I/13 Ostrov – Klášterec nad Ohří

Karlovy Vary (I/6) – Chomutov (D7) – Most (I/15, I/27, I/28) – Teplice (I/8) – Chlumec (I/30) – D8 – Děčín (I/62) – Nový Bor (I/9) – Chrastava (I/13) – Liberec (I/13) – Frýdlant – Polsko
Odpovědět
mapman
Autor

Re: I/13 Ostrov – Klášterec nad Ohří

Příspěvek od mapman »

Varianty bylo levobřežní a pravobřežní. Pravobřežní byla vyhodnocena jako nevhodná a pokračuje se jen v levobřežní variantě.
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Tohle měl být 4pruh.
Ty vole, já si to asi fakt dám do podpisu.
Ne, jako sorry, ale 4pruh má být od D6 do Liberce. Kontinuálně, bez přerušení.
Zase to nedotáhli do konce.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
mts

Příspěvek od mts »

A na zaklade ceho? Na zaklade toho, ze to chcete?
NullDeVoid

Souvislý 4pruhový tah, provoz a strategičnost spojení.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Tak já jsem taky za 4-pruh, doufám že s ním bude počítáno a bude to alespoň 1/2 profil.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Rozdíl mezi plánovaným třípruhem S15,25 a zvažovanou kategorií čtyřpruhu S21,5 je pouhých 6,25m šířky. Nevím jestli by tady vůbec šlo aplikovat metodu půlprofilu
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Můžeme to brát jako půlprofil budoucího 6-pruhu, který bude "ve výhledu". :)
kot

Příspěvek od kot »

Pánové, snad to nebudete brát ve zlém... Ale dát všude dělený 4 pruh by se mi rovněž líbilo, ALE... Na straně jedné kolegy Nulla "strategičnost" a na straně druhé nám začíná jít z tlustých do tenkých s financemi na ZÁKLADNÍ dálniční síť. Tak jsem si představil rodinku, která dá s bídou na leasing pro Fabii a dohadují se u toho doma, jestli by se pro jejich rodinu lépe hodila X5 či X6. ;)
NullDeVoid

No pokud na to nejsou peníze, tak to ať raději nestaví nic. Pokud tam postaví 3pruh, tak nás to do něj zamkne a nikdy se to už nepřestaví. Ať se to staví rovnou, pořádně, v definitivní verzi, ale třeba v menším objemu.
A jasně, jsou daleko potřebnější úseky. Základní dálniční síť má přednost, a stavět S13 na nejméně potřebném úseku v době, kdy není D35, D0, D55, D<hodně dalších čísel>, je blbost.
Raději bych teda 4pruh za 20 let, než 3pruh za 10.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Upřímně radši 3 pruhy teď než čekat na 4. Jo jsem stejně jako vy zastánce 4-pruh tahu Liberec - > KV ale než tlačit 4 pruhy tak radši 3 teď. Ve finále jde o to jak široké postaví mosty, úplně teď z hlavy nevím jak dlouhý musí být most přes směrově dělený 4-pruh, ale jsem si jist že to nebude o moc víc než přes S 15,25.
NullDeVoid

Jenže pokud se tenhle nedotáhlej paskvil postaví teď, tak to tam takhle bude na furt. Nikdo do toho nekopne. A vzhledem k tomu, že jsme u nás, tak bych očekával, že tam všechno udělají pouze pro ten 3pruh. Nějaká možnost rozšíření je ani nenapadne.
Štve mě to, ale na druhou stranu nemám asi zase takové obavy. Nemá se to začít stavět tuhle dekádu, což v překladu znamená, že se do země nekopne ani tu příští. A do té doby snad přehodnotí požadavky.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Co jsem měřil mosty přes D4 přes mapy.cz tak mají něco kolem 50-60m, mosty přes plánovaný obchvat Strakonic mají mít v rozmezí 51-90m očividně tam do budoucna s něčím počítají :) Myslím si že tady by s tím taky mohli počítat.
jazr

Příspěvek od jazr »

Leták na úsek Ostrov-Klášterec tady koukám zatím nebyl.
https://letaky.rsd.cz/Upload/Stavby/538 ... :00:11.717

