuje dostatečnou bezpečnost chodců.
Ondra K

Příspěvek od Ondra K »

Z variant, které tu padly mi připadá jako nejrozumnější to přesunutí chodníku na západní stranu Bělohorské s podejitím Bělohorské pod mostem spolu s vlečkou. Prodloužení pěší trasy není až tak velký a hlavně by zůstal zachován podélný profil trasy. U podchodu/nadchodu přes rampu z Bělohorské na VMO bude akorát hrozit, že lidi budou stejně přebíhat nejkratší trasou.
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Možná by se tomu mohlo jít naproti přesunutím tramvajové zastávky Bělohorská západně/jižně od mostu, čímž by se chodci přirozeně nasměrovali na ten západní/jižní chodník. Ale pod tím parkovištěm není moc místa a na mostě a dále by mělo být uspořádání jízdní pruh - cyklostezka - chodník, aby chodci zbytečně nekřížili cyklostezku.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ondra K píše: 2.2.2024 18:03:15 Z variant, které tu padly mi připadá jako nejrozumnější to přesunutí chodníku na západní stranu Bělohorské s podejitím Bělohorské pod mostem spolu s vlečkou. Prodloužení pěší trasy není až tak velký a hlavně by zůstal zachován podélný profil trasy. U podchodu/nadchodu přes rampu z Bělohorské na VMO bude akorát hrozit, že lidi budou stejně přebíhat nejkratší trasou.
Jednoznačně. Takhle přesně by se to mělo vyřešit. Přechod na této rampě je fakt blbost, bohatě stačí, že ta rampa nebude přímá přímo v MÚK. :D

Pořád to bude řekněme stovky či nižší tisíce chodů denně ne ? Proti x tisícům aut a náklaďáků. Tady by měla být preference myslím jasná ..

Myslím si, že tady by i PČR měla mít připomínky a rozporovat to.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

160kmh píše: 2.2.2024 15:44:54 A musí tam být nutně namalovaný přechod pro chodce, jen proto, že je tam chodník?
Chodec bez přechodu by si jistě taky poradil. Někdy se jen používají takové vymezovací pruhy pro chodce přes cestu, ale není to přechod pro choce s předností.
Myslíte místo pro přecházení ? https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%ADst ... 1zen%C3%AD

Ne to fakt tady není řešení. Směr Vyškov - Sver a Zapad Brna musí byt s minimem křížení a semaforu jinak to nedává smysl.
ttc

Příspěvek od ttc »

Sice velmi preferuji stavby silnic, ale tato diskuze o chodcích je za mně přes čáru. Tvářit se že to chodcům znepříjemníme, zavlečeme je, tváříme se že pár stovek m navíc je OK s tím nemohu souhlasit a doufal jsem že toto zde nikoho nenapadá.

Jestli chcete řešení tak co takto - rozdělit ten turbo kruháč opěrnou zdí - směr Ostrava-Svitavy dostat na co nejnižší nivelu. Chodec půjde dle projektu přes přechod přes std. odbočení z kruháče nad VMO a pak krátkým mostkem přes 1 pruh toho sníženého směru OV-Svitavy. To bych považoval za rozumné.

Pokud by to snížení pruhu nešlo o moc, tak by stačilo třeba 2,5-3m a hold vyšší auta by musela přes kruháč a přechod a nikoliv tou turbo zkratkou....
kot

Příspěvek od kot »

2 ttc : Zajímavý nápad ! Ale ta nižší průjezdná výška bude znamenat, imrvere zaklíněná vozidla, které bude řídit nějaká skopová hlava, která si značek nevšímá, či je ignoruje. / podjezd na Výtoni, v Nové Pace apod. /
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Je úplně jedno, zda člověk preferuje auta nebo chůzi.
Tohle je kapacitní komunikace sloužící dobré polovině celého kraje.
Jestli je zde pohyb pěších tak silný, tak nezlobte se na mě, tak to klidně vydá i na lávku přes celé VMO. To ať mi nikdo netvrdí, že se nemůže postavit nějaký nadchod/podchod jen pod samotnou rampou. :crazy:

Na této rampě by fakt neměly být přechody žádné, protože to zde je a hlavně i bude do budoucna naprosto konečné řešení pro tranzitní směr (byť ne silný) Svitavy-Vyškov. A např.relace Svitavy- Slavkov resp.I/50 bude i po dokončení všech všemožných i nemožných staveb, pořád jezdit tudy. Ukažte mi křížení okruhu a radiály v Brně, kde vede někde přechod. Nikde. Je to náhrada za chybějící rampu, chodci tady mají mít holt smůlu nebo jiné řešení.
kot

Příspěvek od kot »

Tak Arame s tou rampou pro pěší lze souhlasit na 1000%. Přechod pro chodce je opravdu nevhodný. Na druhé straně v Praze u Muzea má být taky přechod. Takže rovněž kravina...
asdf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od asdf »

Aram: Pokiaľ to niekto nevyznačí ako SPMV alebo tam nedá nejaké značky, tak nemajú, pretože inak tam ten prechod nakreslí §5 odst. 2 písm g) ZoPPK aj bez čiar...
Brnak46

Příspěvek od Brnak46 »

mzik

Příspěvek od mzik »

Dnes v noci jsem jel z centra do Líšně a potkal jsem vrtnou soupravu na Ostravské a to tady https://mapy.cz/s/cesefujula, resp. jsem si nebyl jistý co tam dělají, nebylo to moc dobře vidět, ale ten vrták jsem zahlédl. Pak jsem potkal druhou zde https://mapy.cz/s/nahukobura a ta už byla krásně osvětlená. Takže se něco děje, nejspíše geotechnický průzkum :kladivo:
Ondra K

Příspěvek od Ondra K »

Ve třetím kvartálu by měla být vypsána soutěž na zhotovitele PD pro povolení stavby.

https://zdopravy.cz/prehledne-rsd-do-ko ... uh-246185/
Odpovědět

Zpět na „Brno“