Elektromobilita

Odpovědět
MPMP

Re: Elektromobilita

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 22.3.2024 13:54:40
MPMP píše: 22.3.2024 13:32:19 chaden: o sezónní akumulaci tepla nahříváním vhodného materiálu vím, to částečně funguje. I autor onoho vloženého videa sám říká, že takto vybavený dům vydrží s "vlastní energií" do prosince. To je jistě fajn, ale co potom? Leden, únor, březen a mnohdy i duben? Kde vezme energii na vytápění pak? Dneska je to jednoduché, ze sítě, a tam se dostane jak? Opět jednoduché, z uhlí. A když ty "ošklivý fosilní paliva" škrtneme, tak se vezme kde?
Nu tak nejdřív chcete alespoň částečně pak najednou všechno. Je to experiment. Funguje to. Je to levný. Pánovi stačilo udělat 2x větší díru do země buď' do hloubky nebo do šýrky a vydrží to do února. A tam už svítí slunce.
Není to univerzalni řešení. Jedno z mnoha. A pak najednou budete pálit míň uhlí, nebo bude stačit bio-methan z odpadu.
Sorry, já to sem nepřitáhl. Od Vás zaznělo, že to je řešení, jak sezónně ukládat energii. Když z toho dodaného odkazu vytáhnu informaci, že to celou sezónu nefunguje, tak už to najednou není příklad, jak sezónně ukládat energii, ale jenom ukázka, jak to může trochu pomoct. O tom ale původní diskuze nebyla.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 22.3.2024 14:02:28 Podobnych udelatek jako je zahrivani betonovych kostek, hromad pisku, vytahovani zavazi na jeraby a podobne jsem videl kybl. Mam na mysli neco realne pouzitelneho a pouzivaneho. Jenze nemate nic, jen mraky popsaneho papiru.
To vy nemáte nic. Pán má funkční systém ukládání energie a šetří peníze. A postaví další lepší. Můžete dál sedět na zadku a všechno krtizovat. Já vám v tom oponovat nebudu.
chaden

Příspěvek od chaden »

Japao Joe píše: 22.3.2024 14:27:46
No sláva, když už jsme se shodli tak se můžeme konečně vrátit na začátek k tomu co jste
napsal a prohlásit to za účelově manipulovaná data a nebo radši rovnou za nesmysl.

"... účinnost elektro 90%(bežně) oproti 40%(po 100 letech pokroku) u spalovaku..."

A k tomu k čemu se kloním, jasně že mě zajímají technologie, ale nikdo nemá právo
mě nutit je používat. Elektroauto jako druhý do rodiny špica, ale ne za třičtvrtě mega.
Přes léto v autě najezdím tak 1500 a zbytek 10000 na motorce. A v zimě to krmit ze sítě
se prostě nevyplatí.

V energetice je v současnosti jediná cesta jádro a to že se najednou probudili ve Strakovce
a možná budou stavět 4 reaktory já už 10 let tvrdím že 4 jsou minimum.

No a pak to ukládání, když bude mít cesta 'baterek' na emise celkově nulový vliv (nezmění
tendenci) tak to budu považovat za velký úspěch. Tady je potřeba začít vymýšlet úplně jiné
metody, aby bylo možné začít efektivně snižovat množství CO2 v atmosféře (což byl vlastně
prvotní impulz k doufám už končící kapitole nesmyslně brutální podpory OZE a elektromobility).
Vy si nějak protiřečíte. Spalování uhlí je neúčinný, ale najednou spalování v motoru spalovaku je účinný?
A i manipulujete také.
Nikdo neříkal že spalování uhlí je jediná cesta jak generovat elektřinu. Právě že není. Já tedy polovinu provozu auta mam ze slunce. Můžete dělat kotrmelce a říkat na černý bílý. Nic to nezmění. A druhá polovina je z energetického mixu česká, kde spalování je jen část.Takže ano jezdím na energii ze spalování ale možná jen na 20-30%. A jde i to změnit. Ve spalovaku spalujete všechno a nic na tom nezměníte.
Pak jádro není jediná cesta v současnosti. Odkud jste to vycucal? To je manipulace.
Samozřejmě v zimě krmit auto elektřinou ze sítě vyplatí.
Naposledy upravil(a) chaden dne 22.3.2024 21:17:41, celkem upraveno 1 x.
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 22.3.2024 14:40:17 To, že to Vám konkrétně funguje, případně, že v zimě udržujete v autě baterku na 50% dobíjením ze sítě dokazuje v přístupu k sezónnímu ukládání elektrické energie co?
Vy nechápete. Ona tam jen stojí. Není připojená do sítí. Baterka bude držet klidně půl roku dokud ji nebudete vybíjet.
To že Li-Ion vyuzyvaji na krátkodobé uložení je daný jen cenou a velkým počtem možných cyklů. Ale nikdo vám nebrání to nechat nabitý 2 měsíce.
jozka

