D11 1109 Trutnov – státní hranice ČR/Polsko

Praha – Hradec Králové – Trutnov – Polsko
Odpovědět
MPMP

Re: D11 1109 Trutnov – státní hranice ČR/Polsko

Příspěvek od MPMP »

JakumMD: a kdo by to jako podle tebe měl být? Právník, který měl (a nejspíš stále ještě má) jiný právní názor na celou věc? Nebo snad referent, který se toho právníka zeptal? Nebo snad ředitel, který je za všechny "zodpovědný"?
Já vím, že takhle "do ztracena" to nevypadá dobře, ale jak bys chtěl, aby úředníci dělali rozhodnutí na základě právní analýzy, které sami nerozumí (od toho tam mají ty právníky), aby pak nesli za to rozhodnutí odpovědnost. To ti (ale okamžitě) všichni odejdou.
A už jsi viděl, aby právník nesl zodpovědnost za svůj právní názor? To taky "tak nějak" nejde. Pokud mu odvolací orgán a/nebo soud vysvětlí, že je to jinak, musí se podřídit, ale to je asi tak všechno. Pokud tím nezpůsobil přímou finanční ztrátu (a to tady nenastalo), tak to asi půjde těžko.

Pokud si někdo myslíte, že je to jinak, prosím o názor, kdo by tedy měl být tím "poterestaným" a proč.
michal

Příspěvek od michal »

S výrokem, že nevznikla žádná finanční újma, bych počkal do pravomocného rozsudku, který potvrdí, že zrušení výběru Budimexu bylo v souladu se vším, s čím mělo v souladu být.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

celé je to jinak, původně doložil budimex reference ze stavby tunelu v Kolumbii a hodnotící komise si nechala zpracovat analýzu na základě které byl budimex vybrán dle ŘSD v pohodě, neboť šlo přesně o to, co požaduje zadávací dokumentace, ale problém byl v tom, že pracovníci, kteří byli v referenci uvedeni, už pracovali pro Metrostav, čili MI Roads se odvolal právě proto, že zodpovědnost za tunely budimex uvádí zaměstnance, kteří už v té době pracují pro MI Roads, čili na ŘSD za to nenese odpovědnost nikdo protože nejsou Sherlock Holmes aby zjistili kde a kdy zrovna daní odborníci na tunely pracují.... ŘSD pak vyzvalo po verdiktu ÚOHS budimex o zaslání nové reference a dostali referenci na tunel ve Španělsku ale šlo o špatnou referenci nepoužitelnou a tak byla odmítnuta a budimex byl vyzván k doložení jiné a nereagoval tak byl vyloučen.... dál už je to víceméně známé....
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

MPMP: jsem technik ne právník, takže můj pohled je (nejspíše) špatný z hlediska právního. Mátl však několikrát zmínil, že si ŘSD za svým (dvojitým) výběrem stojí. Trestat nějakého referenta povede k tomu co si psal. Dokážu si však představit, že by výběrové komisi strhli plat o 5-10% po dobu 3-6 měsíců, popřípadě by Mátl sobě pokrátil plat, jako člověk co je za vše zodpovědný. Chápu (dle toho co si psal), že právníky trestat nemůže, každopádně příště můžou oslovit jiné právníky.
Bumbik: opravdu? Tak to jsou MTS ještě větší ku.ndy než by člověk čekal :) Takže si člověk ani nemusí pást Mlsnu, stačí pak přeplatit lidi s referencemi... Miluji zdejší kulturu... navždy východ...
Je to někdo dohledatelné v rozhodnutí z UOHS, nebo je to inside info?
bumbik

Příspěvek od bumbik »

abych upřesnil ti referovani zaměstnanci už nepracují pro Budimex jako při stavbě tunelu v Kolumbii ale přešli jinam... a dnes zprostředkováně pracují pro MTS proto se ozvali a vyšlo jim to...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
kot

Příspěvek od kot »

Proč by někdo z ŘSD měl nést odpovědnost ? Či za co ?
1975

Příspěvek od 1975 »

JakubMD píše: 5.10.2024 10:10:02
Bumbik: opravdu? Tak to jsou MTS ještě větší ku.ndy než by člověk čekal :) Takže si člověk ani nemusí pást Mlsnu, stačí pak přeplatit lidi s referencemi... Miluji zdejší kulturu... navždy východ...
Je to někdo dohledatelné v rozhodnutí z UOHS, nebo je to inside info?
..ale pokud nějaká firma přeplatí lidi a ty přejdou jinam, tak je to smutné, ale přeci si je nemůže Budimex dávat jako referenci na stavbu, o kterou se hlásí, ne?

