Elektromobilita

Odpovědět
kyk
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektromobilita

Příspěvek od kyk »

Považte i tu možnost, že docela slušný poměr lidí neuvažuje zcela racionálně, podle vědeckých tabulek a předpokladů a pořizuje si věci (jedno co), které jsou dost drahé a které prostě jen chtějí, ať proto že jsou na pohled hezké, někdo jim to poradil, nebo jsou to jen nadšenci, nebo si tím zvyšují z "jejich pohledu společenský statut", i když je to pro ně byl ekonomický nesmysl.
A naopak některé věci jim trvá adaptovat až nesmyslně dlouho, i když na tom zcela jednoznačně prodělávají.
Radši bych si v tomto tématu přečetl o tom co je v oblasti EV techniky a politiky nového než stálé hádky proti a pro, které stejně tu druhou stranu o ne/výhodách EV nepřesvědčí.
jozka

Příspěvek od jozka »

To je prave ono. Noveho neni vicemene nic. Uz drahne let. Pokud za "nove" nepovazujeme vic tuzkovek a vetsi napeti. Cas od casu probleskne zprava o nove revolucni baterii, pak se chvili nic nedeje a pak se na to zapomene.

Nam nezbyva nez cekat.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 6.4.2024 12:01:50Ne všechno se dá porovnávat jen celkovými náklady. Porovnejte automatickou převodovku proti manuálu, extra dvojí barvu proti základní barvě, kožené sedačky proti základu, střešní okono proti plechu, no dobře část ceny převodovky nebo kůže možná se vrátí u prodeje, ale barva a spousta dalších věcí nikdy. Kdyby všichni uvažovali jen podle celkových nákladů tak by jezdili v Dácii Sandero bez klimatizace až se rozpadne.A některé podnikatele které ne moc vážili svich zamestancu tak dělali, vykašlali i na servis. Takze u podnikani nebo v nejake nouzi to mozna i plati pro porovnani. Jinak to má smysl počítat jen pro otázku jestli si to můžete/chcete dovolit nebo ne.
Souhlasím, že si každý nekupuje to nejlevnější. To jsem nikde netvrdil. Když si koupím "něco navíc" (sedačky v kůži, dvojitý lak, automatickou převodovku), tak proto, že to "něco navíc" chci, něco mi to přinese (pohodlí, sociální status nebo jen "pošimrání" ega) a jsem ochoten za to zaplatit.
Tady se ale bavíme o přechodu k EV nařízenému shora, kde ten nárůst ceny bude markantní (stále tomu tak je) a dostanu za to co? Já tam osobně žádný přínos nevidím. Protose pořád ptám na ty náklady - pokud mám platit víc, chci vědět "co za to dostanu".

kyk: souhlas, taky by mě zajímalo, co je v oblasti EV nového, ale když ono se nic převratného neděje - pomalu se evolucí zvyšuje dojezd a pomalu se konkurencí snižuje cena. Žádné velké skoky to nejsou i když nekteří tady už před lety tvrdili, jak do "x" let bude všechno úplně jinak.

Pozn,: jozka byl rychlejší ;)
chaden

Příspěvek od chaden »

Já myslím že aby říct na něco "chci" / "nechci" to něco se musí nejdřív vyzkoušet.
Ano. Má smysl úvaha - "stejně nemám na to, tak to ani nebudu zkoušet", ale říkat že to nikdo nepotřebuje je pak přinejmenším divný.

O jakém konkrétně nařízení shora je dneska řeč?

v oblasti EV nového se děje spousta, ano je to evoluce a optimalizace stavajicih technologii (je to špatný?):

1. za posledních 5 let rychost nabíjení u sériových aut vyrostla 3x - původně 10-80% za 30-35 minut, dnes za 10-12minut
2. masově se instalují nabíječky výkonem 300+kW (před 5 lety celkem běžným bylo jen 50kW), už jsou představené i pordukty s výkonem 500-700kW. Už jsou nabízené nabíječky s výkonem 1.2MW pro nákladní doparvu.
3. Rozjíždí se výroba článků v Evropě.
4. Začala sériová výroba sodíkových článků (bez mědi, bez kobaltu, bez niklu, bez grafitu) - které sice svět nespasí ale ceny na baterky ano
5. Ceny lithiových baterií klesají dál
6. Kondiciovani baterii pro nabíjení je už standartem, například VW e-golf, nebo Škoda Cítí Go vyráběné ještě v roce 2019 to neměli. A také neměli přenos tepla z baterií a motoru do kabiny, měli blbě přímotopy. Ani první generace Škody Enyaq to kondiciovani neměla správně udělaný.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

