D46 obecně
Re: D46 obecně
K převodu nikdy nedojde z politických důvodů, ne? Zahraniční investoři chtějí vidět hustou dálniční síť.
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Povýšení silnice na dálnici je časté, ale zrušení dálnice spíš vzácným jevem. Za dlouhou dobu co to sleduji jsem zaznamenal jedinou změnu v Evropě a to zrovna nás na D1. Dokonce ani takové úseky, kde bych zrušení dálnice čekal zůstaly dálnicemi i nadále, i když je nahradila přeložka. Třeba A3 v Itálii, Panoramatická dálnice A1 přes Apeniny nebo obchvat Benátek, či Štrasburku, kde u "průtahu" městem dokonce zůstalo poměrně nepochopitelně původní číslo a obchvat dostal nové. A co taková A111 v Berlíně nebo A40 přes Essen, či dálnice na Riviéře? 
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Hustá dálniční síť bude samozřejmě nehledě na nějaké D nebo S. Kdyby se na to tak nenahlíželo, tak je Polsko asi docela v pr.. ne ? 
Ale jinak klidně to udělejme tak, že se přes noc stanou dálnicemi některé ty jedničky. Jde jen o to sjednotit to.
Vždyť i D35, která povede prakticky od hranic až do Lipníku nad Bečvou, bude jedničkou až po Úlibice. Nevím, v čem by byl problém. Jednou se ty kategorie vytvořili, tak ať se dodržují a odpovídají stavu. D46 je jedna z těch horších 4-pruhových jedniček, ve srovnání s těmi novými. Dálnice tam nemá co hledat. A v tomto případě to nebude mít vliv ani na rychlost a to je podstatné. To taková S73 na tom bude pravděpodobně dosti bita.
Ale jinak klidně to udělejme tak, že se přes noc stanou dálnicemi některé ty jedničky. Jde jen o to sjednotit to.
Vždyť i D35, která povede prakticky od hranic až do Lipníku nad Bečvou, bude jedničkou až po Úlibice. Nevím, v čem by byl problém. Jednou se ty kategorie vytvořili, tak ať se dodržují a odpovídají stavu. D46 je jedna z těch horších 4-pruhových jedniček, ve srovnání s těmi novými. Dálnice tam nemá co hledat. A v tomto případě to nebude mít vliv ani na rychlost a to je podstatné. To taková S73 na tom bude pravděpodobně dosti bita.
Tak třeba na S35 od Turnova na Liberec je kus MPR 130km/h, tak nevidím důvod, proč by nemohlo být souvislých 130 i na S73 od MUK Čebín až po D35, zákon to přece umožňuje a navíc bude stavěna již v kategorii s návrhovou rychlostí 130
Já v to plně doufám, že to tak bude, od Kuřimi k D35 to bude spíše na 150. Ale známe ty naše úřednický odborníky...
Bohužel než se to doopravdy postaví, tak se změní opět normy 
Ono se to skutečně řešilo, v roce 2015 nebo 2016 když se připravovala na MD akce "R na D" tak v tom návrhu zespoda MD a ŘSD tyto úzké dálnice nebyly, D46, D4 u Prahy, ale hejtmani, poslanci zasáhli, nechtěli modrou 110 ale chtěli zelenou 130. Jim nešlo vysvětlit, že v Prostějově stejně 130 není a nebude, to máte marné, vyšší zájem, Hanácká dálnica a hotovo. Jediné co z toho zbylo je již zmiňovaná R35 u Turnova. A i z toho byl trochu problém (nižší výnosy z mýta).
Každopádně za mě ta situace řešení má, když teda dálnica tak dálnica = ať ŘSD objedná modernizaci na D28 a sežene pár miliard, protože tam vždycky dost aut jezdit bude, ale to se bohužel nestalo. Podobný záměr zlepšení stavu žije pouze u toho Jíloviště.
Každopádně za mě ta situace řešení má, když teda dálnica tak dálnica = ať ŘSD objedná modernizaci na D28 a sežene pár miliard, protože tam vždycky dost aut jezdit bude, ale to se bohužel nestalo. Podobný záměr zlepšení stavu žije pouze u toho Jíloviště.
Pokud se teď udělají zálivy a komplet všechny MÚK budou plnohodnotné s pořádnými pruhy, tak jsem opravdu názoru, že další modernizace není potřeba. Byť bude vytíženější pravděpodobně i nadále více než třeba D6 i D7. Dokud tam nebudou intenzity takové, že bude potřeba vést dopravu při opravách v 2+2 (což se snad nestane), tak nemá modernizace na širší vozovku smysl. A pokud by na to mělo dojít, tak bych se fakt bez nadsázky přimlouval za větší přeložení těch nejprudších oblouků. Není nic lepšího, když pojedete široké D28 a najednou taková zátočina. 
