Vize naší dálniční sítě
Re: Mapy.cz
Já myslím že S20/S23 do Brna úplně spodem (Plzeň Blatná Písek Týn Veselí J.Hradec Dačice,Mor.Budějovice,Brno bez navázání na stejně přetíženou D1,
pak D19 jako spojka D4,D3 a D1
a D38 shora dolů prostředkem republiky, kde momentálně vůbec nic není
to by mohlo na další desetiletí klidně stačit.
Morava je naopak dálnicemi protkaná skrz naskrz, opravdu schází jen D52 na Vídeň.
A zbytek už je v plánu nebo se staví.
pak D19 jako spojka D4,D3 a D1
a D38 shora dolů prostředkem republiky, kde momentálně vůbec nic není
to by mohlo na další desetiletí klidně stačit.
Morava je naopak dálnicemi protkaná skrz naskrz, opravdu schází jen D52 na Vídeň.
A zbytek už je v plánu nebo se staví.
K číslům byl popis, jednalo se o dálnice mimo tehdejší D a R.
Dálnice byly dle slov Kuneš šestiproudé.
Dálnice byly dle slov Kuneš šestiproudé.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Když dálnice od Kuneše, tak MINIMÁLNĚ šestiproudé... Takové tunely by pak stály za pohled. Šesti pruhem poddolovaná Šumava . No, neber to !!! 
Mě hlavně fascinuje ten přeshraniční přesah do Horního i Dolního Rakouska. Nevíte, jestli jsme to měli platit my, nebo Rakušáci?

Re: Vize naší dálniční sítě
Protože si tady všichni, včetně mě, malujeme super malůvky s vysněnou gigantickou dálniční sítí, podíval jsem se na to trochu manažersky...
současná síť je naplánována na cca 2.100 km.
když se podívám na Evropu, tak průměrná hustota dálniční sítě je 25,4 km na 1000 km2 území, respektive 188,97 km na 1 milion obyvatel. Abychom byli průměrní, měla by naše dálniční síť měřit cca 2.000 km.
Tato čísla však trochu kulhají, neboť některé země jsou liduprázné (např. Švédsko), jiné mají hodně nedokončenou dálniční síť (třeba my
), a jinde je jiná klasifikace dálnic (například Polsko). Proto bych považoval za rozumné srovnávat pouze srovnatelné země hustotou, bohatstvím, a podmínkami. To by mohlo být přibližně Portugalsko, Dánsko a Slovinsko. V takovém případě by dálniční síť mohla mít tuto hustotu: 32 km na 1000 km2 území, respektive 279 km na 1 milion obyvatel.
Zprůměrováním tak docházím k tomu, že cílová dálniční síť v ČR by měla mít délku cca 2.750 km, tedy o cca 650 km více, než je dnes plánována.
Jakékoliv další úvahy na téma dalšího rozšíření sítě by tak měly vycházet z reálného čísla rozšíření sítě o 650km. A teď hurá na to, které by to mohly být!
současná síť je naplánována na cca 2.100 km.
když se podívám na Evropu, tak průměrná hustota dálniční sítě je 25,4 km na 1000 km2 území, respektive 188,97 km na 1 milion obyvatel. Abychom byli průměrní, měla by naše dálniční síť měřit cca 2.000 km.
Tato čísla však trochu kulhají, neboť některé země jsou liduprázné (např. Švédsko), jiné mají hodně nedokončenou dálniční síť (třeba my
Zprůměrováním tak docházím k tomu, že cílová dálniční síť v ČR by měla mít délku cca 2.750 km, tedy o cca 650 km více, než je dnes plánována.
Jakékoliv další úvahy na téma dalšího rozšíření sítě by tak měly vycházet z reálného čísla rozšíření sítě o 650km. A teď hurá na to, které by to mohly být!
- Přílohy
-
- tabulka délka sítě.png (66.53 KiB) Zobrazeno 5312 x
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Já osobně nemám toto srovnávání zemí jen podle počtu obyvatel anebo rozlohy rád. To nikdy nemůže odpovídat realitě, ale chápu, že jiné měřítko nemáme. Každá země je prostě jiná. Jsou země, které jsou obrovské, ale přitom liduprázdné (Skandinávie) a pak země, které jsou malé, ale přelidněné (Nizozemsko, Belgie). Ty přelidněné potřebují spoustu dálnic už jen kvůli tomu, aby se vůbec dalo mezi městy jezdit. Ty velké tak rozsáhlou síť nepotřebují, ale každá jejich dálnice musí překonávat obrovské vzdálenosti. Dále je u zemí rozdíl v tranzitu. Zatímco země jako Česko, Německo či Rakousko potřebuje dálnice už od hranic, v některých zemích nebo okrajových regionech potkáte kamion skoro výjimečně a vystačí si jen s vnitrostátní dálniční sítí (Balkán, Pobaltské země). A také záleží, jak mají státy rozptýleno obyvatelstvo. Někde to mají víceméně hezky u sebe, někde máte obrovské město a pak jedete stovky kilometrů "prázdnotou" (Španělsko). Každopádně, budovat dálnice, abychom splnili nějaký evropský průměr je asi na hlavu postavené, ale naše plánovaná dálniční síť plus to co se začne stavět v další fázi k těm 2,5 tis - 3 tis. km míří.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
-
NullDeVoid
- Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland
Přijde mi docela na hlavu omezovat délku dálniční sítě podle nějaké statistiky. Místo toho bychom prostě měli postavit to, co je potřeba. Na nějaké statistiky tohohle typu vůbec nehledět.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Škoda, že v té tabulce nejsou započítané ty nové úseky, co se brzy zprovozní. Těch skoro 100 km bude dost znát.
