I/16 Nová Paka - obchvat
Re: I/16 Nová Paka - obchvat
Díky Hary, skvělá práce ! Takováto podrobná dokumentace by měla najít místo minimálně v městském archivu či muzeu. Za 20 let si to budou místní rádi / či neradi / připomínat. 
Teď mě mrzí,že jsem to nefotil od začátku,nebo ještě před začátkem stavby.Dnes již historické záběry nemám.Většina Pačáků se na obchvat těší,ale někdo to nemůže skousnout.
Kote,dnes jsem nafotil tvůj milovaný Vidochov,ale mám z toho dost smíšené pocity.Tam prostě na focení není místo.Zkusil jsem vystoupat na louku nad budoucím kruháčem,ale ani to není žádná sláva.Obešel jsem to,ale moc toho vidět není.Zato jsem si spravil chuť v dalších částech obchvatu.Před kruháčem se rovnala navezená zemina a válec to pěchoval.V další části je příprava na třetí přesýpaný most.O kus dál se zrovna montovaly betonové polotovary druhého přesýpaného mostu pro zemědělce,aby mohli jezdit na okolní pole.V další části se navážela zemina,která se těžila na pátém kilometru obchvatu a buldozer to rozhrnoval.Na prvním přesýpaném mostu zatím skoro žádný posun.Na pátém kilometru bagr Volvo 460 nakládal nákladní auta,do Tatry s korbou bez zadního čela se vešly 3 lžíce,Tatra 815 se zvýšenými sajtnami pojmula 4 lžíce a do dumperu se vešlo 7 lžic zeminy.Bylo to i s kusy pískovce,takže se pěkně kouřilo od lžíce. Buldozer měl s tím pískovcovým podložím dost práce,taky se mu pěkně kouřilo od radlice i pásů,někdy se pásy na povrchu prosmekávaly.V některých místech použil i rozrývák,aby narušil povrch.Estakáda se včera vylívala a dnes se už po tom chodí.Snad se vám to bude líbit,zemaři si přijdou na své. 
na fotu montáž druhého přesýpaného mostu. 230 dalších fotek na Rajčeti.
na fotu montáž druhého přesýpaného mostu. 230 dalších fotek na Rajčeti.
- Přílohy
-
- 101_3344 (1).jpg (258.6 KiB) Zobrazeno 2944 x
Omlouvám se Hary, že jsem tě "vyhnal" na Vidochov a do toho všeho prachu. Ve sprše po tobě určitě zůstalo hafo červenice ! Podstatné je, že teď jede už komplet celá stavba od začátku do konce. Estakádě už moc nechybí takže se vrhli chlapci do lesa na ten průsek...
Kote,vůbec se neomlouvej.Já jsem tam chtěl jít fotit už před časem,ale nikdy to nevyšlo.Kdyby tam nedělali přeložku elektrického vedení tak bych šel na hranu gabionové zdi,tak třeba příště.Z Paky jsem jel autobusem na Vidochov a pak to prošel po trase obchvatu zpátky.
Ze zářezu nad estakádou se zemina vozí 1,5 km k těm přesýpaným mostům za Vrchovinou.Točilo se tam asi 11 aut,takže to bylo jedno za druhým.
Ze zářezu nad estakádou se zemina vozí 1,5 km k těm přesýpaným mostům za Vrchovinou.Točilo se tam asi 11 aut,takže to bylo jedno za druhým.
Hary ještě jednou díky ! Na tvých fotkách je ten masakr s nakládáním zeminy, do okolí prášícími auty a prohlubováním zářezu vidět dostatečně 
Odkaz na video z dronu Etana na přesýpané mosty a okružní křižovatku ve Vidochově.Shodou náhod pár hodin před mým focením.
https://www.youtube.com/watch?v=aPWVOg2mVUQ&t=
https://www.youtube.com/watch?v=aPWVOg2mVUQ&t=
Dnešní focení jsem začal na mostu přes trať,kde se připravují boční profily mostovky.Zrovna tam auto přivezlo další dřevěné nosníky.Na mostu přes rybník je vybetonované další pole.Rovněž mostní opěra je vybetonovaná.Ulice Štikovská u pneuservisu je zavřená,asfalt odfrézován.Na estakádě se odbedňuje,věžový jeřáb je složený.Na zářezu nad estakádou je skalnaté podloží,ale snad si s tím bagr Volvo poradí.Dnes jsem si ho prohlédl a nafotil zblízka a je to opravdu monstrózní mašina.Šířka lžíce je 165 cm a tak není divu,že na naložení korby nákladního auta stačí 3-4 lžíce.
Nafotil jsem i nový sloup vysokého napětí a detail balonu.Na šestém kilometru je propustek na vodu svedený do přírodní retenční nádrže.Druhý přesýpaný most je už smontovaný.Zkusil jsem vyfotit i detail frézovacích hrotů půdní frézy,ale není tam moc vidět.Na závěr Caterpillar D6,je to funglovka,podle štítku vyrobený 03/2024.Pro zajímavost nový článek pásu má lištu vysokou 7,5 cm a pro porovnání výška lišty u toho velkého buldozeru je 4 cm.Pokud byl původní článek taky výšky 7,5 cm tak už jsou pásy pěkně "sjetý".
