[D4] Lahovice (×D0) – Jíloviště

Praha – Příbram – Nová Hospoda (I/20)
Odpovědět
x0401

Re: [D4] Lahovice (×D0) – Jíloviště

Příspěvek od x0401 »

Pár informací z posledního čísla Zvonice (zpravodaje obce Jíloviště), ze dne 18.12.2023. Zdroj zde.
Zvonice 6/2023:
SLOVO STAROSTY ... V příštím roce nás čeká demolice Všenorského mostu a výstavba nového.
Obec za poslední rok ... Neinvestiční akce a ostatní ... Proběhly přípravy na schválení změny územního plánu ŘSD k modernizaci dálnice D4.
Jaké nejvýznamnější události nás čekají v příštím roce ... Schválení změny územního plánu – modernizace ŘSD
Dále dva body programu ze Zasedání zastupitelstva obce Jíloviště č. 11/2023 dne 13.12.2023. Zdroj zde.
Informace o přípravě změny územního plánu ŘSD
Veřejné projednání 23.1.2024 od 17 h v restauraci Restovna.
Zde odkaz na samostatnou vyhlášku k opakovanému veřejnému projednání. Námitky mohou být podány nejpozději do 30.1.2024 (včetně).

Nebyl někdo na veřejném projednání? :)

Zde je změna ÚP č.1, kterou upravili (k datu 12/2023) pro opakované veřejné projednání (předchozí bylo 18.1.2023).
Obchvaty by měli být bez OK.
D4 Má být minimálně do Strakonic.
kot

Příspěvek od kot »

Dobrá zpráva ! Díky za ni.
Mirdulac

Příspěvek od Mirdulac »

Nemáte někdo informace o připravované stavbě podchodu na Strakonické ulici? Už se rozjely přípravy, překládají se sítě, zmizela vegetace.
Bude při stavbě zachován režim 2+2 v zúžených pruzích nebo to bude muset být 2+1? Nikde jsem zatím nic nenašel, ani harmonogram.
Mirdulac

Příspěvek od Mirdulac »

Dneska jsem zaznamenal dopravní omezení v místě podchodu - uzavřen střed silnice, kde byla nějaká stavební technika a provoz byl alespoň nahoru k Cukráku ve dvou pruzích bez kolony. Dolu mi přišlo, že jsou také dva pruhy. Na dopravním infu ŘSD jsem našel pouze omezení v přilehlých ulicích s koncem 16.7. Jestli za tu dobu bude celý hotov celý podchod, netuším.
TomN

Příspěvek od TomN »

to Mirdulac:
Ano je to 2+2 původní trasa přechodu uzavřena aposunuta směrem k Cukráku, jinak urpostřed vybagrováno a vypadáno že tam dělají kanalizaci, nové potrubí...
x0401

Příspěvek od x0401 »

Pár informací z posledního čísla Zvonice (zpravodaje obce Jíloviště), ze dne 11.03.2024. Zdroj zde.
Zvonice 1/2024:
Co se týká aktuálního jednání ohledně modernizace dálnice, proběhlo 2. veřejné projednání k 1. změně územního plánu, na základě žádosti ŘSD. Tato navržená změna je v souladu s připomínkami občanů, zastupitelů a dotčených orgánů a přinese zklidnění dopravy jak v obci, tak v oblasti Hájenska.

Ohledně stavby nového Všenorského mostu probíhá stavební řízení, realizaci očekáváme nejdříve příští rok, zbudována bude provizorní lávka pro pěší.

V letošním roce nás čeká několik významných událostí a výzev, které bude zastupitelstvo obce spolu s občany řešit. Především je to dokončení změny územního plánu na základě žádosti ŘSD o podobě modernizace dálnice D4, ze strany KSUS, stavební povolení na výstavbu nového Všenorského mostu, výběrové řízení na dodavatele stavby,...

