Dálniční poplatky
Re: Dálniční poplatky
Abych vám sdělil výsledek:
Musíme si na naše F značky koupit klasickou dálniční známku. F značky se totiž dají přesouvat mezi autama, a to že jedno z nich je fullelektro nepomůže. Navíc to auto nemá techničák.
Musíme si na naše F značky koupit klasickou dálniční známku. F značky se totiž dají přesouvat mezi autama, a to že jedno z nich je fullelektro nepomůže. Navíc to auto nemá techničák.
K tématu probíranému v souvislosti s (ne)zpoplatněním obchvatu Českých Budějovic na D3 vznikl zajímavý graf:
Na něm je vidět, že většina krajů má výjimky ze zpoplatnění v rozmezí 0-25%, výjimkou jsou kraj Karlovarský (100%), Ústecký (54%) a do určité míry taky Praha (67%). Žádný úsek bez poplatku pak nemají v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a na Vysočině.
Do sumy každého kraje se počítají úseky mezi křižovatkami, které se nacházejí v tom samém kraji (tj. např. když D11 kříží několikrát hranici mezi Královéhradeckým a Pardubickým krajem, ale křižovatky jsou v Královéhradeckém kraji, tak se to počítá jen do tohoto kraje) a pak v případě hranice kraje mezi dvě křižovatkami v jiném kraji přesný počet km k hranici kraje.
Podle mě by šlo zavést relativně spravedlivý systém, kdy by v rámci kraje mohlo být třeba až 25% délky úseků v rámci kraje, které chtějí bez poplatku, a jejich preferenci by si určovaly kraje. Jedinou výjimkou by zůstaly peáže silnice I. třídy z dálnici, kde mi osobně přijde jako nutnost nechat je bez poplatku. Ale do sumy výjimek v kraji by se to počítalo.
To nic nemění na tom, že jediný skutečně férový systém je zpoplatnit vše.
Do sumy každého kraje se počítají úseky mezi křižovatkami, které se nacházejí v tom samém kraji (tj. např. když D11 kříží několikrát hranici mezi Královéhradeckým a Pardubickým krajem, ale křižovatky jsou v Královéhradeckém kraji, tak se to počítá jen do tohoto kraje) a pak v případě hranice kraje mezi dvě křižovatkami v jiném kraji přesný počet km k hranici kraje.
Podle mě by šlo zavést relativně spravedlivý systém, kdy by v rámci kraje mohlo být třeba až 25% délky úseků v rámci kraje, které chtějí bez poplatku, a jejich preferenci by si určovaly kraje. Jedinou výjimkou by zůstaly peáže silnice I. třídy z dálnici, kde mi osobně přijde jako nutnost nechat je bez poplatku. Ale do sumy výjimek v kraji by se to počítalo.
To nic nemění na tom, že jediný skutečně férový systém je zpoplatnit vše.
Tudíž z těch, co mají dnes vyjímku by ji dále měly jen úseky na D10 kolem MB (peáž s I/16 aI/38) a úsek kolem Chebu (peáž s I/21)? Za mě fair engouh.
Nebo se do úseku s peáží toho počítá vice?
A také D3×I/19.
Ano, ta D3 s 19, D10 s 16+38.
Pak:
D1 u Brna I/23 - I/50. (exit 182 - 210)
D8 exit 64 - 80.
D48 - peáž I/57 Palačov-NJ.
Na zvážení bude zbývat ponechání D5 exit 73 (67) - 89
a D1 Ostrava 354 - 361.
Naopak zvážit by se za mě mohlo přidání D11 exit 39 - 42.
Nic jiného by za mě být nemělo. Rozhodně (až budou dálnice dostavěné) patří zrušit všechny ty Olomouce, celé D6 (krom peáže s 21), D7, Pohořelice Kroměříže atd. A zpoplatnit pražský okruh a přilehlé dálnice, až bude 511. Ono to nejspíš moc peněz nepřidá, ale jde o princip. Je nesmysl postavit přeložku např. 611, postavit na to MÚK, a ještě jim tu D11 nechat bez poplatku. Pak ty dálnice u Prahy nemají kolabovat.