Nafotil jsem i nový sloup vysokého napětí a detail balonu.Na šestém kilometru je propustek na vodu svedený do přírodní retenční nádrže.Druhý přesýpaný most je už smontovaný.Zkusil jsem vyfotit i detail frézovacích hrotů půdní frézy,ale není tam moc vidět.Na závěr Caterpillar D6,je to funglovka,podle štítku vyrobený 03/2024.Pro zajímavost nový článek pásu má lištu vysokou 7,5 cm a pro porovnání výška lišty u toho velkého buldozeru je 4 cm.Pokud byl původní článek taky výšky 7,5 cm tak už jsou pásy pěkně "sjetý".
- Přílohy
-
- 101_3568 (1).jpg (231.36 KiB) Zobrazeno 2534 x
Hary, kdyby se ti podařilo v budoucnu mluvit se strojníkem bagru, zeptej se ho, jak je tedy velký průměrný obsah lžíce v m3... Bude to fakt masakr.
Kote,tak jsem to zjišťoval na netu a některé zdroje uvádějí pro tento typ bagru 1,75-3.82 m3.
Další zdroj uvádí u tohoto typu bagru s originální radlicí 2,9 m3.https://www.lectura-specs.cz/cz/model/s ... lc-1001136
Kdybychom počítali objem lžíce přibližně 3 kubíky,tak do korby bez zadního čela se naloží 9 m3,do korby se zadním čelem 12 m3 a dumper pojme 21 m3
Ještě přikládám fotky lžíce z loňského podzimu.Byla tam od té doby ,kdy se bagroval zářez v místě současného nadjezdu v ul 3.května.Měla stejnou šířku,takže taky přibližně 3 m3.
Další zdroj uvádí u tohoto typu bagru s originální radlicí 2,9 m3.https://www.lectura-specs.cz/cz/model/s ... lc-1001136
Kdybychom počítali objem lžíce přibližně 3 kubíky,tak do korby bez zadního čela se naloží 9 m3,do korby se zadním čelem 12 m3 a dumper pojme 21 m3
Ještě přikládám fotky lžíce z loňského podzimu.Byla tam od té doby ,kdy se bagroval zářez v místě současného nadjezdu v ul 3.května.Měla stejnou šířku,takže taky přibližně 3 m3.
- Přílohy
-
- P1170386 (1).jpg (230.94 KiB) Zobrazeno 2430 x
-
- P1170385 (1).jpg (291.21 KiB) Zobrazeno 2430 x
Hary díky za tvůj čas spojený s průzkumem objemu. Každopádně je to fakt monstrózní záležitost, která zaplní náklaďák eins zwei, z čehož vyplývá rychlost a pokroky ve výstavbě. 
Rádo se stalo.Mě samotného to zajímá.Hodně zemních prací se dělalo Volvem EC 300 EL.To je taky ohromná mašina,ale v porovnání s tímto Volvem EC 460 je menší.Z těch větších bagrů na obchvatu pracuje ještě Caterpillar 326F.
První fotka je z loňského léta,kdy se začal hloubit zářez nad estakádou - Volvo 460.
Druhá fotka je z 8.května 2024 - Volvo 300
První fotka je z loňského léta,kdy se začal hloubit zářez nad estakádou - Volvo 460.
Druhá fotka je z 8.května 2024 - Volvo 300
- Přílohy
-
- Obchvat98.jpg (166.37 KiB) Zobrazeno 2246 x
-
- 101_1610 (1).jpg (252.6 KiB) Zobrazeno 2246 x
-
Hanes
- Kontaktovat uživatele:
Pan bagrista to dělá hodně dobře. Nezáleží na mašině ale na obsluze. Debil i s tou nejlepší mašinou nezvládne vůbec nic.
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
Hanesi,napsal jsi to úplně přesně.Všechno je v lidech a rukách. Tady jsou ještě problémem ty prvohorní usazeniny.V některých místech se hrábne do země a je tam písek,ale jsou místa,kde jsou tvrdé pískovcové a jílovcové usazeniny.Takže strojník musí vědět jak na to. Někdy je potřeba povolat i bagr s hydraulickým kladivem. Ale bagristé jsou šikovní a zatím si poradili úplně se vším.Někde se vyhrabaly ohromné kusy hornin.
- Přílohy
-
- 101_1284 Štikov výkop kanalizace.jpg (278.59 KiB) Zobrazeno 2138 x
-
- 101_1530 Štikov.jpg (268.57 KiB) Zobrazeno 2138 x
-
- P1170833 Studénka.jpg (246.04 KiB) Zobrazeno 2138 x
Včerejší průlet mezi Heřmanicemi a Kumburským Újezdem
Etane,děkujeme za letecké záběry.Na Studénce ten násyp pěkně roste do výšky.
