Dálniční odpočívky - nová koncepce
Re: [D8] Odpočívky obecně - stav, výstavba, rekonstrukce
Vedle rušné salnice se odpočívá špatně.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Už to tady bylo několikrát vysvětlené (v obecném tématu k odpočívkám), ale asi to nikdo nečte, nehledá a dotazy jsou pořád dokola. Což je ale obecný trend na všech fórech.
Je to kvůli rozřazení do dvou řad stylem obráceného stromku, kdy kdyby stání byla všechna kabinou od dálnice, tak by při projíždění řady mohli využít jen polovinu kapacity, protože po odpočívce nejde jezdit protisměrem a couvání není žádoucí.
Dále ta řada nejblíže k dálnici je většinou u průjezdní komunikace, na kterou je bezpečnější vyjíždět doprava, kdy řidič má lepší rozhled z kabiny.
Pro omezení negativních vlivů dálnice se začaly budovat valy, případně gabionové zdi, které ten hluk a oslnění z dálnice zmírní.
R48 -> D48 se podařilo!
Tak to se omlouvám, že už si nepamatuji, že jsem to tam kdysi četl. Mě to napadlo až teď při pohledu na to video, že jsem nedávno stavěl na A5 u Poysdorfu a překvapilo mě, že tam to mají tak, že se parkuje v obou řadách zadkem k dálnici. Poprvé jsem to zaznamenal na S10 (Engerwitzdorf), ale nevěnoval jsem tomu takovou pozornost. Až teď napodruhé mi došlo, že to začali dělat jinak asi systémově, že kabinou k dálnici mají až tu nejvzdálenější řadu.
- Přílohy
-
- csm_Raststaette_A5_01_b6d8b1e6db.jpg (141.04 KiB) Zobrazeno 2307 x
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Ona ten problém s řazením řeší částečně telematika, jenže ta v době návrhu větší části nových odpočívek byla v plenkách (navíc nemusí vždy fungovat), plus je tu ten bezpečnostní faktor rozhledu.
Na té fotce je zase třeba vidět, že tam není fyzické oddělení dálnice od odpočívky, které má benefit i v neoslňování a utlumuje část hluku i pro osobní vozidla a brání i přebíhání dálnice - nemusí být plot ve střeďáku. Ano je to dražší, ale tam kde val nebo gabion je, mi to přijde lepší, než když tam není.
Vůbec se mi dispozice návrhu na fotce zda poněkud chaotická, protože je to i rozsahu navigace na vjezdu, která by měla být jednoduchá - NA a BUS vlevo, OA vpravo.
Na té fotce je zase třeba vidět, že tam není fyzické oddělení dálnice od odpočívky, které má benefit i v neoslňování a utlumuje část hluku i pro osobní vozidla a brání i přebíhání dálnice - nemusí být plot ve střeďáku. Ano je to dražší, ale tam kde val nebo gabion je, mi to přijde lepší, než když tam není.
Vůbec se mi dispozice návrhu na fotce zda poněkud chaotická, protože je to i rozsahu navigace na vjezdu, která by měla být jednoduchá - NA a BUS vlevo, OA vpravo.
R48 -> D48 se podařilo!
To je mi jasné, ale zajímalo by mě, jestli jsou gabionové zdi u nových či rekonstruovaných odpočívek dnes standard, nebo je to jak kde?
Re: Dálniční odpočívky - nová koncepce
U nových bych řekl, že všude, u rozšiřovaných záleží na uspořádání.
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Re: Dálniční odpočívky - nová koncepce
Gabionová zeď vypadá přirozeněji než běžná protihlukovka a lépe se k odpočívce hodí. Třeba na Devíti křížích to vzhledově pomohlo a hluk částečně ztlumilo. Ovšem řekl bych, že jen chodcům a odpočívajícím cestujícím na lavičkách. Možná i v osobácích. Zeď je však nízká a kabiny kamionů jsou vysoko nad její úrovní. Spíš je to náhrada za nevzhledný plot, aby lidi nepřebíhali dálnici.
https://www.google.cz/maps/@49.269821,1 ... FQAw%3D%3D
Poláci protihlukovky u odpočívek stavějí také spíš ojediněle.
https://www.google.cz/maps/@51.3572667, ... FQAw%3D%3D
https://www.google.cz/maps/@49.269821,1 ... FQAw%3D%3D
Poláci protihlukovky u odpočívek stavějí také spíš ojediněle.
https://www.google.cz/maps/@51.3572667, ... FQAw%3D%3D
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026