[D1] 0136 Říkovice – Přerov
Re: [D1] 0136 Říkovice – Přerov
Díky za info. Pokud se nepletu, tak jsem někde slyšel, že co 10 dní se bude posouvat bednění.
Já když čtu o tom podlévání ložisek, konsolidaci tak to jsou věci, o kterých nemá běžný člověk ani páru že to vůbec existuje. O konsolidaci jsem si už kdysi čelt a je to zajimavé (je o tom i diplomka). Taky jsem si myslel ze tu hlinu vozi tam a zpět jak "joudové" zbytečně ale není tomu tak. Celkově ty technologie posuvného bednení, výsuvy a pod. to je machrovina a to jsem technicky vzdělaný a smekám klobouk jak to technologové vymysleli. Jen aby se všude dodržovala technologie neboť mám pocit že dnes je vše honem honem a pak hov... po něm.
Cipisekmp.
Cipisekmp.
Tommyno, udělej prosím více fotek z estakády...
SO208 v tomto tydnu začneme armovat 1.etapu Leveho mostu.
Celkem je most rozdelen na 3 etapy pricemz tato prvni je nejdelsi.
Celkem je most rozdelen na 3 etapy pricemz tato prvni je nejdelsi.
- Přílohy
-
- 95b649de-9f90-4fae-8343-bcd42d8108bd.jpeg (271.2 KiB) Zobrazeno 10520 x
-
- 97363115-102c-4815-80f6-bca6a6665a52.jpeg (255.05 KiB) Zobrazeno 10520 x
-
- 4d2c335b-e8f0-4e4f-a782-6a254e38a9a5.jpeg (252.26 KiB) Zobrazeno 10520 x
Tommyoo a jak dlouho má trvat příprava etapy do doby vlastní betonáže ? Kolik lidí / přibližně / má na starosti přípravu a vlastní armování ? díky
Most je v mírném směrovém oblouku, vždycky mě fascinovalo, jak se to dělá, resp. vytyčuje.
Jakým způsobem tesaři dělají tu, nevím jak to nazvat, "základní osnovu", aby měli bednění správně a trefili se na další etapu a sloupy?
Omlouvám se za laický popis, ale žasnu
Postavíš skruž jak nejlépe směrově a výškově umíš. Hlavy srovnáš do předpokladané výšky, osadíš nosníky a překližku a pak celý den chodíš s geodetem a rovnáš směrově a výškově dle toho, co řekne.
Nejhorší je, když je jak ve směrovém tak i výškovém oblouku. To se pak nemáš čeho chytit, a bez geodeta to nesrovnáš.
Nejhorší je, když je jak ve směrovém tak i výškovém oblouku. To se pak nemáš čeho chytit, a bez geodeta to nesrovnáš.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
U takoveho mostu už má Doka podklady o vyskach a o vsem dulezitym. Na sestaveni voziku jsou vykresy a presne je urceno kolik ma jaky stabilak a vsechno byt nastaveno. Pak uz se s geodetem ladí napresno. A dalsi zabery uz se opakuji a kluci kteri vozik posouvaji premysli tak, aby si vozik zbytecne “nerozladili”.trunda píše: ↑11.7.2024 11:05:07Most je v mírném směrovém oblouku, vždycky mě fascinovalo, jak se to dělá, resp. vytyčuje.
Jakým způsobem tesaři dělají tu, nevím jak to nazvat, "základní osnovu", aby měli bednění správně a trefili se na další etapu a sloupy?
Omlouvám se za laický popis, ale žasnu, když vidím podobné obrázky.
Po najeti voziku do dalsiho pole, ktere se ma betonovat, se nejpreve zameri ocelova konstrukce. Souradnice se poslou projektantovi a ten nasledne posle soursdnice nastaveni voziku vcetne nadvyseni ( pocita se s tim ze vozik asi 5-10mm klesne po zatizeni betonem)
Sama o sobe uz je ocelova konstrukce lehce nadvysena.
Je to vsechno jen fyzika. A na ustavu betonovych konstrukci nam rikali ze beton neni veda ale vira.
Díky, a omlouvám se za zvědavost:
Hlavy sloupů se po odbednění znovu měří?
Jaké jsou třeba tolerance jak pro výrobu ocelových nosníků, tak pro betonáře a bednění při realizaci sloupů?
Nebo je práce tak přesná, že se jede na jisto?
Jak se vlastně ocelové nosníky a jejich ložiska kotví na sloupy?
Jak už jsem psal, ta přesnost v prostoru mě fakt bere... resp. hlava mi to nebere

Jaké jsou třeba tolerance jak pro výrobu ocelových nosníků, tak pro betonáře a bednění při realizaci sloupů?
Jak už jsem psal, ta přesnost v prostoru mě fakt bere... resp. hlava mi to nebere
To je otázektrunda píše: ↑12.7.2024 18:11:43 Díky, a omlouvám se za zvědavost:
Jak už jsem psal, ta přesnost v prostoru mě fakt bere... resp. hlava mi to nebere![]()
![]()
Ve zkratce, ještě k původnímu dotazu:
1) Projektant spočítá vytyčovací body nosné konstrukce, standardně se dělá v podélném směru po 1 m. V příčném směru záleží zda se osazují nosníky, je konstrukce monolitická atd. Dnes už se generuje ze 3D modelů.
2) Projektant spočítá nadvýšení konstrukce. Sednutí podpůrných věží, skruže (pokud je), průhyb konstrukce a jiné další vlivy.
3) Násedně zasílá na stavbu kde se postupuje dle příspěvků výše. U monolitických konstrukcí už některým firmám zasíláme 3D model konstrukce a ty následně na to vyrobí bednění a jednotlivé ramenáty atd.
K aktuálním dotazům:
Ano celá stavba se musí zaměřit po dokončení. U nosné konstrukce a rozhodujících prvků spodní stavby se zaměřuje po dokončení určených stavebních prací (jsou na to předpisy, kde, co a jak) a projektant vyhodnocuje, zda to se sedí s předpoklady numerických modelů. Důlěžité je to zejména u postupně budovaných konstrukcí, kde se během výstavby mění statické schéma.
Projekt mostu se dělá s přesností na mm. Stavební přesnosti jsou definovány v TKP viz obrázky. Například betonová nosná konstrukce muže mít na délku 16 m, rozměr 15.98 - 16.02 m. U oceli je to ještě přísnější.
Ložiska na ocelových nosnících se buď nekotví (tření a přítížení je větší než vodorovné síly), neno se přišroubují ke spodní pásnici. Kotvení do betonu je pomocí spřahovacích trnů.
- Přílohy
-
- TKP1.JPG (25.21 KiB) Zobrazeno 8361 x
-
- TKP2.JPG (60.49 KiB) Zobrazeno 8361 x
SO208 18.7.
- Přílohy
-
- cde551b9-ccfb-4d4a-848f-e9e7374f33da.jpeg (617.91 KiB) Zobrazeno 7915 x
-
- 954687f4-b697-4180-9221-6d4dbce87aa1.jpeg (287.4 KiB) Zobrazeno 7915 x
-
- 1ff07a68-d2d4-4c00-8789-613cb1b28b73.jpeg (278.12 KiB) Zobrazeno 7915 x
JakubMD píše: ↑17.7.2024 10:12:31To je otázektrunda píše: ↑12.7.2024 18:11:43 Díky, a omlouvám se za zvědavost:
Jak už jsem psal, ta přesnost v prostoru mě fakt bere... resp. hlava mi to nebere![]()
![]()
Ve zkratce, ještě k původnímu dotazu:
1) Projektant spočítá vytyčovací body nosné konstrukce, standardně se dělá v podélném směru po 1 m. V příčném směru záleží zda se osazují nosníky, je konstrukce monolitická atd. Dnes už se generuje ze 3D modelů.
2) Projektant spočítá nadvýšení konstrukce. Sednutí podpůrných věží, skruže (pokud je), průhyb konstrukce a jiné další vlivy.
3) Násedně zasílá na stavbu kde se postupuje dle příspěvků výše. U monolitických konstrukcí už některým firmám zasíláme 3D model konstrukce a ty následně na to vyrobí bednění a jednotlivé ramenáty atd.
K aktuálním dotazům:
Ano celá stavba se musí zaměřit po dokončení. U nosné konstrukce a rozhodujících prvků spodní stavby se zaměřuje po dokončení určených stavebních prací (jsou na to předpisy, kde, co a jak) a projektant vyhodnocuje, zda to se sedí s předpoklady numerických modelů. Důlěžité je to zejména u postupně budovaných konstrukcí, kde se během výstavby mění statické schéma.
Projekt mostu se dělá s přesností na mm. Stavební přesnosti jsou definovány v TKP viz obrázky. Například betonová nosná konstrukce muže mít na délku 16 m, rozměr 15.98 - 16.02 m. U oceli je to ještě přísnější.
Ložiska na ocelových nosnících se buď nekotví (tření a přítížení je větší než vodorovné síly), neno se přišroubují ke spodní pásnici. Kotvení do betonu je pomocí spřahovacích trnů.
Prvni etapa na pravem moste SO209 zabetonovana.Uz jen cca 90 betonazi a bude hotovo 
Druhe foto z SO208 kdy postupujeme v armovani prvni etapy leveho mostu. Betonaz 900m3 je v planu na 15.8.
Druhe foto z SO208 kdy postupujeme v armovani prvni etapy leveho mostu. Betonaz 900m3 je v planu na 15.8.
- Přílohy
-
- ff345c2f-20f5-4507-ad56-05049dcd55e4.jpeg (304.4 KiB) Zobrazeno 6567 x
-
- 4a1827c2-6baa-4ecd-b0cd-b35d81947d41.jpeg (413.01 KiB) Zobrazeno 6567 x
Díky za odpovědi a detailní fotky.
Fotka systému vzpěr bednění hodně vysvětluje.
Ještě jeden dotaz
:
U spřažené konstrukce estakády se při její délce nějak zohledňuje tep. roztažnost?
Fotka systému vzpěr bednění hodně vysvětluje.
Ještě jeden dotaz
U spřažené konstrukce estakády se při její délce nějak zohledňuje tep. roztažnost?
Tipnul bych něco kolem 30 m3.
D47 už máme, teď ještě D48
Včera jsem měl tu čest projíždět kolem. U vršení náspu od múk Říkovice k mostu přes trať jsem čekal od minulého průjzedu větší pokrok, ještě nejsou zdaleka ani v půlce... Nosníky budované estakády přes Bečvu a Dluhonice jsou z nového mostu na I/55 krásně vidět, je to opravdu impozantní stavba. Múk Přerov-sever začíná konečně připomínat staveniště múk, už tam jsou pilíře pro ty dva mosty nad dálnicí a cela pláň už vypadá jako staveniště, ne deponie zeminy.
-
Hanes
- Kontaktovat uživatele:
Lenny 30 kubíků? Když standartní mix má mezi 7 - 9 kubíky?
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
Nezkoumal jsem obsah, ale NSS je kazdopadne opet k zbliti
https://www.nssoud.cz/modalni-obsah/roz ... ebddd17aee
https://www.nssoud.cz/modalni-obsah/roz ... ebddd17aee
No.. z té trošky co jsem si pročetl lze vyvodit jedno: KS Ostrava po DZ těžce jde a nese*e se s nimi.
To bravo ! Na druhou stranu NSS to musí trochu korigovat, něco z rozsudku KS Ostrava bylo opravdu řekl bych přec čáru, takže se NSS v tomto úplně nedivím.
Podstatné je řešení povrchové vody, ta by mohla být kamenem úrazu těchto žalob.
Jinak v jiných věcech NSS má víceméně názor, že je vše v pořádku a stěžovatel si stěžuje buď neopodstatněně (jen si prostě stěžuje absolutně bez konkrétních připomínek či bez konkrétních negativních dopadů na ŽP, pokud zůstane SP platné). Výslovně a několikrát NSS zmiňuje, že spolky nemohou napadat závazná stanoviska jen tak z plezíru a preventivně. Za to palec nahoru NSS.
Plus tam byly i nějaké formální chyby od KS (citace a info ohledně opravných prostředků).
Každopádně celá žaloba stojí víceméně na tom, že bylo kdysi o nějakém odvolání rozhodnuto v prosinci a obsažené závazné stanovisko propadlo v témže roce v říjnu. Tzn. 2 měsíce předtím. Pokud lze na takovémto "pochybení" stavět prostě žaloby a rušit povolení pro stavby dopr.infrastruktury, tak je tento stát prostě naprosto žalostný a k hov*u.
Suma sumárum .. myslím, že je šance, že KS Ostrava vydá nový rozsudek, který už bude v pořádku a NSS posvěcen. SNAD !
Podstatné je řešení povrchové vody, ta by mohla být kamenem úrazu těchto žalob.
Jinak v jiných věcech NSS má víceméně názor, že je vše v pořádku a stěžovatel si stěžuje buď neopodstatněně (jen si prostě stěžuje absolutně bez konkrétních připomínek či bez konkrétních negativních dopadů na ŽP, pokud zůstane SP platné). Výslovně a několikrát NSS zmiňuje, že spolky nemohou napadat závazná stanoviska jen tak z plezíru a preventivně. Za to palec nahoru NSS.
Plus tam byly i nějaké formální chyby od KS (citace a info ohledně opravných prostředků).
Každopádně celá žaloba stojí víceméně na tom, že bylo kdysi o nějakém odvolání rozhodnuto v prosinci a obsažené závazné stanovisko propadlo v témže roce v říjnu. Tzn. 2 měsíce předtím. Pokud lze na takovémto "pochybení" stavět prostě žaloby a rušit povolení pro stavby dopr.infrastruktury, tak je tento stát prostě naprosto žalostný a k hov*u.
Suma sumárum .. myslím, že je šance, že KS Ostrava vydá nový rozsudek, který už bude v pořádku a NSS posvěcen. SNAD !