D11 1109 Trutnov – státní hranice ČR/Polsko
Re: D11 1109 Trutnov – státní hranice ČR/Polsko
Chtěl bych se zeptat, jak se soutěží stavby dálnic v jiných zemích? Není to tak, že jsou víc "rozdrobené", aby se ty specifické objekty (tunely, větší mosty apod.) stavěly "nezávisle" na zbytku? Protože (zjednodušeně řečeno) vykopat zářez, udělat násep a položit asfalt dokáže každá větší firma...
Tohle je fakt směšný, jsou tam dva minitunely (540 m a 576 m), takhle velká firma by to samozřejmě zvládla.
Takže "ruším, co jsem nařídil a odvolávám, co jsem odvolal". Tady se ŘSD pěkně blamuje. Asi je v kasičce dost šušní.
ŘSD po stížnostech Metrostavu vyloučilo polský Budimex ze soutěže na D11 na hranice
https://zdopravy.cz/rsd-po-stiznostech- ... ce-205357/
https://zdopravy.cz/rsd-po-stiznostech- ... ce-205357/
Jak to teda teď funguje? Pokud se během 15 dní Budimex neodvolá, tak může ŘSD oznámit výběr MI, pokud se Budimex odvolá, tak musí ŘSD s oznámením nového vítěze počkat?
Ani mě nepřekvapí, když toto nakonec skončí nějakou mezinárodní arbitráží... Dovedu si představit, že ŘSD prostě udělalo to, co mělo, aby měli klid od ÚOHS. A že ten administrativní boj buď vybojuje Budimex, nebo to prostě vzdá.
No, já ten Mátlův post pochopil tak, že chteli po Budimexu nějaké další dokumenty a ty nedostali. Co jim v takovém případě zbývalo jiného, než je vyloučit?
No já to tedy chápu tak, že UOHS zamítnul Kolumbijskou referenci, ŘSD znovu požádalo Budimex o reference bez Kolumbie a Budimex nic jiného neměl.
A jak je to tedy s tímto, co zde zaznělo?
pjezek164 píše: ↑8.4.2024 8:33:07
Je-li dodavatel vlastněn svou matkou nebo jinou PO, pak je přirozené, že se na něj vztahují i reference této matky. Tady platí také právní předpisy o hospodářské soutěži EU.
Měl jsem za to, že problém byl ve výkladu ze strany ÚOHS, když si na ŘSD byli tak jistí, že vybrali 2x Budimex. Jako chápu, že pokud z Budimexu neposlali, co po nich ŘSD chtělo, že nešlo rozhodnout jinak. Na druhou stranu už předtím rozhodli, že od nich nic dalšího nepotřebují. Tak si dovedu představit, že s tím už ani neztráceli v Budimexu čas a nechají si to na tu arbitráž či soud...
pjezek164 píše: ↑8.4.2024 8:33:07
Je-li dodavatel vlastněn svou matkou nebo jinou PO, pak je přirozené, že se na něj vztahují i reference této matky. Tady platí také právní předpisy o hospodářské soutěži EU.
Měl jsem za to, že problém byl ve výkladu ze strany ÚOHS, když si na ŘSD byli tak jistí, že vybrali 2x Budimex. Jako chápu, že pokud z Budimexu neposlali, co po nich ŘSD chtělo, že nešlo rozhodnout jinak. Na druhou stranu už předtím rozhodli, že od nich nic dalšího nepotřebují. Tak si dovedu představit, že s tím už ani neztráceli v Budimexu čas a nechají si to na tu arbitráž či soud...
Nejsem právník, ale mám dojem, že to by nebylo nejchytřejší, protože soud většinou zajímá, zda byly před podáním žaloby použity všechny možnosti domoci se nápravy. A to by tady očividně nebylo.
To zní dost přesvědčivě v neprospěch Budimexu. Je také možné, že nad tím prostě zlomili hůl. I když při takových částkách a zrovna u téhle stavby bych to asi tak rychle nečekal...
Ano stále jsme v čechách. Hrajeme si na ouřad, měsíce ubíhají a nic se nebuduje. Teď bude další odvolávka a rozhodování, až se rozhodne cena se jistě navýší, bude to později a ani bych se nedivil kdyby se probudil šmejd země Patrik a taky nezačal prudit.
Jako nějak se rozhodnout muselo, ale proč to proboha trvá půl roku.
Jako nějak se rozhodnout muselo, ale proč to proboha trvá půl roku.
