PPP na D4 - provoz

Praha – Příbram – Nová Hospoda (I/20)
Odpovědět
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Re: PPP na D4 - výstavba

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Protože se neřeší jiné problémy, které jsou daleko závažnější a mají mnohem zásadnější dopad do plynulosti a bezpečnosti dopravy a jsou i důvodem vzniku dopravních nehod.
Nevěnování se řízení, nedodržování bezpečné vzdálenosti, jízda v jízdních pruzích, nepřizpůsobení jízdy povaze a stavu vozovky a řada dalších.
Ale ono je důležitější řešit jestli někdo náhodou nejede rychleji na nejbezpečnější kategorii komunikace.
R48 -> D48 se podařilo!
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Nadpis článku je o radarech a váhách. Ano, nedodržování bezpečné vzdálenosti je daleko větší problém, ale jak ho chcete vymáhat?
Píšete o plynulosti provozu... ten je plynulejší, když jsou maximální rychlosti OA a NA blízko sebe... o což se radary postarají, takže splněno.
Tak kde je tedy problém? V nemožnosti beztrestného porušování MPR?
martini
VIP

Re: PPP na D4 - provoz

Příspěvek od martini »

Žádný DOD nebude, nepodařilo se to udělat z hlediska odpovědnost nich závazků Zhotovitel x Koncesionar X MD, nikdo na sebe nevzal případná rizika škody, takže berte to předčasné užívání po ty Lety jako takový vícedenní DOD.

Ad I/20, je to jak píše mapman, ale 130 km/ho lze teoreticky povolit i na SMV, ale nikdo nepůjde hlavou proti zdi (Policie), ta silnice tam na to opravdu nemá parametry...

Ad ta uzavírka po včerejší nehodě, myslím si, že dočasná uzavírka a odklonění bylo tedy správné řešení, KON to má v těchto případech viny 3. stran bez srážek, což je logické, když za to nemůže...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Tak pokud se podaří obsadit dálniční oddělení, tak snad bude čas na dohled primárně nad těmi ostatními prohřešky a nejen na sledování MPR, to byl cíl zavedení těch automatických měřidel... Váha na kamiony je tam jedna v každém směru...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
kot

Příspěvek od kot »

Tak ono to není zase tak jednoznačné... Příbramský zpravodaj píše o 8 radarech. Pokud to bude 8 radarů a NIKOLIV 8 úsekových měření a navíc např. v délce kilometr +, tak se to dá jakž tak přežít. Pokud to budou úseková měření, tak v tom úseku VĚTŠINA lidí pojede radši tacho 120, než 131 km/h.
Spousta aut stále ještě nemá tempomat, natož adaptivní. Takže místo sledování provozu řidič raději přilepí oči na tachometr a drží na 50 40km a fousek... Přiznám se, že mám auto vybavené detektorem radarů, který mi hlásí jakou průměrnou rychlostí jsem jel CELÝ MĚŘENÝ úsek. Pokud nemám nikoho před sebou, nastavím si 53km/h a na konci úseku se dozvím, že jsem jel přesně 50. Pokud mám před sebou auta s kontrolory tachometru, většinou se na konci stejného úseku dozvím, že jsem jel 40 - max 42 km/h. No, a o přítomnosti pomahače a chrániče se dozvím rovněž. Na "prázdné" dálnici při denním světle a říkejme tomu ideálním počasí, "umím" jet svižněji než je MPR. Minimálně 20 let jsem neměl nehodu a snažím se jezdit na pohodu bez očí podlitých krví. A teď do mě, kolegové... :P
Jinak pro měření váhy kamionů jsem všemi 20ti !!!
darwousek

