I/16 Nová Paka - obchvat
Re: I/16 Nová Paka - obchvat
Několik nejnovějších fotek z dronu Etana na stavbu.
Kdo chce vidět větší a kvalitnější fotku,tak na mém Rajčeti.
Kdo chce vidět větší a kvalitnější fotku,tak na mém Rajčeti.
- Přílohy
-
- obchvat 22.7.2024 most přes trať 1.jpg (245.32 KiB) Zobrazeno 2775 x
-
- obchvat 22.7.2024 průsečná křižovatka v Heřmanicích 1.jpg (237.96 KiB) Zobrazeno 2775 x
2.část
- Přílohy
-
- obchvat 22.7.2024 nadjezd Studénka 1.jpg (279.07 KiB) Zobrazeno 2773 x
-
- obchvat 22.7.2024 nadjezd Studénka_2.jpg (200.14 KiB) Zobrazeno 2773 x
-
- obchvat 22.7.2024 zářez mezi Studénkou a mostem na K.Újezdu 1.jpg (186.09 KiB) Zobrazeno 2773 x
Nejnovější stav stavebních prací z leteckých snímků Etana.
Začátek fotosérie je třetí přesýpaný most,kde je hotová základová deska,druhý a první přesýpaný most,estakáda Štikov a poslední foto je most přes rybník Zaďák.
Fotek je 10,tak to je na Rajčeti.
Začátek fotosérie je třetí přesýpaný most,kde je hotová základová deska,druhý a první přesýpaný most,estakáda Štikov a poslední foto je most přes rybník Zaďák.
Fotek je 10,tak to je na Rajčeti.
- Přílohy
-
- obchvat 24.7.2024 druhý přesýpaný most.jpg (234.9 KiB) Zobrazeno 2575 x
Ten termínus technikus 'přesýpaný most' je hroznej.
A jak to pojmenovat lépe? Netunelovaný tunel? Zasypaný tunel? 
Hlavně v případě takové velikosti je i "most" hodně glorifikovaný pojmenování.
Hlavně v případě takové velikosti je i "most" hodně glorifikovaný pojmenování.
Je to zvláštní termín,ale vystihuje podstatu věci.Připraví se podloží,pak se z betonových dílů sestaví most či "tunel" a celá tato stavba se přesype či zasype.
- Přílohy
-
- presypany_most_rez.png (200.67 KiB) Zobrazeno 2490 x
Myslel jsem to spíš mluvnicky než fakticky: zasypat / zasípat - krátce nebo dlouze?
No,je to takové zvláštní slovo.Našel jsem si pár článků a někdo uvádí přesypaný a někde je napsáno přesýpaný.Asi obojí je správně,protože,když si vezmeme přesýpací hodiny,tak nikdo neřekne přesypací hodiny.Ale opravdu nevím,asi by se k tomu musel vyjádřit nějaký češtinář.

Dnešní focení je skoro samá zemařina.Na rovince před mostem přes trať finišer pokládal kamenocementový koberec,který se válcoval.Na náspu v Heřmanicích bagr Volvo se svahovkou začišťoval a nakládal přebytečnou zeminu a nákladní auta to navážela na začátek náspu.Buldozer urovnával boční šikminu náspu směrem do lesa.V zářezu na Studénce jezdil buldozer a po celou dobu co jsem tam byl, rozrýval pískovcové podloží.
Bagr nakládal auta a ta vozila zeminu na Kumburský Újezd.Ten zářez dává opravdu zabrat,až si říkám,jestli by nestálo zato to navrtat a odstřelit.
Při cestě zpátky na nově položeném povrchu jezdil kropící vůz a vlhčil povrch.
Bagr nakládal auta a ta vozila zeminu na Kumburský Újezd.Ten zářez dává opravdu zabrat,až si říkám,jestli by nestálo zato to navrtat a odstřelit.
Při cestě zpátky na nově položeném povrchu jezdil kropící vůz a vlhčil povrch.
- Přílohy
-
- 101_5016 (1).jpg (289.3 KiB) Zobrazeno 2379 x
Nárůst násypu na obchvatu v Heřmanicích v průběhu 7 měsíců.První foto 31.12.2023,druhé 29.5.2024.
- Přílohy
-
- P1170841 (1).jpg (195.29 KiB) Zobrazeno 2263 x
-
- 101_2738 (1).jpg (232.02 KiB) Zobrazeno 2263 x
třetí foto 19.6.2024 a poslední 25.7.2024
- Přílohy
-
- 101_3164 (1).jpg (185.63 KiB) Zobrazeno 2263 x
-
- 101_4890 (1).jpg (255.78 KiB) Zobrazeno 2263 x
Takové malé jazykové okénko.
Před několika dny se řešil pojem přesypaný a přesýpaný.Nebyl jsem si jistý zda se používá slovo násyp nebo násep.Tak jsem si to vyhledal a zde je odpověď:https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1syp
Dalším takovým slovem je spojení metr čtvereční nebo čtverečný,odpověď:https://czechtongue.cz/ctverecni-x-ctverecny/
Před několika dny se řešil pojem přesypaný a přesýpaný.Nebyl jsem si jistý zda se používá slovo násyp nebo násep.Tak jsem si to vyhledal a zde je odpověď:https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1syp
Dalším takovým slovem je spojení metr čtvereční nebo čtverečný,odpověď:https://czechtongue.cz/ctverecni-x-ctverecny/
Takže díky tvému odkazu Hary se budu těšit, až se z násypu stane konečně násep...
/ tedy pokud tomu už teď není /
Pro mne Kote to je také objasnění pojmů.V Heřmanicích to ještě zůstane násyp,protože násep má hotové boční plochy i svršek.Takže dokud nebude položen asfalt bavíme se o násypu.
Já mám třeba malý železniční násep 15 metrů před barákem. 
Dnešní focení jsem začal na nájezdu na obchvat od OK Štikov.Vypadá to,že násyp je hotový na čisto.Na estakádě je kompletně vybetonované šesté pole a bude se posouvat skruž.Na zářezu je natěžen další materiál.Jsou vidět i obrovské kusy pískovcové skály.U bagru Volvo 460 je nová lžíce a vypadá to,že je osazena nějakými destičkami z oceli nebo tvrdokovu.Jsem zvědavý,jak to do té skály půjde.Objem lžíce je 1,7 m3 a síla stěny je přibližně 32 mm.
Před pneuservisem pokračuje výstavba kanalizace.Na mostu přes rybník se bední poslední pole a rozebírá podpůrná konstrukce.Na most přes trať se pokračuje v bednících pracech na krajích mostu,středová část je už vyarmovaná.
Před pneuservisem pokračuje výstavba kanalizace.Na mostu přes rybník se bední poslední pole a rozebírá podpůrná konstrukce.Na most přes trať se pokračuje v bednících pracech na krajích mostu,středová část je už vyarmovaná.
- Přílohy
-
- 101_5181 (1).jpg (236.03 KiB) Zobrazeno 2056 x
Dnešní album na Rajčeti zachycuje další práce na estakádě a zářezu nad ní. Včera se čela mostu odbedňovala a dnes už jsou kotvy na předpínacích lanech.Na opěře směrem ke Štikovu je navezená a uválcovaná zemina,na opěře směrem na Vidochov se naváží zemina ze zářezu.Buldozer tam upravoval boční šikminu násypu.Na zářezu taky řádil buldozer a začišťoval šikmé plochy.Někde je dost velký úhel,takže měl co dělat se udržet.Na několika místech mu pěkně sjela zadní část s kabinou,jak je vidět na fotkách,ale popral se s tím statečně,všechna čest.
První fotka - čelní pohled na most s kotvami předpínacích lan.
Druhá fotka by se dala nazvat "Tři sestry"
První fotka - čelní pohled na most s kotvami předpínacích lan.
Druhá fotka by se dala nazvat "Tři sestry"
- Přílohy
-
- 101_5347 (1).jpg (221.32 KiB) Zobrazeno 1896 x
-
- 101_5365 (1).jpg (292.18 KiB) Zobrazeno 1896 x
Tak do třetice.Dnes se začala asfaltovat část trasy obchvatu od mostu přes železniční trať až po průsečnou křižovatku v Heřmanicích.Na mostu přes trať
se pokračuje v armování.Na mostu přes rybník se bední poslední pole.Na estakádě je složený věžový jeřáb,předpínací lana napnuta a zbytky odřezány.
Dnes se mi povedl superdetail vozíčku,kde je vidět 5 válečků na posuv skruže.Na zářezu opět jezdil buldozer,dnes velký Caterpillar a rozrýval podloží.
Měl s tím co dělat a na některých místech rozrývák úplně odskakoval od pískovcového podloží.Bagr nakládal auta a ta materiál vozila na vyrovnání násypu směrem k pneuservisu.
se pokračuje v armování.Na mostu přes rybník se bední poslední pole.Na estakádě je složený věžový jeřáb,předpínací lana napnuta a zbytky odřezány.
Dnes se mi povedl superdetail vozíčku,kde je vidět 5 válečků na posuv skruže.Na zářezu opět jezdil buldozer,dnes velký Caterpillar a rozrýval podloží.
Měl s tím co dělat a na některých místech rozrývák úplně odskakoval od pískovcového podloží.Bagr nakládal auta a ta materiál vozila na vyrovnání násypu směrem k pneuservisu.
- Přílohy
-
- 101_5524 (1).jpg (225.57 KiB) Zobrazeno 1724 x
Tak tři tatrovky vedle sebe se fakt tak často nevidí ! Že by stejný majitel / firma / ?
Tater na stavbě jezdí poměrně hodně,ať už šestikolky nebo osmikolky.Stejného majitele to asi nemá,pouze 3 Tatry bez zadního čela korby jsou od firmy Hubáček. Ze zahraničních nákladních aut jsou zastoupeny značky MERCEDES,DAF a MAN.
první foto - víkendový parking
druhé a třetí foto - navážení zeminy mezi prvním a druhým přesýpaným mostem,na třetím záběru jsou dokonce čtyři.
první foto - víkendový parking
druhé a třetí foto - navážení zeminy mezi prvním a druhým přesýpaným mostem,na třetím záběru jsou dokonce čtyři.
- Přílohy
-
- 101_2325 (1).jpg (191.1 KiB) Zobrazeno 1617 x
-
- 101_3381 (1).jpg (214.22 KiB) Zobrazeno 1617 x
-
- 101_3465 (1).jpg (175.6 KiB) Zobrazeno 1617 x
Video z dronu Etana ze včerejšího studeného rána ( 8°C).OK Vidochov.
https://www.youtube.com/watch?v=xRAPCzMeoUA
https://www.youtube.com/watch?v=xRAPCzMeoUA
Ráno jsem z města viděl,že se začíná posunovat skruž,tak jsem odpo vyrazil fotit.Je to předposlední šance nafotit posunutí skruže,protože příště už jsme na opěře.
Bočnice mostovky dělníci začišťovali bruskou a zadělávali všechny otvory.Na zářezu nad estakádou bagr nakládal další zeminu a tentokrát i obrovské bloky pískovců a auta to vozila na skládku zeminy vedle estakády. Bočnice skruže byly demontovány a posunuty do stran a nyní se posunuje k dalšímu pilíři.Na fotkách jsou záběry hydraulik sloužících k posunutí i členové obsluhy (ve žluté reflexní vestě slečna nebo mladá paní) z firmy Zvedání mostů.
Bočnice mostovky dělníci začišťovali bruskou a zadělávali všechny otvory.Na zářezu nad estakádou bagr nakládal další zeminu a tentokrát i obrovské bloky pískovců a auta to vozila na skládku zeminy vedle estakády. Bočnice skruže byly demontovány a posunuty do stran a nyní se posunuje k dalšímu pilíři.Na fotkách jsou záběry hydraulik sloužících k posunutí i členové obsluhy (ve žluté reflexní vestě slečna nebo mladá paní) z firmy Zvedání mostů.
- Přílohy
-
- 101_5600 (1).jpg (224.21 KiB) Zobrazeno 1409 x
Stavba roste před očima ! A díky tobě Hary se toho rovněž účastníme... 
Je mi ctí pro vás všechny přinášet fotoreportáže ze stavby.
Měl bych jeden dotaz na zdejší stavaře. K čemu slouží ty červené I profily s hydraulikou na mostním svršku?
Měl bych jeden dotaz na zdejší stavaře. K čemu slouží ty červené I profily s hydraulikou na mostním svršku?
- Přílohy
-
- 101_2293 (1).jpg (231.24 KiB) Zobrazeno 1343 x
Dnes jsem šel fotit pokračování posunu skruže,ale vzal jsem to od mostu přes trať.Tam pokračují armovací práce.Na mostu přes rybník je rozebraná podpůrná konstrukce na dalším poli a vyndávají se panely.Pokračuje výstavba kanalizace v ulici Štikovská před pneuservisem.Na násypu směrem k estakádě je navezena další vrstva zeminy.Na estakádě se posunuje skruž,ale rozhodně to není tak snadné jak to vypadá.Musí se upravit a vyštelovat nosníky s vozíčky,aby tam přední zvednutá část skruže pěkně najela.Tento moment se mi podařilo nafotit.Cestou zpátky jsem to vzal pod násypem a vyfotil to celé z druhé strany.
Dnes jsem to měl zpestřené vyvoláváním jezdců v češtině a angličtině a burácením motorů ze závodů ve Štikovské rokli.
Dnes jsem to měl zpestřené vyvoláváním jezdců v češtině a angličtině a burácením motorů ze závodů ve Štikovské rokli.
- Přílohy
-
- 101_5733 (1).jpg (220.13 KiB) Zobrazeno 1247 x