Víceméně souhlasím i s JakubMD, že nějaké předčasné zveřejnění by jen nabilo munici spolkům typu Voda z Tetčic, které by najednou měly spoustu času to celé zablokovat. Napadlo mě zkusit v rámci odvolání požádat např. jen o informace o tom, jaké koridory byly vytyčeny a jakými sídly procházejí. Jakékoli detailní informace by teď mohly hodně uškodit. A protože se zdá, že tady všichni táhneme za jeden provaz, tak bych rád slyšel i nějaký další názor.
Vize naší dálniční sítě
Re: Vize naší dálniční sítě
Možná už je to lehký offtopic, ale ještě k tomu dokumentu: Mluvil jsem o tom se známým, co je právník, a měl na to zajímavý náhled - nejde o informaci vzniklou při přípravě rozhodnutí, ale o samostatný odborný dokument, jehož účelem je poskytovat podklady pro budoucí rozhodnutí. Takže by měl pomáhat podložit budoucí rozhodnutí, ale on sám to rozhodnutí netvoří. Proto by se toho neměl ten zákon týkat. I tak jsou ale části, které nemohou být zveřejněny, např. různé interní pokyny, diskuze o alternativních trasách nebo informace o slabých místech současné infrastruktury.
Víceméně souhlasím i s JakubMD, že nějaké předčasné zveřejnění by jen nabilo munici spolkům typu Voda z Tetčic, které by najednou měly spoustu času to celé zablokovat. Napadlo mě zkusit v rámci odvolání požádat např. jen o informace o tom, jaké koridory byly vytyčeny a jakými sídly procházejí. Jakékoli detailní informace by teď mohly hodně uškodit. A protože se zdá, že tady všichni táhneme za jeden provaz, tak bych rád slyšel i nějaký další názor.
Naopak si myslím, že toto je správný přístup. Dopravně je vytvoření nových dopravních staveb v místech kde lišky dávají dobrou noc správně asi bez diskuse, společensky pak myslím, že je to i správně načasováno, neb různých zelených aktivistů mají lidé už po krk a výstavbu dálnic podporují....mapman píše: ↑23.9.2024 11:23:24 .... Místo toho, aby se soustředili na zkapacitnění existujících koridorů, tak z toho vylezly úplně nové trasy obvykle v dopravou nedotčené krajině – jinými slovy v místech, kde lišky chodí dávat dobrou noc. Existující koridory jedniček to prakticky nijak neřeší. To není zrovna něco, co by se v dnešní době dalo prezentovat jako "proveditelné"...
Nechci nikomu brát iluze, ale v naší zadlužené a hustě osídlené zemi stavět nové dálnice tam, kde nikdo a nic není, a nechat lidi dál trápit na nevyhovujících jedničkách, je snad jedině úkol pro další vládu Miloše Zemana...

Amen. Dopravně možná nové koridory smysl dávají, ale v dnešní společnosti je to věc prakticky neprosaditelná.
Tak začátek nějakých větších akcí nebude tutově do 20 let. Tak si každý může spočítat, zda tento rozvoj bude ještě glosovat, či se na to bude dívat seshora ... 
A čtyřpruh Jihlava - Znojmo tam nebyl. Ani tam není I/50. Na Moravě tam je málo nového.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
A něco souvisejícího s pokračováním D4 a homogenizací I/4 by bylo ? 
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Vtipné. To je od Písku dál v podstatě oživení degradovaných jedniček I/23 (dnes II/159) a přes II/135 do Kamenice I/39 (II/639).
Pro ČB by to znamenalo lepší spojení do Plzně i do Brna, ale vzdálenost mezi D1 u Jihlavy a D5 u Plzně by měla být dokonce o něco vyšší než D1 - D0 - D5. Moc mi tak není jasné, kdo by jezdil mezi Pískem a Soběslaví, aby to ekonomicky vyšlo na dálnici.