Trutnovinky a vyjádření Budimexu:
„Respektujeme vydané rozhodnutí. Za námi podanou nabídkou si však i nadále stojíme. Podáme proto odvolání a věříme, že bude nakonec rozhodnuto v náš prospěch. Máme neochvějnou důvěru v naše schopnosti, reference a náš tým. Od samého počátku jsme do daného výběrového řízení investovali velké množství energie. Vzdát se nyní by tak odporovalo samotnému duchu naší společnosti,“ uvedla v reakci na vyloučení tisková mluvčí společnosti Budimex Diana Zyglewská.
https://trutnovinky.cz/zpravy/z-trutnov ... lnice-d11/
„Respektujeme vydané rozhodnutí. Za námi podanou nabídkou si však i nadále stojíme. Podáme proto odvolání a věříme, že bude nakonec rozhodnuto v náš prospěch. Máme neochvějnou důvěru v naše schopnosti, reference a náš tým. Od samého počátku jsme do daného výběrového řízení investovali velké množství energie. Vzdát se nyní by tak odporovalo samotnému duchu naší společnosti,“ uvedla v reakci na vyloučení tisková mluvčí společnosti Budimex Diana Zyglewská.
To se dalo čekat je to obrovská zakázka, mají stroje na páskách, lidi připravení a teď by to měli zahodit i když byli 2x vybráni. Bude to na dlouhé lokta a díky Metrostavu zaplatíme mnohem víc. Ale hlava mi to nebere když se někdo odovolá na to že si myslí že to ten koho vybrali neumí a projde to. Možná by měli do výběrek zapracovat, že kdo je vybrán tak splňuje všechny podmínky kvalifikace bez možnosti odvolání.Mameluk13 píše: ↑9.5.2024 10:49:00 Trutnovinky a vyjádření Budimexu:
Je to celé "nějaké divné", jestliže si Budimex "za svou nabídkou stojí", co po něm tedy ŘSD chtělo a nedostalo to?
Takže vy vlastně navrhujete, aby rozhodnutí ŘSD nepodléhalo veřejné kontrole? To by teprve byla cesta ke korupci.Ladi píše: ↑9.5.2024 11:01:03To se dalo čekat je to obrovská zakázka, mají stroje na páskách, lidi připravení a teď by to měli zahodit i když byli 2x vybráni. Bude to na dlouhé lokta a díky Metrostavu zaplatíme mnohem víc. Ale hlava mi to nebere když se někdo odovolá na to že si myslí že to ten koho vybrali neumí a projde to. Možná by měli do výběrek zapracovat, že kdo je vybrán tak splňuje všechny podmínky kvalifikace bez možnosti odvolání.Mameluk13 píše: ↑9.5.2024 10:49:00 Trutnovinky a vyjádření Budimexu:
Budimex bohužel dojel na to, že Polsko je prostě placka a těch tunelů tam je fakt málo.
Jenže toto je právě trochu jinak. To že ti firmu někdo vlastní, tak neznamená, že ty reference dědí. To by ta matka musela podat nabídku společně s Budimexem a ty reference doložit právě ona. Jenže to se nestalo, pokud vím, tak tam figuruje pouze Budimex, tedy nemůže používat reference jiné firmy (pokud tu nabídku nepodal s tím, že ten tunel bude pro něj dělat někdo, kdo ty reference má).
To je stejné, jak by právě třeba zrovna MI Roads automaticky měl reference celého Metrostavu. Ale to právě nemá, musel by ten Metrostav do té soutěže vstoupit přímo, a to nemůže. Proto chodí do sdružení s Doprastavem.
Prostě Budimex ty reference asi přímo nemá, protože i ten tunel v té Kolumbii asi přímo nestavěli. To se trochu přiznal i ten jejich ředitel ve videu ke Džbánov Litomyšl, kde se chlubil, že je to pro Budimex první zahraniční silniční zakázka.
Prostě tady asi Budimex udělal chybu v tom, že neměl nikoho do sdružení, kdo by mu ty reference poskytl (třeba i ta jeho španělská matka).
Díky za vysvětlení! 
Takže prokoučovaná nabídka... Jejich poslední pokus bude nejspíše odvolání k UOHS. Takže marné odvolání. Pokud se začne stavět v září, bude to úspěch...
Děkuji PuniCZ, že jsi jim to tady tak krásně vysvětlil.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Co zrušit výběrko a začít znovu?
Výběrové řízení jednoduše zrušit nejde, je to extrémně formalisticky proces podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Bohužel tohle je problém, vezmu-li lhůty, tak to máme odvolani i s doručováním červen, rozhodování UOHS srpen, prázdniny + měsíc je to září, UOHS by měl v duchu jeho předchozího rozhodnutí navrh Bxu zamítnout. Půjde návrh na rozklad Bxu, nejméně listopad, Předseda by měl rozhodnutí svých podřízených podržet (ale nemusi). Nepdodrží-li půjde to zpět na ŘSD a bude se rozhodovat po čtvrté s dalším rozkladem cestou k soudu. Podrži-li to jdeme rovnou k soudu, což ušetří dost času( cca půl roku). Správni soudy u této velké zakázky asi rozhodnou o odkladném účinku spravni žaloby a pak se to už strašně těžko odhaduje, ale dejme tomu duben 2025 rozhodnutí krajského soudu a začátek stavby MI nebo návrat na ŘSD. A to ještě pomijím možnou kasačni stížnost k NSS.