D11 1109 Trutnov – státní hranice ČR/Polsko

Praha – Hradec Králové – Trutnov – Polsko
Odpovědět
Greyfin

Re: D11 1109 Trutnov – státní hranice ČR/Polsko

Příspěvek od Greyfin »

Chceme začít okamžitě stavět. Poláci jsou otrávení z komplikací ohledně dostavby D11
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ch ... 1-40460842

OT přesunuto do koše. Jirka L.
d9k

Příspěvek od d9k »

Honey72 píše: 13.2.2024 18:19:44 Poláci mají v Trutnově velkou podporu, vítají je tu jako nějaké osvoboditele :) Mají výhodu i v tom, že si je spousta lidí pamatuje od stavby Krkonošské silnice. Naopak Metrostav, tomu bych nedoporučoval městem projíždět, natož někde na chvíli odstavit auto :) A v montérkách Metrostavu nedoporučuji chodit si na Trutnovsku kupovat ani svačinu :D
Na druhou stranu, kolik má Budimex referencí na silniční/dálniční tunel v Polsku? V Evropě? a kolik z těch tunelů bylo alespoň částečně ražených? ;)
V Polsku těch několik málo ražených tunelů realizoval buď Porr anebo Astaldi.
Budimex má v referencích jen jeden tunel v Krakově, který byl však hloubený a realizoval jej společně v konsorciu se svoji mateřskou společností Ferrovial - ta samozřejmě reference na tunely má.....

Takže za mě je opravdu legitimní se ptát, zda chce udělit ŘSD takto významnou zakázku někomu, kdo nemá na nekritičtější část díla žádnou referenci ?
dantex

Příspěvek od dantex »

MI Roads má pochyby o kvalifikaci vítěze, postupoval tedy dle zákona, ÚOHS to prošetří a bude se pokračovat. Nechápu tu hysterii některých, co že si to MI Roads dovolil hájit své zájmy v mezích zákona.
Naposledy upravil(a) Jirka L dne 2.3.2024 20:46:03, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstranění zbytečných citací
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Přesně tak. Nedělá nic nelegálního.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
PuniCZ

Příspěvek od PuniCZ »

Dovolím si rovněž souhlasit. Prostě tu "pořádnou" referenci na ten tunel Budimex asi nemá (kdyby měl, tak tam není jen ta Kolumbie, která je asi trochu pofidérní). Tedy bych za to MI úplně nelynčoval, k tomu to odvolání slouží.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

4.5.3. Kritéria technické kvalifikace a jejich prokazování
(v) 1 stavební práci, jejímž předmětem byla novostavba raženého silničního tunelu v délce minimálně 100 m (předmětem požadavku na referenční stavební práci není pokládka asfaltové vozovky)

4.4. Technická kvalifikace dle § 79 odst. 2 písm. d) ZZVZ
c) osoba zajišťující odbornou způsobilost v oboru geotechnika - zástupce stavbyvedoucího pro tunely:
(i) minimálně 5 let v pozici stavbyvedoucího tunelových objektů,
(ii) praxe s minimálně jednou dokončenou nebo zprovozněnou novostavbou raženého tunelu délky větší než 100 m za posledních 10 let před zahájením zadávacího řízení, kde působil v pozici stavbyvedoucího nebo zástupce stavbyvedoucího tunelu,
(iii) existence pracovního nebo obdobného poměru u dodavatele, příp. poddodavatele, nebo, je-li fyzickou osobou podnikající, smluvního vztahu s dodavatelem,
(iv) autorizace jako autorizovaný inženýr nebo technik dle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů, pro obor geotechnika, nebo jiný obdobný doklad vydaný v jiné zemi než v ČR, který je v souladu se zákonem č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace, ve znění pozdějších předpisů, a který v této jiné zemi opravňuje jeho držitele v uvedeném oboru k vedení realizace stavby,
(v) osvědčení odborné způsobilosti závodního v rozsahu ustanovení § 3 písm. c), e) a i) zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti a výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů nebo jiný obdobný doklad vydaný v jiné zemi než v ČR, který je v souladu se zákonem č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace, ve znění pozdějších předpisů, a který v této jiné zemi opravňuje jeho držitele k vedení realizace v uvedeném oboru;
(vi) znalost českého nebo slovenského jazyka na minimální úrovni certifikace B2 nebo rodilý mluvčí.
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