-
NullDeVoid
- Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland
Myslel jsem si, že naši dálniční síť znám vcelku dobře, i plány, jak se v budoucnu bude stavět, ale nic o nějaké D28 nevím. Zajímalo by mě víc. Současná I/28 je mezi I/7 a I/15, nějak nevím, že by se to tam mělo přestavovat na dálnici.
Takže, co mi uniká? Nějaký interní vtip nebo něco?
Takže, co mi uniká? Nějaký interní vtip nebo něco?
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Ne, máme na mysli kategorii. Správně to mělo být “D 28,0”. Popř. D 28,0/130.
-
NullDeVoid
Tak to by mě v životě nenapadlo.
No, kdyby se to spsalo správně, tak by nedošlo ke zmatení.
A když jsme u toho, české uvozovky jsou „ a “. Prosím, nepoužívat mentálně retardované 'Merické (platí obecně. Cokoliv. Jednotky, datum, čas…).
A když jsme u toho, české uvozovky jsou „ a “. Prosím, nepoužívat mentálně retardované 'Merické (platí obecně. Cokoliv. Jednotky, datum, čas…).
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Mně to na mobilu jinak napsat nejde a dvě čárky za sebou vypadají blbě. Tak nerozumuj. 
A kategorie silnice zde bez mezer či ve zkrácené verzi bez návrhové rychlosti píše každý druhý. Z kontextu je to vždycky jasné.
A kategorie silnice zde bez mezer či ve zkrácené verzi bez návrhové rychlosti píše každý druhý. Z kontextu je to vždycky jasné.
-
NullDeVoid
No, je fakt, že za 2 čárky by se lidi měli automaticky střílet…
Já nevím, mně to jasné nebylo. Teď asi už bude.
…pokud se nějaká D28 doopravdy nepostaví. Přivaděč Mostu k D7? Nebylo by to marný. Já sám to mám jako M28.
Já nevím, mně to jasné nebylo. Teď asi už bude.
…pokud se nějaká D28 doopravdy nepostaví. Přivaděč Mostu k D7? Nebylo by to marný. Já sám to mám jako M28.
3. 4. 1992 chybějící úsek u obalovny Želeč https://ags.cuzk.cz/archiv/openmap.html ... SK53.05076
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
3. 4. 1992 provizorní napojení u Pustiměři https://ags.cuzk.cz/archiv/openmap.html ... SK65.05116
V tu dobu už měl být od 12. prosince 1990 v provozu úsek od I/47 až po obalovnu Želeč. Ale dle snímku to tak nevypadá, úsek u letiště zcela bez aut. Provizorní napojení také nevypadá, že by se jezdilo rovně. Jak na potvoru MÚK Vyškov s I/47 nebyla vyfocena.
Asi budu muset počkat na naskenování roku 1991.
V tu dobu už měl být od 12. prosince 1990 v provozu úsek od I/47 až po obalovnu Želeč. Ale dle snímku to tak nevypadá, úsek u letiště zcela bez aut. Provizorní napojení také nevypadá, že by se jezdilo rovně. Jak na potvoru MÚK Vyškov s I/47 nebyla vyfocena.
Asi budu muset počkat na naskenování roku 1991.
Lenny, velice zajímavé! Nevíš, proč se okolo té obalovny u Želče jezdilo tak dlouho po původní silnici? Předchozí a následující úseky byly zprovozněny už v roce 1982, respektive 1979. Díky!
Protože tam stále obalovna Teltomat V, která zásobovala celou D46 asfaltem. Až se všechno postavilo, přistoupilo se k demolici obalovny a uvolnění prostoru pro D46.
Možná zesp dodá více.
Možná zesp dodá více.
Tak hlavně, že tvůj příspěvek je bez chyb, stylisticky správně a hlavně bez urážek.NullDeVoid píše: ↑20.9.2023 17:20:00 Tak to by mě v životě nenapadlo.
Díky! Nejdřív mně to přišlo zvláštní, že postavili obalovnu přímo v budoucí trase přeložky silnice, ale co vím, tak za komunistů bylo vyjmutí ze ZPF (a na Hané asi zvlášť) o dost složitější než dnes, kdy si na úrodné půdě stavíme soláry. Takže dává smysl, že pro obalovnu použili místo u té bývalé pískovny, případně přímo v ní (neznám její rozsah), a proto taky tento úsek přišel na řadu až jako poslední.
Navíc hned vedla byla pískovna.