Návrhy na změnu dopravního značení
Re: Návrhy na změnu dopravního značení
Je to moje chyba a nechci se vymlouvat ale přesně tohle řešeni křižovatek mě vytači
1) značka přednosti ma byt až u křižovatky. Nesnašim když je ve velkem předstihu, protože když je člověk před ni a nechynul ji tak netuši.
2) To vodorovne značeni je uplně šileny. Mě zmatla i ta cyklostezka a držel jsem se krajnice, protomě to vubec netrklo že jsem blbě.
1) značka přednosti ma byt až u křižovatky. Nesnašim když je ve velkem předstihu, protože když je člověk před ni a nechynul ji tak netuši.
2) To vodorovne značeni je uplně šileny. Mě zmatla i ta cyklostezka a držel jsem se krajnice, protomě to vubec netrklo že jsem blbě.
A není tam ta svislá značka jenom dočasně kvůli uzavírce části komunikace při přestavbě křižovatky Mileta? Ze směru, odkud jste jel, vždy byla hlavní silnice, vedlejší byla z nábřeží - ulice Brněnská. Řekl bych, že změnili pouze svislé dopravní značky a vodorovné nechali původní.
Neznam to tam. Jel jsem tam poprve a snažil se vymotat.
xhj: dobrý postřeh
A nemely by v ten moment byt i zlute cary na zemi?
Já to místo právě znám i když tam jezdím asi 2x za rok. A právě vždy byla vedlejší komunikace z ulice Brněnská po které jsem vždy přijížděl. A osobních aut a MHD tam po hlavní jezdilo vždy hodně. Kvůli objížďce by bylo logické změnit značení aby se křižovatka neucpávala. Ale samozřejmě měli žlutými čárami přeznačit i vodorovné značení.
Je to tam od dubna, provizorně tak do poloviny příštího roku, až se se stavbou přesunou na jížní stranu Milety.
Takhle odspodu, jak je to street view, se dá přijet jen od knihovny, UHK a od parkování v areálu škol (takže naprosto mizivé intenzity, proti té současné hlavní).
Za tu dobu, co to tam je, jsem už viděl vyšší desítky případů, že auto z bývalé hlavní od knihovny nedá přednost nebo v lepším případě auto jedoucí z mostů doleva, co dává přednost i když je na hlavní. Jízda po paměti je holt převít. Negativní vliv na to má i obrovské množství chodců, co se valí ze škol v okolí přes ten přechod. To pak způsobuje, že ty, co jedou z mostu doleva, pouští ty z vedlejší od knihovny a spousta z nich si pak ani nemusí uvědomit, že byla na vedlejší.
Takhle odspodu, jak je to street view, se dá přijet jen od knihovny, UHK a od parkování v areálu škol (takže naprosto mizivé intenzity, proti té současné hlavní).
Za tu dobu, co to tam je, jsem už viděl vyšší desítky případů, že auto z bývalé hlavní od knihovny nedá přednost nebo v lepším případě auto jedoucí z mostů doleva, co dává přednost i když je na hlavní. Jízda po paměti je holt převít. Negativní vliv na to má i obrovské množství chodců, co se valí ze škol v okolí přes ten přechod. To pak způsobuje, že ty, co jedou z mostu doleva, pouští ty z vedlejší od knihovny a spousta z nich si pak ani nemusí uvědomit, že byla na vedlejší.
Vyhlaska 294/2015:
Obzvlast Praha by asi mela zamakat, zejmena smerovek na modrem pozadi nebo zelenem na MO ma porad dost...§ 27
Přechodné ustanovení
Dopravní značky a dopravní zařízení umístěné přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, které svým provedením této vyhlášce neodpovídají, pozbývají platnosti uplynutím dne 31. prosince 2025.
Zrovna u informativního značení to na TSK nebo MHMP nikoho pálit nebude. Povinnosti z nich většinou nevyplývají a informací dávají.
Je to ale dobre voditko k typu komunikace, zejmena na byvale D1 bych modre cedule uvital, tam si nikdy nejsem jisty, odkud je 110, jestli jsem to uz neprejel.
Jako že by byly prvně bílé, pak chvilku modré a pak zelené ? Není to zbytečnost ?
Raději bych viděl MPR za každým nájezdem.
Raději bych viděl MPR za každým nájezdem.
Ano, samozrejme ocekavam ze to tak jednou bude. Jak jako "zbytecne"? Roky tady koukame na znacky a komentujeme kazdou sebemensi odchylku a na hlavni tepne v CR je najednou dodrzovani TP 100 zbytecnost? 
Modré tabule na SMV v Praze ale rozhodně nebudou, ať už v obci nebo mimo obec zůstanou bílé a vyhláška to tak připouští. Modré tabule DZ budou jen na SMV, které jsou silnicemi I. třídy. A je to tak i podle TP100 správně, článek 2.6.2.1. odstavec 3 - jedná se pořád o místní komunikaci.
A proč je to místní komunikace a ne silnice (byť třeba II. třídy), když je to mimo město? 110 pod bílými cedulemi mi přijde nezvyklá... ale aspoň to snad zapůsobí jako upozornění, že už to není dálnice...