No, řeknu jen, že jsem zvědavý fakt hodně.
ad 1: souhlas, a díky za ten pohled, že to raději nechme pod pokličkou. Mohla by to být voda na mlýn kde komu, kdo s tím nebude nebo nechce souhlasit
ad 2: IMHO jako jediná šance, kde prosadit nové dálnice, je postavit 4-pruhy (převážně spíše SMV, čili S 21,5, dálnice jako takové nevidím moc reálně) místo stávajících jedniček a dostavět doprovodky vedle. Myslím, že hodit na papír zbrusu nové dálnice, kde dnes nic nevede, je utopie. Byť by to někde dávalo smysl možná dopravně. Ale v naši republice tam nic nevede na 99 % proto, že tam je zástavba nebo naopak nedotčená příroda - suma sumárum tam dálnice není prosaditelná.
ad 3: nicméně jsem názoru, že tak, jak je nyní navržená dálniční síť, tak s tím se spokojit jako republika prostě nesmíme, pořád zbývá fakt dost relací mezi centry, které nejsou ani po pořádné jedničce (ani nejsou v plánu), natož po dálnici. Pokud tedy tento podklad bude k bizár, pak udělejme nový.
ad 4: stavět cokoli, co spojí ČB s Plzní a s Brnem rychleji než dnes, ale nepřebere to tranzit z D1 na D5, je naprosto neekonomický, neprosaditelný a na hlavu postavený nesmysl. A nemusí to nutně platit jen pro tuto konkrétní relaci. Prostě nové dálnice by měly, když už, tak zabíjet vždy alespoň 2 mouchy.
ad 1: souhlas, a díky za ten pohled, že to raději nechme pod pokličkou. Mohla by to být voda na mlýn kde komu, kdo s tím nebude nebo nechce souhlasit
ad 2: IMHO jako jediná šance, kde prosadit nové dálnice, je postavit 4-pruhy (převážně spíše SMV, čili S 21,5, dálnice jako takové nevidím moc reálně) místo stávajících jedniček a dostavět doprovodky vedle. Myslím, že hodit na papír zbrusu nové dálnice, kde dnes nic nevede, je utopie. Byť by to někde dávalo smysl možná dopravně. Ale v naši republice tam nic nevede na 99 % proto, že tam je zástavba nebo naopak nedotčená příroda - suma sumárum tam dálnice není prosaditelná.
ad 3: nicméně jsem názoru, že tak, jak je nyní navržená dálniční síť, tak s tím se spokojit jako republika prostě nesmíme, pořád zbývá fakt dost relací mezi centry, které nejsou ani po pořádné jedničce (ani nejsou v plánu), natož po dálnici. Pokud tedy tento podklad bude k bizár, pak udělejme nový.
ad 4: stavět cokoli, co spojí ČB s Plzní a s Brnem rychleji než dnes, ale nepřebere to tranzit z D1 na D5, je naprosto neekonomický, neprosaditelný a na hlavu postavený nesmysl. A nemusí to nutně platit jen pro tuto konkrétní relaci. Prostě nové dálnice by měly, když už, tak zabíjet vždy alespoň 2 mouchy.
Arame, dobrý ! 
Nevidím důvod, proč to nechávat pod pokličkou. Pokud to někdo bude chtít napadat, tak na to bude mít minimálně dalších 15 let než se začne něco stavět. Takže z toho pohledu je úplně jedno, jestli se to zveřejní zítra anebo za půl roku.
Ne. V minulosti se kolikrát stalo, že "se o tom občan dozvěděl až z médií" nebo až "když měl geodety na pozemku". Nemlich kraje nebo obecní zastupitelstva. Pokud to prvně projednají s kraji za zavřenými dveřmi, proč ne. Takže lepší nedávat jim (jako potenciálním odpůrcům) tento objektivní trumf - např. že bylo nesprávně projednáno atd. Tomu všemu už soudy někdy vyhověly.
Na druhou stranu .. nevím proč projednávat něco, co je blbost.
Ale to tady máme pouze z ochutnávek.
Na druhou stranu .. nevím proč projednávat něco, co je blbost.
No jestli si někdo jako myslíte, že když to zůstane pod pokličkou, a pak se najednou objeví tlustá čára v mapě mezi Jihlavou a Prostějovem, že to jako urychlí přípravu a výstavbu, tak to bych si asi dovolil nesouhlasit...