Ta D10 a D6 u Prahy jsou spíše kvůli chybějícím doprovodkám, ale nevím, jestli tohle je správný důvod pro nezpoplatnění dálnice.
Pak:
D1 u Brna I/23 - I/50. (exit 182 - 210)
D8 exit 64 - 80.
D48 - peáž I/57 Palačov-NJ.
Na zvážení bude zbývat ponechání D5 exit 73 (67) - 89
a D1 Ostrava 354 - 361.
Naopak zvážit by se za mě mohlo přidání D11 exit 39 - 42.
Nic jiného by za mě být nemělo. Rozhodně (až budou dálnice dostavěné) patří zrušit všechny ty Olomouce, celé D6 (krom peáže s 21), D7, Pohořelice Kroměříže atd. A zpoplatnit pražský okruh a přilehlé dálnice, až bude 511. Ono to nejspíš moc peněz nepřidá, ale jde o princip. Je nesmysl postavit přeložku např. 611, postavit na to MÚK, a ještě jim tu D11 nechat bez poplatku. Pak ty dálnice u Prahy nemají kolabovat.
Ta D10 a D6 u Prahy jsou spíše kvůli chybějícím doprovodkám, ale nevím, jestli tohle je správný důvod pro nezpoplatnění dálnice.
2 mapman :
pěkná práce
2 ALL :
naopak, až se to všechno dostaví, tak konečně pro OA bez poplatku
2 ALL :
naopak, až se to všechno dostaví, tak konečně pro OA bez poplatku
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Předpokládám, že tím "postavit MÚK" myslíš dosud neexistující MÚK Beranka, je to tak?
Jak si to teda představuješ "v cílovém stavu"? Navrhuješ zpoplatnit D0, jak se potom na tu přeložku 611 dostaneš?
Ano myslím tu.
Navrhuji postavit přeložku 611, vybudovat MÚK Beranka, zkapacitnit D0 510 a ZPOPLATNIT D0 od D10, přes budoucí 511 až k letišti komplet. Toť vše. Popř. v HoPo nastavět kruháče, ale to je na nich samotných samozřejmě. Na tu přeložku se přece nutně nemusí dostat úplně každý, ale jen ten, co chce.
Pokud máme rušit výjimky, musí dojít ke zrušení i těch úseků na dálnicích do Prahy. Nevím, proč by obchvat HoPo (v podobě přeložky+D11) měl být zadarmo.
Navrhuji postavit přeložku 611, vybudovat MÚK Beranka, zkapacitnit D0 510 a ZPOPLATNIT D0 od D10, přes budoucí 511 až k letišti komplet. Toť vše. Popř. v HoPo nastavět kruháče, ale to je na nich samotných samozřejmě. Na tu přeložku se přece nutně nemusí dostat úplně každý, ale jen ten, co chce.
Pokud máme rušit výjimky, musí dojít ke zrušení i těch úseků na dálnicích do Prahy. Nevím, proč by obchvat HoPo (v podobě přeložky+D11) měl být zadarmo.
Až budeme stavět dálnice, které vydrží v dobrém stavu 40 let, tak je dejme klidně všechny zadarmo.
Já u té D7 nechápu, proč ta část na Chomutov dávno zpoplatněná není. Prý kvůli tomu, že dálnice není kompletní. Přitom je tahle část v podstatě stejně dlouhá jako D7 od letiště ke Slanému. Pokud by se mělo se zbytkem D7 čekat na zpoplatnění, až bude hotový úsek kolem Postoloprt, tak přijde stejné divadlo s obchvatem Slaného, jako bylo teď u Budějovic, nebo vloni u Loun.
Však ta dálnice by měla po uvedení do provozu začít vydělávat. A že si kvůli jejímu využití bude muset pár šmoulů koupit dálniční známku? No a co?
Však ta dálnice by měla po uvedení do provozu začít vydělávat. A že si kvůli jejímu využití bude muset pár šmoulů koupit dálniční známku? No a co?
To já vím, a proto mluvím o kruháčích. Dálnice zadarmo s tím nemá absolutně nic společného. Ale chápu, že místní politici si to tam určitě vyřvou tu výjimku, resp. uhájí.
