Elektromobilita

Odpovědět
chaden

Re: Elektromobilita

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 8.9.2024 7:13:55
chaden píše: 7.9.2024 10:11:00
Paul1 píše: 7.9.2024 7:04:02 Každý má jiný preference a EV je v určitých parametrech horší. Srovnatelně velké EV je vždy těžší než spalovák, tzn. mimo jiné horší ovladatelnost a delší brzdná dráha...
To nemůžete říct paušálně jen podle podobné velikosti. Širší pneu, lepší podvozek a větší moment na kolách můžou nevýhody větší váhy kompenzovat. To ale bude něco stát. Pro normální ježdění stačí širší kola a brzdní dráha bude stejná
To stačit určitě nebude. Navíc širší kola můžeš dát i na spalovák a rozdíl bude zas markantní. Tady se můžeš pokochat :)

https://fdrive.cz/clanky/ostra-audi-pom ... kane-13039
Proč jízdní kolo brzdí hůř než jaké koliv auto? Proč jde vůbec ubrzdit kamión, který važi 30x než osobák? Nejde jen o váhu nebo rozměr kol, ale o optimální souměr.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

chaden píše: 8.9.2024 17:57:47
Japao Joe píše: 8.9.2024 8:34:10 No zrovna chválit širší kola to tak možná v létě a za slunečného počasí. Jinak dělají spíš rutiku (na vodě, ve vyjetých kolejích, spotřeba ...).

No a k Norsku - tak jak začali první s podporou dotacemi na nákup tak taky jako první skončili, protože jim to začalo rozkládat energetickou síť.
Jj určite. Síť je rozložena úplně. :D
Je vidět že jste jel jen na ty Lofoty, protože pokud byste v zimě sjel i někam mimo hlavní tahy a centra tak se budete muset hodně rozmýšlet jestli si doma zatopíte a nebo pojedete na nákup - ano až tak daleko se to dostalo.
jozka

Příspěvek od jozka »

V diskusich o EV mne vzdy prekvapovalo, kolik lidi ma o fyzice uplne mylne predstavy. Napriklad jsem se mnohokrat docetl, ze vyssi vaha u EV neprinasi horsi ovladatelnost, protoze maji EV nizsi teziste. Chaden je dalsi z rady.

Uz jsem to tu mozna psal, kdysi, zkraje devadesatek byl ve svete motoru "topgear" test, kde porovnavali nejaky tahac, BMW 5 a skodu 130. Ta vyhrala v jedine kategorii. Brzdna draha.

Krome toho, hmotnost nevolivnuje jen zrychleni ci brzdeni.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 9.9.2024 8:13:23 V diskusich o EV mne vzdy prekvapovalo, kolik lidi ma o fyzice uplne mylne predstavy. Napriklad jsem se mnohokrat docetl, ze vyssi vaha u EV neprinasi horsi ovladatelnost, protoze maji EV nizsi teziste. Chaden je dalsi z rady.

Uz jsem to tu mozna psal, kdysi, zkraje devadesatek byl ve svete motoru "topgear" test, kde porovnavali nejaky tahac, BMW 5 a skodu 130. Ta vyhrala v jedine kategorii. Brzdna draha.

Krome toho, hmotnost nevolivnuje jen zrychleni ci brzdeni.
Vyhrála možná jen na suchu. Pro normální nezávodní ježdění EV mají dostatečnou brzdní dráhu a dobrou ovladatelnost.
Anonym

