Mapy na internetu

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Japao Joe

Re: Mapy na internetu

Příspěvek od Japao Joe »

Ono to je o uživatelích, v ČR jsou mapy.cz fenomén, který je díky uživatelským editacím udržován ve velmi aktuálním stavu. Google mapy sice mají také možnost editací, ale zpracování jim trvá nesrovnatelně déle než Sezamu (prostě nepočítají s tím, že by mohl být prostý plebs zdatnější než jejich 'odborníci'). V zahraničí jsou uživatelé velmi pasivní a mapy prakticky needitují. Ono to je vidět i u map pro navigace, kdy např. ve Skandinávii jsou chyby, třeba nenavazující úseky dálnic (chybným navázáním - oprava na minutu) i několik let a nikdo to neřeší.
Mike

Příspěvek od Mike »

mě se před měsícem ptali - myšleno gůglmaps - proč jsem z Pelhřimova na D1 jel "takto" a ne po navržené trase
tak jsem jim napsal, že protože kruháč...
a včera už mě to navigovalo " z kruhového objezdu sjeďte 2 výjezdem

což se ovšem u Nehvizd stále nestalo, tam mají pořád "normální" křižovatku
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
darwousek

Příspěvek od darwousek »

To s Pardubicemi a II/211 mě dostalo :lol: .

Ale jinak samozřejmě pravda, třeba D4 mezi Milínem a Těchařovicemi je na google maps značená jako místní komunikace..... A jelikož není v mapách zavedena ani uzavírka původní I/4 tak stále sebevědomě trasují po staré. A můžu pokračovat a dokonce i na stejném tahu, na MÚK Nová Hospoda je už dobrého třičtvrtě roku OK, mapy.cz ho mají suverénně zavedený snad od prvních pár dnů, google se ani po tom třičtvrtě roce neobtěžoval ho přidat.

Pamatuju si že jsem něco na google hlásil možná rok dozadu, doteď se to v mapě neobjevilo. V tomhle byli, jsou a budou mapy.cz prostě suverénní. Změna se do mapy propíše vždy do 5 dnů od nahlášení, u firem to bývá ještě rychlejší většinou do 2-3 dnů max.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Vitapb

Příspěvek od Vitapb »

Mapy.cz jsou best. Co mi ale nejde do hlavy je to, proč se nesnaží tuhle službu aspon trochu odtrhnout od seznamu a zkusit prorazit v zahraničí.. To jako v zahraničí neni zájem o takový mapy? Věřim, že minimálně mezi turisty by byl, vždyť s těmi ostatními se nedá v přírodě vůbec orientovat. Asi jsem divnej, ale je to pro mě nejpoužívanější a asi nejstěžejnější aplikace. Když jsem bez ní někde v dálavě, tak jsem nesvůj.
michal

Příspěvek od michal »

Mapy.cz jsou super, ale asi se snaží lidem snaží nacpat aplikaci, protože v mobilu třeba musím nově přepínat prohlížeč do zobrazení pro desktop, pokud chci panoramu. Fakt zlepšení jak stehno... :roll:
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

Vitapb píše: 11.7.2024 22:23:35 Mapy.cz jsou best. Co mi ale nejde do hlavy je to, proč se nesnaží tuhle službu aspon trochu odtrhnout od seznamu a zkusit prorazit v zahraničí.. To jako v zahraničí neni zájem o takový mapy? Věřim, že minimálně mezi turisty by byl, vždyť s těmi ostatními se nedá v přírodě vůbec orientovat. Asi jsem divnej, ale je to pro mě nejpoužívanější a asi nejstěžejnější aplikace. Když jsem bez ní někde v dálavě, tak jsem nesvůj.
Pár let to zkoušeli a měli mezinárodní verzi, která byla jen lehce designově upravená, pod názvem Windy Maps. Ale jediný přínos bylo asi to jméno, takže to po čase ukončili.
Vždy když jsem narazil na nějaké zoufalé turisty s google mapami apod. tak jsem jim to doporučoval. Ty mapové aplikace se kterými dokáží zahraniční turisti chodit po horách jsou často žalostný.
Mirek Němčík

Příspěvek od Mirek Němčík »

Drobná perlička z výletu do Kyrgyzstánu. Druhý den po příjezdu a nejsme si jisti jak kvalitní jsou Mapy.cz v tomto koutu světa. Já mám v ruce telefon s Mapy.cz a ptám se místního (muž cca 50+ let) na cestu. Borec vytáhne telefon, otevře si mapy.cz a říká že se tudy a tudy dá projet. Když mu řekneme že ta aplikace je od nás, tak to jen chválí. Prý to tam používá hodně lidí.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Mapy.cz používají jako hlavní zdroj dat Open Street Map a mám pocit, že u nás je i hodně editují (úpravy provedené na mapy.cz zanesou nejen do své DB, ale upraví i OSM a z nich pak generují aktualizované mapy).
Brzda

Příspěvek od Brzda »

Japao Joe píše: 12.7.2024 9:19:29 Mapy.cz používají jako hlavní zdroj dat Open Street Map a mám pocit, že u nás je i hodně editují (úpravy provedené na mapy.cz zanesou nejen do své DB, ale upraví i OSM a z nich pak generují aktualizované mapy).
Je to tak, tady si můžou zájemci poslechnout rozhovor s Jakubem Faiferem, který jako starší produktový manažer pracuje na Mapách.cz. Je to sice rok staré, ale nic vyloženě neaktuálního tam není.....
nollie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nollie »

Také chválím mapy.cz, je to má nejpoužívanější appka :-). Jen mi v ní chybí panorama.
A dnes dokonce v prohlížeči vrátili (teda já si všiml dnes) přímou volbu na letecké mapy. již to není pouze schováno pod "Změnit mapu" a to mě fakt štvalo.
Brzda

Příspěvek od Brzda »

nollie píše: 12.7.2024 10:06:13 Také chválím mapy.cz, je to má nejpoužívanější appka :-). Jen mi v ní chybí panorama.
A dnes dokonce v prohlížeči vrátili (teda já si všiml dnes) přímou volbu na letecké mapy. již to není pouze schováno pod "Změnit mapu" a to mě fakt štvalo.
V aplikaci panorama je (tedy alespoň na Androidu). Podržíš místo na mapě, až se ve spodní části obrazovky objeví podrobnosti o pozici na mapě, je tam odkaz "Panorama" s ikonou oka.....
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

I na IOS je panorama.
nollie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nollie »

Panorama: No fakt že jo, je tam! Díky! A to mám tu appku prolezlou skrz na skrz :-D...
asdf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od asdf »

.
Xyzc píše: 12.7.2024 6:25:04 Pár let to zkoušeli a měli mezinárodní verzi, která byla jen lehce designově upravená, pod názvem Windy Maps. Ale jediný přínos bylo asi to jméno, takže to po čase ukončili.
Vždy když jsem narazil na nějaké zoufalé turisty s google mapami apod. tak jsem jim to doporučoval. Ty mapové aplikace se kterými dokáží zahraniční turisti chodit po horách jsou často žalostný.
To meno nebol prínos, pod tým menom tomu naopak chceli zaistiť nejakú základnú publicitu. Bolo to naschvál prevzaté z jednej z tých vecí, s ktoru Seznam fakt do sveta prerazil - "agregátorom predpovedí počasia" windy.com (používa kde kdo po svete, vrátane napr. SpaceX). Ale holt na mapy je asi Google/Apple stále príliš silný.

Čo si ale všímam významných cestných stavieb, tak to čo postaví ŘSD majú mapy.cz zapracované v zásade ihneď, dokonca často s predstihom (tj. pár dní pred otváračkou už majú "nový stav" len s uzávierkou do dňa skutočného otvorenia). To čo stavajú kraje/mestá je závislé na užívateľoch napr. preložku II/251 v Chomutově neregistrovali niekoľko týždňov.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Ještě jednu věc co na mapách.cz cením jsou plánované/silnice ve výstavbě a to i v zahraničí, tady v ČR u toho ještě bývá odkaz buď na leták nebo na nějaký článek přibližující stavbu. Ale v zahraničí je to díky OSM taky velmi užitečné, dohledat si potom co je to za stavbu není zas tak složité.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

:) ta funkce planovanych cest i s letakem na ŘSD je peckovni. :ok:
mts

Příspěvek od mts »

Jeste by se mi u tech planovanych a rozestavenych komunikaci libilo nasledujici rozdeleni: u staveb, ktere maji uzemni rozhodnuti carkovana trasa (tj. dnesni stav). U staveb, ktere jsou jiz po zahajeni stavby a zacinaji se rysovat v krajine prerusovana zelena trasa. Ale to uz je jen takovy detail...
Atos

Příspěvek od Atos »

Ve shodě se všemi také rád mapy.cz používám. Jen v zahraničí jim chybí info o intenzitě provozu a to je pak trochu problém.
... a teď v poslední době mi mapy.cz v Android Auto stále vypadávají !
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Co se intenzit a událostí v provozu týká tak ať v ČR a nebo jinde ve světě jedině Waze. Mapy ani Google (i když jim Waze patří) nemají komunitu, která by dostatečně reportovala události z provozu (nehody, hlídky, překážky ...). Na druhou stranu plánování trasy pořadí Mapy, Google, Waze. Testoval / porovnával jsem všechny tři asi rok.
Mike

Příspěvek od Mike »

tak gůgl už má kruháč u Nehvizd ;)
asi nás tu čtou...

ale pro změnu mě dnes v Plzni poslal do zákazu odbočení a nabízel to jako ekologičtější trasu...
změny okolo D4 nedává, tam je třeba fakt koukat na značky
a nedivím se těm zmatkům na kruháči u konce "dálnice" ( myšleno D4 PPP )
ten hlavní portál měl zůstat zakrytý....
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Změny okolo D4 jsem hlásil, schválili tak polovinu o čemž mi hrdě psali email...... To co tam je teď je vlastně moje hlášení jen jsem tam pár úseků i odstranil aby dávali smysl. Což už nepřidali. Pokrok je že už navádí po nové
Snímek obrazovky 2024-07-18 210936.png
Snímek obrazovky 2024-07-18 210936.png (88.83 KiB) Zobrazeno 2175 x
. A zmatky na konci u MÚK Háje jsou normální.... U MÚK Lety se do teď údajně dá projet tou spojkou I/4 -> Slovnaft.... Aby byli google mapy v pohodě tak by musel na každé katastrální území být 1 člověk co bude googlu neustále hlásit že je něco zle..
Mike

Příspěvek od Mike »

njn, ještě nedávno bylo "gůgl aktualizační operátor" v CZ takové klidné zaměstnání :D
ne jako v Polsku...
Stanley

Příspěvek od Stanley »

Mám dotaz k mapám na internetu z jiného soudku. Občas bych se rád podíval, jaké bylo uspořádání silniční sítě před zprovozněním nějaké stavby. Některé si pamatuju, ale ne všechny mám v živé paměti dost důkladně, a tak by se někdy hodilo moct si nějaké mapy "vrátit v čase". Nevíte, jestli se něco takového dá najít? Takový "Wayback machine". ale pro mapy... Díky moc!
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Jo, o tom jsem už taky několikrát přemýšlel. Nic jsem bohužel nenašel..
MarekL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MarekL »

No já se občas dívám na Archiv Leteckých měřičských snímků na https://ags.cuzk.cz/archiv/?start=lms, nejsou to tedy mapy, ale letecké snímky, hlavně z dřívějška s horší kvalitou. No a pro Prahu aplikace Dvě Prahy https://www.dveprahy.cz/, tam jsou jak mapy, tak letecké snímky
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“