Ve středu 23. 1. 2024 proběhlo druhé veřejné projednání 1. změny územního plánu za účasti cca 30 občanů, zastupitelů a dotčených orgánů, ŘSD se na poslední chvíli omluvilo. Všechny dotazy občanů byly zodpovězeny a zdůvodněny a jsme přesvědčeni, že se nám (za výrazné pomoci spoluobčanů), podařilo dojednat maximální kompromis mezi obcí a ŘSD, a že zřízení MÚK mimo Jíloviště, je nejlepší možné řešení, které obec zbaví projíždění 12 tis. aut denně (v předpokládaném roce realizace – 2029 mnohem více) a přinese naprosté zklidnění dopravy v oblasti Hájenska. Zůstane nám navíc zachován jak sjezd od Prahy u Srba servisu, tak výjezd na Prahu u Motorestu.
Je zde ještě nutno zdůraznit, že požadavek na úpravu dokumentace územního plánu Jíloviště vychází z již schválené krajské dokumentace Zásad územního rozvoje Středočeského kraje (ZUR), konkrétně z její 3. aktualizace, ve které je tento koridor vymezen v šíři cca 300 m. Změna územního plánu tento koridor na území obce zpřesňuje – zužuje na 15 až 25 m, a to dle technické studie D4 Zbraslav-jih – Řitka a na základě upraveného technického řešení, zpracované pro ŘSD ČR firmou Sagasta s. r.o , rovněž na základě připomínek a požadavků spoluobčanů, zastupitelů a dotčených orgánů a v souladu se závěry třech veřejných diskusí a dvou veřejných projednání, které k tomuto tématu veřejně proběhly.
Na samotném veřejném projednání, bylo možné podávat návrhy pouze ke změnám, které přibyly od posledního projednání, a to byl biokoridor, oplocení a odvodnění. Nicméně občanům byly zodpovězeny všechny dotazy, včetně těch, které souvisely ještě s prvním projednáním. Diskuse byla klidná a věcná, což velmi oceňujeme.
Pokud by tedy nedošlo k odsouhlasení změny územního plánu, předložené k veřejnému projednání, muselo by se Jíloviště podřídit ZUR Středočeského kraje s koridorem 300 m, ale i faktu, že tato ZUR neobsahuje zřízení mimoúrovňové křižovatky mimo obec (jako to navrhujeme teď), ale doprava by se vrátila zpět do obce s rizikem, že by se ŘSD mohla vrátit ke svému původnímu záměru zrušit nájezd na Prahu pod Všenorským mostem a těch 12 tis. aut, které dnes jezdí od Prahy přes Pražskou, by jezdilo i v opačném směru.
Toto si určitě nikdo z občanů Jíloviště nepřeje a zastupitelé budou odpovědně postupovat tak, aby k této možné hrozbě nikdy nedošlo.
Tak modernizace se přece jen posouvá dopředu.
Obchvaty by měli být bez OK.
kot

Příspěvek od kot »

Tak to bych nazval téměř neuvěřitelným ! :ok:
michal

Příspěvek od michal »

Docela by mě zajímalo, co by říkal zpracovatel BOZP na ten hned u přechodu odstavený čtyřnápravový sklápěč, přes který řidič absolutně nevidí. A chodec pro změnu musí vkročit do vozovky (omezení na 2,2 m), aby se mohl rozhlédnout. Už jsem ho tam takhle stát viděl 2x, je to ve směru do centra, ten náklaďák stál nad přechodem.
Mirdulac

Příspěvek od Mirdulac »

Včera jsem si toho také všimnul. Je to tam strašně nepřehledné směrem do Prahy, nechtěl bych tam přecházet.
Nevíte někdo postup, jak ten podchod budou dělat? Přijde mi, že rameno bagru bylo docela hluboko ve výkopu, když jsem jel kolem. Že by to stavěli od prostředka?
michal

Příspěvek od michal »

Jako i když tam je padesátka, tak at se na mě nikdo nezlobí, ale koho napadlo dát přechod pro chodce prostředkem staveniště? Už to samo o sobě je dost nebezpečné. A ten parkující náklaďák to korunuje, to je prostě neskutečná laxnost ze strany provádějící firmy... Je to fakt neuvěritelné, bude div, pokud se tam nestane žádná vážnější nehoda. Já se při jízdě do Prahy do levého už nehrnu, byť jsem tam tudy jet nespočetněkrát a chodce jsem tam viděl všeho všudy jednou. Nerad bych ale za stávající konstelace narazil na druhého... :roll:
Mirdulac

Příspěvek od Mirdulac »

Ono i ty schody jak tam k tomu přechodu vedou jsou zajímavé v té stráni. Ale ono tam moc místa není, kde to dát jinde. Jak dlouho to bude takto omezené? Já jsem našel pouze omezení na těch přilehlých komunikací do půlky července, ale to mně přijde na ten podchod krátká doba...
kot

Příspěvek od kot »

Když už se bavíme o tamních problémech : tak někdy těsně před 89 či relativně brzy po něm se dělala kompletní výměna mostu / snad / směr Praha. Byl to + - most na úrovni tehdy školy Pohraniční stráže / VB či co tam sídlilo za silovou státní odnož /. No a / tehdy / požárníci / dneska / hasiči si to šinuli z kopce a do té docela hluboké jámy zvesela hupli. Ale je to tak dávno, že podrobnosti či úplná přesnost se mi dávno vykouřila z hlavy. Tenkrát jsme s rodiči pár dní poté okolo projížděli a díra se mi zdála tenkrát sakra hluboká... Někdo místní mě třeba doplní či poopraví. ;)
michal

Příspěvek od michal »

