Dálniční poplatky
Re: Dálniční poplatky
Lenny: A na každém nájezdu bude "označovací strojek" jako v MHD?
Ne - platnost si nastavíš při koupi.
Ale jistě, že by to šlo. Otázka je, jestli to pak neuděláte tak, že to nezanedbatelná část kupujících nějak poplete a bude se vystavovat postihu. A složité to bude jen proto, aby to vyhovovalo zlomku promile kupujících.
Nevím, co máte s tím brečením. Já řeším uživatelskou přívětivost. Ano, "1denní" nemusí nutně znamenat "24hodinová", ale většina lidí si to tak vyloží, ne?
Technicky není problém, aby ta známka platila přesně celých 24 hod. Do systému se už teď zapisuje přesný čas začátku platnosti známky s přesností na sekundy.
Mimochodem 14denní známka neexistuje, jenom 10denní.
Technicky není problém, aby ta známka platila přesně celých 24 hod. Do systému se už teď zapisuje přesný čas začátku platnosti známky s přesností na sekundy.
Mimochodem 14denní známka neexistuje, jenom 10denní.
Naposledy upravil(a) KarelLer dne 6.3.2024 10:39:39, celkem upraveno 1 x.
Ale no tak, drtivé většině (těm co to nebudou úmyslně měnit) bude platit od okamžiku koupě a tomu zlomku od doby, kterou si nastaví, ale platila by 24 hodin.
Pokud si dá někdo do videa název "Poděl jménem jednodenní dálníční známka" tak je to za mě jednak brečení a za druhé nepochopení psaného textu, protože jednodenní je dle normálního úsudku na jeden den (na ten den kdy to koupím). I ten zmiňovaný lístek na MHD má například Praha napsaný jako 24 hodinový, ne denní. https://www.dpp.cz/jizdne/cenik-jizdneho
Zkuste někdy jet na lyže nebo do bazenu a zkusit jít na jednodenní skipas/vstup přijít ve 3 odpoledne a následující den v 10 dopoledne. Už se těším na ta videa "Poděl jménem jednodenní skipas".
Naprostý souhlas s Aramem, nevidím důvod proč by měl někdo jet na jednodenní známku první den v 16 a druhý den ve 14.
Zkuste někdy jet na lyže nebo do bazenu a zkusit jít na jednodenní skipas/vstup přijít ve 3 odpoledne a následující den v 10 dopoledne. Už se těším na ta videa "Poděl jménem jednodenní skipas".
Naprostý souhlas s Aramem, nevidím důvod proč by měl někdo jet na jednodenní známku první den v 16 a druhý den ve 14.
JakubMD: Ještě poslední reakce. Lyžařské areály nebo bazény nejsou dobré přirovnání, jde o úplně jiný typ služby a typicky nejsou otevřené přes půlnoc.
"proč by měl někdo jet na jednodenní známku první den v 16 a druhý den ve 14": protože z pohledu uživatele dálnice je to dost často "jedna cesta" v rámci 24 hodin, jeden den tam, druhý den zpátky.
"proč by měl někdo jet na jednodenní známku první den v 16 a druhý den ve 14": protože z pohledu uživatele dálnice je to dost často "jedna cesta" v rámci 24 hodin, jeden den tam, druhý den zpátky.
Co když na dálnici zústanu v koloně? Bude pak brek, že to bude platit 24 hodin od vjezdu do dálniční sítě? Kdo mohl tušit, že se cestou zdržím?
Bude se odečítat čas na čerpací stanici? Vždyť jsem tu dálnici nepoužíval, takže na to mám právo.
Je to vlastně denní známka, mám nárok na 24 hodin jízdy, ale jel jsem jen 2 hodiny, takže mi ještě zbylo 22 hodin.
Těch kund*vin mohu vymyslet milion, popřípadě je ještě mohu zkombinovat
Bude se odečítat čas na čerpací stanici? Vždyť jsem tu dálnici nepoužíval, takže na to mám právo.
Je to vlastně denní známka, mám nárok na 24 hodin jízdy, ale jel jsem jen 2 hodiny, takže mi ještě zbylo 22 hodin.
Těch kund*vin mohu vymyslet milion, popřípadě je ještě mohu zkombinovat
Jo, jenže oni si představovali že to bude max za dvacku
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
-
kyk
- Kontaktovat uživatele:
Trupmane, mohli bychom to také vyřešit výkonovým zpoplatněním (ale to nikdo nechce a chtít nebude).
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
No to by Češi nepřežili, platit mýtné
To by za dva roky říkali "zlaté známky" 
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Honey ani ne za dva roky, to by byl brek hned první měsíc po změně...
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Pro zajímavost. Mýtné pro osobák přes celou Itálii od rakouských hranic (u Udine) až na Sicílii stojí 81,5 Eura. A 88 Eur stojí cesta přes Francii k hranicím Španělska. Plus cesta zpátky a máte dálniční známku v Česku na dva roky 
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
mě přijde intuitivní, natankovat a jet
a i po dálnici
pár let jsem to zažil...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
to by odpovídalo pirátské digitalizaci
časem by to dorostlo v unimo buňku a v ní zasloužilý soudruh s kleštičkami
když se podívám na současné tarify do 7,5t ; EU6, tak bych s mýtným ( a to ho nijak nepropaguji ) byl na polovině nové ceny DK za rok...
fakt se na to podívejte, za 100km se platí v jednotkách korun...
Se současnou technologií by neměl být problém vytvořit skutečně spravedlivý mýtný systém na celou silniční síť. Dle GPS zaznamenané trasy by se trasa vozidla, spolu s dalšími parametry, poslala bezdrátovou datovou sítí ke zpracování.
Penízky by letěly do kasy tomu, komu silnice patří. Samozřejmě dalo by se operovat s různými slevami, úlevami atd. dle situace řidiče / majitele vozidla (např. nízkopříjmoví, důchodci, nebo naopak rodiče s dětma, invalidé atd., ale také např. dle bydliště - mohly by být různé tarifní zóny podle toho v jak dopravně znevýhodněné oblasti bydlíte)
Do toho nejen mýtné za "dopravu v pohybu", ale také parkovací poplatek za "dopravu statickou".
A šla by snížit silniční daň.
Technologicky to problém není. Je to problém společensko-politický. Představa nemít silnice "zadarmo", ale spravedlivě se podílet na jejich nákladech, je v Česku neprosaditelná. Do toho samozřejmě by to nastavování různých tarifů, slev, atd. bylo, bohužel, ideologicky zatížené.
Penízky by letěly do kasy tomu, komu silnice patří. Samozřejmě dalo by se operovat s různými slevami, úlevami atd. dle situace řidiče / majitele vozidla (např. nízkopříjmoví, důchodci, nebo naopak rodiče s dětma, invalidé atd., ale také např. dle bydliště - mohly by být různé tarifní zóny podle toho v jak dopravně znevýhodněné oblasti bydlíte)
Do toho nejen mýtné za "dopravu v pohybu", ale také parkovací poplatek za "dopravu statickou".
A šla by snížit silniční daň.
Technologicky to problém není. Je to problém společensko-politický. Představa nemít silnice "zadarmo", ale spravedlivě se podílet na jejich nákladech, je v Česku neprosaditelná. Do toho samozřejmě by to nastavování různých tarifů, slev, atd. bylo, bohužel, ideologicky zatížené.
Trupman: myslím, že je všeobecně známo, že kromě DPH platíme za benzín a naftu ještě "přirážku" (spotřební daň), abysme se podíleli na nákladech na silnice.
