Tomkovo náměstí

VMO a jiné
Odpovědět
Ondrah98

Re: Tomkovo náměstí

Příspěvek od Ondrah98 »

Lucien1 píše: 6.8.2024 18:40:58 Jen tak pro zajímavost ohledně trolejbusů - 25 a 26 se podle stránek dopravního podniku vrátí do původní trasy přes Tomkovo nám. "přibližně 14.12.2024"
Což odpovídá celostátní změně JŘ, z toho bych pro stavbu nic extra nevyvozoval.
MaPoX

Příspěvek od MaPoX »

Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Pěkné 'akční' video. :-) Jen některé střihy ze strany na stranu a záběry nedotažené až na konec stavby mě úplně nenadchly.
Bubakcz

Příspěvek od Bubakcz »

Jak vlastně bude v budoucnu (až bude tunel) řešená ta spodní rampa (záběr začíná v 22-23 sekundě https://www.youtube.com/watch?v=nlMbSp19AIQ&t=23s)? Chápu že tam bude nájezd na tunel, takže zmizí ten levý pruh pro odbočování na Vinohrady, ale bude ten nájezd na tunel jen zeshora, nebo odbočováním zleva i zezdola? A podobně, sjezd z okruhu před tunelem, bude jen odbočování doprava dolů, nebo i doleva nahoru na Vinohrady?

V letáku k Rokytově (takže bych to formálně vzato měl dávat spíš do jejího threadu, ale tenhle začal sloužit k celé stavbě) jsem našel "Na konci stavby se navrhuje napojení VMO na Rokytovu ulici a opačně, výhledově mimoúrovňová křižovatka Rokytova umožní propojení VMO s Rokytovou ulicí ve všech směrech.".
Takže budou možný všechny odbočování + sjezd z tunelu na Rokytovu bude mít zvlášť světelnou na odbočení doleva i doprava?
Pokud pro vše platí ano, a budou tam dvě světelný křižovatky, tak mám obavy že to bude slušný galimatyáš (na horní křižovatce odbočení doleva z tunelu bude blokovat pruh nahoru a možná i dolů, na dolní křižovatce bude sjezd/nájezd před tunelem potřebovat nejdřív od Tomkáče zelenou doleva na Vinohrady, pak zezdola zelenou doleva na tunel s rozjezdem do kopce, a pak zelenou na sjezd z Vinohrad rovně ke kasárnám), kde budou vznikat kolony.
apimen

Příspěvek od apimen »

Odpovědi asi poskytne aktuální leták stavby tunelu Vinohrady:
https://letaky.rsd.cz/Upload/Stavby/563 ... :40:10.297
MaPoX

Příspěvek od MaPoX »

PetrN píše: 23.7.2024 6:24:21 Věděl by někdo odpovědět, jak budou před zprovozněním řešit malování VDZ a finální úpravy na právě pojížděném mostě? Mě teda vychází že se aspoň směr od Židenic k tunelu bude muset dočasně převést již na nový most a právě budovanou nájezdovou větev od Karlovy na most... A co sjezdová větev z mostu přes Svitavu na Svatoplukovu? Tam mi to také nepřijde úplně finální, hlavě co se týče toho terénního zlomu. Nebo se počítá že se po zprovoznění 18.8. bude třeba krátkodobě ke Staré Osadě jezdit po estakádě a Rokytovu?
Před chvílí jsem tudy projížděl. Na mostě na Tomkově náměstí už je namalováno v obou směrech. Tedy i z tunelu. A přes Svitavu malují i druhou stranu a to za provozu. Je tam 1+1, takže si tam přesouvají směrovací desky.
Zedna

Příspěvek od Zedna »

VMO Tomkovo náměstí a Rokytova v Brně otevřou lidem. Projděte se po estakádě
https://brnensky.denik.cz/zpravy_region ... vstup.html

Je tam i video, tak trochu casosberne ...
Zedňa
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Bubakcz píše: 12.8.2024 11:12:44 Jak vlastně bude v budoucnu (až bude tunel) řešená ta spodní rampa (záběr začíná v 22-23 sekundě https://www.youtube.com/watch?v=nlMbSp19AIQ&t=23s)? Chápu že tam bude nájezd na tunel, takže zmizí ten levý pruh pro odbočování na Vinohrady, ale bude ten nájezd na tunel jen zeshora, nebo odbočováním zleva i zezdola? A podobně, sjezd z okruhu před tunelem, bude jen odbočování doprava dolů, nebo i doleva nahoru na Vinohrady?

V letáku k Rokytově (takže bych to formálně vzato měl dávat spíš do jejího threadu, ale tenhle začal sloužit k celé stavbě) jsem našel "Na konci stavby se navrhuje napojení VMO na Rokytovu ulici a opačně, výhledově mimoúrovňová křižovatka Rokytova umožní propojení VMO s Rokytovou ulicí ve všech směrech.".
Takže budou možný všechny odbočování + sjezd z tunelu na Rokytovu bude mít zvlášť světelnou na odbočení doleva i doprava?
Pokud pro vše platí ano, a budou tam dvě světelný křižovatky, tak mám obavy že to bude slušný galimatyáš (na horní křižovatce odbočení doleva z tunelu bude blokovat pruh nahoru a možná i dolů, na dolní křižovatce bude sjezd/nájezd před tunelem potřebovat nejdřív od Tomkáče zelenou doleva na Vinohrady, pak zezdola zelenou doleva na tunel s rozjezdem do kopce, a pak zelenou na sjezd z Vinohrad rovně ke kasárnám), kde budou vznikat kolony.
Ano, po zprovoznění tunelu Vinohrady opravdu budou na křižovatkách umožněna všechna odbočení. Osobně mi nejvíc problematické místo přijde u dolní křižovatky z rampy z estakády na Rokytovu (doleva i doprava), protože to vypadá, že oba směry budou mít před semaforem společný pruh. Připojovací pruh doprava tam nebude kvůli blízkosti křižovatky s ul. Kulkova. Zvlášť až se někdy zavře tunel.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Vzhledem k tomu, že ta rampa nesnese 3 pruhy, tak by mi teda mnohem víc dávalo smysl, kdyby tento sjezd z VMO umožňoval pouze odbočení doleva na Vinohrady a doprava nikoli (byť to teď po zprovoznění půjde). Přecejen je tam sjezd o chvilinku dříve, není tolik potřeba.
Naproti tomu opačné relace (do tunelu) budou všesměrné a to je jedině dobře. :ok:
Při zavřeném tunelu bude stejně primární sjezd už ten předchozí ne ? A po staru po Svatoplukově. A něco málo tedy přes Vinohrady. Ale tak jako tak nebude potřeba sjíždět na posledním sjezdu před tunelem doprava na Rokytovu.
MaPoX

Příspěvek od MaPoX »

Něco k pruhům na výjezdu ...
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Alespoň dle videa to vypadá že křížení bude řízené dynamicky, což je tady jedině dobře. Hlavně toto není asi úplně nutné nijak koordinovat se sousedními křižovatkami, snad jen přechod u zastávky Údolíček by bylo fajn koordinovat s průjezdním směrem dolů po Rokytové.
Jinak mě fascinuje, co tak různě čtu názory lidí, že mají představu jak všechno pojede nahoru na Vinohrady a že se vlastně problém přesune jen jinam. Ono to bohužel tak i zřejmě dočasně bude. Minimálně ty dva měsíce (do konce října?), než dojde ke zprovoznění sjezdové dvoupruhové rampy od Tomkáče na Karlovu/Svatoplukovu, vznikne průšvih na křižovatce u kasáren ve formě vzájemného křížení dvou dominantních proudů.
Kasarny.png
Kasarny.png (318.88 KiB) Zobrazeno 5182 x
Bohužel ale pozitivní vliv nově zprovozněné stavby půjde komplexně zhodnotit zřejmě až v červnu 2025, kdy dojde k otevření mostu Otakara Ševčíka (s navýšenou kapacitou pro kritické levé odbočení od Židenic na Ostravskou a D1) a bude tak zase nějak rozumně fungovat dlouhodobě dočasná trasa VMO vedená kolem Staré osady. Do té doby lze očekávat větší tlak na trasu přes Žarošickou a Jedovnickou a s tím samozřejmě i to nové levé odbočení z estakády na Rokytovu...
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Aha, mapy.cz už to mají zakreslené, paráda :)
Marek 3035

Příspěvek od Marek 3035 »

https://zdopravy.cz/naposledy-jen-pro-p ... ce-215239/
Na pár hodin pro pěší, pak jen auta. ŘSD před otevřením pustí na novou estakádu chodce
Zedna

Příspěvek od Zedna »

Souvisejici clanek + info o organizaci MHD:

VIDEO: Autem po nové estakádě VMO v Brně. Vychutnejte si jízdu dřív než ostatní
https://brnensky.denik.cz/zpravy_region ... autem.html

Výluka autobusů v ulici Karlově a Svatoplukově
https://www.dpmb.cz/vyluka-autobusu-v-u ... atoplukove
Zedňa
Zlaťák

Příspěvek od Zlaťák »

Mě zaráží, že na nové stavbě v dnešní době instalují plechové cedule 60km/hod a za ně světelné, které umí zobrazit pouze 40km/hod. Bych čekal, že tam budu jen elektronické, které půjdou nastavit dle potřeby třeba po 10km/hod.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tak plechové tam logicky musí být pro tu úplně nejvyšší MPR, která tam bude bývat. Kdyby elektronika vypadla nebo něco.
Ale světelné šipky či MPR se po Brně docela spravily, ty nové už jsou vidět a rozpoznatelné i za dne, možná i když svítí. A to je kurňa posun! :)
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Jestli tady někdo pujdete tak je tu už v 11 hotove peklo. Berte si dost vody.