Příspěvek od darwousek »

martini píše: 19.11.2024 17:11:47 Ad I/20, je to jak píše mapman, ale 130 km/ho lze teoreticky povolit i na SMV, ale nikdo nepůjde hlavou proti zdi (Policie), ta silnice tam na to opravdu nemá parametry...
A není I/20 ve stejně kategorii jako D4 u Předotic ? Trošku tomu asi nerozumím, odbočováky + připojováky taky nechybí, a ač můžou být kratší tak D4 u Mníšku taky do nedávna neměla odbočovák.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Pro plynulost provozu je kolikrát naopak lepší, když část OA jede 100 s kamiony, část 120-130 a část i těch 140-150. Auta se víc rozloží, než když se shluky drží pořád pospolu při striktní 120 dodržované jedním levoproudařem vepředu. :-)

Ale záleží samozřejmě na intenzitách v tu danou chvíli/hodinu. A ty jsou diametrálně jiné na různých dálnicích a úsecích.

Váhy jsou super, ale musí to začít vymáhat i PČR plošně po republice, jinak je to celkem k prdu. A rozhodně to chce i legislativní snížení max.hmotnosti resp.její srovnání s okolními státy. Máme tuším nejvyšší toleranci a pak se divíme, že se nám ty dvojky furt sypou a na jedničkách se dělají furt koleje.
Naposledy upravil(a) Aram96 dne 19.11.2024 17:27:46, celkem upraveno 1 x.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

MPMP píše: 19.11.2024 15:33:19 A proč vás to tak strašně vytáčí, když je to (cituji) "marginální problém"?
Mám to chápat tak, že všichni, kteří jsou těmi radary pohoršeni, jsou přesvědčeni, že "překračovat beztrestně MPR je svaté právo řidiče a běda tomu, kdo by mu ho chtěl vzít"?
Když on je rozdíl překračovat rychlost o 20km/h ve vesnici a o 20km/h na dálnici...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jak píše darwousek. :ok:
Pro mě osobně, jakmile jedu pod takových 130 tacho, myslím jako souvisle delší dobu, tak tělo přechází do laxnějšího režimu a mám strach. :D Při 140 a víc člověk udrží plnou pozornost x hodin v kuse.
kot

Příspěvek od kot »

Arame, díky za vysvětlení, teď už KONEČNĚ VÍM, proč občas jet na dálnici MPR + ! :lol:
JiriS

Příspěvek od JiriS »

Osobně s MPR nemám problém, ale mám problém s tím, že to je možná ta nejméně bezpečná rychlost ... :-)
V autě mám omezovač rychlosti, který nastavuji na 134 - porovnáním přes navigaci to vychází na 130 km/h .

Jenže - jedu v pravém pruhu, a přede mnou se objeví auto, co jede 120. A mám dvě možnosti - buď zpomalím na jeho rychlost, nebo ho budu chtít předjet v levém pruhu. Ten manévr samozřejmě zabere nějaký čas, a jako na potvoru se za mnou objeví někdo, kdo neřeší pokuty, a řítí se 140.
A zase dvě možnosti - buď je tolerantní, a přizpůsobí se mým 130, nebo je agresivní, přilepí se na zadek a bliká dálkovými světly...

Ale tahle situace se může opakovat i v situaci, kdy v pravém pruhu jede někdo 100, a předjíždí ho někdo ve 110, a v pravém pruhu ho dojede někdo ve 130. A celá dálnice se zpomalí...

Obecně je u úsekového měření problém v tom, že to je schopné změřit rychlost naprosto přesně - má přesně danou dráhu (*), má přesně daný čas, a rychlost je otázka obyčejného podílu těchto dvou čísel. Neboli, úředníci tam nemusí nastavovat žádnou toleranci, a pokud to přeženu, tak můžou pokutovat všechny, co překročí nějakou mez - ale bude ta mez 130,001, nebo 130,499, nebo 130,999. Nebo jiné náhodně vybrané číslo. Je to přesně o tom, že žádný řidič není schopný dodržet přesně 130, aniž by trvale sledoval tachometr.
(*) jen poznámka - pokud není úsekové měření v naprosté rovině, tak tu dráhu to nakonec přesně nemá - ve vnější zatáčce je dráha delší :-)

Takže za mě - přestože mám prakticky odzkoušeno, že omezovač na 134 znamená 130, tak budu omezovač nastavovat na méně, protože nechci platit pokuty.
A bohužel není rozumné řešení, že by Písek oznámil, že bude pokutovat až od 135 - protože pak by všichni začali jezdit těch 135 :-)
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

MPMP píše: 19.11.2024 15:33:19 A proč vás to tak strašně vytáčí, když je to (cituji) "marginální problém"?
Mám to chápat tak, že všichni, kteří jsou těmi radary pohoršeni, jsou přesvědčeni, že "překračovat beztrestně MPR je svaté právo řidiče a běda tomu, kdo by mu ho chtěl vzít"?
To je jednoduché... Stanovení jednotné maximální rychlosti na dálnici je nemoudrý přežitek. Auta, řidiči i aktuální podmínky jsou tak rozdílné, že jednotný limit je kontraproduktivní, neboť nejbezpečnější rychlost je ta, která je v daný moment za daných podmínek nejpřirozenější. Ostatně za loňský rok byly na českých dálnicích tuším pouze dvě smrtelné nehody u nichž bylo primárním důvodem překročení rychlostního limitu. To je dost málo, zvláště oproti počtu smrtelných nehod způsobených nevěnování se jízdě... (cca 10x více). Když to trochu, ale ne moc přeženu, tak bezdůvodně nízkým limitem vlastně podstatně zvyšuji riziko nehodovosti. Radary pak vlastně nutí lidi k nebezpečné jízdě, což je podle mne špatně. Zavedení měření rychlosti na dálnici tak nedokáži vnímat jinak než samolibou masturbací nad vlastní důležitostí osob o takovémto opatření rozhodující...

tímto se omlouvám za OT...
JiriS

Příspěvek od JiriS »

martini píše: 19.11.2024 17:11:47 Ad I/20, je to jak píše mapman, ale 130 km/ho lze teoreticky povolit i na SMV, ale nikdo nepůjde hlavou proti zdi (Policie), ta silnice tam na to opravdu nemá parametry...
Vždyť se teď na té silnici dělala "rekonstrukce", spočívající v doplnění odstavných zálivů. Je škoda, že se při tom nedotáhly sjezdy a nájezdy (a to jsou jen dvoje)... Je fakt, že sjezd na Písek (Dobešice) je neuvěřitelně krátký, to je nějakých 130 metrů, a už ze 110 se to špatně dobržďuje. Ale sjezd na Chlaponice je cca 200 metrů, to už úplně krátké není. Takže si dovedu představit dát i na úsek Nová Hospoda-sjezd Chlaponice klidně i těch 130, ale před sjezdem na Chlaponice to stáhnout na 110 (a to už pak nechat až na konec R20) - to je z mého pohledu jediné rizikovější místo. A optimálně dotáhnout prodloužení sjezdů a nájezdů (resp. příslušných pruhů)...
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Úsekovky jsou v cizině všude možně, hlavně ve Francii a Itálii, kde se z Florencie do Říma bez radaru nesvezete skoro ani kilometr. Všichni víme, jací jsou v těchto státech řidiči a přitom se mi tam jezdí naprosto v pohodě. Možná proto, že museli zkrotnout :-) Dálnici bez radarů poznáte v těchto zemích celkem snadno :-)

