Čísla komunikací a jejich značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

K jakému označení SOKP se kloníte?

1 v modrém poli (současný stav)
18
15%
0 v červeném/modrém poli
29
23%
99 v červeném/modrém
15
12%
R1 v modrém poli
12
10%
R0 v modrém poli
8
6%
D0 v červeném poli
39
31%
jiné (návrh do fóra)
3
2%

Celkem hlasů: 124

mapman
Autor

Re: I/35 Lešná – Palačov (Palačovská spojka)

Příspěvek od mapman »

Já se klidně s čistým svědomím přiznám, že přečíslování Palačovské spojky z I/35 na I/57 a související přečíslování I/35 z ValMezu na Bumbálku na I/72 je z mé hlavy a protlačení této změny jsem si pohlídal. Ta Vláďova fetiš na dlouhé tahy mě opravdu netrápí. Číslování silnic má být hlavně srozumitelné, systematické a účelné a to tyhle navržené změny splňují.
E442 by se ideálně měla přesunout na D48 a I/68, ale vyžaduje to dohodu se Slovenskem - ta se zatím neřešila.
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

D37 z HK do Polska je konzistentní s tím, jak číslujeme dálnice. Kopíruje to trasu I/37 nejvíc (protože I/37 je peážně vedená s I/33). Tudíž by se to mělo jmenovat D37. S číslem 11 to nemá nic společného.
mapman: Dobrý vědět, kdo měl tenhle…úžasný nápad. Co si o tom myslím, jsem napsal.
Tohle má ke srozumitelnosti doopravdy hodně daleko. Není to cokoliv, kromě blbost zbraňové kvality. Jen zbytečný přečíslování. Ale hej, hlavně, že to bylo protlačeno, že jo? Jo, jo.
Jsem doopravdy velmi znechucen tímhle vším.
Prč vůbec nedojde k přečíslování úplně všeho? Však proč ne, ne? Naházíme tam nějaký náhodný čísla, vysoký, nízký nevyužijeme, protože logika si vzala dovolenou…
Hele, a asi bych i zavřel hubu, kdybychom to dělali tak, jak to dělají v sousedních státech, že prostě ty čísla dálnic by neměly nic společnýho s I/__. Ale my jsme se rozhodli jít jinou cestou. Nevím, jestli je to dobře nebo ne, ale když už jsme si teda zvolili zachování čísel, tak bychom se tomu měli plně oddat. Ne si tu účelově přečíslovávat, lámat dlouhé tahy, jen proto, aby to bylo podle někoho. Systematické a konzistentní řešení je vždy lepší, než nějaké ty kdy se to prostě udělá nějak náhodně.
A doopravdy by mě zajímalo, co se bude dít, až dojdou čísla. Protože 99 bude poslední, že jo. Pak bude…co? I/100? I/101?
Dobrý, nebudu dál spamovat tohle téma, řekl jsem, co bylo třeba říct, budu si stát za svým, nebyl tu položen jediný dobrý argument na přečíslování, takže to budu brát tak, že tam moje mapa, co mám v podpisu, je ta, kde je to číslováno správně. 11 jede z Prahy na Slovensko, 68 je jen malý kousek u Č. Těšína, D37 jede do Polska a D35 má být… No prostě viz moje mapa. Jedinou cenou útechy je, že se to aspoň staví. V tomhle ohledu dobrá práce.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Mapmane super nápad a dobrá práce!!
Dostáváme se už do OT, ale nemůžu si pomoct.. NullDeVoide nezlob se na mě, ale po přečtení tvého příspěvku mi připadáš jako dítě, kterému někdo rozšlapal hračky. Proč držet z nostalgie tyto tahy, když se v jejich dálkové relaci nevyužívají a využívat nebudou? (ano i v případě tvé utopické vize klikaté S11 přes hory bude cesta Ostrava-Hradec vždy kratší i rychlejší po D1+D35 - změř si to..., stejně tak nemá smysl držet dálkový tah 35, když vznikají jiné rychlejší a preferované tahy na Slovensko a Bumbálka bude upadat s cílem vystrnadit tranzit, protože tam z dlouhodobého hlediska nemá co dělat).

Jako ok, jednou číslujeme dálnice podle původních jedniček, tak se toho samozřejmě držme, ale s rozumem, nesmí se to dohnat do extrému. D1 tak logicky vede až do Bohumína a ne jen do Vyškova, což je logické rozhodnutí když jde o jednu dálnici bez odboček, nebo ti vadí že to není od Vyškova jako D47? Stejně tak přece dává smysl D11 až do Polska, nebylo by divné že se bez žádného odbočení najednou z D11 stane D37? A od Trutnova do Polska pak D16 nebo tam už by byla D37 v pohodě? :D
Naposledy upravil(a) PetrN dne 7.5.2024 13:42:59, celkem upraveno 1 x.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ježiši je to srozumitelné takhle nově naprosto. Jen je potřeba oprostit svůj pohled o nostalgii, zvyk a efekt "já to tak prostě chci a bassta" a dívat se na to objektivně.

Co je nesystematického na číslování D35 ? Ta je všude v trase I/35 a proto je to D35. To, že podobným směrem v nějaké části vede i I/11 je úplně jedno. A pak prostě D35 končí, protože je zaústěna do D1. Tak co je pak špatného nebo nesystematického na tom, že zanikne i canc I/35 (která je všude jinde už úplně rozsekaná). Pak dál holt vede D48 protože I/48 - také se to drží zvyku. I/35 v těch místech už nemá jediný smysl - ani návaznost ani dálnici vedle.

Jediné, co by asi mohlo být jinak - ale to je už dnes jen hypotetické - je zmíněná D11 a D37. Stavebně to spíše chtělo mít jednolitou dálnici z Prahy do Olomouce a z té by se odpojovala dálnice na Wroclaw a z té pak dálnice na Jičín. Čísla by pak dávala smysl nejspíš D11 Praha-Olomouc, pak D37 na sever na hranice s Polskem a D35 od HK na Jičín a dál do Liberce.
A i tak by to nebylo úplně dle zvyku, protože by zase kolem I/35 z HK na Moravu šla D11 namísto D35.
Z dnešního stavu asi nedává smysl už měnit vůbec nic, protože je jednolitá dálnice z Prahy až do Polska a proto je správně D11.
Ten stav, kdy jedete rovně, neměníte dálnici a měníte číslo je pro ČR k prdu, nikde to nemáme, tak proč to zavádět.

A stejně tohle všechno půjde do koše. :-P

Edit: petrN mě předběhl. :D
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Mimochodem, 11ku z Hradce do Ostravy se chystáme taky výhledově přečíslovat, mezi Hradcem a Šumperkem to bude 31, která zmizí z centra Hradce po dostavbě obchvatů. Ze Šumperka do Ostravy se nabízí buď pokračování 31ky nebo využití jiného už existujícího čísla, např. 56 nebo prodloužení 58, 59 nebo 68. A další číslo nad plánovanou 73 zatím není na pořadu dne a ani na to nemáme vhodného kandidáta.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já chci D15. Plzeň-Humpolec. Protože spojuje jedničku a pětku. A nebo raději D51 ale to by Null oponoval, že ta má být jedině u Hodonína.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

mapmane, rozumné řešení, ten tah v kuse fakt nedává smysl... Arame zapomeň, D15 jedině Česká Lípa - Most :D a nebo žeby jo? Místo S38 pak jednou bude D111 a kousek D1110, místo S16 pak po kouskách D108, D87, D76... A už konec, pryč s tím do koše :D :D
Brnak46

Příspěvek od Brnak46 »

Mně se Palačovská spojka s číslem I/57 líbí víc i proto, že se zruší průtah silnice I. třídy přes Hodslavice. Takže za mě dobrý nápad mapmane :ok:
kot

Příspěvek od kot »

