Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

Geo

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od Geo »

Problem je, ze aby mohl pruh prestat byt prubeznym, tak se nejdriv prubeznym stat musi. Coz se v soucasnosti nedeje, nebot: „Průběžný pruh je jízdní pruh probíhající v původním směru (bez odbočení) křižovatkou nebo v místě, kde se mění počet jízdních pruhů.". (Takze ani MPMP to nema uplne spravne. A existuje treba toto misto https://mapy.cz/s/jofatocacu, kde se meni pocet pruhu, a zaroven se z prubezneho stava odbocovaci).
V Německu a Rakousku mají na tyto situace upozornění již desítky metrů předem cedulí s nápisem BITTE EINORDNEN a vysvětlením, kam který jízdní pruh bude pokračovat. Asi vědí proč.
A u ni se radi jak? V momente, kdy fronta dosahne cedule, tak maji stejny problem jak my.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Omlouvám se, ano, je to tak. Průběžný jízdní pruh je opravdu takový, který prochází křižovatkou v původním směru (bez odbočení), takže jízdní pruh, který je vyhrazen k odbočení (ať už vlevo nebo vpravo) není průběžný jízdní pruh, moje neznalost.
Aby se ale uplatnilo ustanovení §12 odst. 5 Zákona o provozu na pozemních komunikacích, musí být splněna i druhá podmínka a tou je
Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom do jízdního proudu průběžného pruhu.
A dostáváme se tak k definici pojmu souběžná jízda, která je ve stejném paragrafu o dva odstavce dříve a zní (dovolil jsem si podle mého názoru zajímavou část zvýraznit)
Je-li na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel, v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním, mohou jet motorová vozidla souběžně (dále jen "souběžná jízda"); ...
A teď ta otázka typu "babo raď", stačí na souběžnou jízdu, že vozidla v jednom jízdním pruhu stojí a druhý je prázdný? Já se domnívám, že nikoli a že v takovém případě to souběžná jízda není.
Takže: pokud pojedou dva plné pruhy a jeden bude na další křižovatce odbočovat, budeme ZIP-ovat, pokud v tom průbežném stojí 10 vozidel a někdo přijede prázdným pruhem, který bude odbočovat, na ZIP nárok nemá.
A teď do mě. :D
Geo

Příspěvek od Geo »

S temi prubeznymi jizdnimy pruhy jsem se snazil upozornit spis na to, ze jeden z nich musi koncit. Coz je problem, protoze mimo ty dva specifikovane pripady (probíhající v původním směru (bez odbočení) křižovatkou nebo v místě, kde se mění počet jízdních pruhů.) se jedna jen o jizdni pruh.

Zaroven pravidlo o zipu je vazano na konec prubeznych jizdnich pruhu.

Takze kdyz vezmu typickou krizovatku https://mapy.cz/s/feseperebo. Tak zde ze dvou jizdnich pruhu vznika jeden odbocovaci jizdni pruh a jeden prubezny jizdni pruhu. Takze zadna zmena poctu jízdních pruhů, ale jen zmena jejich typu. Takze zadnej zip? Nebo paradox, ze do odbocovaciho pruhu se nezipuje, ale do prubezneho jo?

Tudiz je otazka, co zakonodarce zamyslel. Jestli je to napsane tak, aby ten zip platil jen tam, kde se ten pocet jizdnich pruhu snizuje (zuzeni ze dvou do jednoho jizdniho pruhu, ale uz ne treba kdyz se z jednoho jizdniho pruhu stane vyhrazeny), nebo se to ma interpretovat nejak jinak.
Hanes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanes »

Geo píše: 12.9.2024 18:26:53 Tudiz je otazka, co zakonodarce zamyslel.....
Zákonodárce NEMYSLÍ!!!
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
Mike

Příspěvek od Mike »

ale on průběžným být nepřestal 8-)
"nejoblíbenější" je na tohle Poděbradská od Kbelské po Balabenku
tam inženýři tolikrát změní počet pruhů a jejich směr :zvraci:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
jozka

Příspěvek od jozka »

Bylo mi nutno v sobotu rano cestovati po dalnici, tak si odlozim dalsi povzdechy...

Mlhovky... jo, fajn vec. Ale kdyz jsou obrysova svetla videt na dveste, trista metru, tak mne vase zadni mlhovky fakt nezajimaji. Ale hlavne... (tady je sproste slovo, ktere by tu dlouho nezustalo) lidi, to uz fakt nedokazete udrzet rychlost? Jel jsem s velkym vlekem, tak +/- 120 tacho (a smim, pro stouraly). To, ze se trikrat, ctyrikrat predjizdim s pani v terennim L200, dobre... nebyla tam sama a asi se obcas zakecala. Ale proc tim panem v Arkane, co mne vzdy predjel a po chvili ho opet dojedu, an si to hasi svych sto, ja musel vycihat mezeru v levem, abych nikoho nezavrel a za chvili ho mam zase pred sebou a nastane opakovani cele procedury? Mezi Prahou a Hradcem snad petkrat...
kot

Příspěvek od kot »

Jožko, asi se "staral", aby jsi neusnul za volantem... ;)
mts

Příspěvek od mts »

Taky jezdim na tempomat a mam stejne zazitky. Temhle lidem rikam jó-jo. Chvili jedou 150, chvili 90 a cestou je nekolik predjedu a oni me. Na silnici se v brutalni nahote projevi, ze tretina populace je regulerne de*ilní...
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Tihle lidé většinou telefonují anebo horlivě kecají se spolujezdcem. Tady je jediný lék. Buď jim ujet hodně daleko anebo někde počkat ať daleko zmizí oni, jinak jste za chvíli s nervy víte kde :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Taky si myslím, že je to jak píše Honey. Měl jsem kolegu v práci, se kterým když jsem jel na nějaké jednání mimo Prahu po dálnici, tak když začal telefonovat, tak byl schopen zpomalit i na 80 km/hod a předjížděly nás i kamiony. Bylo to utrpení :-)

Přitom měl handsfree. Ale přesto asi nebyl schopen věnovat se dvěma věcem najednou bez snížení rychlosti. Bohužel telefonoval skoro pořád, takže zas takové jo-jo nebyl, což sice bylo lepší pro ostatní řidiče, ale o to větší utrpení pro spolujezdce, protože cestovní rychlost byla zoufalá :-)
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Hands free soustředění o moc nezlepší. A jakmile Vám na druhé straně někdo něco bude vysvětlovat stylem, víš jak máme v práci ten projekt ... musíte si vybrat. Buď toho po telefonu nevnímat anebo se soustředit myšlenkami jinam a nevnímat cestu. Jinak po půl hodině zavěsíte a řeknete si, ježíši, já už jsem doma? :-)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Handsfree sakra pomůže, jakmile se něco nenadálého děje. Soustředění nezlepší ale ani nezhorší oproti kecání se spolujezdcem. Mnohem důležitější je, co se v rozhovoru řeší a je jedno jestli naživo nebo namrtvo. :)
Já to třeba dělám podvědomě tak, že když se potřebuju opravdu zamyslet, tak počkám až projedu zatáčku, projedu křižovatkou, někdy i počkám až minu auto proti a takovéhle detaily. Na přehledném úseku se teprve pořádně zamyslím. V praxi to vypadá tak, že poměrně často do telefonu říkám, počky počky chvilku prosimtě, a pak začnu šrotovat a odpovídat. :D Ale jinak se přiznám, že je poměrně dost chvilek a hlavně úseků silnic, kde držím i mobil v ruce, hlavně na takové ty hovory do minuty. Na I/43 ale zásadně jedině reproduktor na koleně, když není HF.
Edit: ještě je samozřejmě fakt sakra rozdíl držet mobil v automatu nebo v manuálu. ;)
Mike

Příspěvek od Mike »

Aram96 píše: 15.10.2024 17:12:59
Edit: ještě je samozřejmě fakt sakra rozdíl držet mobil v automatu nebo v manuálu. ;)
jj
potvrzuji
s HF a automatem můžeš pít kafe a kouřit
s manuálem, jen jedno
jinak ti padá popel do klína ( v lepším případě ) nebo si vyleješ kafe do držáku ( v horším případě )
mám jen manuály, tak vím o čem mluvím 8-)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Mike klasik. :D :D :ok:
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Honey72 píše: 15.10.2024 15:51:12Hands free soustředění o moc nezlepší.
Kolega s handsfree dělal inženýring, kde musíte vyjednávat, pak dělal domlouvání a rozdělování zakázek, obchodní jednání, kde musíte přemýšlet co řeknete, jak to řeknete, kdy to řeknete, a podobné komunikační strategie a hry ... takové věci by měly být v autě za jízdy zakázány , protože to fakt není bezpečný :-)

Říká se že ženy jsou schopné řešit více věcí najednou, chlapi většinou ne. I když při řízení auta, tam to neplatí ani u žen.
michal

Příspěvek od michal »

Mě fascinuje, kolik lidí v autě za miliony, které má stopro bluetooth, dál drží odhodlaně telefon v ruce. Ovšem nikoliv u ucha, ale na hlasitý odposlech... :crazy: :crazy: :crazy:
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jojo to taky pozoruju a nechápu vždycky. :D Domnívám se, že je to kvůli diktování hlasovek a následné kontrole, takže musí být pořád v ruce. (mobil)
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Někdo prostě nemá handsfree rád, někdo zase chodí po městě se sluchátkem a někomu zase řve handsfree ze zaparkovaného auta přes celé parkoviště :-) Ale dost často a to i mě, se zrovna jako naschvál nechce připojit ten druhý mobil, na který mi někdo volá :-)
Mike