Protože ji vlastní město Praha a ne stát. Podle memoranda mezi Prahou a státem se převody dělají tak, že státu patří okruh a vše vně okruhu, a to co je dovnitř a je na území města, je města. A protože podle zákona nemůže silnice I. třídy vlastnit nikdo jiný než stát a jejich ekvivalentem u MK jsou dle zákona MK I. třídy, je to zařazené takto. Silnice II. třídy by to jen zbytečně komplikovala...
Ty vlastnicke vztahy chapu, ale prijde mi zvlastni, ze muzeme mit MK mimo obec.
MK musí být na území obce, které patří. To ale není totéž jako obec ve smyslu zákona o silničním provozu.
Myslím, že zde na fóru je naopak uživateli více žádané značení co nejpřehlednější, jednoduché a říkající to hlavní. A ne úplně takové, aby bylo tipťop správně dle každého jednotlivého předpisu.
Jinak tvoji myšlenku chápu, ale jsem tedy právě tím zastáncem udělat to spíše přehledně a klidně trochu odchýlené od předpisů. Čili pouze návěsti zelené a bílé. A ono to navíc dle předpisů i je.
Naopak bych byl zarytým odpůrcem toho, aby na pár km byla silnice první třídy a pak teprve MK a dvě barvy značek. By zase byl ukázkový příklad českého kocourkova. Takhle je to vyřešeno správně.
MPR ať upravují jednotlivé značky, stejně by to chtělo 110 i dál do centra než jen na hranici HMP. To pravidlo o 80 na dálnici a SMV ve městě je stejně přežitek a patří zrušit. Týká se to myslím stejně v praxi jen Prahy a Brna, možná ještě nějaké kousíčky v Liberci, Plzni atd. Těch pár značek s 80kama si snad dovolit můžeme ..
Ale bylo by opravdu přínosné, kdyby byly pokud možno za každým nájezdem. Plácám se v tom, zda 50, 80 či 110...
Přesně tak, kdo se v tom má vyznat.
Já to pravidlo znám, nicméně když se teď ze SMV udělala prostě tato nová kategorie, tak má být zažito SMV = 110. A jestli chceme někde jinou rychlost, má to být sděleno značkami. Další věc je, že leckde stejně už stojí, i když správně nemusí.
Pojďme je dát naopak všude a to město/neměsto zrušme.
Na SMV na 2-pruhu taky musí být všude 90ky.
Já to pravidlo znám, nicméně když se teď ze SMV udělala prostě tato nová kategorie, tak má být zažito SMV = 110. A jestli chceme někde jinou rychlost, má to být sděleno značkami. Další věc je, že leckde stejně už stojí, i když správně nemusí.
Na SMV na 2-pruhu taky musí být všude 90ky.
Přesně tak, Slovensko toto hloupé pravidlo zrušilo myslím že v loňském roce. Měli ve městě na dálnici 90, teď jsou na D2 přes Bratislavu (od Brna) nasázené většinou stovky, ale pak za tunelem Sitina nic není a ani Waze netuší jaké je tam MPR 
Stejně to pravidlo musí být dost matoucí pro cizince, který je bezpochyby rád že mu to ukazuje navigace. Přijde mi že na západ od nás je spíše standard mít na průjezdech městskými oblastmi za každým sjezdem značku MPR i přestože tam křižovatky předchozí omezení MPR neruší narozdíl od CZ/SK
Stejně to pravidlo musí být dost matoucí pro cizince, který je bezpochyby rád že mu to ukazuje navigace. Přijde mi že na západ od nás je spíše standard mít na průjezdech městskými oblastmi za každým sjezdem značku MPR i přestože tam křižovatky předchozí omezení MPR neruší narozdíl od CZ/SK
Na té bývalé D1 prostě mají být bílé značky i proto, že teď běžný řidič kromě jednoho páru značek SMV nepozná, že už není na dálnici. To, že na značkách chybí červená 1 je prostě jen detail, kterého si nevšimnou. A ta zelená čísla sjezdů tomu taky moc nepomáhají, protože na SMV ani na MK nikde jinde nejsou.
Ta 80 už je trochu zastaralá, ale pak je tady třeba Liberec, který dal na S35 značky obce až na sjezdy a i tak nechal na průjezdu 80.
Ta 80 už je trochu zastaralá, ale pak je tady třeba Liberec, který dal na S35 značky obce až na sjezdy a i tak nechal na průjezdu 80.
Rychlosti tam ve Waze nejsou nastavené kvůli liniovému řízení (to platí pro Slovensko).
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
80 zastaralá není, většinou to na průjezdech evropských měst tak bývá. Hlavně kvůli častým MÚK a hustší dopravě.
Že jsou na bývalé D1 zelené značky tolik nevadí, vždyť Městský okruh je samá zelená
Že jsou na bývalé D1 zelené značky tolik nevadí, vždyť Městský okruh je samá zelená
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
ad Liberec
v hlavním městě, na VR je taky násazena 100kmh
v hlavním městě, na VR je taky násazena 100kmh
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit