Elektromobilita
Re: Elektromobilita
Nikde netvrdím, že jsou EV nepoužitelná, jak mi lživě podsouváte. Tvrdím jen, že EV mají jednoznačně horší uživatelské vlastnosti. Což beru z hlediska většiny společnosti, protože pro běžného uživatele jsou nižší cena, dlouhý dojezd a snadné a rychlé tankování, rozhodujícími kritérii ve prospěch běžného spalovacího auta.
Ty "výhody" co uvádíte vy, jsou výhodami jen pro relativně úzkou skupinu fandů elektromobilů, takže to je velmi menšinová záležitost.
I tak si ale myslím, že kromě fanoušků EV, můžou mít EV smysl pro některý specifický typ lidí. Třeba takové co mají vlastní garáž a jezdí jen kratší trasy. nebo jako další auto do rodiny pro tyto účely.
Ale jedná se spíš o doplněk, o jednu z více variant. Rozhodně ne o většinové a jediné řešení automobilismu.
Ty "výhody" co uvádíte vy, jsou výhodami jen pro relativně úzkou skupinu fandů elektromobilů, takže to je velmi menšinová záležitost.
I tak si ale myslím, že kromě fanoušků EV, můžou mít EV smysl pro některý specifický typ lidí. Třeba takové co mají vlastní garáž a jezdí jen kratší trasy. nebo jako další auto do rodiny pro tyto účely.
Ale jedná se spíš o doplněk, o jednu z více variant. Rozhodně ne o většinové a jediné řešení automobilismu.
Co má společného nižší cena s uživatelským vlastnosti? To jsou úplně odlišné kategorie. Je spousta drahých aut s hezkými uživatelskými vlastnosti.Lynx píše: ↑29.3.2024 22:48:37 Nikde netvrdím, že jsou EV nepoužitelná, jak mi lživě podsouváte. Tvrdím jen, že EV mají jednoznačně horší uživatelské vlastnosti. Což beru z hlediska většiny společnosti, protože pro běžného uživatele jsou nižší cena, dlouhý dojezd a snadné a rychlé tankování, rozhodujícími kritérii ve prospěch běžného spalovacího auta.
Co vy víte o běžných lidech a většině společnosti? Proč zrovna vy o tom rozhodujete?
Já třeba myslím jinak - EV může být dobré řešení udržitelného automobilismu pro většinu lidí. Jsou lidi které ani namaji auta ale vy za ně vyřešil že pro ně bude dobře dýchat výfuky z vašeho spalovaku. Paráda!
Jenže uživatelské vlastnosti jsou jaksi subjekvitní věc. A to, že je za poslední rok nejprodávanějším autem elektromobil, tak asi svědčí o tom, že mnoho lidí váš názor o uživatelském nekomfortu zjevně nesdílí. Nižší cena, no jak to znovu říct, v nižších segmentech (a v mnoha dalších) chybí v nabídce EV jejich zástupci. Ale to se celkem brzy změní a uvidíte stejný výsledky, jako v těch kategoriích kde EV jsou.Lynx píše: ↑29.3.2024 22:48:37 Nikde netvrdím, že jsou EV nepoužitelná, jak mi lživě podsouváte. Tvrdím jen, že EV mají jednoznačně horší uživatelské vlastnosti. Což beru z hlediska většiny společnosti, protože pro běžného uživatele jsou nižší cena, dlouhý dojezd a snadné a rychlé tankování, rozhodujícími kritérii ve prospěch běžného spalovacího auta.
EV jako další auto do rodiny, no tohle si řiká spousta lidí co pro EV jde a to pak tvoří úlohu jejich hlavního auta, protože hlavní auto zbude právě na ty extra dlouhé cesty, kterých je většinou minimum.
Jen diskutujem o ničem vás nepřesvědčuju, neb to nemá smysl, nelíbí se mi plamenný diskuze kde by jeden druhýmu kvůli prefrovanýmu palivu vyškrábal oči, ale za pár let uvidíte sám, že tak jak jsou dnes nedostupné EV, tak tak budou v roce 2030 nedodstupné spalováky. A EV budou mít (globálně) cca 60% prodejů.
Píšu objektivní fakta o tom co je pro DRTIVOU VĚTŠINU uživatelů důležité. A v tom spalováky vedou o parník. To neříkám jako fanda čehokoliv, ale protože jsou to fakta. Já nefandím žádnému pohonu, ale vidím, že spalováky jsou pro běžného nefandícího uživatele jednoznačně výhodnější.