On je totiž velký rozdíl mít úsekovku přes vesnici nebo mezi městy a mít úsekovku na dálnici. Zatímco úsekovky přes vesnice nenávidím jako my všichni a to hlavně z jednoho důvodu, všici jedou 43, protože někdo vpředu má panický strach. V nejhorším případě pořád zrychlujete a zpomalujete. Nepříjemná situace je v kopcích, kde kolikrát ani při zařazené rychlosti rychlost neudržíte a šlapete neustále na brzdu anebo v opačném směru přeřazujete. Ovšem pokud je silnice prázdná a není kopcovitá, nastavíte si tempomat a v klidu vesnicí projedete.
A to je případ dálnice. Nastavím si tempomat na 130+ a jedu v klidu a světe div se, dokonce i v klidu předjíždím. Vím, že se jen s malou pravděpodobností (ne však nulovou) přiřítí někdo v levém, takže nemusím před každým kamionem přidávat plyn. A pokud máte navigaci či kameru, která vypočítává průměrnou rychlost, jste ve výhodě. I když byste se neudrželi v nějaký moment na úzdě (štve vás smraďoch vpředu), můžete pak zase chvíli nastavit tempomat o 1 km/hod méně a rychlost vyrovnat.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
kot

Příspěvek od kot »

Přesně tak Honey ! Já jsem navíc spokojen s tím mým zařízením, které mě vynadá ještě v průběhu úsekovky, pokud správnou rychlost omylem překročím. Párkrát se mi to stalo, když jsem ještě nebyl zvyklý používat adaptivní tempomat, a byl jsem pouze kontrolor tachometru a nenastavoval tempomat.
Mike

Příspěvek od Mike »

u mě těch 140tacho, je 133 dle GPS
neblikám, ale ten co dá blinkr, zrcátko nepoužije a v 92 se přesune přede mě , toho bych :kladivo:

nejvíc se soustředím, vlastně stejně, jak píše Aram 8-)
Screenshot_39_Maps.jpg
Screenshot_39_Maps.jpg (56.66 KiB) Zobrazeno 4142 x
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Mezitím o pár desítek km vedle v Německu nevadí 300... na dálnici stavěné za Hitlera se zatáčkami, kde ve 110 kvílí pneumatiky. Všechny nové úseky D3/D4 mají oblouky na 250 km/h. Obyvatelstvo bude leda poškozeno výběrem peněz za přestupek zcela formální, bez obětí. Výměnou za to nedostane nic, a už vůbec ne větší bezpečnost.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

Mike píše: 19.11.2024 20:03:06 u mě těch 140tacho, je 133 dle GPS
neblikám, ale ten co dá blinkr, zrcátko nepoužije a v 92 se přesune přede mě , toho bych :kladivo:

nejvíc se soustředím, vlastně stejně, jak píše Aram 8-)
Screenshot_39_Maps.jpg
ano, s tím obrázkem nelze než souhlasit... Bohužel pro lidi vycvičené současným systémem to zní šíleně, ale rychlosti kolem 200 km/h jsou pro mnohé z nás ty nejbezpečnější.

Snažím se dát dohromady webové stránky na toto téma. První draft je kdyžtak na adrese https://www.mikora.cz/racing/. Když by někdo z Vás měl chuť k tomu dát věcné připomínky abych dopiplal do rozumné podoby, pište mi prosím od zpráv. Věcné připomínky rád zapracuji...
darwousek

Příspěvek od darwousek »