S tím zkoušením opatrně - abych zjistil, že nechci např. BMW řady 5, proto si ho kupovat/půjčovta/zkoušet nemusím.
A říkal tu snad někdo, že nechce EV? Já to teda rozhodně nebyl. Jen je v dnešní době příliš drahé a uživatelský přínos v něm nevidím, to je celé. Proti tomu ale jde - viz následující bod.
O jakém "nařízení shora" je řeč? O administrativně stanoveném roku 2035 jako konci spalovacích motorů.
Ano, evoluce jde vpřed, to nikdo nepopírá, ano nabíječky se staví, rychlost dobíjení se technicky zvyšuje. Znamená to něco pro "totální elektromobilitu" kdy nebudou EV jezdit jednotky procent, ale vyšší desítky procent? Obávám se, že nikoli.
Nedostatky ve zdrojích a distribuci elektrické energie a koncentrace požadavků na energii do úzkého časového okna dne už ukazují svá negativa např. v Norsku nebo Nizozemí. Nebo to také není pravda a vymysleli si to odpůrci EV?
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Trochu k tematu. Občas se s někým bavím a začne ekologie a takové to, ale ta Čína ... my v Evropě jsme super zelený a podobně. No Čína už pochopila že budoucnost je elektřina, takže je teď vedoucí v oblasti FVE, Baterii, ale i výstavbě jaderných bloku. Cílem je soběstačnost, kdy je nevyšachuje někdo s dodávkami energii.
Přílohy
GKfaxM9XEAA4lB0.png
GKfaxM9XEAA4lB0.png (234.9 KiB) Zobrazeno 1877 x
GKfazwdXcAECzFd.jpeg
GKfazwdXcAECzFd.jpeg (85.7 KiB) Zobrazeno 1877 x
GKfa2hAXIAInX-S.jpeg
GKfa2hAXIAInX-S.jpeg (160.52 KiB) Zobrazeno 1877 x
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 8.4.2024 18:28:51 O administrativně stanoveném roku 2035 jako konci spalovacích motorů.
Nemuzete byt konkretnejsi? Kdo administrativne stanovil takovy zakaz a jak?
MPMP píše: 8.4.2024 18:28:51 a koncentrace požadavků na energii do úzkého časového okna dne už ukazují svá negativa např. v Norsku nebo Nizozemí.
Zdroj? Naopak EV pomahaji tu koncentraci rozlozit.
chaden

Příspěvek od chaden »

Warcz píše: 8.4.2024 19:14:22 Trochu k tematu. Občas se s někým bavím a začne ekologie a takové to, ale ta Čína ... my v Evropě jsme super zelený a podobně. No Čína už pochopila že budoucnost je elektřina, takže je teď vedoucí v oblasti FVE, Baterii, ale i výstavbě jaderných bloku. Cílem je soběstačnost, kdy je nevyšachuje někdo s dodávkami energii.
Obrazky krasne ale je trochu divny ze od roku 2024 rust FVE zpomaluje. Neni tam vysvetleni?
Pak kapacita vyroby baterek je prestrelena - prilis optimisticka.
Myslim ze v roce 2022 tolik kapacity nebylo, vyroba urcite byla 2x mensi.
Mike

Příspěvek od Mike »

já si stále myslím, že minimálně tady u nás v kotlince, je "odpor" k elektromobilitě způsoben především tím, že je "nařízená"
a my prostě nařízení neradi...
nechci tu malovat nějaké čerty na zed, ale jako máme dnes povinné biosložky v palivech, tak i muskafariány jednou čeká povinné nabíjení z obnovitelných zdrojů ;)
to velmi rychle vyřeší "dostatek" nabíjecí infrastruktury
asi to nebude tak rychlé, jako má predikce reko silnice na Šerlich, ale ...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 8.4.2024 20:20:24 já si stále myslím, že minimálně tady u nás v kotlince, je "odpor" k elektromobilitě způsoben především tím, že je "nařízená"
to je jen a pouze o ceně
Mike píše: 8.4.2024 20:20:24 nechci tu malovat nějaké čerty na zed, ale jako máme dnes povinné biosložky v palivech, tak i muskafariány jednou čeká povinné nabíjení z
obnovitelných zdrojů ;)
k čemu by to bylo když už všichni hlavní poskytovatelé to i tak deklarují? u domácího nabíjení takovou povinnost bude drahý zavést, proto prostě zvýší ceny fossilni elektřiny plošně - v zimě bude drahá, přes poledne na svátek upálení mistra Jana Husa bude za půlku distribučního poplatků. odhadem
Mike píše: 8.4.2024 20:20:24 to velmi rychle vyřeší "dostatek" nabíjecí infrastruktury
tohle jsem nepochopil, nejsem odsaď
chaden

