D3 0306/II Rekonstrukce

Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
Odpovědět
Japao Joe

Re: D3 0306/II Rekonstrukce

Příspěvek od Japao Joe »

Je to jednoduchý, celý pozemek Armexu nebyl pro stavbu dálnice potřeba, takže se vykoupila jen potřebná část a činnost ČS byla ukončena (dočasná stavba...) obdobně jako u pozemku přes dálnici po ČS Benzina nyní Orlen který je stále v jeho vlastnictví. Na pozemku Armexu je věcné břemeno jízdy pro Motocentrum. Motocentrum se nechtělo dohodnout tak muselo být vyvlastněno komplet.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

To ale nedává odpověď na otázku, zda bude pozemek po pumpě Armex Oil rekultivován nebo ne? Naproti přes dálnici pozemek po pumpě Orlen rekultivovaný je.
kot

Příspěvek od kot »

Nepřijde mi příliš reálné, rekultivovat cizí pozemek za peníze ŘSD = s péčí hospodáře. A obávám se, že Armexu je to šumák. Pro koho bude Armex rekultivovat ?
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

Přesně tak, kote. Rekultivace je z hlediska dálničního provozu zcela zbytečná. Ostatně vše brzy zaroste zeleným býlím, příroda rekultivuje zdarma a bez ptaní.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

kot píše: 26.4.2024 20:42:06 Nepřijde mi příliš reálné, rekultivovat cizí pozemek za peníze ŘSD = s péčí hospodáře. A obávám se, že Armexu je to šumák. Pro koho bude Armex rekultivovat ?
Pozemek po pumpě naproti je rekultivovaný, přestože patří Orlenu, takže nějak to právně vyřešeno bylo. Proč by to tedy nešlo i zde?

A pro koho? Pro lidi i pro přírodu, Rekultivovat plochy po přeložkách silnic, starých průmyslových areálech, skladech atd., to by mělo být součástí kultury péče o krajinu. Mě osobně tedy není příjemné, když se setkávám v přírodě s ruinami staveb (vyjma historických).

Naopak, čím více těchto ploch ubývá, tím jsem radši, Například i v našich městech jsou plochy, kde jsou dodnes zarostlé třeba zbytky po stavbě vedlejšího sídliště, takže rozbioté panely třeba 50-60. let staré, a zarostlé náletovou zelení a v tom smetiště, bordel, bezdomovci .... Takže na tomhle je stále co zlepšovat. Moc nerozumím tomu, že vám tyhle neudržované plochy přijdou v pořádku.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Protože to třeba není můj pozemek, nemám na něm co dělat a už vůbec kecat do toho jak s ním majitel nakládá (pokud to ne/jednání pochopitelně nezasahuje do práv ostatních/sousedů). No a pokud takové potřeby mám tak ten pozemek můžu koupit a pak si na něm můžu sám dělat to co chci. To je přesně takové to že já chci mít svou louku s luční trávou a soused chce mít sterilního angličana, no a kde je pravda kdo má špatně užívaný pozemek?
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Osobně mě překvapuje, že pozemky patří stále pumpařům, ale pokud to tak je, tak má být smluvně ošetřeno, aby byl pozemek dán do původního stavu,

U pumy naproti to je v původním stavu, přestože je Orlenu, takže ok, někdo to udělat musel a musela to řešit i nějaká smlouva / dohoda. Tak proč by to nešlo tady u Motocentra?

Uvádíte nesedící příklad, tady to není o sečení nebo nesečení trávy, ale o tom, že někdo po dohodě (vyplacení) odstraní stavbu. Jenže to udělal jen částečně. Ponechal tam zbytky té stavby. Takže to je nesplněná věc. Stavba má zmizet i se zpevněnými plochami, tak jako naproti přes dálnici.
kot

Příspěvek od kot »

Tady poněkud vaříme z vody. Neznáme prapůvodní smlouvu z 90tek, pokud byla "tak kvalitní", jako práce táborského stavebního úřadu, tak je otázka zda byla nějaká rekultivace či odstranění stavby nějak blíže specifikováno. Nejspíše těžko. Takže proč by Armex / existuje-li vůbec / měl "vyhazovat" peníze z okna na svůj / zatím / nepoužívaný pozemek ? Pokud to není smluvně ošetřeno, tak je mu to totálně fuk. Upřímně řečeno, byla-li by společnost Armex moje, dodržel bych striktně smlouvu a nějaké "mizení zpevněných ploch" bych vůbec neřešil a každého poslal k šípku... ;)
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Lynx píše: 1.5.2024 13:38:34 Osobně mě překvapuje, že pozemky patří stále pumpařům, ale pokud to tak je, tak má být smluvně ošetřeno, aby byl pozemek dán do původního stavu,

U pumy naproti to je v původním stavu, přestože je Orlenu, takže ok, někdo to udělat musel a musela to řešit i nějaká smlouva / dohoda. Tak proč by to nešlo tady u Motocentra?