Příspěvek od jozka »

Jo jo, vsichni jsou blazni, jen chaden je letadlo... a ten pan ma funkcnii system, sice jen do prosince, ale ma. Kam se hrabu ja...
chaden

Příspěvek od chaden »

chaden píše: 22.3.2024 21:12:58 aby bylo možné začít efektivně snižovat množství CO2 v atmosféře
musíme nejdřív přestat ho produkovat - ergo přestat spalovat fosilní paliva
jsme i od toho dost daleko
o tom aby mohli efektivně snižovat (necyklovat e-palivem) množství CO2 v atmosféře můžeme mluvit až potom
nejdřív myslím za 50 let
a i baterky jde vyrobit bezemisně
Naposledy upravil(a) chaden dne 22.3.2024 21:38:28, celkem upraveno 1 x.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 22.3.2024 21:30:19 Jo jo, vsichni jsou blazni, jen chaden je letadlo... a ten pan ma funkcnii system, sice jen do prosince, ale ma. Kam se hrabu ja...
jen tak dal
jozka

Příspěvek od jozka »

jen tak dal
:D

Zkusil jste si nekdy misto takovych steku polozit prostou otazku? Napriklad jak je mozne, ze se tyto dlouha leta zname recepty masove nezacaly pouzivat? Tak se totiz (mimo jine) pozna inteligentni clovek. Nekaze. Pta se.

Mimochodem, vyse jsem vam polozil proste otazky ohledne akumulace...
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 23.3.2024 8:26:27

Mimochodem, vyse jsem vam polozil proste otazky ohledne akumulace...
Proč myslíte že mám zájem reagovat na vaše otázky, když vím předem že reakce bude že to nefunguje? Vy vite všechno líp. neoponujete věcně. Jen děláte trolla, asi vás to baví. To nefunguje a hotovo. Argument že to nikdo zatím nepoužívá masově není argument, a i řečnicke otázky proč, také nejsou, protože kdyby použivali tak nebyla by ta diskuse.
Napište něco užitečného.
jozka

Příspěvek od jozka »

Aha, takze uz jste i rozhodci stran vecnosti komunikace. Proste nemate argumenty, beru na vedomi.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 23.3.2024 10:24:41 Aha, takze uz jste i rozhodci stran vecnosti komunikace. Proste nemate argumenty, beru na vedomi.
Ano. Pro sebe jsem rozhodci. Vy pro sebe nejste?
Ode me byla spousta argumentu. Od vas jenom negativne reakce a recnicke otazky.
chaden

Příspěvek od chaden »

Ted' neco k tematu.
chaden

Příspěvek od chaden »

To je nadlouho ale je zajmavy. Rychlost na x1.5.
Treba Turek se svoji charizmou je schopen presvedcive rikat i zastarale blbosti. Nevim jestli to dela z presvedceni (nema ale technicke vzdelani na rozdil od Vaculika) a nebo kvuli popularite.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 22.3.2024 21:16:46
MPMP píše: 22.3.2024 14:40:17 To, že to Vám konkrétně funguje, případně, že v zimě udržujete v autě baterku na 50% dobíjením ze sítě dokazuje v přístupu k sezónnímu ukládání elektrické energie co?
Vy nechápete. Ona tam jen stojí. Není připojená do sítí. Baterka bude držet klidně půl roku dokud ji nebudete vybíjet.
To že Li-Ion vyuzyvaji na krátkodobé uložení je daný jen cenou a velkým počtem možných cyklů. Ale nikdo vám nebrání to nechat nabitý 2 měsíce.
Tak to se hluboce omlouvám. To jsem opravdu nepochopil. Já se totiž domníval, že tu řešíme reálně použitelné sezónní ukládání energie a nikoli technicky možné řešení, kde cena uložené kWh enerige bude 100 násobná proti energii vyrobené.
kot

Příspěvek od kot »