(btw, pokud si nechají přeplatit tak klíčové lidi pro zakázku za 11mld., tak to také o něčem svědčí)
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Neřeknu, kdyby tam byl několikakilometrový tunel ve špatných geo podmínkách... ale má smysl ty reference řešit, když jde jenom o dva malé tunely? Tak velká firma jako Budimex by to snad nějak zvládla, ne?
Mike

Příspěvek od Mike »

jsi to nepochopil
prostě když má vyhrát, na soudním rozhodnutí o zákazu účasti, nezávislá firma
tak to tak přeci dopadne :zvraci:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Lynx

Příspěvek od Lynx »

michal píše: 4.10.2024 13:07:22Je zajímavé, že s tím rozumným a levným řešením nikdo ani do budoucna nepočítá.
O tom jsem celou dobu mluvil. A psali vám o tom i další lidé, že se tomu diví. Nevím proč máte potřebu to rozporovat, když sám nemáte žádné reálné argumenty k věci?!

Máte jen zpochybňování typu "chybí vám komplexní pohled" o označování mě za šmoulu nemluvě :-) Jako fakt, diskutujte normálně, bez urážlivých invektiv. Tedy ne zbytečně konfrontačně z pozice rádoby vševěda, co má potřebu ostatním sdělovat, jak jsou hloupí, zatímco vy máte jako jediný patent na rozum. Dá se to říct i normálně, že se vám nějaký návrh nezdá a ne se hned snažit druhého urazit a ponížit.

Je tady fórum lidí co se laicky zajímají o silnice a dálnice, někdo tomu rozumí víc, někdo míň a normální člověk to chápe a toleruje, bez potřeby s druhým bojovat. A ne nějaký ring volný, na téma, kdo je větší machr v oboru a kdo koho víc urazí.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

1975 píše: 5.10.2024 16:54:09 ..ale pokud nějaká firma přeplatí lidi a ty přejdou jinam, tak je to smutné, ale přeci si je nemůže Budimex dávat jako referenci na stavbu, o kterou se hlásí, ne?

(btw, pokud si nechají přeplatit tak klíčové lidi pro zakázku za 11mld., tak to také o něčem svědčí)
No snad to nebyl nějaký důmyslný plán jak vyšachovat Budimex? Tedy že expert tunelář Pepa byl nasazen do Budimexu jako "krtek" už od samého začátku.
michal

Příspěvek od michal »

Milý Lynxi, když už mě chcete poučovat, tak Vás aspoň požádám, abyste se vyjadřoval k tomu, co jsem opravdu napsal. Ne k tomu, co si myslíte, že jsem napsal. Ano, kreslení prstem na mapě zde má své místo. Ovšem nevím, proč bych neměl mit právo se k tomu návrhu vyjádřit (klidně i kriticky), pokud se domnívám, že jako fikce to může zohlednit více? Osobně považuji to, že tak jednoduchá a levná stavba není ani ve výhledových plánech kraje za důkaz, že toto řešení buď nenabízí to, co od něj očekáváte, nebo nenabízí to, co je žádoucí, nebo narazilo na to, co já považuji za velmi pravděpodobné (NIMBY). A když už jste ze mě tedy udělal Šmoulu, což jsem si já nedovolil, i když jste mi jednoho připomněl, mějte mě prosím za Koumáka a důsledně se mým příspěvkům vyhýbejte. Ušetříte si spoustu starostí, času a životního klidu.