Líbí se mi v tvém vyjádření obrat "... by se trasa ... poslala ... ke zpracování". Fakt si myslíš, že "by se poslala" sama, že by k tomu nebylo potřeba zařízení (jednorázově jednotlky tisíc), trvalé datové spojení (deseti/sto-koruny pravidelně měsíčně po celou dobu životnosti automobilu) a že by většina toho poplatku neskončila v rukou datových operátorů, případně by celá tato režie "nesežrala" předpokládaný výnos?
Já vím, že technicky to není nic složitého, vím, že zatížení datové sítě takovými informacemi by bylo minimální, vím, že by se odesílání těchto dat dalo směrovat do doby, kdy datová síť není zatížena a vím, že technologie na to již existují. Vůbec ale nevím, kdo a hlavně PROČ by měl zavedení takové technologie iniciovat, dozorovat a na závěr provozovat. Vybudování systému by stálo předpokládaný výnos 10 let dopředu a provoz by spolkl desítky procent výnosu každý rok.
Bylo by to sice byle extrémně spravedlivé, ale současně by to bylo ekonomicky naprosto nesmyslné.
Samozřejmě 5G síť soukromých operátorů. Pokud bys nechtěl v autě platit simku, tak třeba přes bluetooth do appky v mobilu a následně přes wifi.MPMP píše: ↑7.3.2024 17:01:16Líbí se mi v tvém vyjádření obrat "... by se trasa ... poslala ... ke zpracování". Fakt si myslíš, že "by se poslala" sama, že by k tomu nebylo potřeba zařízení (jednorázově jednotlky tisíc), trvalé datové spojení (deseti/sto-koruny pravidelně měsíčně po celou dobu životnosti automobilu) a že by většina toho poplatku neskončila v rukou datových operátorů, případně by celá tato režie "nesežrala" předpokládaný výnos?
Já vím, že technicky to není nic složitého, vím, že zatížení datové sítě takovými informacemi by bylo minimální, vím, že by se odesílání těchto dat dalo směrovat do doby, kdy datová síť není zatížena a vím, že technologie na to již existují. Vůbec ale nevím, kdo a hlavně PROČ by měl zavedení takové technologie iniciovat, dozorovat a na závěr provozovat. Vybudování systému by stálo předpokládaný výnos 10 let dopředu a provoz by spolkl desítky procent výnosu každý rok.
Bylo by to sice byle extrémně spravedlivé, ale současně by to bylo ekonomicky naprosto nesmyslné.
Případně zřídit nějaké "odběrové" veřejné wifi pointy.
Auto nemusí být online, stačí dávkově zpracovávat 'výkaz o použití infrastruktury' jednou za X měsíců. Taková automatická, detailní, kniha jízd.
Z pohledu infrastruktury by to stát nestálo ani korunu. Jen by v autech muselo být zařízení na určování polohy a ukládání údajů (HW nová auta mají takřka bez výjimky), státní software, a pak celý vyběrčí aparát.
Žádné datové sítě navíc.
Na druhou stranu by se ušetřilo na celém aparátu současného mýtného, současných známek, dalších poplatků, daní, atd.
A to se ti líbí? Platit daň, která za prvé není dostatečně adekvátní k nákladům na údržbu a výstavbu a za druhé neputuje přímo tam kde má, ale musí protíkat přes přerozdělovač SFDI? A nevadí ti že elektroauta na tom parazitují?
Trupman: nevím, jak a kam putuje, ale to je politická a administrativní záležitost, aby se to nastavilo správně. Elektroauta momentálně stát zvýhodňuje, do budoucna určitě najde způsob, jak je taky zdanit, o tom nemám pochyby 
To nejde nastavit správně, protože jednak chybí detailní data o využití komunikací, druhak v SFDI není dost peněz, které by odpovídaly nákladům na silniční infrastrukturu.
Nejvíc peněz pak putuje do silnic vyšších tříd a ostrouhají obce se svými MK a parkovišti. To jsou peníze, které potom chybí jinde a obce musí zvedat poplatky nebo naopak třít bídu s nouzí.