Jestlii budou za pár let dominovat EV nebude přirozeným vývojem, ale regulací. Takže tenhle argument nemá hodnotu.
Jestlii budou za pár let dominovat EV nebude přirozeným vývojem, ale regulací. Takže tenhle argument nemá hodnotu.
A jak se to řeší u EV, když vybiju baterku uprostřed dálnice? K nabíječce je to x metrů. To si asi s kanystrem pro baterku nedojdu. Takže mi zbývá odtah, příjezd nabijeciho vozu?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Jaký vliv má na životnost baterky?
Za prvé, jestli baterku vybiju do nuly a pak dobiju do plná.
Za druhé vybijim a dobíjí průběžně, vždy jak jsem v blízkosti nabíječky.
Za prvé, jestli baterku vybiju do nuly a pak dobiju do plná.
Za druhé vybijim a dobíjí průběžně, vždy jak jsem v blízkosti nabíječky.
Miluju inzenyry lidskych dusi, co presne vedi, co musim nebo nemusim. A co tech vic nez tricet let za volantem delam nebo nedelam. Skutecnost je takova, ze ani pri cestach po Balkanu jsem nemusel pri planovani cest zohlednovat dojezd. Nejaka benzinka byla vzdy po ruce a akcni radius auta byl takovy, ze nejake tankovani bylo vzdy z hlediska planovani pod rozlisitelnosti. Stacilo se po ni poohlednout zhruba v dobe, kdy melo auto dojezd na urovni, kterou se prsi dnesni EV pri plnem nabiti.Ale musíte.
Dobre rano, stara mama. S tim musite na mudrce, kteri planuji konec vyroby ICE, zdanuji je, legislativne omezuji, dotuji EV a podobne radosti. Skoro se mi nechce verit, ze sem pise nekdo,kdo stravil poslednich dvacet let v hibernaci.No fajn, nechte si své staré benzínové, kde je problém?
Vitejte v realite!
-
kyk
- Kontaktovat uživatele:
Mě by zajímalo spíš než drahé pořízení nebo komfort doplňování energie, zrychlení atd. ať už spalováku nebo elektroauta, proč musí mít každý jedno či dokonce dvě auta, když (pomineme-li použití pro pracovní účely) ten vehikl 90-95% svého životního cyklu stojí někde odstavené a nevykonává žádnou užitečnou činnost.
Z tohoto hlediska je pořízení auta za půl mega nebo za mega stejný ekonomický nesmysl.
Z tohoto hlediska je pořízení auta za půl mega nebo za mega stejný ekonomický nesmysl.
Ano řeší se to odtahem. Ale EV často jezdí i "pod nulu" - výrobci nechávají rezervu na pár km.
Chodíte často s kanistrem na benzinku? Já za život byl jednou pro tátu protože mu na staré motorce se utrhla hadička a všechno vyteklo.
Pro lithiové baterky nejlepší aby baterka většinu času pohybovala v rozmezí 40-60%. Tohle zaručí že baterka přežije auto.
Ale standardní záruka 8 let nebo 160kkm a minimum 70% SOH na konci nepočítá s tím že budete to dodržovat.
Záleží také na druhu baterky. Skoro vždy platí nenechávat baterku na 0% a na 100% na dlouho.
LFP (lithiové železo fosfátové) můžete často nabíjet na 100%, i tak není to dobrý pro životnost baterky ale auto stejně shnije dřív.
U lithiových nechávat na 0% na dlouho je teoreticky nejlepší pro životnost ale pak hrozí že napětí klesne pod úroveň kde už baterka se považuje za nenávratně poškozenou.
U sodíkových můžete vybít na 0% nechat na dlouho a pak ji oživit.
Ehm, chadene, uz chapu v cem je problem. Vy mate naprosto "svojske" chapani vyznamu slov. V tomtom pripade vyznam slova "planovani".
Nechodím, ale viděl jsem na dálnici stát řidiče s kanystrem. To mě přivedlo na tuto myšlenku.
Proč? Když někam daleko jedete spalovakem musíte mít nějaký plán ohledně tankování - bude/nebude stačit to co máte v nádrži, musíte alespoň mít peníze, musíte mít nějakou představu kde chcete tankovat, chcete to levnejc, nebo je to jedno, chcete to spojit s toaletou nebo občerstvením. Nevěřím že každému je úplně jedno na jakou benzinku pojede. Už jen kvůli ceně někdy kvůli kvalitě paliva a služeb. A to všechno je plánování.