A jinak vyhnání je vyhnání vždy s rezervou. Víceméně se vyhání tak, že postavíš přeložku a zpomalíš starou trasu. Tady by se holt vyhnalo s tím, že si musíš přikoupit DK nebo zůstat na staré.
Dálniční známka od ledna znovu zdraží
Za dálniční známku si řidiči od ledna znovu připlatí, začne totiž poprvé platit automatická valorizace její ceny. Díky nízké inflaci ale známky zdraží jen mírně, ta roční nejspíš o stokorunu.
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... .seznam.cz
Za dálniční známku si řidiči od ledna znovu připlatí, začne totiž poprvé platit automatická valorizace její ceny. Díky nízké inflaci ale známky zdraží jen mírně, ta roční nejspíš o stokorunu.
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... .seznam.cz
Konečně koncepční řešení.
Jsem v klidu. Od roku 2026 bude stát zase 1500,- Kč. Příští rok vyhraje volby ANO, Havlíček zasedne na ministersvo a vrátí nám, co nám tato vláda vzala 
Tak to jsi mě potěšil Paule ! Snad se ho na to nějaký novinář zeptá... 
na to se taky těším
ačkoli žena dostala služební, takže už to nebudu mít za 3x1500 ale "jen" 2x2500
a to se vyplatí
ačkoli žena dostala služební, takže už to nebudu mít za 3x1500 ale "jen" 2x2500
a to se vyplatí
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Proč je D7 nezpoplatněná? Úsek Panenský Týnec - Louny měří 16,5 km a úsek Postoloprty - Chomutov měří 22,5 km.
Argumenty, že se jedná o osamělé úseky nebo krátké neuspějí ve srovnání s úsekem D55 Babice - Bzenec, který měří 21 km a je osamocen nebo D52 Rajhrad - Pohořelice délky 17 km.
Argumenty, že se jedná o osamělé úseky nebo krátké neuspějí ve srovnání s úsekem D55 Babice - Bzenec, který měří 21 km a je osamocen nebo D52 Rajhrad - Pohořelice délky 17 km.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
-
Diaľničiar
- VIP
A v této souvislosti se zeptám, kolik km je celkem vyjmuto ze zpoplatněni pro osobní auta ?
Ministerstvo zpoplatní další dálnice: Kde bude nově povinná dálniční známka
https://www.denik.cz/doprava/ministerst ... .sznhp.box
Všechny tři letos na konci roku zprovozněné úseky D35 budou pro osobní dopravu nezpoplatněné. Ale nevím, jestli je dobré, vybírat hned mýto pro nákladní auta na dálnici kolem Mýta. Aby většina nejezdila stále městem.
Všechny tři letos na konci roku zprovozněné úseky D35 budou pro osobní dopravu nezpoplatněné. Ale nevím, jestli je dobré, vybírat hned mýto pro nákladní auta na dálnici kolem Mýta. Aby většina nejezdila stále městem.
A taky se tam píše, že úsek by měl být minimálně 20 km dlouhý, pokud nenavazuje na dálniční síť. Takže D52 by ela být bez známky. Za to D7 Postoloprty - Chomutov naopak se známkou.
D47 už máme, teď ještě D48
Z té tabulky jsem pochopil, že úsek mezi VM sever a jih bude bez mýta, nebo jsem tu tabulku pochopil zle?
Je potřeba rozlišovat mýto (pro vozidla nad 3,5 t) a známky (do 3,5 t). Mýto se dává vždy a všude co nejdříve po zprovoznění, známky u úseků uvedených do provozu v druhé polovině roku obvykle až po novém roce.
Já jestli to správně chápu, tak dálniční známka nebude potřeba příští rok ani na jednom letos zprovozňovaném úseku D35. Bude potřeba jen na nový úsek u Olomouce.
oakenfold píše: ↑28.9.2025 6:48:42 Ministerstvo zpoplatní další dálnice: Kde bude nově povinná dálniční známka
To chápu, ale narážel jsem na tento příspěvek a na to, že v tabulce, bylo mýto uvedené pouze po úsek VM-sever a poté od úseku VM-Jih. Takže jestli to chápu dobře, tak dálnice kolem Mýta bude bez mýta. Nebo ne?
Nebude bez mýta, protože tenhle úsek už je ve vyhlášce z loňska.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-470/
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-470/
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!