Asi žijeme každý v jiném světě. To, že ty osobně máš auto, které má zabudovaný HW pro určování polohy a ukládání údajů, to, že ty máš mobil, do kterého lze nahrát "appku", to, že ty máš doma WiFi, to, že ty bys byl ochotný dělat popsané úkony (stáhnout do appky, poslat, hlídat si aby to bylo pravidelně, ...) a to že ty bys nepodváděl, ještě zdaleka neznamená, že vše výše uvedené mají všichni provozovatelé osobních automobilů. A i o "HW nová auta mají takřka bez výjimky" by se, domnívám se, dalo s úspěchem pochybovat. Jezdím se 2 auty o stáří 4 a 5 let a takový HW nemá ani jedno z nich. Takže těmto lidem ta auta zabavíme a sešrotujeme? Nebo je chceš donutit doinstalovat příslušná zařízení (vývoj na starší automobily jistě bude zadarmo, že)? Ano, vše popsané může fungovat odhadem po 15 letech od vyhlášení záměru a od povinnosti vybavovat nová auta příslušnou technologií. A to pomíjíme veterány a jistě i další kategorie vozidel.Trupman píše: ↑7.3.2024 17:19:05Samozřejmě 5G síť soukromých operátorů. Pokud bys nechtěl v autě platit simku, tak třeba přes bluetooth do appky v mobilu a následně přes wifi.
Auto nemusí být online, stačí dávkově zpracovávat 'výkaz o použití infrastruktury' jednou za X měsíců. Taková automatická, detailní, kniha jízd.
Z pohledu infrastruktury by to stát nestálo ani korunu. Jen by v autech muselo být zařízení na určování polohy a ukládání údajů (HW nová auta mají takřka bez výjimky), státní software, a pak celý vyběrčí aparát.
A i kdyby se to celé podařilo, kdo bude kontrolovat, že při tom nepodvádíš? Kdo bude certifikovat ty "appky"? Kdo je naprogramuje? Kdo je bude udržovat? Kdo bude udržovat ten státní aparát? Kdo zabezpečí, že tyto vysoce citlivé osobní údaje budou státem střeženy jako oko v hlavě a za žádných okolností neuniknou k těm, kteří by na nich moc rádi profitovali?
Ještě pořád si myslíš, že není pro stát jednodušší provozovat jeden portál, kde si koupíš dálniční známku a všechny výše uvededné bolehlavy neřešit?
Jak jsem psal, technologicky to problém není, je to problém společensko-politický. A díky za jeden z typických projevů, neboli "nejde to".MPMP píše: ↑8.3.2024 11:37:11Asi žijeme každý v jiném světě. To, že ty osobně máš auto, které má zabudovaný HW pro určování polohy a ukládání údajů, to, že ty máš mobil, do kterého lze nahrát "appku", to, že ty máš doma WiFi, to, že ty bys byl ochotný dělat popsané úkony (stáhnout do appky, poslat, hlídat si aby to bylo pravidelně, ...) a to že ty bys nepodváděl, ještě zdaleka neznamená, že vše výše uvedené mají všichni provozovatelé osobních automobilů. A i o "HW nová auta mají takřka bez výjimky" by se, domnívám se, dalo s úspěchem pochybovat. Jezdím se 2 auty o stáří 4 a 5 let a takový HW nemá ani jedno z nich. Takže těmto lidem ta auta zabavíme a sešrotujeme? Nebo je chceš donutit doinstalovat příslušná zařízení (vývoj na starší automobily jistě bude zadarmo, že)? Ano, vše popsané může fungovat odhadem po 15 letech od vyhlášení záměru a od povinnosti vybavovat nová auta příslušnou technologií. A to pomíjíme veterány a jistě i další kategorie vozidel.Trupman píše: ↑7.3.2024 17:19:05Samozřejmě 5G síť soukromých operátorů. Pokud bys nechtěl v autě platit simku, tak třeba přes bluetooth do appky v mobilu a následně přes wifi.