Uvádíte nesedící příklad, tady to není o sečení nebo nesečení trávy, ale o tom, že někdo po dohodě (vyplacení) odstraní stavbu. Jenže to udělal jen částečně. Ponechal tam zbytky té stavby. Takže to je nesplněná věc. Stavba má zmizet i se zpevněnými plochami, tak jako naproti přes dálnici.
Na tom pozemku po pumpě stále visí věcné břemeno jízdy a je jedno kdo 'Motocentrum' vlastní, takže i když by měl majitel sebelepší úmysly nějakou komunikaci tam zachovat musí.
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Nějaké nové info? :smajlík ZÍÍÍV... :D
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Proto píšu, že doufám že to má ŘSD smluvně ošetřeno, aby byly pozemky rekultivovány, stejně jako na druhé straně.
kot píše: 1.5.2024 16:36:45 Upřímně řečeno, byla-li by společnost Armex moje, dodržel bych striktně smlouvu a nějaké "mizení zpevněných ploch" bych vůbec neřešil a každého poslal k šípku... ;)
V tom je mezi námi zásadní rozdíl. Já mám rád přírodu,vy ne. Proto si nerozumíme.

Fandím stavbě silnic a dálnic, ale s co nejmenšími následky na ŽP a počítám do toho i rekultivaci již nepoužívaných ploch.
Likas

Příspěvek od Likas »

Japao Joe píše: 2.5.2024 7:11:01
Lynx píše: 1.5.2024 13:38:34 Osobně mě překvapuje, že pozemky patří stále pumpařům, ale pokud to tak je, tak má být smluvně ošetřeno, aby byl pozemek dán do původního stavu,

Na tom pozemku po pumpě stále visí věcné břemeno jízdy a je jedno kdo 'Motocentrum' vlastní, takže i když by měl majitel sebelepší úmysly nějakou komunikaci tam zachovat musí.
Věcné břemeno (služebnost) může být zapsáno i pouze ve prospěch konkrétního subjektu (např. fyzické osoby) a společně s jeho zánikem zaniká i ona služebnost. Tím neříkám, že se jedná o tento případ.
kot

Příspěvek od kot »

2 Lynx : to jsme si nerozuměli... Já proti přírodě nic nemám, v Africe bydlím na břehu zdejšího Marine parku. Jen jsem poznamenal, že celý problém se vine od devadesátek. A pokud si vzpomínám, tak v té době bylo sousloví "životní prostředí" když ne sprosté slovo, tak minimálně neznámé. Z toho jsem dovozoval, že se nikdo detaily na téma odstranění zpevněných ploch apod. vůbec nezdržoval. Nyní jsme se přece jenom o kousíček, byť malý, posunuli západním směrem. Firma Armex mi nic neříká, ale domnívám se, že rozhodně nezaměstnává vyšší stovky či nižší tisíce zaměstnanců. Přece jen by větší společnost občas, ať v dobrém či špatném, tiskem prošla. Tím se Armexu dotknout opravdu nechci. Ale proč by soukromá firma měla mít vrásky na čele, že kdesi v dáli jsou na jejich pozemcích funkční panely. Už celou akci dávno odepsala a bůhví, zda ji vlastní původní majitel. Pouze jsem se vžil v tomto případě do "kapitalisty", který nevyhazuje "své" peníze za ptákoviny = rekultivace plochy kdesi za krajnicí dálnice. Ale já jsem se koukl na problém po stránce ekonomické. Stránka enviromentální je jiný příběh. Ale jsme zpátky u uzavřených smluv... Co je v nich ? Pochybil někdo ? Nesplnil uložené povinnosti ? Pak tu snad máme odbor životního prostředí, kde nejspíše úředníci nedřou 12 hodin denně... Zase bych jim nechtěl křivdit, třeba tvoří hodnoty mnohem více než my dva dohromady... / čemuž moc nevěřím / Takže to je můj pohled na devadesátky - 2024. Za mě je KONEČNĚ dostavba / rekonstrukce / na světě a panely či jiné pozůstatky vem čert. Samozřejmě pokud je mezi námi na těchto stránkách někdo důsledný, muže začít na životním prostředí v Táboře tento problém řešit. Budu opravdu rád, když se nějaké podrobnosti dozvím. Ale za sebe, D3 užiji 1 - 2 za rok a panely z auta nevidím a nesleduji. Dle vyhlášky se věnuji řízeni vozidla a spíše sleduji, zda zde nějaký pomahač neměří MPR, což by v mém případě mohlo zavánět pokutičkou :D
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Lynx píše: 2.5.2024 15:55:06 Proto píšu, že doufám že to má ŘSD smluvně ošetřeno, aby byly pozemky rekultivovány, stejně jako na druhé straně.
kot píše: 1.5.2024 16:36:45 Upřímně řečeno, byla-li by společnost Armex moje, dodržel bych striktně smlouvu a nějaké "mizení zpevněných ploch" bych vůbec neřešil a každého poslal k šípku... ;)
V tom je mezi námi zásadní rozdíl. Já mám rád přírodu,vy ne. Proto si nerozumíme.