Pánové, máte dojem, že běžný řidič řeší nějaká čísla silnic či dálnic ? Namačká si odkud a kam jede a kouká na navigaci, google mapy apod. To jen + - tohle forum si láme hlavu s čísly. Pro někoho je změna dobrá, někdo smutní. Hlavně ať se co nejdříve zprovozní alespoň základní dálniční síť a čísla jsou pak dobrá pro kraje a správy dálnic.
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Ona ani ta nostalgie zde moc smysl nedává, protože I/35 byla do 90. let ukončena ve ValMezu křižovatkou s I/18. Takže uspořádání od Mapmana dává větší smysl i s ohledem na to, že směřovat sem dálkový tah je opravdu nesmysl a přes Jablunkovský průsmyk to má tranzit jednodušší, než přes Bumbálku a Melocík.
I když itinerář trasy Praha - Tatry bude pestrý D11 - D35 - D1 - D48 - S68- R5 - D3 (I/11) - D1 :D
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Mezi slovenskou D3 a D1 povede trasa ještě přes žilinskou I/64 :D
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

Aram96 píše: 7.5.2024 13:41:28 Ten stav, kdy jedete rovně, neměníte dálnici a měníte číslo je pro ČR k prdu, nikde to nemáme, tak proč to zavádět.
No, máme - D46 před Olmíkem plynule přechází na D35. Už jsem tam párkrát zakufroval. Chvilka nepozornosti, Olmík přede mnou jako na dlani, ale pokud nesjedu, tak jedu na Ostravu. Sorry za OT...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

To je něco jiného než o čem jsem psal, úplně jiného. ;-)

Víc k [ultrauvozovkydole] debatě [ultrauvozovkynahoře] nemá smysl psát.
Věcně snad jen to, že opravdu je to tak, jak psal Kot. Že ta čísla jsou stejně ve výsledku věcí pro pár vybraných jedinců. Drtivá většina jede dle navigace a neřeší vůbec nic. A zbytek jede po dálnici “město X” - “město y”. A pak uhne na tu a na tu a tak dále. Čísla jsou běžným občanům neznámá s výjimkou jedné - déjedničky. Ta je už pojem.
davidb

Příspěvek od davidb »

kot píše: 7.5.2024 15:33:59 Pánové, máte dojem, že běžný řidič řeší nějaká čísla silnic či dálnic ? Namačká si odkud a kam jede a kouká na navigaci, google mapy apod. To jen + - tohle forum si láme hlavu s čísly.
Já jsem se čísly silnic naučil řídit v 90. letech při cestách na dovolenou. Než řešit názvy měst, tak bylo jednodušší jet podle čísel silnic.
Teď s navigací v mobilu už je to jedno. Tam řeším zda odbočuju doleva či doprava a který výjezd na kruháči :-)
davidb

Příspěvek od davidb »

Nosorožec píše: 7.5.2024 19:26:10
Aram96 píše: 7.5.2024 13:41:28 Ten stav, kdy jedete rovně, neměníte dálnici a měníte číslo je pro ČR k prdu, nikde to nemáme, tak proč to zavádět.
No, máme - D46 před Olmíkem plynule přechází na D35. Už jsem tam párkrát zakufroval. Chvilka nepozornosti, Olmík přede mnou jako na dlani, ale pokud nesjedu, tak jedu na Ostravu. Sorry za OT...
Jak plynule?
Snad D46 je ukončena MÚK s D35 - https://mapy.cz/s/nedacobugu.
Nosorožec

Re: Čísla komunikací a jejich značení

Příspěvek od Nosorožec »

já to teda chápu tak, že je ukončena až za tou MÚK
kollma

Příspěvek od kollma »

Já to místo neznám, ale podle mapy.cz je to hodně neintuitivní. Pokud chci jet rovně, tak vlastně musím sjet doprava už cca 2 kilometry před křižovatkou. Na mapy.cz je ta navazující silnice značená jako 46, ale na značení se to tváří jako místní komunikace? https://mapy.cz/s/lavemogusa
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Relevantní je Geoportal ŘSD, dle něj je D46 trasovaná souběžnými kolektory a tedy směrem do centra Olomouce, kde je v prostoru pod D35 staničení 38,0km: https://geoportal.rsd.cz/apps/silnicni_ ... r_verejna/ Za mě asi logické, jen ten odbočovací pruh by to chtělo mít výrazně delší a klidně dvoupruhový, nicméně značené je to asi adektvátně, k odbočce doprava by možná šlo přidat i červenou "46": https://mapy.cz/s/pufutokele
Přímý směr bez odbočení opravdu vede na D35 která je ale průběžná z obou směrů, to přece absolutně není srovnatelné s tím když jedu po dálnici a najednou mi skončí D11 a začne D37, které obě budou mít konec/počátek v tomtéž bodě... Při cestě po D35 od Opatovic se na MUK Sedlice taky dostanu přímo na D11 ať jedu kam jedu, stejně tak bude po přestavbě MUK D1xD2 při jízdě hlavní trasou D2 (středem) se levým pruhem dostanu na D1 směr Praha a pravým pruhem D2 na D1 směr Ostrava, stejně tak nás to jednou z D3 vyplivne na průběžnou D0 aniž bych někam odbočoval. Je přece logické že je počátek nějaké dálnice napojen na jinou průběžnou napřímo. Takže toto srovnání D44xD35 s přečíslováním D11>D37 je úplně mimo...
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Když už jsme u toho.. proč vlastně existuje něco jako D35? Mi to nikdy nedávalo smysl. Pha-Sedlice-Lipník logicky D11. Jako asi chápu historický vývoj... ale teď asi převládající intenzity budou tudy.