Příspěvek od Mike »

ja dneska byl přezout drahé polovičky auto a ono si mě HF od května pamatovalo.
samo, zjistil jsem to až příchozím hovorem, nějaká kontrola nebo párování před odjezdem mě vůbec nenapadla 8-)
jozka

Příspěvek od jozka »

Dnesni odpoledne na D1 smer Praha za napojenim I/3. Cvak... dalnice uz nema dva pruhy, ale tri. To, ze vsichni splyvaji stale dal v levem a strednim... budiz. Rutina je rutina. Ale proboha... proc se ten polovodic v Karoqu musel po pripojeni na dalnici presunout z pripojovaku pres prazdny pravy do stredniho, do mezirky, kde uz tak byly odstupy na hranici unosneho q donutit tak auta za nim pribrzdit? To se fakt domniva, ze v pravem je asfalt tak rozmekly, ze ma auto vetsi spotrebu?

Ale jinak vsem dekuji za prazdny pravy pruh. Jel jsem v nem temer osamely, plus minus stejne rychle, zato bez nutnosti lepeni na naraznik.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Cele řešeni stoupacich pruhu kdy se rozšiři pravy pruh je uplně na hlavu. Ma to byt tak že přidam novy levy pruh. A končit ma taky levy. Nechapu proč to na mnoha mistech zrušili.
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

Jozkou zmíněné místo ale není stoupací ale průběžný pruh, který plynule vznikne z připojovacího od I/3. Já toho pravidelně využívám a minimálně až na vrchol stoupání ke sjezdu Popovice si to krásně předjedu.
Proto prakticky začínám bejt odpůrce třípruhů u nás. Češi v nich stejně neuměj jezdit...
jozka

Příspěvek od jozka »

Hele, ja vim, ze vypadam jako stoural, ale nepripada vam, ze pribyva "kruhakovych lovcu"? Tzn. najizdite na KO, na nem nikdo neni, takze cajk a nez se se dostanete "za roh", mate na narazniku nekoho, kdo si to prihasil na kruhak sedesatkou a domniva se, ze ho to opravnuje k "volne ceste"... v posledni dobe jsme jich videl povicero a vcera jsem dostal trubku i ja.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Na takovéhle prdim, nemá na OK vletět jak dobytek.
Některé projíždím taky rychle, ale to jsou jedině ty, kde vidím, že tam nikoho nepotkám.
Takové nalítnutí do OK a troubení na normální vjetí auta před sebou, to často vídám ve videích "nástupců plzeňské jehlárenské", kteří se u toho ještě fakt natočí a udělají ze sebe blby. Typický ten "lovec". :D

Já spíš pozoruju jiný nešvar a nevím, ale dříve jsem ho tolik nevídal, že hromada aut prostě před samotným vjezdem na OK téměř zastavuje a občas i opravdu zastaví a dává přednost autu, které je pomalu na druhé straně kruháče, a dojede k nám až za třeba 5-6 vteřin. Být tam normální řidič, tak stihneme najet na OK on i ještě já za ním. Někteří zas i před prázdným kruháčem téměř zastavují, jak kdyby tam byla STOPka. Tohleto počínání a nevyužití vlastně těch mezer strašně snižuje propustnost OK a vytváří zbytečné kolonky. To si kolikrát tu lehkou trubku neodpustím ani já. Bavím se o těch OK, které jsou velmi vytížené (kruháče tam, kde být nemají).
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Ti co vjedou do kruháku jako blázni a do někoho pak narazí, by měli smůlu. Spíš by se to řešilo minimálně jako spoluvina, protože řidiče na hlavní nesmíte pouze ohrozit, ale můžete ho omezit. Jelikož i on na kruhák vjížděl z vedlejší, předpokládá se, že se měl tak i chovat. Něco jiného by bylo, kdyby to byl megakruhák a on byl na něm už rozjetý, podobně jako když jede po běžné hlavní silnici.
To, že se neumíme na kruhácích chovat je i problémem, proč na kruháky tak nadáváme a ucpáváme je. Přitom, když každý zpomalí a tím kruhákem projíždí stejnou rychlostí, dá se dobře předvídat, z ostatních nájezdů tam mohou vjet a kruhák se stane průjezdný. V zemích, kde stojí kruháky už generace, se u nich skoro nikdy nezastavuje, prostě se jede pomaleji a jakmile je mezírka, vjede se tam. Podobně jako u zipování.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“