Dnešní focení zase z druhého konce obchvatu.Na Kumburském Újezdu u podchodu se staví gabionové zdi.Před mostem přes potok se naváží další násyp,buldozer to rozhrnoval a zrovna tam najel válec,aby to upěchoval.Pokračují práce na mostu přes potok a další focení jsem vzal "od lesa".Mezi Kumburským Újezdem se prohlubuje zářez do krajiny,Caterpillar 323 nakládá zeminu a auta ji odváží na násyp.Do aut na fotkách nakládal 6 lžic.Stihnul jsem to akorát vyfotit a pak buldozer i bagr odjeli zaparkovat k mostu ke hřbitovu.Na dalších fotkách je odbočka do lesa a pohled na násyp zespodu.
Něco se začíná dít i u opěrné zdi v Heřmanicích.Na mostu přes rybník Zaďák se staví opěrná konstrukce,která už je postavená až k opěře.Nad silnicí to je vynesené na traverzách,stejně jako před opěrou.Pár fotek je i ve Štikově v místě budoucího OK.Na estakádě je skruž posunutá k dalšímu pilíři,ale ještě se musí stranově i výškově usadit.Na některých fotkách je vidět hydraulika na posun.Poslední foto je betonová šachta na dešťovou vodu.
Něco se začíná dít i u opěrné zdi v Heřmanicích.Na mostu přes rybník Zaďák se staví opěrná konstrukce,která už je postavená až k opěře.Nad silnicí to je vynesené na traverzách,stejně jako před opěrou.Pár fotek je i ve Štikově v místě budoucího OK.Na estakádě je skruž posunutá k dalšímu pilíři,ale ještě se musí stranově i výškově usadit.Na některých fotkách je vidět hydraulika na posun.Poslední foto je betonová šachta na dešťovou vodu.
- Přílohy
-
- 101_3817 (1).jpg (234.15 KiB) Zobrazeno 1736 x
Všechna zkosená osazení ložisek jsou vybetonovaná na jedničku,ale tady to trochu nevyšlo.Asi tam napadala nečistota a piliny po bednících pracech a už se to nepodařilo vyplavit.Je pravda,že tam je špatný přístup.
- Přílohy
-
- 101_3844 (1).jpg (155.08 KiB) Zobrazeno 1659 x
Na mostu přes trať se staví podpůrná konstrukce pro bednění mostovky.Pokračují práce na montáži podpůrné konstrukce přes rybník Zaďák.U nájezdu na obchvat směrem od OK Štikov se naváží zemina ze zářezu nad estakádou,buldozer to rozhrnuje a válec pěchuje.Na estakádě je skruž usazena,bední se a jeřáb zvedá armatury na mostovku.Na zářezu nad estakádou bagr nakládá auta zeminou a ta se pak naváží na nájezd,jak jsem již psal.Dál směrem na Vrchovinu jezdil grejdr a vypadá to,že to rovná načisto.Na části nájezdu na obchvat je navezené a uválcované kamenivo a jsou nově osazené kilometrovníky.Dnes jsem zkusil i krátké video z nakládání auta zeminou. 
- Přílohy
-
- 101_3906 (1).jpg (233.98 KiB) Zobrazeno 1387 x
Zářezy v lesním úseku začínají být docela impozantní. Co se týče náspů např. u estakády, tak ty se ještě pořádně navýší. A nejen tam. Dobře je to vidět na skružích kanalizace... 
Nejnovější letecké záběry z dronu Etana.
Pro lepší pokoukání v režimu celé obrazovky fotky na mém Rajčeti.
Pro lepší pokoukání v režimu celé obrazovky fotky na mém Rajčeti.
- Přílohy
-
- obchvat 3.7.2024.jpg (238.48 KiB) Zobrazeno 1186 x
Dvě videa z dneška. Začátek trasy až téměř po estakádu na Štikově. Každým dnem je vidět posun prací - hlavně na mostních objektech, zážezech a násypech.
Když pokaždé vidím ten RD na prvním videu, tak ty majitele lituji. Bydleli na kraji lesa v totálním poklidu a do města to měli kousek. Ale teď jim povede jednička "za barákem". Mě by bydlení na samotě nelákalo, ale bydlení s jedničkou za stěnou by mě sakra trápilo...
No jo,bohužel na někoho ten "černej Petr" zbýt musí,to by obchvat musel vést úplně neobydleným územím.Mají ten most přímo před barákem a to teda nebude žádný med.Sice se má na obchvatu postavit 4 kilometry protihlukových stěn,ale ten hluk tam bude určitě.Dalším takovým místem je rodinný dům v Heřmanicích u opěrné zdi,ten je tak 20 m od obchvatu a pak ten pneuservis ve Štikově.Tam jim most povede těsně vedle baráku.
- Přílohy
-
- 101_2640 (1).jpg (292.63 KiB) Zobrazeno 897 x
-
- 101_2763 (1).jpg (220.27 KiB) Zobrazeno 897 x
-
- 101_3880 (1).jpg (210.09 KiB) Zobrazeno 897 x
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Pneuservis tam vznikl poměrně nedávno, už v době, kdy se s trasou obchvatu počítalo. Během výstavby objektu mi vrtalo hlavou, jak je možné někoho nechat vybudovat přímo v trase dům. A i když se mu trasa těsně vyhnula, přece existuje nějaký územní plán a ochranné pásmo silnice?
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026