A pak logicky český severní polookruh Vary-HK D13.
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

podle čeho byl vlastně navržen uzel Sedlice D11/D35? Podle čísel dálnic (tj. D11 průběžná) nebo podle výhledových intenzit (vyšší intenzita průběžná)? Jak se vlastně obecně postupuje v situaci, kdy se ví, že intenzity budou vyšší na relaci, kde se mění číslo dálnice, než na průběžném směru? To mi totiž přijde jako případ právě uzlu Holice D46/D35 - přímý směr odpovídá intenzitám. Na druhou stranu u uzlu Lipník D1/D35 mám pocit, že se celkem složitě překopával původní stav, aby D1 byla průběžná (nevím ale, jaké jsou výhledové intenzity na D1 a D35 u Lipníka...)

Jinak u číslování dálnic mi vadí peáže - působí to zmatek v kilometráži, číslech výjezdů atd. Byl bych pro to, aby např. D55 začínala v Hulíně a úsek Přerov-Olomouc měl svoje číslo. D35 u HK to samé.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Nosorožec píše: 9.5.2024 12:15:11 podle čeho byl vlastně navržen uzel Sedlice D11/D35? Podle čísel dálnic (tj. D11 průběžná) nebo podle výhledových intenzit (vyšší intenzita průběžná)?
Tak řekl bych, že hlavně podle toho, že v době návrhu uzlu Sedlice zde byl jen jeden dálniční tah, tedy D11, a ta dostala privilegium průběžnosti jako infrastruktura nadřazená R35.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Zrovna uzel D11xD35 Sedlice by byl hodně vhodným kandidátem na realizaci něčeho obdobného jako je na rakouské MUK A5xS1: https://mapy.cz/s/bovanezase
Troufnu si říct že po dostavbě D35, D11 a S73 tam budou +/- vyvážené intenzity ve všech šesti možných relacích
davidb

Příspěvek od davidb »

Beekee píše: 9.5.2024 11:34:07 Když už jsme u toho.. proč vlastně existuje něco jako D35? Mi to nikdy nedávalo smysl. Pha-Sedlice-Lipník logicky D11. Jako asi chápu historický vývoj... ale teď asi převládající intenzity budou tudy.

A pak logicky český severní polookruh Vary-HK D13.
Asi proto, že jde prakticky souběžně s I/35. https://mapy.cz/s/cusahurepu
Co má D35 mezi HK a Lipníkem společného s I/11?
Mike

Příspěvek od Mike »

darwousek píše: 6.5.2024 18:06:15 Tak D1 by teoreticky měla být D1 Praha - Vyškov a D47 Vyškov - Bohumín.
D1 by mela být od Průhonic po Veselku
předtím i po tom jsou to obchvaty
a za "zatáčkou" už to je úplně jiný svět :D
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike

Příspěvek od Mike »

NullDeVoid píše: 7.5.2024 12:53:36 D37 z HK do Polska je konzistentní s tím, jak číslujeme dálnice. Kopíruje to trasu I/37 nejvíc (protože I/37 je peážně vedená s I/33). Tudíž by se to mělo jmenovat D37. S číslem 11 to nemá nic společného.
...
to už tu tvrdím asi 10let, ale je mě to ***( díky JirkaL )platné
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“