Každopádně pokud ten materiál není zaměřený na zlepšování stávající situace, to znamená dostat některé silnice I. třídy do 2+2, na mnoha úsecích udělat nové obchvaty a souvislé homogenizované tahy v 1+1, a na nějaké další doplnění stávající dálniční sítě o příhraniční úseky (Jablunkov) včetně mezistátních smluv na nová propojení (Králíky, Břeclav), tak pak je to opravdu jen vize a nemá to šanci na realizaci ani za pár desítek let, kdy budou pro každého cenově dostupná auta s dlouhým dojezdem jezdit na levnou elektřinu z fúzních reaktorů... 
Myslím, že mají "svoje lidi" na různých úřadech a dokážou se k tomu stejně dostat dřív, než se to zveřejní.
Toto mi dává smysl. Už dřív jsme se tady někde na fóru bavili, že bude potřeba tangenta D1 - I/73 a je asi jenom jediná možnost, kam ji umístit: od Bíteše okolo Tišnova, viz II/379.
Dál na Prostějov už to někde poblíž II/379 nepůjde, je tam Moravský kras, který bude potřeba obejít severně. Takže možná okolo Rájce a dál možná využít toho, že II/101 už má místy dobré parametry ještě z doby československé I/18. Souvisí to i s tím, že kapacitní silnice by neměla protínat Vojenský újezd Březina, ale obcházet ho severně. Dál se po severní straně Prostějova napojit na D46. Tak uvidíme.
-
NullDeVoid
- Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland
II/101 je u Prahy. Takže hádám, že půjde o II/150.
Koukám na to trasování, a…no, jako tohle by mě nenapadlo. Zajímalo by mě ale jedno (strašnej detail): jaký by to mělo číslo? Pokud by to bylo D nebo S, tak by to bylo něco zcela novýho. A něco jako D370 a pak D150 (nebo S…), to si u nás moc nedokážu představit.
Koukám na to trasování, a…no, jako tohle by mě nenapadlo. Zajímalo by mě ale jedno (strašnej detail): jaký by to mělo číslo? Pokud by to bylo D nebo S, tak by to bylo něco zcela novýho. A něco jako D370 a pak D150 (nebo S…), to si u nás moc nedokážu představit.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
-
Tomas 1975
K prostoru Brna, Jihomorasvkého kraje existuje spousta materiálů, rozvojových plánů...KarelLer píše: ↑14.10.2024 21:07:25Toto mi dává smysl. Už dřív jsme se tady někde na fóru bavili, že bude potřeba tangenta D1 - I/73 a je asi jenom jediná možnost, kam ji umístit: od Bíteše okolo Tišnova, viz II/379.
Dál na Prostějov už to někde poblíž II/379 nepůjde, je tam Moravský kras, který bude potřeba obejít severně. Takže možná okolo Rájce a dál možná využít toho, že II/101 už má místy dobré parametry ještě z doby československé I/18. Souvisí to i s tím, že kapacitní silnice by neměla protínat Vojenský újezd Březina, ale obcházet ho severně. Dál se po severní straně Prostějova napojit na D46. Tak uvidíme.
Němci počílali s Brnem (tedy jako německým městem) jako velmi vhodným k budoucímu rozšíření ař na 1 200 000 obyvatel...
V Barch existuje spousta plánů, návrhů, Některé jsem ukazoval v Ostopovicích na přednášce....
Včetně propojení dopravních sítí Brna a Vídně...
Hledáme něco co už bylo jednou hledáno a dost možná nalezeno....
Tomas 1975: a nějakou obdobu tangenty mezi dnešní D1 a I/73 plánovali? To by mohlo být zajímavé.
-
Tomas 1975
Existuje hromada materiálů...
Zásadní problém ŘSD a potažmo celé ČR (všech státních orgánů) je neschopnost při plánování nových záměrů si byť jen vyhledat záměry původní/staré...
Ať začneme u Pražského okruhu, různých pokusů D19, Brno, samozřejmě I/73 atd...
Plánování v okolí Brna bude součástí publikace Říše staví dálnici - druhý díl
První díl jde do konce roku ke grafikovi, děkuji všem kteří slibovali a skutek utek.... Tedy všem...
Zásadní problém ŘSD a potažmo celé ČR (všech státních orgánů) je neschopnost při plánování nových záměrů si byť jen vyhledat záměry původní/staré...