Odhadovaná cena 4,5 mld. / 3,7 mld. Zahájení stavby 2030 vidím jako velmi optimistické, jakkoliv by to bylo skvělé.
michal

Příspěvek od michal »

Ideální řešení by bylo postavit obě varianty, každou pro jeden směr s jednou propojkou uprostřed... 8-) Tak už to, tady je, jedem do Itálie! Fotbal! Fotbal! :D :D :D
mts

Příspěvek od mts »

Skoda, ze se neuvazuje o SPMV 1+1...
Sauce

Příspěvek od Sauce »

Jsem zmaten, v letáku je S9,5 se stykovkami, přitom na stránce ke stavbě po rozlliknutí je střídavý.

Co se týče variant, za mě nejlepší levobřeh s podvariantou mimo obce. Takhle je to i docela blízko tě moji vizi, kterou jsem sem před pár lety postoval. Třešničkou na dortu by byla oboustranná odpočívka Perštejn.
NullDeVoid

Obvykle bych řekl něco jako že tohle měl být 4pruh, ale je pravdou, že tady je na celé I/13 potřeba nejméně. Jako 4pruh to ale rozhodně měli dělat aspoň v půlprofilu kus za Damice. Tam to je možné normálně postavit.
martas

Příspěvek od martas »

Zřejmě chybka při aktualizaci, správný leták je tam až nyní: https://letaky.rsd.cz/Upload/Stavby/538 ... :28:33.417
kalanis

Příspěvek od kalanis »

Sauce, NullDeVoid: Takovou situaci známe z Itálie - A6 . Dokonce to dotáhli tak daleko, že jim ani jedna dálnice nestačila - A1. Slovinci se také nenechali zahanbit - A2. A Makedonci - A1. Víc kdyžtak v zahraničních sekcích. Blíž mne nic nenapadá, protože v plackách a mírných kopcích tohle nebývá třeba.

Za mě: Ať se už něco vybere. Tahle silnice je zatím pouze kandidát na průsery, ale to nemusí trvat dlouho - stačí dokončit majoritu D7 do Chomutova.
kollma

Příspěvek od kollma »

Ve Španělsku to občas taky je, např. https://mapy.cz/s/juropogefu nebo dálnice se serpentinou: https://mapy.cz/s/punojurare Je to ale v místech, kde se historická hlavní trasa dá použít jako část dálnice, což rozhodně není případ naší I/13.
Sauce

Příspěvek od Sauce »

Z letáku mě zaujalo toto:
V úseku Smilov – Klášterec nad Ohří trasa komunikace vede v podsatě v trase původní komunikace I/13, avšak se zvýšením poloměrů směrových oblouků odpovídajících návrhové rychlosti 110 km/h s výjimkou úseku dlouhého zářezu (640 m od křiž. se sil. III/22314 ve směru na Klášterec nad Ohří). V místě zářezu je ponecháno stávající šířkové uspořádání za cenu snížení rychlosti (na 90 km/hod) a bez provedení středového dělícího pásu.
Pokud se nemýlím, tak na úseku obchvatu Klášterce vznikne také dělený třípruh, to jako uprostřed I/13 vznikne bodová závada? Když už se bude dělat takováto modernizace?

Podle schématu v letáku bude tunel 2+1, to bude teda ďoura, na ražený tunel. :)

Ještě pojednání o přemostění v úseku u Perštejna je zajímavé:
V úseku mezi obcemi Perštejn a  Lužný se v  km 14,412 nachází stávající most Perštejn (ev. č. 13-017). Jedná se o komorový segmentový most a  obecně je pro tento typ konstrukce problém most rozšiřovat. Nabízí se tak stávající konstrukci mostu využít pro směr do Ostrova, kdy jsou v tomto směru a v tomto úseku navrženy 2 jízdní pruhy a k tomuto objektu bude přistavěn 1 nový most dvoupruhový využitý pro směr na Klášterec nad Ohří.
Podle schématu kde má být 2+1 ve směru na KV tady buďto vznikne extra krátký připojovák, nebo bude průběžný levý a z připojováku se stane extra pruh. No myslel jsem, že teď se navrhují přídavné pruhy pouze vlevo u SDP. Až se takhle křižovatka ale jednou zruší, bude soumostí rovnou ready na 2+2 :D