RedBaron píše: 19.11.2024 20:35:46 Mezitím o pár desítek km vedle v Německu nevadí 300... na dálnici stavěné za Hitlera se zatáčkami, kde ve 110 kvílí pneumatiky. Všechny nové úseky D3/D4 mají oblouky na 250 km/h. Obyvatelstvo bude leda poškozeno výběrem peněz za přestupek zcela formální, bez obětí. Výměnou za to nedostane nic, a už vůbec ne větší bezpečnost.
Mně přijde trošku ujeta i ta 100km/h u Bytízu na D4, jinak i na staré D4 to jde občas dobře rozjet. Neuvažuje se na D4 náhodou s MPR 150km/h ? Telematika na nových úsecích přecejen bude.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Jaroslav píše: 19.11.2024 18:19:16[...] To je jednoduché... Stanovení jednotné maximální rychlosti na dálnici je nemoudrý přežitek. [...]
Já bych řekl, že je to právě naopak. Pokud jedu po neznámé dálnici, kde se průběžně mění maximální rychlost, dost špatně se to sleduje. Zažil jsem to třeba na jihu Francie, kde je často 6pruh, silný provoz, různé omezení rychlosti, a moje placená navigace byla ohledně max. rychlosti popletená. Ve výsledku jsem dost často jsem nevěděl, jaká je vlastně dovolená rychlost. Sledování okolních aut nepomáhalo, dost aut jezdilo trvale celkem pomalu.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Jaroslav píše: 19.11.2024 18:19:16 To je jednoduché... Stanovení jednotné maximální rychlosti na dálnici je nemoudrý přežitek.
Cože ? Přežitek ? To možná jo, ale za mě by to měl být standard, už ta 130 + 150 na D3 bude pro neznalé věřím matoucí, natož potom nějaké střídání rychlostí každých pár km.
jozka

Příspěvek od jozka »

a řítí se 140
Pokud se nekdo riti 140 na nekoho, kdo jede 130... tak se k nemu priblizuje asi o dvaatrictvrte metru za vterinu. Jestli je tohle riceni, tak tedy nevim. A pokud nekdo citi ukor ze musi zpomalit ze 130 na 120, tak je dost zvlastni podivovat se nad tim, ze nekdo jiny citi jako ujmu, ze musi zpomalit ze 140 na 130.

Osobne tyhle situace resim tak, ze pri predjizdeni na chvili zrychlim nebo pokud bych to nestihl, na chvili zpomalim a predjedu az potom. Kdybych mel hledat problem v tomto, musel bych davno prekousat svuj ridicak a odejit do lesa.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Martin z Ostravy: Souhlasím, že existují závažnější přestupky a osobně za ten nejzávažnější považuji nedodržování bezpečné vzdálenosti. Ten se dnes již dá též kontrolovat automaticky, ale pouze bodově v místě kontrolní brány. A je rozhodně škoda, že tyto systémy dosud nejsou instalovány aspoň v těchto místech.
Svým způsobem (ano, velmi zhruba a velmi nedokonale) ho tedy nahrazuje úsekové měření MPR. Pokud totiž pojedou všechna vozidla MPR, nemají potřebu předjíždět a tedy nemají ani potřebu se na sebe vzájemně tlačit.
Dovolte vzpomínku na raná 90. léta a první výlety do západní Evropy. Naprosto "z jiného světa" byla doprava v Dánsku, kdy na "obyčejné jedničce" s jedním pruhem v každém směru jeli všichni na úrovni MPR a nikdo nikoho předjížděl. Bylo to velmi uklidňující a současně i bezpečné. Od té doby jsem tam nebyl a nemohu tedy říct, jak to např. v tom Dánsku vypadá dnes. My jsme se do tohoto stavu, bohužel, nedostali nikdy.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Po D4 naštěstí vůbec nejezdím, ale z jakého důvodu tam budou úsekovky? Souvisí to s PPP a rozhodnutím investora? Nebo si stát řekl, že to tady zkusíme jako třeba na D3 se 150km/h? :)

A co se týče překračování MPR, tak i u úsekovek je odchylka měření a musí být splněn materiální znak přestupku. Takže pokud pojedu večer na prázdné dálnici 143 tacho a přijde mi pokuta za 135 km/h, tak si ji můžou s odkazem na rozsudek NSS strčit za klobouk :) Divím se lidem, kteří platí pokuty za překročení o 1 nebo 2 km/h v obcích, pokud tam v úseku není nějaká školka atd.
mstitek

Příspěvek od mstitek »

Když to srovnám se silnicí I/35 z Turnova do Liberce, kde ta 130 ne mnoha místech je, tak mi nepřijde, že by parametry tohoto úseku byly horší. Spíš naopak.
Odpovědět

Zpět na „D4“