Já bych radši plýtval s Y...
Vitapb

Příspěvek od Vitapb »

chaden píše: 23.3.2024 15:53:22 To je nadlouho ale je zajmavy. Rychlost na x1.5.
Treba Turek se svoji charizmou je schopen presvedcive rikat i zastarale blbosti. Nevim jestli to dela z presvedceni (nema ale technicke vzdelani na rozdil od Vaculika) a nebo kvuli popularite.
Turek je skvělý odborník na britské klasiky, ale co se týče toho co hlásá, je to naprostá populistická demagogie. Je to takový kultivovanější Okamura, nebo Petr Mach. Vystupuje proti EU, přitom jediný o co mu jde jsou EU prachy. Hlásá to, co lid chce slyšet. Problém je, že myšlení lidí se v čase mění a odmítačů EV rok od roku ubývá. Mezitím v roce 2030 jestli bude hlásat stále svý bludy, bude jezdit polovina lidí v EV a jemu bude tleskat už jen pár zbylých bláznů a budou společně nadávat u piva se štanglí salámu a řikat že EV jsou slepá větev a nikdy nebudou fungovat pro masy.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Vitapb: za 6 let se tu sejdeme a řekneme si kolik procent vozidel je na elektřinu, ano?
jozka

Příspěvek od jozka »

Ze by to dopadlo stejne jako s autonomnim rizenim, kdyz jsme se tady o tom pred sedmi lety bavili?

Ale vsimejte si. Nejste bezpodminecne pro, tak jste odmitac, blazen, hlasate bludy, davate demagogicke otazky... neni roztomile jak se to porad opakuje? Nastesti nemaji moc uplaovat. Tedy aspon zatim.
Vitapb

Příspěvek od Vitapb »

jozka píše: 26.3.2024 11:59:51 Ze by to dopadlo stejne jako s autonomnim rizenim, kdyz jsme se tady o tom pred sedmi lety bavili?

Ale vsimejte si. Nejste bezpodminecne pro, tak jste odmitac, blazen, hlasate bludy, davate demagogicke otazky... neni roztomile jak se to porad opakuje? Nastesti nemaji moc uplaovat. Tedy aspon zatim.
Já jsem tedy autonomnímu řízení nikdy nepřikládal takovou váhu (pro blízkou budoucnost) jako elektromobilům. Naopak autonomní řízení mělo dávno být instalované na kolejové dráhy, zejména metro, tramvaje, lokálky.. A kdyby byli výrobci pro koleje tak pružní, jako automotive, tak už to dávno je.. A s tim druhym nesouhlasim, mám rád zdravý pohled na věc, jako má třeba Kubrt, nebo Vaculík. Oba jsou schopni uznat kvality obou pohonů, jsou schopni vidět i problémy a nejsou zaslepeni ideologií. To, co ale předvádí Turek je pohled naprosto zatemněný benzínem, který je zase na úplně druhé straně spektra.

Co se týče zmíněného roku 2030, tak si to skutečně myslím. Dodávám do automotive a vidím každý den, jak je výroba spalováků šíleně neefektivní, zastaralá a vpodstatě drahá. Věřte, že v tom roce 2030 bude stejně obtížné si koupit spalovací auto, jako je dnes obtížné si koupit to elektrické.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Vitapb píše: 26.3.2024 14:18:26Co se týče zmíněného roku 2030, tak si to skutečně myslím. Dodávám do automotive a vidím každý den, jak je výroba spalováků šíleně neefektivní, zastaralá a vpodstatě drahá.
Mohu vědět, co je na ní tak šíleně neefektivní a drahé proti výrobě baterií pro elektroauta?
Vitapb píše: 26.3.2024 14:18:26Věřte, že v tom roce 2030 bude stejně obtížné si koupit spalovací auto, jako je dnes obtížné si koupit to elektrické.
Tomu i věřím. Jen se jaksi rozcházíme v tom, proč tomu tak bude. Někdo je přesvědčen, že elektro zvítězí svými skvělými vlastnostmi a někdo že to bude proto, protože jiný pohon bude direktivně zakázán.
A to je "sakra rozdíl".
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Vitapb píše: 26.3.2024 14:18:26
jozka píše: 26.3.2024 11:59:51 Ze by to dopadlo stejne jako s autonomnim rizenim, kdyz jsme se tady o tom pred sedmi lety bavili?