no, víte... když ono se to v jiných zemí staví v nějakém rozsahu z nějakého důvodu. Ten důvod bývá většinou ekonomická optimalizace, racionalita vynaložených prostředků. Zběsile malovat nesmyslné stovky, či tisíce kilometrů dálnic do mapičky tak jak to má například jeden z diskutujících v podpisu umí každé malé dítě. A podle toho to pak také vypadá...NullDeVoid píše: ↑13.12.2024 16:10:10 Přijde mi docela na hlavu omezovat délku dálniční sítě podle nějaké statistiky. Místo toho bychom prostě měli postavit to, co je potřeba. Na nějaké statistiky tohohle typu vůbec nehledět.
Stanovení racionálního a ekonomicky obhajitelného rozsahu sítě tak musí být prvním krokem definujícím hlavní rozměr... a v tomto rámci je pak nezbytné se pohybovat. Tedy přidat do naší páteřní sítě více jak 500-650 km je prostě snílkovský nesmysl...
spíše bych se bavil o prioritách těchto dodatečných 500 km. Navrhoval bych D19 (170 km), D13 (170 km) D11 (Zábřeh-Opava-Jablunkov) - 175 km jako hlavní tahy, ke kterým pak přidal maximálně pár kousků typu Plzeň-Klatovy...
Edit: V PŘÍSPĚVKU JE ŘÁDNÝ PŘEHLED KILOMETRŮ SÍTĚ.
Porovnávat se s ostatními samozřejmě lze a mělo by se to tak dělat, resp. statistika by měl být jeden z ukazatelů, kolik a kde jaké dálnice plánovat. Samozřejmě ne čistě jen takhle, protože statistika nevidí rozložení sídel a obyvatelstva, nevidí tranzit (rozdíly mezi zeměmi jsou diametrální) a nevidí dálnice ústící z vedlejších zemí.
Já takhle ale naopak také vždycky uvažoval, když jsem si "plánoval" nové dálnice. Když to porovnáme kolik obyvatel, hustotu zalidnění a kolik dálnic má např. Švýcarsko, Rakousko, Bavorsko tj.za mě srovnatelné země vždy z nějakého pohledu. Tak mi prostě vychází, že ČR by odpovídala hustota dálniční sítě někde kolem 32 - 36 km/1000 km2 a nebude to nic megalomanského. PROSTĚ BY ODPOVÍDALA. Švýcarsko má (po dokončení) cca 50, Rakousko cca 27, Nizozemsko má 86 km/1000 km2. Ono to leckde odpovídá i právě hustotě zalidnění a beru v potaz i rozmístění měst v daných zemích. Slovinsko má 30, v plánu dokonce snad 35 km/1000 km2 a je to málo zalidněná země.
Vzhledem k rozmístění sídel v ČR bych se přikláněl spíše k vyšší hranici, tj. 35-36 km/1000 km2.
Hodnoty v tabulce u států, na které jsem se díval, neodpovídají. Nevím, jak k nim Jaroslav došel, někde asi počítá čistě s dálnicemi bez rychlostek, já čerpám z wiki.
Pro zajímavost, plány Slovenska čítají dokonce 38 km/1000 km2
(ovšem nemalé části se přehodnocují na poloviční profily atd.).
Morava (+Slezsko) má vyšší hustotu zalidnění, ale plánovaná síť tomu takřka odpovídá. Máme tu letmo sečteno nějakých 900 km dálnic v plánu (včetně hlavních 4-pruhů), takže jsme právě na 35 km/1000 km2. To je myslím si krásné, jen to postavit.
Problém je v Čechách, kde je síť řídká a navíc ještě dost blbě navržena, nepropojuje jednotlivé regiony. Tudíž Čechy budou potřebovat určitě více dálnic. A může tady kdekdo mudrovat jak chce, objektivně je nedostatečná.
A další věc je, že celá Morava nemá ucelené dálniční propojení s jižními Čechy. To považuju za naprosto trestuhodnou věc, že mezi D1 a D3 je díra nebo není v plánu nějaká dálnice jižně od D1.
Současně plánovaná dálniční síť (čistě Déčka) má +- 2000 km. Nepočítám do toho žádné 3-pruhy (35, 49).
Připočítám k tomu ale určitě: S35 Chrastava-D10, S44 D35-Šumperk, S11 Ostrava-Opava, S68 a S13 Klášterec n.O.-D8 bez průchodu Chomutovem.