Problematicke misto vidim na mostě přes řeku ve směru Husovicky tunel. Asi to chtělo tady 4 pruhy. Je tady najezd a hned sjezd a dost se to tu bude křižit. V opačnem směru tak silny provoz nečekám.
Přílohy
20240816_111243.jpg
20240816_111243.jpg (129.31 KiB) Zobrazeno 4293 x
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Čemu by reálně ty 4 pruhy pomohly (2 estakáda + 2 připojovací)? Provoz po estakádě bude takový že to jeden pruh zvládne v klidu s velkou rezervou. Tak jako tak by se ti co pojedou po estakádě od Rokytové dolů na sjezd na Tomkáč museli proplétat s hlavním proudem z Karlové/Svatoplukové do Husovického tunelu. Asi to tu nebude úplně ideální až do doby otevření tunelu Vinohrady a s tím spojeným výrazným úbytkem počtu najíždějících aut z Karlové/Svatoplukové a taky změnou VDZ na 2 pruhy po VMO + 1 připojovák, pak tam nevidím problém. Otázkou je kolik reálně takových aut bude co pojede z Vinohrad a bude sjíždět na Tomkáči
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Praxe ukaže. Popisuju moje pocity :)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Kdyžtak se přistaví mosty na stranách pro "kolektory". Klídek. :)
MaPoX

Příspěvek od MaPoX »

Mne spíš zarazilo napojení z Vinohrad.
Proč to je jednopruhové, když se to pak rozšíří hned na dvojpruh.
Přílohy
20240816_124113.jpg
20240816_124113.jpg (189.02 KiB) Zobrazeno 4152 x
20240816_124017.jpg
20240816_124017.jpg (204.65 KiB) Zobrazeno 4152 x
Zedna

Příspěvek od Zedna »

VIDEO: Tisíce lidí na estakádě. Prohlédněte si párty na nové části VMO v Brně
https://brnensky.denik.cz/zpravy_region ... video.html

+ spousta fotek ...
Zedňa
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Na to napojeni jsem se ptal několika lidi. Nikdo nevi ale mam slibeno že když zjisti napišou :)
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Jakože nikdo neví to napojení z Vinohrad na estakádu? Já v tom jednom pruhu nevidím sebemenší kapacitní/plynulostní problém vzhledem k tomu že v opačném směru z estakády doleva na Rokytovu je taky jen jeden pruh a ještě řízen semaforem, tím pádem +/- s poloviční kapacitou. Zas takové obrovské intenzity tam snad nikdo soudný neočekává, navíc ani není odkud, nahoře to bude filtrované semafory. Furt by měla na hlavní trasu většina přijíždět ze Svatoplukove (po dokončení Gajdošky a O.Ševčíka). Samozřejmě by to šlo řešit rozpletem ze třech pruhů na 2+2 (prostřední na oba směry), ale to má reálný význam jen v případě že je ten krajní odbočovací pruh výrazně delší a nebo jako propojovací přídatný pruh s předcházející křižovatkou, což v tomto případě rozhodně není. Toto řešení 3 -> 2+2 je předpokládám aplikované právě v opačném směru za mostem přes Svitavu, kdy půjdou 2 na Karlovu/Svatoplukovu a 2 na estakádu? (finální VDZ jsem neviděl). Tam to ale má reálný význam, jelikož krajní pruh je pruhem přídatným, který propojuje nájezd z Tomkáče/Dukelské se sjezdem na Karlovu. Tím pádem se nebudou muset auta od Husovického tunelu směřující na Svatoplukovu cpát do možná obsazeného krajního pruhu a můžou tak zůstat ve svém průběžném a z něj přímo sjet.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

A další důvod je podle mě bezpečnost provozu. Pokud se musí odbočující auta nejdřív naskládat za sebe, tak je menší riziko kolize (navíc ještě tady, kde by to svádělo k divočinám při sjezdu z kopce). Připomíná mi to tohle odbočení, které by taky mohlo být teoreticky dvoupruhové: https://mapy.cz/s/harepesaja
Odpovědět

Zpět na „Brno“