Příspěvek od Anonym »

darwousek píše: 8.9.2024 18:06:03 Upřímně si nedokážu představit co by to udělalo se sítí v ČR, vemte si že všichni přijedou v 18:00 domů a zapojí si auto....
Auto si sice zapojí, ale dobíjet se nebude, pokud zrovna nepojede fotovoltaika. Není problém nastavit, kdy se auto bude dobíjet. Navíc stačí auto dobíjet jednou za několik dní.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Ano, lze nastavit, ano, nemusí se dobíjet každý den. To jsou ale všechno MOŽNOSTI UŽIVATELE. Původní poznámka byla k tomu, co se stane, když uživatelé 'přijedou domů a dají auto nabíjet" - tedy, když udělají to nejjednodušší, co se nabízí. Fajn, nedobíjím každý den, takže to nebude "vemte si že všichni přijedou v 18:00 domů a zapojí si auto", ale něco jako "vemte si že všichni přijedou v 18:00 domů a čtvrtina z nich si zapojí auto". Na celkovém obrazu stavu - nárazový požadavek na odběr - to nemění téměř nic.
A odpovědi typu "uživatelé se naučí dobíjet v dobách, kdy je energie nejlevnější" jsou jako z jiného světa. pokud jste si všimli, již několik let je cena silové energie stejná ve vysokém i nízkém tarifu.
jozka

Příspěvek od jozka »

uživatelé se naučí dobíjet v dobách, kdy je energie nejlevnější
Tak ty doby uz jsou pryc a zatim to nevypada, ze by se mely vratit...
jozka

Příspěvek od jozka »

Vyhrála možná jen na suchu. Pro normální nezávodní ježdění EV mají dostatečnou brzdní dráhu a dobrou ovladatelnost.
Opet nepochopena podstata prispevku plus neschopnost pouzivat nejakou zakladni logickou uvahu...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 9.9.2024 9:14:22Pro normální nezávodní ježdění EV mají dostatečnou brzdní dráhu a dobrou ovladatelnost.
To nikdo nepopírá, ale ono "dostatečnou brzdní dráhu" může znamenat taky, že je dvojnásobná proti jiným autům. Sice je pořád ještě "dostatečná" (i když nekdo mi vysvětlete, co ten pojem znamená - brzdnou dráhu umím změřit a porovnat, ale on je někde limit, který musí splnit každé auto ?), ale současně i podstatně horší, než u těch "fuj spalováků". A "vo tom to je".
vaclav

Příspěvek od vaclav »

MPMP píše: 9.9.2024 11:00:38 A odpovědi typu "uživatelé se naučí dobíjet v dobách, kdy je energie nejlevnější" jsou jako z jiného světa. pokud jste si všimli, již několik let je cena silové energie stejná ve vysokém i nízkém tarifu.
nejsem expert, ale pravděpodobně bylo myšleno spotové ceny elektřiny. ta se mění každou minutu během celého dne, to nemá nic společné s VT a NT. teď koukám sem https://www.ote-cr.cz/cs/kratkodobe-trhy/elektrina/ a dneska třeba v česku od cca 40e do 140e/MWh. musíte mít zřízený nějaký účet a automatika vám potom sama prodává elektřinu z FVE když je nejdražší nebo nakupuje ze sítě když je nejnižší dle aktuální ceny. trošku jako hraní na burze.
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 9.9.2024 11:00:38 . pokud jste si všimli, již několik let je cena silové energie stejná ve vysokém i nízkém tarifu.
Mě ale zajma konečná cena. Já v noci nabíjím o 2.5kc míň. A i silová ne u každého dodavatele stejná, ale jo rozdíl bývá tam malý.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 9.9.2024 11:30:36
Opet nepochopena podstata prispevku plus neschopnost pouzivat nejakou zakladni logickou uvahu...
Já vás dobře chápu. Nemusíte hned se pouštět do urážek. Lehké auto má předpoklady brzdít líp než téžke. To ví každý. My ale nejezdime v papírových autech, a nikdo auto jen podle hmotností nevybírá.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

vaclav: já to chápu stejně jako vaclav - když budu hrát na spotovém trhu, tak na tom můžu něco vydělat. koho to baví, nechť si užívá. Tady se ale bavíme o "masovém" používání EV a tedy o používání těch, kteří nemají FVE a tudíž nemají moc důvodů "hrát na spotovém trhu". Ti mají totiž elektřinu jako zboží, které spotřebovávají, nikoli jako modlu, kolem které jsou ochotní tancovat.
chaden: velmi podobná poznámka jako na vaclava - ano, jsou tací, kde je ten rozdíl smysluplný, u "masových" spotřebitelů je ale tak nevýznamný, že se jím těžko bude někdo (kdo to nemá jako koníček) vůbec zabývat. Pohodlnost zvítězí (za těch pár stovek ročně).
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 9.9.2024 11:36:54
chaden píše: 9.9.2024 9:14:22Pro normální nezávodní ježdění EV mají dostatečnou brzdní dráhu a dobrou ovladatelnost.
To nikdo nepopírá, ale ono "dostatečnou brzdní dráhu" může znamenat taky, že je dvojnásobná proti jiným autům. Sice je pořád ještě "dostatečná" (i když nekdo mi vysvětlete, co ten pojem znamená - brzdnou dráhu umím změřit a porovnat, ale on je někde limit, který musí splnit každé auto ?), ale současně i podstatně horší, než u těch "fuj spalováků". A "vo tom to je".
Tak ukažte nějaký test kde je rozdíl 2x.
Já zatím našel VW ID.3
Braking distance
50 kph - 0 8 m (28 ft)
100 kph - 0 33 m (109 ft)
120 kph - 0 53 m (175 ft)
130 kph - 0 56 m (184 ft)
140 kph - 0 72 m (237 ft)
150 kph - 0 76 m (251 ft)

VW Golf 1.9TDI IV
Braking distance
50 kph - 0 10 m (33 ft)
60 kph - 0 14 m (46 ft)
100 kph - 0 38 m (125 ft)
120 kph - 0 60 m (197 ft)

Sice starší model golfu. Novější jsem data nenašel.

Ale podle mě EV od VW to má i lepší.
Nechám experty na fyziku a logiku to vysvětlit.
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 9.9.2024 14:36:25 vaclav: já to chápu stejně jako vaclav - když budu hrát na spotovém trhu, tak na tom můžu něco vydělat. koho to baví, nechť si užívá. Tady se ale bavíme o "masovém" používání EV a tedy o používání těch, kteří nemají FVE a tudíž nemají moc důvodů "hrát na spotovém trhu". Ti mají totiž elektřinu jako zboží, které spotřebovávají, nikoli jako modlu, kolem které jsou ochotní tancovat.
chaden: velmi podobná poznámka jako na vaclava - ano, jsou tací, kde je ten rozdíl smysluplný, u "masových" spotřebitelů je ale tak nevýznamný, že se jím těžko bude někdo (kdo to nemá jako koníček) vůbec zabývat. Pohodlnost zvítězí (za těch pár stovek ročně).
No tak 6.5 Kč vs 4 Kč, není pár stovek. Za rok doma nabíjím 2.5 MWh, to je rozdíl 6250kc. Pohodlnost je stejná, nemusím v noci vstávat aby se to zaplo.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Když myslíte, že mají všichni stejný tarif jako Vy, tak prosím. To jsme ale dost zásadně uhnuli, prvotní otázka byla, zda si dovedete představit, co to udělá se sítí, když v podvečer bude nemalá část EV-mobilistů chtít nabíjet (teď neřešme jestli všichni, čtvrtina, pětina nebo desetina).
Já vím, "chytré" nabíjení to odloží (u lampy veřejného osvětlení ve městě taky?), ceny na spotovém trhu to vyřeší (jak, když u té lampy budu mít pevný tarif?) a tak by se dalo pokračovat.
Nikdo nikdy nepopřel, že pro majitele RD s FVE to může být zajímavá varianta. To jsme ale od "masového" používání dost daleko,, nebo snad ne?
jozka

Příspěvek od jozka »