Pořad se točime kolem jedne nevyhody elektromobilu. Ja respektuju, že elektro neni pro všechny a největši problem vidim v tom, že nove auta kupuji hlavně lidi co jezdi dlouhe trasy a je to prp ně komplikace. Nasledně ale třeba 2 majitel si kupuje naftu, ale ma najezd 10K ročně kdy max delky jsou 200Km a tady už by elektro vyhralo.
Pamatuju, že když BMW začinalo s i3 tak davali zapujčku normalniho BMW na 14 dni zdarma. Prostě když jsi chtěl do Chorvacka dali ti velke auto s naftou a zbytek roku jsi jezdil i3.
Ja osobně vidim u elektra největši problem u spotřebni dani ktera teď financuje vystavbu dalnic. Ale to neznamena že je elektro fuj a ztracena technologie. Pořad ma prostor se vylepšovat a v kombinaci s FVE dava smysl.
Nejvice to jde vidět pravě v Čině kdy oni si uvědomuji, že když budou mit elektro budou samostatni a nebudou muset dovažet ropu, kterou teď nemaji.
Pamatuju, že když BMW začinalo s i3 tak davali zapujčku normalniho BMW na 14 dni zdarma. Prostě když jsi chtěl do Chorvacka dali ti velke auto s naftou a zbytek roku jsi jezdil i3.
Ja osobně vidim u elektra největši problem u spotřebni dani ktera teď financuje vystavbu dalnic. Ale to neznamena že je elektro fuj a ztracena technologie. Pořad ma prostor se vylepšovat a v kombinaci s FVE dava smysl.
Nejvice to jde vidět pravě v Čině kdy oni si uvědomuji, že když budou mit elektro budou samostatni a nebudou muset dovažet ropu, kterou teď nemaji.
NE-MU-SIM. Proste nasednu a jedu. Jestli bude dalsim mistem tankovani Znojmo, Keszthely, Banja Luka, Opuzen nebo to dotahnu nekam jinam, neresim. Az to prijde, tak to prijde. Kdyz mi blikne hladove oko, mam cca 50-70km na reseni. Do te doby minu bambilion benzinek a na kterekoliv mi to zabere pet minut i s placenim, coz je pri planovani trasy cesty na urovni spatne serizeneho semaforu.Když někam daleko jedete spalovakem musíte mít nějaký plán ohledně tankování
Planovani trasy samozrejme delam, pri tom se zohlednuje CO chci videt a jak moc chci svuj cas travit v aute. Jestli tam je nebo neni benzinka neresim. Jestli to pochopite nebo ne, je vas boj.
Jj, vidím to úplně stejně jednoduše Jožko ! Od zapnutí hladového oka si mohu vybírat benzínky dle mé preference. Nemluvím o tom, že mi je počítač v autě zobrazí i s jejich vzdálenostmi a navíc nabízí i ty mimo trasu. Takže výběr velký a délka zastávky na tankování s bídou pro ženskou část posádky na odskočení na WC.
Ale MU-SI-TE. To hladové oko nemůžete ignorovat. Musíte natankovat.jozka píše: ↑31.3.2024 14:47:15NE-MU-SIM. Proste nasednu a jedu. Jestli bude dalsim mistem tankovani Znojmo, Keszthely, Banja Luka, Opuzen nebo to dotahnu nekam jinam, neresim. Az to prijde, tak to prijde. Kdyz mi blikne hladove oko, mam cca 50-70km na reseni. Do te doby minu bambilion benzinek a na kterekoliv mi to zabere pet minut i s placenim, coz je pri planovani trasy cesty na urovni spatne serizeneho semaforu.Když někam daleko jedete spalovakem musíte mít nějaký plán ohledně tankování
Planovani trasy samozrejme delam, pri tom se zohlednuje CO chci videt a jak moc chci svuj cas travit v aute. Jestli tam je nebo neni benzinka neresim. Jestli to pochopite nebo ne, je vas boj.
A nelžete si, není jich "bambilion" (takové číslo neznám, kolik že to je přesně?) na 50-70 km.
Jako mít dojezd 1000km dostupný po deseti minutách na benzíně, to je ten parník? To je ale váš argument a argument lidí, co si elektromobil snad nikdy na pár dní nezkusili. Ti, kdo nemají v hlavě z nafty pojašíno si dokážou jednoduše spočítat, že 400km dojezd jim pokryje x% jejich potřeb a že pro ten zbytek si dokážou rychle nabít na dnes už spoustě rychlonabíječek.Lynx píše: ↑30.3.2024 0:58:25 Píšu objektivní fakta o tom co je pro DRTIVOU VĚTŠINU uživatelů důležité. A v tom spalováky vedou o parník. To neříkám jako fanda čehokoliv, ale protože jsou to fakta. Já nefandím žádnému pohonu, ale vidím, že spalováky jsou pro běžného nefandícího uživatele jednoznačně výhodnější.