Fandím stavbě silnic a dálnic, ale s co nejmenšími následky na ŽP a počítám do toho i rekultivaci již nepoužívaných ploch.
To že máte rád přírodu Vám ale nedává žádné právo nutit někomu to jak má nakládat s vlastním majetkem. Můžete ho k tomu akorát tak přimět například tím, že mu za to něco nabídnete (odkoupíte, zadotujete, směníte ...).
Lynx

Příspěvek od Lynx »

ŘSD by podle mě jako řádný hospodář mělo mimo jiné i ekologicky likvidovat apendixy nepoužívaných silnic při přeložkách, nepoužívané odpočívky atd. a uvádět je zpět do přírodě blízkého stavu. Zatravnit, Osázet stromy atd.

ŘSD by to mělo zajistit za peníze státu jako součást své práce, To patří k jejich práci, ne jen postavit novou silnici a okolo nechat bordel a zbytky starých nepoužívaných ploch nechat jako nekulturní relikt a zárodek smetiště.

Mám za to, že tohle je běžná věc, alespoň tedy v civilizovaném světě, žádný nadstandard.
kot

Příspěvek od kot »

No,jo. Jenže takovouto činnost MŮŽE provádět pouze na pozemcích, které vykoupí a má je ve vlastnictví. Ale pokud / v našem případě / pozemek patří Armexu / či komukoliv jinému /, tak může rekultivovat a odstraňovat pozůstatky staveb pouze vlastník. Mimochodem Joe trefil hřebíček na hlavičku ! Tuhle jsem četl, že nějaký soukromník skupuje vlhké a podmáčené pozemky a na nich ZA SVÉ PENÍZE A BEZ DOTACÍ buduje pro svou radost mokřady !!!
Navíc na březích za své své seká trávu, čistí je apod. Takže pokud by jste měl Lynxi o něco takového zájem, přihodím vám tisícovku na očistu a rekultivaci. Alespoň bych tam neprojížděl nevšímavě a bez zájmu na zbytky ČPSPH... :)
Geo

Příspěvek od Geo »

Mile deti, az vas prejde toto naivni ranne anarchokapitalisticke uvazovani, tak si otevrete zakon o ochrane prirody, a podivejte se na prvni dva paragrafy. Rekl bych, ze odtamtud nejspis vitr fouka. No a nebo ma mozna nekdo v Polskem Orelnu vic vkusu nez cesky vidlak.
KIV

Příspěvek od KIV »

Tatínku, ty jsi to tu všem nandal... jen jsi ještě zapomněl dodat: Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb.
Doporučuji nastudovat si např. i Listinu základních práv a svobod.
Geo

Příspěvek od Geo »

Tu by si meli nastudovat predevsim ti, kteri se tady ohaneji komunistickymi hesly, nebo nedotknutelnosti majetku. Jeden z bodu LZPS se te neodoknutelnosti tyka, a hned ten stejny bod obsahujke vyjimklu treba kvuli danim. A ve stejnem duchu jsou v ni zanesena o ta ostatni prava. Paradoxni je, ze moznosti zasahu do ciziho majetku, se divi lide na foru, kde kazde druhe vlakno je o vyvlastneni.