PuniCZ píše: 29.2.2024 19:44:38 Dovolím si rovněž souhlasit. Prostě tu "pořádnou" referenci na ten tunel Budimex asi nemá (kdyby měl, tak tam není jen ta Kolumbie, která je asi trochu pofidérní). Tedy bych za to MI úplně nelynčoval, k tomu to odvolání slouží.
Ja take souhlasim ze na to pravo ma. Kdyby tu “poradnou” referenci nemel, myslite ze by ho RSD 2x vyhlasilo vitezem?
Pokud to s Budimexem nedopadne, tak to pujde vse na vrub RSD.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

PuniCZ píše: 29.2.2024 19:44:38 Dovolím si rovněž souhlasit. Prostě tu "pořádnou" referenci na ten tunel Budimex asi nemá (kdyby měl, tak tam není jen ta Kolumbie, která je asi trochu pofidérní). Tedy bych za to MI úplně nelynčoval, k tomu to odvolání slouží.
...a MI Roads, zcela fungl nová firma, tu referenci má?
Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

Dovolím si tvrdit, že jestli někdo postavil tunel v Kolumbii, tak nebude mit problém v Podkrkonoší - v té Kolumbii bude asi výrazně komplikovanejsi geologie (mladší hory) a seismicky aktivní zona. Spanele tam staveji hodne, v tom problem nevidim. MI roads na to dle zákona mají právo, tak ať, spíš mi vadí délka samotného řízení u UOHS. OT: Metrostav a jeho reference na metro D je taky dost zajímavá kauza, co jsem četl, tak aby se jim to nevymstilo.
koní pod kapotou není nikdy dost :)
dantex

Příspěvek od dantex »

vaclav píše: 1.3.2024 8:13:51
MI Roads je dle zdopravy.cz ve sdružení s Doprastavem, Metrostavem TBR, Subtterou a Duna Aszfalt. Takže reference na tunely asi budou mít.
d9k

Příspěvek od d9k »

vaclav píše: 1.3.2024 8:13:51
MI Roads asi momentálně ještě referenci nemá ale nabízejícím je sdružení (konsorcium) MI Roads, Doprastav, Metrostavem TBR, Subttera a Duna Aszfalt, takže myslím, že Subterra má referencí na ražené tunely na několik listů dopředu.

Polsko je převážně rovina a na písku, tudíž ražené silniční tunely nebyly potřeba a to ani ve městech. Tam pokud bylo nutné se to povětšinou řešilo hloubeným tunelem, je tedy přirozené, že Budimexu takovéto reference z domácího trhu chybí.
michal

Příspěvek od michal »

Já bych se ani nedivil, kdyby MI poukazoval na takové jednání Budimexu, kterého se sám dopustil v rámci zakázky na metro skrz Subterru... :roll: Já to dělat mohu, druzí to dělat nesmí...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Nějak mi nedává smysl, aby polská firma stavěla celý tunel v Kolumbii.
michal

Příspěvek od michal »

To jsou na ŘSD opravdu takoví střelci, že u tak sledované (i politicky) stavby akceptují nedostatečné reference a doufají, že se na to nepřijde? To se mi nechce věřit...
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Lenny píše: 1.3.2024 11:21:34 Nějak mi nedává smysl, aby polská firma stavěla celý tunel v Kolumbii.
Nějak mi nedává smysl, aby česká firma stavěla celý tunel ve Skandinávii. Stejně hloupá argumentace.
Podívejte se do jaké majetkové struktury Budimex spadá.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Dobře. Tady na jejich stránkách https://m.budimex.pl/cz/o-spolecnosti-budimex/projekty mají všechny reference jak ze silničních, tak železničních, pozemních i inženýrských staveb jen z Polska. Žádná není z ciziny.

Dále ani Google na dotaz Budimex tunel Columbia nenašel nic.

Takže na svých slovech, že mi to nedává smysl si trvám.