Příspěvek od chaden »

chaden píše: 8.4.2024 21:05:46
Mike píše: 8.4.2024 20:20:24 já si stále myslím, že minimálně tady u nás v kotlince, je "odpor" k elektromobilitě způsoben především tím, že je "nařízená"
to je jen a pouze o ceně, jako v neslušném vtipů o britské královně
Mike píše: 8.4.2024 20:20:24 nechci tu malovat nějaké čerty na zed, ale jako máme dnes povinné biosložky v palivech, tak i muskafariány jednou čeká povinné nabíjení z
obnovitelných zdrojů ;)
k čemu by to bylo když už všichni hlavní poskytovatelé to i tak deklarují? u domácího nabíjení takovou povinnost bude drahý zavést, proto prostě zvýší ceny fossilni elektřiny plošně - v zimě bude drahá, přes poledne na svátek upálení mistra Jana Husa bude za půlku distribučního poplatků. odhadem
Mike píše: 8.4.2024 20:20:24 to velmi rychle vyřeší "dostatek" nabíjecí infrastruktury
jozka

Příspěvek od jozka »

My jsme si vsimli, ze pisete z jine planety. jinak byste dokola nepokladal otazky, na ktere uz padla odpoved milionkrat.
já si stále myslím, že minimálně tady u nás v kotlince, je "odpor" k elektromobilitě způsoben především tím, že je "nařízená"
Tohle si nemyslim. Je to ciste otazka nakladu a prinosu. To, ze je narizena je jen jiny projev tehoz.
Anonym

Příspěvek od Anonym »

chaden píše: 8.4.2024 20:08:38 Obrazky krasne ale je trochu divny ze od roku 2024 rust FVE zpomaluje. Neni tam vysvetleni?
To jsou jen přírůstky za rok. V roce 2023 Čína nainstalovala 216.88GW , což v podmínkách Číny v pohodě dá 310TWh za rok. Čína má spotřebu 9220 TWH, takže číňani jen za loňský rok nainstalovaly panely, které jim pokryjí 3% roční spotřeby. To není málo. Za 20 let to je 60%.
kot

Příspěvek od kot »

Mezitím potřeba proudu jednoznačně vzroste.
jozka

Příspěvek od jozka »

Jenze system bezproblemove absorbuje vyrobu z obcasnych zdroju jen do urciteho podilu. Jakmile uz je toho vic, zacnou problemy s vyrobou "kdyz nesviti" a uplatnenim vyroby "kdyz sviti", takze prosta trojclenka nefunguje.
Anonym

Příspěvek od Anonym »

kot píše: 9.4.2024 8:49:19 Mezitím potřeba proudu jednoznačně vzroste.
Ano a v Číně opravdu roste vlivem elektrizace dopravy, prodává se tam hodně elektromobilů. Nicméně tak jak rychle zvládli číňani postavit VRT, tak rychle mohou přejít na OZE+elektromobily, vše tomu nasvědčuje. My jim pak budeme chtít dát sankce zato, že používají fosilní paliva, ale nebude to možné, protože oni budou "zelenější" než my. Podmínky pro OZE mají lepší, jsou více na jihu, takže soláry jim dávají dobrý výkon i v zimě.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 8.4.2024 19:38:06
MPMP píše: 8.4.2024 18:28:51 O administrativně stanoveném roku 2035 jako konci spalovacích motorů.
Nemuzete byt konkretnejsi? Kdo administrativne stanovil takovy zakaz a jak?
Stačí tohle? https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/au ... f6b220ee8/
chaden píše: 8.4.2024 19:38:06
MPMP píše: 8.4.2024 18:28:51 a koncentrace požadavků na energii do úzkého časového okna dne už ukazují svá negativa např. v Norsku nebo Nizozemí.
Zdroj? Naopak EV pomahaji tu koncentraci rozlozit.
Stačí tohle? https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... omoto_dohr
kot

Příspěvek od kot »

2 MPMP : Trochu se obávám, že ani toto muskafariánům stačit nebude. Nechám se ale překvapit... :lol:
Geo

Příspěvek od Geo »

Dovolil bych si takovou malou poznamku k tem bajnym dojezdum a pohode tankovani se spalovacim motorem. Dokud jsem mel sen ceskych rodin v dehtu, co skutecne jezdil za 6l/100km a dalo se do nej natlacit i tech 48l na jedno tankovani, tak to i platilo. S tim se skutecne bez starosti dalo najet tech 700 km. To tak nejak dalo dva vylety z Prahy a nejaky popojizdeni, takze prilezitost, kdy natankovat, se vzdycky nasla tak nejak sama od sebe.

Bohuzel ale s dnesnima benzinama s realnou spotrebou 7.5l/100km, kdy do nadrze natlacim s odrenejma usima 40l, se z toho uz stal trochu oser. To je to najednou dojezd jen okolo 550 km. To jsou s odrenyma usima dva vylety. A pokud clovek nechce z principu zivit benzinky u dalnic a/nebo v Praze s extra prirazkou 4-6 Kc/l, tak uz to trochu premysleni pri navratu nebo popjizdeni vyzaduje. Protoze zastavka 10 minut (a zase, da se to stihnout za 5 minut, ale to tam nesmej bejt lidi, musi to mit vhodne reseny prijezd/odjezd) na tankovani v 6 rano fakt neni zabavna.

Tak se pak nedivte, ze nekomu prijde lepsi dobijet v garazi.
Mike

Příspěvek od Mike »

ale tady přeci nezpochybňujeme nabíjení v garáží
já osobně to dokonce vítám, mám garáž, Fv panely taky...
jen čekám na ty zázračné baterie ;)

a taky čekám, kdy se konečně oficiálně oznámí, "seš z paneláku, na auto zapomeň" ;)

a to současné tankování fosilů, jo to je taky z dílny EU
protože objem nádrže je započítán do pohotovostní hmotnosti a z ní se počítají emise sodovkového plynu
takže když fosil nemá nádrž, tak nemá ani emise 8-)

u mého "nového" mám stejně dojezd cca. 700km ( nádrž 70ltr )
u toho starého se mi vejde 83-86ltr a dojezd je vždy přes 1000km

2 geo:
v Hlavním městě běžné tankuju Globus, Makro...
kde je cena srovnatelná s low-endem
mimo pak vyhledávám samoobslužné Benzina-Expres
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 9.4.2024 10:59:50 Stačí tohle? https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/au ... f6b220ee8/
Auto na sinteticka paliva neni spalovaci?
MPMP píše: 9.4.2024 10:59:50 Stačí tohle? https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... omoto_dohr
nestaci - nemam idnes premium
a ano regulace je potreba to nikdo nepopira, proc ten distributor ma financni potize uz jsem nedocetl
Naposledy upravil(a) chaden dne 9.4.2024 22:52:16, celkem upraveno 1 x.
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 9.4.2024 20:48:18 jen čekám na ty zázračné baterie ;)
co to je?

Mike píše: 9.4.2024 20:48:18 2 geo:
v Hlavním městě běžné tankuju Globus, Makro...
kde je cena srovnatelná s low-endem
mimo pak vyhledávám samoobslužné Benzina-Expres
dalsi "zadne planovani"
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 9.4.2024 10:59:50 Stačí tohle? https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... omoto_dohr
jako jim dělají potíže nabíječky do zásuvky na 2kW? A trouby a rychlovarné konvice po ránu jim potíže nedělají? :-)
nebo jsou to připojené wallboxy na 3f? - tak to pochybuji že nejsou evidované, respektive v ČR tedy evidované jsou
a ano regulace je potřeba to nikdo nepopírá, proč ten distributor má finanční potíže už jsem nedočetl
chaden

Příspěvek od chaden »

Jo mimochodem Utrecht

youtube nabizi moznost zapnout titulky s prekladem
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

chaden píše: 9.4.2024 22:40:05 Auto na sinteticka paliva neni spalovaci?
Auto na e-paliva (pokud jste tedy měl na mysli toto) je spalovací ovšem klimaticky neutrální.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“