Tudiz k tematu, jsou dve moznosti. Bud k tomu Orlen dotlacila legislativa, nebo to proste udelal dobrovolne. Ale jiste je k tomu mozne ptipsat mnoho prispevku o zlem statu.
trunda

Příspěvek od trunda »

Geo: spíš než o anarchokapitalistické uvažování šlo o relikt budování společných světlých zítřků. V hlavách pak hluboce zakořeněno. A jsem rád, že se přístup k environmentu pomalu mění. Zdá se mi, že ve většině případů nových dopravních staveb se likvidací nebo využitím různých apendixů a zbytků počítá. Neviděl bych to tak černě a to i v případě privátu.
KIV

Příspěvek od KIV »

Pánové, vaše anarchistické vidění světa mě opravdu překvapuje.
Sice se domnívám že plochu zrekultivuje ARMEX Oil, protože si myslím (bylo by to logické) že tato rekultivace byla jednou z podmínek stavebního povolení dočasné stavby. Jenže zatím nemohlo dojít k jejímu naplnění. Jak dojde k naplnění, to tu asi neví nikdo z nás (ARMEX může mít smlouvu s ŘSD - i to je možné).
Pokud by můj předpoklad nebyl správný a žádná rekultivace nebyla v nějakých podmínkách a ARMEXU se do ní nebude chtít, fakt nemůže stát (ŘSD) jen tak přijít a začít odstraňovat opěrné zídkly a zbytky zpevněných ploch (víc tam toho není - fakt žádný urbex). Dílem protože na to (s péčí řádného hospodáře) nemůže vydat prostředky aby upravovala cizí majetek, dílem (a to především) že to prostě cizí majetek je. Možná se vám to nelíbí, možná to uráží vaše estetické cítění, ale to je tak vše, co se s tím dá dělat. Zatím v této zemi nikdo nemůže svévolně něco bourat, byť by se zaštiťovat enviromentem, genderem, inkluzí a dalšími módními termíny. Vy můžete dát podnět na stavební úřad a ten může (§250 a následující, zákona 283/2021 Sb.) nařídit odstranění stavby. Ale FAKT nemůžete (nebo nějaký státní orgán) sluníčkářsky někam přijít a jen tak něco zbourat - zrekultivovat.
Libertariánů tady najdeme minimum. Většina lidí tady na fóru jsou umírnění. Chápou vyvlastnění jako KRAJNÍ prostředek kdy přínosy společnosti drtivě převažují nad újmou jedince. (A i ta újma je nahrazena!) Nu a vy chcete bourat cizí majetek protože "by to tak nějak mělo být", protože máte rádi přírodu?
Pokud budeme na pozemcích ŘSD budu k vašim názorům vstřícný, ale v tomto případě... nezlobte se, to nemohu.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

kot píše: 3.5.2024 19:19:48 Takže pokud by jste měl Lynxi o něco takového zájem, přihodím vám tisícovku na očistu a rekultivaci. Alespoň bych tam neprojížděl nevšímavě a bez zájmu na zbytky ČPSPH... :)
Tohle má u zaniklých silničních staveb dělat ŘSD za státní peníze z povahy své existence. Tedy likvidovat následky své činnosti a vracet krajinu přirodě. Zbytečně trollíte.
KIV píše: 4.5.2024 17:16:16 Pánové, vaše anarchistické vidění světa mě opravdu překvapuje.
Anarchistické vidění světa máte vy. Chtěl byste udělat jen to co vyhovuje vám - tedy silnici. Ale na to co vás nezajímá (příroda a krajina) na to už peníze dát nechcete. Uvažujete čistě sobecky podle svých priorit.

Jenže ochrana přírody je také potřeba. Na tom je společenská shoda, Stejně jako na tom, že jsou potřeba silnice. Takže v civilizované zemi je vyhověno přiměřeně všem zájmům, tedy stavba silnice = ano, ale s tím, že tím nevzniknou větší škody na ŽP než je nutné. Tedy mimo jiné tam nezůstanou nepoužívané zbytky starých silnic, ploch, odpočívek atd.

Jak to ŘSD zařídí, to už je technikálie. Ale z principu věci by to zařídit mělo - tedy rekultivaci bývalých odpočívek a ploch ČSPHM v tomto případě.

A ne, není to žádný módní trend, ani nic extrémního zeleného. To je normální lidská věc platná v civilizaci už tisíce let, že "po sobě uklidím"
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Prosím o diskuzi bez osobních útoků, v opačném případě bude téma opět zamčeno. Děkuji
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

Tuto neplodnou debatu bych ukončil tím, že příroda si bez ohledu na lidské snažení či apatii stejně do své správy vezme po čase vše, co není člověkem udržováno mimo její království. Nyní čekejme jen na zprovoznění západního pruhu dálnice.
Svodidlo2016

Příspěvek od Svodidlo2016 »

Mě by spíše zajímalo, jestli se tam už kolem něco děje. Nějaké přípravy na vyklízení?
Kdo tam jezdíte kolem.
Odpovědět

Zpět na „D3“