Co se týče zmíněného roku 2030, tak si to skutečně myslím. Dodávám do automotive a vidím každý den, jak je výroba spalováků šíleně neefektivní, zastaralá a vpodstatě drahá. Věřte, že v tom roce 2030 bude stejně obtížné si koupit spalovací auto, jako je dnes obtížné si koupit to elektrické.
50% EV je alespoň v CR hodně vlkej sen elekrofanatiků. Cca 20 - 25% prodejů nových aut činí soukromým osobám, z toho většina si EV nebude moct dovolit ani v roce 2030 a dál. Zbytek tvoří prodej firmám. Já mám dost firem jako klientů a EV vlastní 2 firmy, zbytek jede na spalováky. Z toho většina z nich nehodlá na EV přecházet. Ono stačí se podívat jaký je zájem o nejnovětší dotace (200 až 300 tis. Kč) firmám a OSVČ, je minimální...
jozka

Příspěvek od jozka »

Tak ono to 50% klidne muze byt. Jen z ponekud nizsiho zakladu. Se vsim, co to nutne prinese.Snizeni mobility pracovni sily, starnuti vozoveho parku, zvyseni nakladu a existencni problem pro spoustu odvetvi... nic co by fanatika odradilo. Protoze vzdycky za to bude moci nekdo jiny. Potvrzeno historii.
Vitapb

Příspěvek od Vitapb »

MPMP píše: 26.3.2024 15:03:47
Vitapb píše: 26.3.2024 14:18:26Co se týče zmíněného roku 2030, tak si to skutečně myslím. Dodávám do automotive a vidím každý den, jak je výroba spalováků šíleně neefektivní, zastaralá a vpodstatě drahá.
Mohu vědět, co je na ní tak šíleně neefektivní a drahé proti výrobě baterií pro elektroauta?
Vitapb píše: 26.3.2024 14:18:26Věřte, že v tom roce 2030 bude stejně obtížné si koupit spalovací auto, jako je dnes obtížné si koupit to elektrické.
Tomu i věřím. Jen se jaksi rozcházíme v tom, proč tomu tak bude. Někdo je přesvědčen, že elektro zvítězí svými skvělými vlastnostmi a někdo že to bude proto, protože jiný pohon bude direktivně zakázán.
A to je "sakra rozdíl".
Šílené množství rozličných dílů, rozličných verzí ve spalovacím ústrojí. Každý díl musí někdo někde vyrobit, pak se musí převézt, pak se z nich 10% vyhodí jako NOK, pro každou verzi musíte udržovat a skladovat výrobní nástroje a stroje i po konci výroby. Samozřejmě tohle se částečně týká i elektromobilů, ale můžete vyrobit elektromotor velký asi jako velký hrnec, který bude mít 250 koní a ten můžete dát od Fabie, až po Transit. Můžete tedy vyrábět více masově, víc automatizovat, tím pádem bude i výroba přesnější a méně chybová. Můžete vyrábět bateriový modul o kapacitě 30kwh, když dáte 2, dostanete vozidlo s kapacitou 60kwh, když 3 tak 90kwh a tak dál. Prostě můžete vyrábět masově (levně) věci, na kterých tolik nezáleží a můžete dát focus tomu, co je důležité. A to je to, s čím řidič přijde do kontaktu a to co je důležité pro bezpečnost provozu.
Já jsem přesvědčený o tom, že elektromobily zvítězí především náklady na výrobu, ostatně dnes mají na EV automobilky největší marži. Vím, že EV dnes neni uplně pro každého, ale jistě pokrývá potřeby cca 70% lidí (OA). Je to ale nyní o ceně, kterou je ale právě díky té vysoké marži možné snižovat. Mnoho lidí vám dnes řekne, že když to elektrický auto bude stát 600 a dojede aspoň 400-500, tak že si to klidně koupí. A ono to nebude trvat dlouho, než takové auto skutečně bude. Respektive s přibývající infrastrukturou nabíjecích stanic pomine jako požadavek dlouhý dojezd, myslím že standardně budeme jezdit auty s dojezdem 300 km za všech podmínek.
Další věc je, že nadcházející desetiletí je desetiletí ve jménu hospodaření s energiemi. Většina lidí s FVE na střeše bude brzy uvažovat o pořízení EV, pokud ho už nemá.

Ale neberte to prosím tak, že bych někoho přesvědčoval o elektromobilech. Kupte si, co chcete. Zákaz mi je proti srsti, ale beru to spíš jako budíček pro evropský automobilky, aby EV začali brát konečně sakra vážně. Myslím, že bez nějaké evropské aliance VW, Stelantis, Renault, která bude společně vyvíjet a čelit čínským výrobcům EV, tak to jistě některá z nich nedá..
kot

Příspěvek od kot »

2 Vitapb : Zatím je to ale pane kolego podle sloganu : dočkej času jako husa klasu... Jde o to jak brzy nastane tvé "můžete"... Zatím to není cenově až tak skvělá nabídka, kterou nejde odmítnout. Řekl bych, uvidíme tak za 5- 8 let co se z toho vyvrbí.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

To samé můžeme použít i u spalovacích motoru (úspory z rozsahu.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“