Já vás dobře chápu.
Praveze ne. A nejenom v mem pripade, viz posledni prispevek MPMP (ale i u dalsich).
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 9.9.2024 15:01:19 Když myslíte, že mají všichni stejný tarif jako Vy, tak prosím. To jsme ale dost zásadně uhnuli, prvotní otázka byla, zda si dovedete představit, co to udělá se sítí, když v podvečer bude nemalá část EV-mobilistů chtít nabíjet (teď neřešme jestli všichni, čtvrtina, pětina nebo desetina).
Já vím, "chytré" nabíjení to odloží (u lampy veřejného osvětlení ve městě taky?), ceny na spotovém trhu to vyřeší (jak, když u té lampy budu mít pevný tarif?) a tak by se dalo pokračovat.
Nikdo nikdy nepopřel, že pro majitele RD s FVE to může být zajímavá varianta. To jsme ale od "masového" používání dost daleko,, nebo snad ne?
Vy chcete nějaké štěstí při všichni zadarmo hned. Zatím situace je taková jaká je, a ano každý majitel EV se může dostat na takový tarif. Jak bude situace vyvíjet až bude víc EV, uvidíme. Na vyspělejších trzích to zatím vede k zlevnění veřejného nabíjení, různým agregacim flexibility, které taktéž zlevňují nabijeni. Kdo je línej holt zaplatí víc. Sit' od toho se nerozpadne. Od toho jsou tam regulátory a mají na to nástroje včetně tarifu
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 9.9.2024 15:26:55
Já vás dobře chápu.
Praveze ne. A nejenom v mem pripade, viz posledni prispevek MPMP (ale i u dalsich).
E?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden: asi čteme každý jiné "zprávy ze světa", já četl o nucených regulacích, maximálních odběrech, pokutách za jejich překročení ap. jistě víte o kterou zemi se jedná.
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 9.9.2024 16:25:30 chaden: asi čteme každý jiné "zprávy ze světa", já četl o nucených regulacích, maximálních odběrech, pokutách za jejich překročení ap. jistě víte o kterou zemi se jedná.
Nevěděl jste že negativní zprávy lip prodávají?
Třeba autoforum.cz o tom ví dobře.
Anonym

Příspěvek od Anonym »

MPMP píše: 9.9.2024 11:00:38 A odpovědi typu "uživatelé se naučí dobíjet v dobách, kdy je energie nejlevnější" jsou jako z jiného světa. pokud jste si všimli, již několik let je cena silové energie stejná ve vysokém i nízkém tarifu.
Cena elektřiny je také podle toho jaký máte tarif, něco jiného je když máte tarif na topení a něco jiného je tarif na elektromobil nebo pro bojler. Spousta lidí je na spotu a má různé home assistenty a podobné systémy, pomocí nichž si mohou v závislosti na ceně elektřiny nastavit například dobíjení, ohřev bojleru, apod...
Elektromobil bych z hlediska odběru neřadil mezi běžné spotřebiče, ale spíše mezi spotřebiče typu bojler nebo akumulační kamna.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Anonym píše: 9.9.2024 19:47:16Spousta lidí je na spotu a má různé home assistenty a podobné systémy, pomocí nichž si mohou v závislosti na ceně elektřiny nastavit například dobíjení, ohřev bojleru, apod...
Můžete se pokusit tu "spoustu" nějak kvantifikovat? Nepopírám, že takoví odběratelé existují, ale osobně odhaduji jejich podíl na jednotky procent a ta na celkové chování síte ale opravdu nemá žádný vliv. Pokud máte jinou představu o té "spoustě", můžete se o ní s námi podělit? Děkuji
chaden

Příspěvek od chaden »

To je zatím jedno. Začali jsme přece tvrzením že když všechna auta budou elektrická, tak všichni je začnou nabíjet najednou. A ano lidé jsou nepoučne a některým možna I nebude stačit motivace cenou. I přesto budou zapínat nabijeni ve špičce, nu tak za to zaplatí. Nebo i budou dočasně odpojení násilně, když sit' bude přetížená. Normy na to jsou. Myslím normy na připojení nabíječek - takže násilně bude odpojena nabíječka, ne celá domácnost.
Mike

Příspěvek od Mike »

MPMP píše: 9.9.2024 15:01:19 ...
ale to je právě ta nová realita, v tomhle novém, čistém světě, již nikdo jiný nebude mít auto 8-)
jak řekla MPA, vy nemáte ajfón...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“