K tématu: dost mě překvapuje, že ty reference se vážou na konkrétní pracovníky, takže mě napadá dotaz, co se děje, když ten pracovník z referencí chce během stavby odejít (a tim myslím třeba zcela dobrovolně, protože místo stavby dálnice si chce otevřít ševcovskou dílnu)? Chápu, že firma třeba musí mít nějakého odborného garanta", na kterého je třeba vázána konkrétní činnost i v rámci OR a ŽR, ale pokud takový člověk odejde, pak přeci buď má svého nástupce, nebo se firma nemůže pustit do toho, do čeho se pouštěla, ne?
pjezek164

Příspěvek od pjezek164 »

ZZVZ s tím počítá, když technik odejde, dodavatel jej musí nahradit jiným, obdobně kvalifikovaným. Proto málokdo hraje vabank a nemá rezervy techniků.
michal

Příspěvek od michal »

Díky!
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Michala a Lynxe prosím, aby již nepokračovali ve vzájemném obviňování. Tyto záležitosti si prosím vyřizujte přes SZ.
Platí to i pro diskuzi o odpočívkách na D4.
Díky
JVDB

Příspěvek od JVDB »

Dnes odpoledne v místě budoucího křížení s II/300 u Královce už probíhají přípravné práce. Bagr, buldozer a par kamionu štěrku. Asi se připravuje místo na sutrklep :kladivo:
kot

Příspěvek od kot »

Tak pokud má pan kolega JVDB pravdu, tak je Kupka pěkný srab ! Poláci nikoho z našich zástupců / politiků / na otevření jejich eska nepozvali. A my je zvát budeme ? Proto by se mi spíše líbil :kladivo: na konci D11 a nepodkuřovat jim, když si z nás dělali srandu videem i řečmi...
JVDB

Příspěvek od JVDB »

Taky bych Polakum do zadku nelezl, ale ono asi na trase jiné příhodné místo není, kam se dá v pohodě po silnici dostat a udělat tam plac.
Na druhém konci u Stříteže na to místo není, jedině pak u Olešnice, ale tam je to taky v kopci.
Tady aspoň vyzdvihnou, že tenhle úsek se postaví expres.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Tak kde jinde symbolicky umístit kámen, než k čáře? :-)
Jinak zrovna dnes jsem ráno zažil dopravní zácpu složenou z dlouhých náklaďáků, mířících do kamenolomu v Babí. Už tak je silnice přes Babí tankodrom a tihle jí doslova dodělají. Divím se, že tudy jezdí BUS. Pokud se dálnice stavět začne, mám obavy o novou silnici 300.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
kot

Příspěvek od kot »

A máš představu Honey, zda kamenivo směřovalo do Polska či naopak do vnitrozemí ?
mzik

Příspěvek od mzik »

Kote moc díky za inside info! Na první pohled to vypadá na bordel na ŘSD (to rozhodování), ale když se člověk dozví tyto informace, tak se na to začne dívat úplně jinak.... To měl Budimex dodat pořádné podklady a měl by to.

Už jen vypsat 1108 a bude to paráda!
Beekee

Příspěvek od Beekee »

RM TW:

Po nabytí PM rozhodnutí UOHS uzavřelo ŘSD smlouvu se zhotovitelem stavby “D11 1109 Trutnov - st. hr. ČR/PR”, kterým je sdr. MI Roads a.s.; Doprastav a.s.; Metrostav TBR a.s.; Subterra a.s. a Duna Aszfalt za cenu 11,7 mld. Kč bez DPH. Realizace stavby bude zahájena dne 11.10.2024.
michal

Příspěvek od michal »

Za normálních okolností bych byl nadšením bez sebe. Ale v tomto případě přetrvává spíše pachuť...
xmankubik

Příspěvek od xmankubik »

michal píše: 8.10.2024 13:49:57 Za normálních okolností bych byl nadšením bez sebe. Ale v tomto případě přetrvává spíše pachuť...
A pokud to shodí soud, tak bude ještě veselo.
Beekee

Příspěvek od Beekee »

xmankubik píše: 8.10.2024 14:36:38
A pokud to shodí soud, tak bude ještě veselo.
Nebylo by lepší si založit svoje vlánko třeba v odpadkovém koši a tam si na pohodu sejčkovat o čemkoliv?
Odpovědět

Zpět na „D11“