Pro ilustraci.
Přílohy
Zbraslav.jpg
Zbraslav.jpg (122.24 KiB) Zobrazeno 4084 x
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Jojo, taky už jsem měl čest tam tudy za téhle příšernosti jet. Za celou dobu jsem tam chodce nepotkal a doufám že teď už ani nepotkám.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
kot

Příspěvek od kot »

"Pěkná zástěna" ! Tak to je fakt sakra velké nebezpečí pro spěchajícího a na opatrnost nehledícího chodce. O opilcích ani nemluvě...
Benedikt

Příspěvek od Benedikt »

Mirdulac píše: 8.5.2024 7:53:53 Včera jsem si toho také všimnul. Je to tam strašně nepřehledné směrem do Prahy, nechtěl bych tam přecházet.
Nevíte někdo postup, jak ten podchod budou dělat? Přijde mi, že rameno bagru bylo docela hluboko ve výkopu, když jsem jel kolem. Že by to stavěli od prostředka?
tak zatím tuším zahlubují kanalizaci ve střeďáku, která bude pod podchodem.
Geo

Příspěvek od Geo »

Jako bonus tam ted jeste ridici ignoruji i tu 50.
michal

Příspěvek od michal »

Tak to je u nás celkem populární sport, cpát se do pruhu s omezením 2,2 m se širším autem a ještě k tomu nedodržovat MPR. Podobých hřišť ale není po republice mnoho, tak se to tady asi teď koncentruje... :roll:
Stanley

Příspěvek od Stanley »

Tušíte někdo, jak se vlastně plánuje zpřístupnit ulici Za Dálnicí pro motorová vozidla? Ve studii, kterou tu před časem někdo postoval, se píše jen dost obecně "nově připojit na místní komunikační síť" - tím se myslí ulice Jílovišťská?
adamos

Příspěvek od adamos »

kot píše: 8.5.2024 15:43:39 Když už se bavíme o tamních problémech : tak někdy těsně před 89 či relativně brzy po něm se dělala kompletní výměna mostu / snad / směr Praha. Byl to + - most na úrovni tehdy školy Pohraniční stráže / VB či co tam sídlilo za silovou státní odnož /. No a / tehdy / požárníci / dneska / hasiči si to šinuli z kopce a do té docela hluboké jámy zvesela hupli. Ale je to tak dávno, že podrobnosti či úplná přesnost se mi dávno vykouřila z hlavy. Tenkrát jsme s rodiči pár dní poté okolo projížděli a díra se mi zdála tenkrát sakra hluboká... Někdo místní mě třeba doplní či poopraví. ;)
Ano, bylo to na tomto mostě: https://mapy.cz/s/lohofatola Hasiči to valili dolů a snad si nevšimli uzavírky. Tehdy taky dopravní značení za moc nestálo. Chybějící most byl "zatarasen" jedním dřevěným šrafovaným prknem a dvojicí petrolejových lamp. Tatrovku štěrku jako fyzickou zábranu přivezli až následující den po havárii, zrovna, když jsme se jedouc na chaloupku na místě zastavili a podívali se na zbytky havárie. Bylo to určitě po revoluci, tipuji 1990 - 1991
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
kot

Příspěvek od kot »

adamosi díky za doplnění a upřesnění místa. Paměť osvěžena a oprášena... :P
mogg

Příspěvek od mogg »

Hasiči tenkrát nepřehlédli díru místo mostu. Měli v cisterně jen poloviční obsah vody.
Když přejížděli SDP do protisměru tak se voda v cisterně přelila na stranu a změněné těžiště je shodilo bokem do jámy.
Pamatuji , že z toho byl tenkrát průšvih a od té doby se zpřísnily předpisy co se týče naplnění cisterny
kot

Příspěvek od kot »

Tak díky za objasnění příčiny ! Nevěřil bych. že se dozvím více než tenkrát, když to tam hopli... :P
Mike

Příspěvek od Mike »

zajímavé informace :ok:
já tam od léta 89 jezdil pravidelně až do léta 94, ale toho jsem si nevšiml
jen pamatuji už tehdejší nedělní kolony na Strakonické do centra a jak jsem vždy trnul, který škodovák mi otevře dveře před mašinu 8-)
samo, jezdil jsem pěkně středem, v koloně ať si stojí ti bohatí majitelé plechových krabic ----
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Tak já ještě doplním, že ten objekt - jak zmiňuje kot - kde dlela ona silová složka, tak má zajímavější historii, než se zdá. Formálně tam bylo technické zázemí Pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti (pro pamětníky - ti hoši v bílých helmách, co rozháněli demonstrace 88-89)... No, ale ve skutečnosti tam seděla vojenská rozvědka;) v maximálním utajením....
No, ale ti už sedí dávno jinde...
Konec historického OT okénka ;)
Odpovědět

Zpět na „D4“