Je to jako s telefony, dříve vydržely týden bez nabíjení. Dnes, když pán bůh dá, vydrží 2 dny práce. Je to lepší? Ne. Můžu si koupit telefon, který vydrží týden nabitý? Ano. Je mi to k něčemu? No, vzhledem k tomu že jsem schopnej si ho dobít když ho zrovna nepotřebuju a spim, tak moc ne. Budu tedy utrácet za telefon, který vydrží týden? Nebudu, stejně tak jako většina trhu.
Buďte si jist, že regulace tomu sice pomůžou, ale elektromobily zašlapou spalováky tak jako tak. Důvodů je pro to mnoho, regulace jsou jen poslední budíček pro naše evropský automobilky, který (aspoň ty objemový) pokud se nějak šikovně nepospojují, tak nepřežijí. Tak jako nepřežili naši výrobci telefonů. A na tom my jistě nic nezískáme.
Jenže i3 vpodstatě patří k první generaci elektromobilů tak, jak je dnes známe. i3 se začalo prodávat v roce 2013. V té době byla rychlonabíjecí infrastruktura těžké sci-fi, které se občas někde setkalo s realitou, ale moc nefungovalo. Za ty peníze, co dřív bylo i3 je dnes možný si koupit elektromobil s dojezdem mezi 400-500 km. A rychlonabíjení je dnes uplně o něčem jiném. Takováhle služba, půjč si spalovák na dovolenou, tak dnes za mě postrádá smysl. Smysl to má možná pro psychologii takovýho Lennyho, kterej by třeba náhodou zvažoval svůj první elektromobil, ale furt by mu hlodalo, jak bude nabíjet po cestě do Chorvácka. Ve výsledku ale nevěřim, že by tohohle dnes moc lidí využilo a už vůbec myšlenka, že s i3 bych jel do Chorvatska, tak je naprosto příšerná, stejně jako kdyby se tam mělo jet s jakoukoli jinou nákupní taškou, na pohon nehledě.Warcz píše: ↑31.3.2024 8:53:39 Pořad se točime kolem jedne nevyhody elektromobilu. Ja respektuju, že elektro neni pro všechny a největši problem vidim v tom, že nove auta kupuji hlavně lidi co jezdi dlouhe trasy a je to prp ně komplikace. Nasledně ale třeba 2 majitel si kupuje naftu, ale ma najezd 10K ročně kdy max delky jsou 200Km a tady už by elektro vyhralo.
No pravě to cililo na lidi, kteři jezdi kolem komina a jednou za rok na velkou dovolenou. Ta cena tehdy byla za 3 Dacie Duster 
Ja beru oba nazory. Sam mam LPG s dojezdem 420Km kde ho tankuju 5 minut. Kamarad ma Teslu 100d a jsou situace kdy to elektro neni idealni. Podle mě si to musi každy přebrat a muj milnik je dojezd 450Km při 150Km/h. Myslim že jsme u te mety blizko a takove auto je pro mě OK.
Ja beru oba nazory. Sam mam LPG s dojezdem 420Km kde ho tankuju 5 minut. Kamarad ma Teslu 100d a jsou situace kdy to elektro neni idealni. Podle mě si to musi každy přebrat a muj milnik je dojezd 450Km při 150Km/h. Myslim že jsme u te mety blizko a takove auto je pro mě OK.
to je ale velmi špatný příměrVitapb píše: ↑31.3.2024 23:23:18 ...
Je to jako s telefony, dříve vydržely týden bez nabíjení. Dnes, když pán bůh dá, vydrží 2 dny práce. Je to lepší? Ne. Můžu si koupit telefon, který vydrží týden nabitý? Ano. Je mi to k něčemu? No, vzhledem k tomu že jsem schopnej si ho dobít když ho zrovna nepotřebuju a spim, tak moc ne. Budu tedy utrácet za telefon, který vydrží týden? Nebudu, stejně tak jako většina trhu.
...
ten telefon můžu mít na nabíječce v autě nebo na powerbance v kapse
to je takový ekvivalent kanystru v kufru
jak vypadá kanystr u elektromobilu ?
jo už vím, centrála na tekuté palivo v kufru
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit