[D4] Zbraslav - Řitka, modernizace

Praha – Příbram – Nová Hospoda (I/20)
darwousek

Re: [D4] Zbraslav - Řitka, modernizace

Příspěvek od darwousek »

No, nevím nevím to bych už spíš uvítal rozšíření na 3+3 v úseku Zbraslav - Řitka. Intenzity tam jsou, 42-34tis./den. Jen by to nejdřív chtělo předělat úsek Zbraslav - Jílovištĕ na dálnici :) . Ale třeba už v rámci té modernizace na dálnici by to mohli rozšířit na 3+3.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Geo

Příspěvek od Geo »

No a pak jeste udelat skutecnou dalnicni MUK D4xD0.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

A co na ní není dálničního ? Všechny rampy D0 -> D4 a naopak jsou bez OK. Plotiště na D11 mi teda přijde míň dálniční, to samé Opatovice na D35 nebo Úsilné na D3. Tohle je za mě zrovna jedna z dobře postavených MÚK.

Jinak ještě k Lynxovo tunelu: Takže by tam vznikl cca 3km dlouhý tunel ? Už jsem na tomhle foru předvedl okolo I/4 a D4 dost megalománií ale tohle je moc i na mě. Zrovna dálnice kolem Cukráku není tak špatná a fakt by stačilo zmodernizovat na dálniční parametry, postavit doprovodku a ideálně 3+3. Když už se chceme bavit o tunelech na D4 a I/4 jsou tu jiní adepti :).
kot

Příspěvek od kot »

Darwousku, malinko jsi se překoukl, lynxí tunel by měl 6 571 metříků dlouhá záležitost... ;)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

A jak tu ráno/odpoledne vypadá provoz ? Jede to vpohodě nebo se pod limitem kvůli množství aut ?

Dle intenzit je to opravdu hodně aut, to jsem ani netušil 40-47 tisíc/24h dle úseku. Nicméně je zde dle sčítání celkem prd kamionů. Nebo ne prd ale méně i než na hlavních 2-pruhových jedničkách. Takže IMHO bude stačit 4-pruh i do budoucna... Množství kamionů hraje v kapacitě dálnice celkem zásadní roli a tam, kde plánujeme 6-pruhy, tak jsou intenzity NA řádově jinde... A pokud vznikne i stč.D3, tak tady NA určitě nebudou nějak moc růst.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

kot píše: 13.8.2024 11:50:57 Darwousku, malinko jsi se překoukl, lynxí tunel by měl 6 571 metříků dlouhá záležitost... ;)
No, já spíš doufám v to že těch 6,5km je délka úpravy a tunel tvoří pouze ta část pod Cukrákem tedy 3km. V rámci možností furt doufám že Lynx není zas takový blázen.
Aram96 píše: 13.8.2024 12:03:13 A jak tu ráno/odpoledne vypadá provoz ? Jede to vpohodě nebo se pod limitem kvůli množství aut ?

Dle intenzit je to opravdu hodně aut, to jsem ani netušil 40-47 tisíc/24h dle úseku. Nicméně je zde dle sčítání celkem prd kamionů. Nebo ne prd ale méně i než na hlavních 2-pruhových jedničkách. Takže IMHO bude stačit 4-pruh i do budoucna... Množství kamionů hraje v kapacitě dálnice celkem zásadní roli a tam, kde plánujeme 6-pruhy, tak jsou intenzity NA řádově jinde... A pokud vznikne i stč.D3, tak tady NA určitě nebudou nějak moc růst.
To by musel posoudit někdo kdo trasu jezdí alespoň jednou do týdne, já tudy jedu tak jednou do 2-3 měsíců. Posledně minulý týden ve čtvrtek kolem 13:30 se to už trošku od Jíloviště na Prahu zahušťovalo ale jet se dalo. Předjíždět moc ne, proto jsem si zrovna říkal ta 3+3.
Geo

Příspěvek od Geo »

darwousek píše: 13.8.2024 11:46:07 A co na ní není dálničního ? Všechny rampy D0 -> D4 a naopak jsou bez OK. Plotiště na D11 mi teda přijde míň dálniční, to samé Opatovice na D35 nebo Úsilné na D3.
Tak to, že existují i horší případy, není přeci argument. Stejně tak dálniční je i křížení A9xA99 u Mnichova. Přesto tu jsou jisté rozdíly. Třeba to, že při cestě z Prahy a pokusu najet na D0 není příliš mnoho času na to luštit, který nájezd je správný. Ideálně, když se vám do toho ještě přimotá autobus vyjíždějící ze zastávky.

No kroužení je taky zážitek. Třeba při směru D0 (Brno) -> Strakonice třikrát měníte pruh. Z toho dvakrát se musíte vykřižovat s jinými směry.
darwousek píše: 13.8.2024 11:46:07 Tohle je za mě zrovna jedna z dobře postavených MÚK.
Pro současný provoz s odřenýma ušima. Ale nedokážu si představit, že by to měla na D0 být hlavní MÚK pro směr na jih. Hlavní kvalita téhle MÚK je především v její kompaktnosti (a to řeší i napojení I/102 a Zbraslavi).
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Geo píše: 13.8.2024 12:11:44 No kroužení je taky zážitek. Třeba při směru D0 (Brno) -> Strakonice třikrát měníte pruh. Z toho dvakrát se musíte vykřižovat s jinými směry.
Kroužení zážitek je o tom žádná, už několikrát jsem jel směr Zbraslav -> Strakonice. Tam je to hlavně tady zajímavé. Ale myslel jsem to spíš tak že to napojení II/102 je "bonus" a jako dálniční křižovatku beru pouze D0 x D4. Koukal jsem i na to napojení Brno -> Strakonice a tam je to taky slušný zmatek.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

darwousek píše: 13.8.2024 12:11:28
kot píše: 13.8.2024 11:50:57 Darwousku, malinko jsi se překoukl, lynxí tunel by měl 6 571 metříků dlouhá záležitost... ;)
No, já spíš doufám v to že těch 6,5km je délka úpravy a tunel tvoří pouze ta část pod Cukrákem tedy 3km. V rámci možností furt doufám že Lynx není zas takový blázen.
Jsem až takový blázen, mě by se to líbilo. Bylo by to drahé ale plnohodnotné řešení. Ze Zbraslavi a Jíloviště by byly zase klidné obce. Dnes je tam bydlení hodně znehodnocené dálnicí.

Samozřejmě, reálnější by byl asi kratší tunel. Domnívám se, že ten krpál u Zbraslavi snad ani jinak než tunelem řešit nejde, Rozšiřovat dálnici tam ani není kam, stoupání je značné.
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

Můžu se vrátit k původnímu příspěvku, kterým toto vlákno vniklo, tzn. modernizace resp. odstranění problémů D4 v celém úseku po Řitku, tzn. mimo přechod ve Zbraslavi? (pomíjím fantasmagorie o tunelu pod Cukrákem a kritiku (IMHO bezproblémové) MUK s D0)

Pracuje se nějak na tom? Je snaha to řešit celé nebo salámovou metodou aspoň to nejhorší? (Samozřejmě, to by bylo k diskusi: třeba udělat k zastávkám delší nájezdy není problém technicky ani finančně, ale nepochybuju, že je obrovský "papírově")
Lynx

Re: [D4] Opravy, rekonstrukce

Příspěvek od Lynx »

ŘSD představovalo předevčírem vize stavby nových dálnic do roku 2050 .... často z dnešního pohledu velice odvážné vize.

V této souvislosti by mě zajímalo, zda existuje alespoň dlouhodobá vize, jak z D4 u Prahy (od D0 někam za Jíloviště) udělat skutečnou dálnici? Tedy nevést to do toho šíleného kopce u Zbraslavi, kde byl dodnendávna přechod pro chodce, ale tunelem, který by vylezl někde za Jílovištěm?
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Joo, to mě by taky zajímala nějaká dlouhodobá perspektiva D4, podle toho nového plánku má vzniknout u Mníšku uzel D4 x D99, taky zajímavé....Já osobně doufám v 3+3 k Dobříši a za dostavbu D4 do Strakonic.
kot

Příspěvek od kot »

Pokud mě moc paměť neklame, tak se někde kousek vedle tunel směr Jíloviště řešil, ne ?
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Nevím, ale zajímalo by mě zda se to řeši oficiálně? Tedy zda na ŘSD existuje nějaká vize, jak dálnici D4 u Prahy řešit?

Nebo tam chtějí nechat tohle nedálniční provizorní vedení přes Zbraslav na věky věků? Tedy stavbu alá 70-80. léta 20. století v dnes již naprosto nevyhovujících nedálničních parametrech?
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Tak stavba dálničních parametrů se plánuje, jen tedy ve stávající stopě.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

A toho lze dosáhnout? Pocitově je to stoupání na Zbraslavi dost příkré.

A navíc je to procházková trasa :-)

https://mapy.cz/s/noceraceje
Naposledy upravil(a) Lynx dne 3.4.2025 6:44:38, celkem upraveno 1 x.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Uvažuje se modernizace D0 - Řitka se stoupacím pruhem kolem Zbraslavi... Tj. "jen" stávající stopa, ale z hlediska významu a zátěže D4 to bude určitě stačit... Pořád je to dálnice II. třídy...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
michal

Příspěvek od michal »

Klasický pruh pro pomalá vozidla, jak jej známe z D1? Nebo se udělají standardní tři pruhy s ukončením levého, jak je to na D4 za Dubencem?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

A ty staré stoupací pruhy vpravo a bez odstavného ty se ještě vůbec mohou navrhovat na novostavbě ?
Jestli jo tak je to slušná absurdita. Jde o jednu z nejnebezpečnějších věcí na starých dálnicích. Mělo by být cílem to vše předělat, ne dělat další proboha.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

A ony v tom kopci vznikají kolony z důvodu pomalu jedoucích vozidel?
Že by v tomto úseku někdo povolil rychlost vyšší než 80km/h mně přijde jako naprostá utopie.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Tak proč by jsme to tedy měli přestavovat do dálničních parametrů ? :) 80 už tam až na sjezd na Bartoňovu v celém úseku. Já doufám alespoň v MPR 100km/h. Ideál by byla samozřejmě 130km/h.
mogg

Příspěvek od mogg »

Zdravím všechny.
Dálnice 2.třídy je zde proto,že není od Zbraslavi vybudována doprovodka.
Ta je v plánu již drahně let.
Původně měla být od mostu nahoře na Baních tím myslím poslední výjezd od Zbraslavi směrem na Řitku atd. po levé straně a napojovat se měla v Jílovišti na ulici Pražská ale protože se ve vsi nemohli dohodnout tak z toho seešlo.
Nyní se zpracovává záměr o vedení doprovodky napravo od mostu na Baních lesem kolem Cukráku souběžně s dálnicí.
Doprovodka se bude napojovat na sjezd u Srba servisu.
A aby toho nebylo málo chtějí ještě postavit zhruba v místech silnice na Trnovou MÚK. To si snad vydupalo Jíloviště.
Nechtějí aby jim jezdili lidi do Všenor a dále přes vesnici tak z této MÚK udělají novou spojku přes les na konec Jíloviště,mají již na to upravený územní plán a probíhala nějaká jednání snad s ŘSD.
A aby se to nepletlo budou ještě borat starý most přes dálnici směrem do Všenor a stavět nový.
Údajně bude most tzv Langerův trám.
Tak jsem zvědav jak to dopadne časově.
Nějake termíny visí ve vzduchu ale známe to.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Si pletete trochu pojmy, od Zbraslavi po Jíloviště to není dálnice vůbec, dále až k Písku jako dálnice 2.třídy, což jsou prakticky všechny původní rychlostní silnice, tj např. komplet celá D4, D6, D7, D10, D35 a další... (dokonce i D0 ikdyž tady bych to klidně překlasifikoval)
michal

Příspěvek od michal »

No tak od Milína po Mirotice to žadná druhá cenová už rozhodně není...
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Tak si něco vygůglete co znamená ta 1. a 2.třída...
Samozřejmě že to není druhá cenová, ale zařazením je to stále dálnice 2.třídy jakožto bývalé eRko. Drtivá většina dálnic 2.třídy stavěných v posledních letech se už dlouho dělá v R25,5 stejně jako nejnovější D4 a bylo tomu tak už i v době kdy se ještě značily jako "R". Hodně useků je ale ve stále akceptovatelné R24,5 (D6 Cheb-KV nebo Praha-Nové Strašecí) a jen malá část ještě užší s nevyhovující krajnicí.
Dálnice 1.třídy jakožto Dálnice před rokem 2016, tj ty hlavní tranzitní dálnice D1,D2,D3,D5,D8 a D11 jsou všechny stavěné v původní dálniční kategorii D26,5/120, novější části jako např. D11 Poděbrady-Jaroměř, D8 za Lovosicemi, D1 za Lipníkem, D3 Tábor-Třebonín jsou pak D27,5/120 umožňující 2+2 zúžené na jedné polovině.
Faktem je, že mezi starší R25,5, novou 26,0 a původní D26,5 je z šířkového hlediska rozdíl jen v šířce SDP 3,0/3,5/4,0m.

Toliko k narážce že jakožto dálnice 2.třídy snese určité horší parametry po přestavbě na dálniční kategorii na výjezdu z Prahy co se týče stoupání či poloměru oblouků. Jelikož se nejedná o hlavní páteřní tranzitní dálnici (dálnici I.třídy) narozdíl třeba od D3...
Odpovědět

Zpět na „D4“