Budimex je sám nebo ve sdružení s matkou?
Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

Lenny píše: 1.3.2024 11:21:34 Nějak mi nedává smysl, aby polská firma stavěla celý tunel v Kolumbii.
To ne, ale jestli jsem dobre zaznamenal, tak na toto snad použili reference španělské matky s tím, že to budou delat/dozorovat prave tito lidi. Nejsem insider, jen co jsem zaregistroval v tisku...
koní pod kapotou není nikdy dost :)
Kamikadze

Příspěvek od Kamikadze »

Vidím dobře, že tu ze strany části diskutujících probíhá masivní obhajoba firmy, která blokuje stavbu, protože nevyhrála a současně:
1. Byla pravomocně odsouzena za korupci se zákazem účastnit se státních zakázek
2. Poté si založila dceřinou firmu, kterou používá k účasti na veřejných zakázkách a tváří se, že vše je křišťálově čisté
3. Falšuje životopisy, aby vyhrála zakázku na metro D

Je mi moc líto, že jim to tentokrát nevyšlo a konkurence podala lepší nabídku, nicméně tyto účelové obstrukce jsou minimálně neslušné. Zejména s ohledem na výše zmíněné. Ano, možná na to mají zákonné právo (to mají ostatně Děti Země taky), ale z morálního hlediska je to dno. Nicméně peníze nesmrdí, o morálních kvalitách manažerů z Metrostavu již něco víme, takže si třeba ještě užijeme spoustu legrace.
kot

Příspěvek od kot »

2 Kamikadze : Hezky napsáno :P
xmankubik

Příspěvek od xmankubik »

Tu je slet zaměstnanců Metrostavu
lordlee

Příspěvek od lordlee »

Lenny píše: 1.3.2024 13:49:21 Dobře. Tady na jejich stránkách https://m.budimex.pl/cz/o-spolecnosti-budimex/projekty mají všechny reference jak ze silničních, tak železničních, pozemních i inženýrských staveb jen z Polska. Žádná není z ciziny.

Dvě minuty na googlu mi trvalo najít že Budimex je dceřinná společnosti společnosti Ferrovial která těch projektů po celém světe má docela dost https://www.ferrovial.com/en-au/business/projects/ mimo jiné i dálnici s tunely v Kolumbii. https://www.ferrovial.com/en-au/busines ... -colombia/

a jestliže nevadí že Metrostav infrastructure si bere reference od matky Metrostav tak by nemělo vadit že si Budimex bere reference od matky Ferrovial.
Likas

Příspěvek od Likas »

dantex píše: 1.3.2024 10:08:56
MI Roads je dle zdopravy.cz ve sdružení s Doprastavem, Metrostavem TBR, Subtterou a Duna Aszfalt. Takže reference na tunely asi budou mít.
dantex

Příspěvek od dantex »

lordlee píše: 5.3.2024 8:00:12
Lenny píše: 1.3.2024 13:49:21 Dobře. Tady na jejich stránkách https://m.budimex.pl/cz/o-spolecnosti-budimex/projekty mají všechny reference jak ze silničních, tak železničních, pozemních i inženýrských staveb jen z Polska. Žádná není z ciziny.

Dvě minuty na googlu mi trvalo najít že Budimex je dceřinná společnosti společnosti Ferrovial která těch projektů po celém světe má docela dost https://www.ferrovial.com/en-au/business/projects/ mimo jiné i dálnici s tunely v Kolumbii. https://www.ferrovial.com/en-au/busines ... -colombia/

a jestliže nevadí že Metrostav infrastructure si bere reference od matky Metrostav tak by nemělo vadit že si Budimex bere reference od matky Ferrovial.
Podle mne si MI Roads nemůže brát reference od Metrostavu ani od Metrostav infrastructure, protože jim soud zakázal plnění do veř. zakázek. Proto je MI Roads ve sdružení např. s Doprastavem, který pravděpodobně technickou kvalifikaci na tunely má (ze Slovenska). Tímto MI Roads získá své vlastní reference na budoucí samostatné zakázky.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Budimex dle všech dostupných informací z tisku podal nabídku sám. A nikde jsem se nedočetl, že by měl být ve sdružení s matkou.
kot

Příspěvek od kot »

Takže + - za měsíc by se mohl ÚOHS rozhoupat k vydání rozhodnutí... :P
Odpovědět

Zpět na „D11“