Ať začneme u Pražského okruhu, různých pokusů D19, Brno, samozřejmě I/73 atd...
Plánování v okolí Brna bude součástí publikace Říše staví dálnici - druhý díl
První díl jde do konce roku ke grafikovi, děkuji všem kteří slibovali a skutek utek.... Tedy všem...
A k čemu je tento starý záměr na fotce, který je dnes naprosto nepoužitelný, hlavně kolem přehrady? Oni na ŘSD nebudou úplně blbí, že by nevěděli o existenci skoro sto let starých plánu, ty jsou však dnes použitelné maximálně tak u I/73 od Brna po Třebovou a to jen díky tomu, že to dálniční těleso tam celou tu dobu v zárodku leží. Vše ostatní je dobré maximálně tak na výstavy, nebo do archivu.
-
Tomas 1975
Ona je k tomu i celkem slušná hromádka spisové dokumentace...
A předpokládám, že víte kdo byl Hans Lorenz...
Přít se nemá cenu...Je to staré...
Poučit se však můžeme vždy...
Příklad - pokud rekonstruuji větší konstrukci - silniční most z období první republiky - tak je určitě vhodné znát původní stavební dokumentaci...
Pokud nastanou vícepráce z důvodu nenastudování atd... Tak by tyto vícepráce měl někdo vymáhat... Špatná příprava...
A předpokládám, že víte kdo byl Hans Lorenz...
Přít se nemá cenu...Je to staré...
Poučit se však můžeme vždy...
Příklad - pokud rekonstruuji větší konstrukci - silniční most z období první republiky - tak je určitě vhodné znát původní stavební dokumentaci...
Pokud nastanou vícepráce z důvodu nenastudování atd... Tak by tyto vícepráce měl někdo vymáhat... Špatná příprava...
Re: Mapy.cz
Proti tomu samozřejmě nic, jen je dobré se občas vrátit nohama na zem.NullDeVoid píše: ↑23.11.2024 14:47:37 PetrN a Avantime: Ne, jasně, já chci vidět pouze to, co se doopravdy postaví někdy do toho konce roku 2030, nechci tam vidět to svoje. Takže jo, podle letáků. Jen to chci vidět tak nějak všechno v mapě. Daný dohromady. Ideálně ne jen dálnice ale i eSka.
Máte-li nostalgickou náladu, tak tady je Trupmanův příspěvek s "mapou" pana Petra Kuneše.
začmáraná republika by byla super
by chudáci aktivisti nevěděli, kde mají víc bojovat
a kdyby se z těch čar realizovala třetina, tak budou řidiči nadšení, aktivisti taky, protože zablokovali 70% staveb
a i sem tam nějaký starousedlík by si oddechl, že se sice staví už druhá dálnice do Ostravy, ale okolo jeho domečku v podhůří je pořád klid
by chudáci aktivisti nevěděli, kde mají víc bojovat
a kdyby se z těch čar realizovala třetina, tak budou řidiči nadšení, aktivisti taky, protože zablokovali 70% staveb
a i sem tam nějaký starousedlík by si oddechl, že se sice staví už druhá dálnice do Ostravy, ale okolo jeho domečku v podhůří je pořád klid
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
NullDeVoid
- Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland
Jak se tak dívám na ten obrázek, tak ta moje mapa v podpisu vypadá úplně jako profesionální tvorba.
Já z toho obrázku nejsem moudrej. Je to nějak barevně odlišený, co znamenají jednotlivý barvy? Proč ty tahy jsou rovné? Jaké budou kategorie? Co znamenají ty čísla tam?
Ne, dobrý, nevysvětlujte mi to nikdo, mně to je v podstatě jedno, jen…chci naznačit, že to nechává hodně prostoru pro zlepšení. A doufám že moje mapa není vnímána jako tahle.
Já z toho obrázku nejsem moudrej. Je to nějak barevně odlišený, co znamenají jednotlivý barvy? Proč ty tahy jsou rovné? Jaké budou kategorie? Co znamenají ty čísla tam?
Ne, dobrý, nevysvětlujte mi to nikdo, mně to je v podstatě jedno, jen…chci naznačit, že to nechává hodně prostoru pro zlepšení. A doufám že moje mapa není vnímána jako tahle.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.