Co já bych dal za výkresy k této stavbě...
NullDeVoid

Koukám teda na nový leták. 3pruh, jo? No, rozhodně lepší než obyčejná silnice. Zajímalo by mě ale jedno. Jak reálné bude tohle případně rozšířit o dalších 6 až 9 m na 4pruh?
Ano, příklady ze zahraničí jsou hezké. Možná bychom se doopravdy mohli inspirovat.
Ale nevím, no. Tohle mi nepřijde jako nejdůležitější stavba. Ano, současný stav je nevyhovující, ale intenzity tam zas takové nejsou. Chce to vyřešit průtah Chomutovem, o tom se nemluví, nikdo s tím nic nedělá. Aby od D7 až k D8 byl plnohodnotný 4pruh, řádně udělaný, aby to mohlo být S13. Žádný kruháče na trase, neplnohodné MÚK, odpojení 1 pruhu nebo takovýhle věci.
Já vím, jsem OT, jenže prostě…já 13tku vidím jako takový celek, kdy se nemohu nevyjádřit k sousedním úsekům. A tenhle úsek je doopravdy zrovna z těch, co bych nechal až někam naposled. Takže proto: „teď“ 3pruh? Jako asi OK, ale ať to je možné rozšířit na 4pruh.
S13 mezi KV a Libercem. Cokoliv méně je plivanec do tváře celému krušnohorskému „regionu“.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Mě tedy mnohem více přínosnější (kromě Bíliny) přijde naopak postavit tuto přeložku společně s vedlejšími dvěma úseky. Aby bylo hotovo mezi Ostrovem a Chomutovem, kde je silnice "nejslabší". Modernizace dalších závad od D7 k D8 považuju právě spíš za druhořadé, ve velké většině trasy je silnice 4-pruh už dnes. Ale samozřejmě připravovat by se měly také. (o evergreenu u Teplic nemluvím, ten jakoby už 10 let stojí :crazy:).

Logicky mi S13 od KV až do Liberce smysl dává. Jsem zvědav na realitu, protože Děčín a přeložka a protože obecně CHKO. Jenže ono ani pomocí I/15 to nepůjde. Je to začarovaný kruh. Za mě je řešení sem tam postavit dlouhý tunel (jako např. u Děčína) a pokoušet se opravdu všude stavět 4-pruhové kategorie, aby to v součtu ten 4-pruh udělalo, nebo alespoň na většině trasy.

Co mi přijde docela děsné, je ta vynechávka v tom zářezu. Že bude chybět pruh nebo bude 90 na půl km mi nevadí. Vadí mi chybějící směrové rozdělení. To je prasárna na n-tou, doufám, že to vyřeší. Jestli to řešit nejde, ani do budoucna, ať se to přeloží jinak, klidně s nějakým tunýlkem/galerií, prostě ať je to hotové navždy probůh. Nestavme na novostavbě bodovou závadu. Nebo co je problémem ?

Jinak záměr celkově radost pohledět. Když to člověk porovná s jinými projekty typu 2 km přeložka a vedle ní ponechání stykovek, kruháčů, připojených polňaček apod. Takhle se to má dělat, krásných 18 km. :ok:

PS: ááá, opět tu máme "tunel" o délce 150 metrů. Tak doufám, že tam bude MPR 60 a úsekovky, aby nebyl průjezd nebezpečný, natož plynulý. :lol:
Naposledy upravil(a) Aram96 dne 10.10.2024 21:47:19, celkem upraveno 1 x.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Tak 3-pruh a MÚK, to jde. Docela přijatelný výsledek. Jen by to chtělo mít to připravené na případný 4. pruh.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

S 15,25/110 nikdy nebude na 4-pruh připraven. Tato kategorie se z logiky věci dává právě tam, kde 4-pruh v příštích 50, spíše 100 letech = nikdy dělat nebudeme. Pokud chceme něco připravené na 4-pruh, stavme 2-pruh nebo nanejvýš S 13,5 s pořádnými poloměry.

Edit: vlastně ano, bude na 4-pruh připraven, na směrově nedělený 4-pruh. ;-) Ten co se teď přestavuje v D48.
Odpovědět

Zpět na „I/13“