A i kdyby se to celé podařilo, kdo bude kontrolovat, že při tom nepodvádíš? Kdo bude certifikovat ty "appky"? Kdo je naprogramuje? Kdo je bude udržovat? Kdo bude udržovat ten státní aparát? Kdo zabezpečí, že tyto vysoce citlivé osobní údaje budou státem střeženy jako oko v hlavě a za žádných okolností neuniknou k těm, kteří by na nich moc rádi profitovali?
Ještě pořád si myslíš, že není pro stát jednodušší provozovat jeden portál, kde si koupíš dálniční známku a všechny výše uvededné bolehlavy neřešit?
Nic z toho, co píšeš, není žádný nepřekonatelný problém. Je to jen strach z neznámého a neochota spravedlivě platit na silniční infrastrukturu.
Tak tedy:
"Co když auto nemá potřebný HW?" - Stejně jako s jakoukoliv jinou výbavou auta. Nová auta bez airbagů necertifikuješ, do starých můžeš dovybavit (krabička GPS s paměťovou kartou) anebo třeba na nějakou výjimku jezdit bez toho (paušál na obecné km, kontrolován při TK, samozřejmě cenově nevýhodný oproti standardní tabulce, která by byla zavedena). Nikdo nikoho nebude šrotovat, neomarxisticky terorizovat, nebo provádět další fetiš-fantazie, tak je prosím nepodsouvej.
"Kdo bude kontrolovat že nepodvádíš?" - Na to aparát již dnes máme, celní správa. Kontrolní mechanismus na zásah do datové části může být několikanásobný, ale základ je např. kontrola najetých km, která musí sedět s km vykázanými.
"Kdo naprogramuje a certifikuje appky?" - Tak to je snad jedno, ne? Kdo postaví a certifikuje středočeskou D3? Vítěz tendru.
"Kdo zabezpečí data?" - jejich zpracovatel. Víš kolik registrů má stát již dnes k dispozici? Navíc tato data o jízdě mohou být např. bez časové složky - není důležité kdy, ale kde. To je jedna vrstva anonymizace. Dále samozřejmě není nutné znát ani osoby cestující, stačí příslušnost k vozidlu. A nakonec ani není třeba znát ani to "kde", stačí vědět jen "kolik km na které síti". To by ovšem už technologicky znamenalo, že vyhodnocení polohy a příslušnosti k nějaké síti by muselo být prováděno na úrovni zařízení, anebo na nějakém mezistupni. Prostor pro anonymizaci je tu velký.
"Není jednodušší pro stát provozovat jeden portál?" - Jak jsem psal, řešilo by to rozdělení poplatků mezi více subjektů, spravedlivě dle vlastníků. Nahradilo by to daň silniční i spotřební. Tedy řeší to nahrazení velkého, neefektivního a nespravedlivého mechanismu mechanismem jiným, který by od začátku mohl být maximálně digitalizovaný.
Mimochodem, věřím tomu (pokud nenastanou nějaké jiné nečekané převratné změny ve společnosti), že k tomuto řešení stejně směřujeme. Minimálně s rozšířenou elektromobilitou ta debata začne. Samozřejmě Česko nebude první, bohužel.
MPMP: Od 1.4.2018 mas v aute eCALL, tudiz vsechny auta od te doby uvedena do provozu ten HW na to maji. Zbytek je otazka legislativy. Netreba dumat o nejakych WiFi.
Tahle bitva byla prakticky prohrana v moment, kdy s eCALLem vznikla ta povinnost tam ten HW (GPS+GSM) v aute mit.
Tahle bitva byla prakticky prohrana v moment, kdy s eCALLem vznikla ta povinnost tam ten HW (GPS+GSM) v aute mit.