Mělo by to dělat +- 155 km 4-pruhů. Plus celá S73 (D43) 78 km. Plus ještě dejme tomu nedálniční 4-pruhové "konce a začátky" D1, D7, D48 a D55 u Olomouce (I/46) = cca 270 km, co by šlo řekněme považovat za dálnice.
Kromě S13 má myslím si všechno lepší parametry než celá D46, takže ..
Kilometry jsou počítány po dokončení již připravovaných a schválených staveb (Bílina, Štítina, Zábřeh atd.).
S13 jsem zahrnul, byť jsou na trase ještě nějaké ty závady v podobě např. kruháče v Mostě, ale jde prostě o jinak naprosto souvislý tah ve 4-pruhu a s MÚK, nehledě na podobu některých MÚK.
Takže současné plány čítají 2.270 km dálnic. Takže Honey bohužel ne, nesměřujeme k 2,5-3 tisícům.
To jsme na cca 29 km/1000 km2. Už to nezní tak špatně, ale jak jsem psal, měli bychom cílit na nějakých 35. Tudíž cca 460 km dálnic chybí.
Když sečtu hodně přibližné km hypotetických dálnic, které by Čechy alespoň z mého pohledu opravdu potřebovaly, tak je to následovně:
D19 170 km, D38 mezi D10 a D1 120 km, D16 D6-D8-D10 84 km, dálnice mezi D38 a Pardubicemi nebo D11 (diskuse a nápady viz Avantime) 40-50 km. Už teď jsem na 420 km dálnic. Když přidáme nějaké další dálniční propojky, např. mezi MB a Jičínem, severní trasu D8-Liberec v kombinaci dálnice a 3-pruhu SMV aj., tak to bude vycházet tak akorát.
Takže ne, já si síť fakt nekreslím halabala. Dává smysl z mnoha hledisek a je obhajitelná. (nemá smysl tu sáhodlouze psát, jak pomůže pražskému okruhu, jak propojí regiony, jak vytvoří paralelní trasy, když se stane problém atd., vše tu bylo mnohokrát napsáno a to i "kapacitami v oboru", považuju za ně např. Avantima, dálničáře a další.
K součtu 4-pruhů výše:
Nepočítám do toho logicky všechny městské nebo krátké příměstské 4-pruhy, radiály, okruhy a ani takové ty lokální kousky 4-pruhů do 10 km (27, 38, 56 atd.). Preferuju tahy, které "propojují regiony" a mají už alespoň nějakou délku.
Do budoucna po rozšíření by možná šla zahrnout ještě S37 mezi HK a Chrudimí (cca 30 km), ale nyní to považuju spíš za městský frcek.
A velmi rád bych tam zahrnul i S57, ta by dělala v budoucnu ke 30 km, jenže současné plány a podoby úseků z toho udělaly právě spíš ty jednotlivé kousky, které nestojí za to počítat.
Jediné, co by snad šlo ještě připočíst mezi kapacitní komunikace (v zahraničí se to do toho často počítá), jsou směrově dělené 3-pruhy. Jediné souvislé schválené záměry jsou myslím si S35 v délce 32 km a čerstvě S13 v délce 23 km. (opět nepočítám kousky, např.26) A jediný další souvislý úsek, zatím ale neschválen, je cca 25-30 km na jihu 38. (35 km ale s 2-pruhovou dírou kolem Znojma). U D49 to zatím nevypadá na směrově dělený 3-pruh.
V tomto duchu jsme zatím pouze +50 km.
Edit 2: jo a kdyby chtěl někdo mudrovat ohledně financí a kdo ty dálnice zaplatí, tak v porovnání s většinou uvedených zemí máme terén na to mít celou síť za zlomek ceny, prakticky nemáme tunely (pár kilometrů), tak se ani neopovažujte.
Porovnávat se s ostatními samozřejmě lze a mělo by se to tak dělat, resp. statistika by měl být jeden z ukazatelů, kolik a kde jaké dálnice plánovat. Samozřejmě ne čistě jen takhle, protože statistika nevidí rozložení sídel a obyvatelstva, nevidí tranzit (rozdíly mezi zeměmi jsou diametrální) a nevidí dálnice ústící z vedlejších zemí.
Já takhle ale naopak také vždycky uvažoval, když jsem si "plánoval" nové dálnice. Když to porovnáme kolik obyvatel, hustotu zalidnění a kolik dálnic má např. Švýcarsko, Rakousko, Bavorsko tj.za mě srovnatelné země vždy z nějakého pohledu. Tak mi prostě vychází, že ČR by odpovídala hustota dálniční sítě někde kolem 32 - 36 km/1000 km2 a nebude to nic megalomanského. PROSTĚ BY ODPOVÍDALA. Švýcarsko má (po dokončení) cca 50, Rakousko cca 27, Nizozemsko má 86 km/1000 km2. Ono to leckde odpovídá i právě hustotě zalidnění a beru v potaz i rozmístění měst v daných zemích. Slovinsko má 30, v plánu dokonce snad 35 km/1000 km2 a je to málo zalidněná země.
Vzhledem k rozmístění sídel v ČR bych se přikláněl spíše k vyšší hranici, tj. 35-36 km/1000 km2.
Hodnoty v tabulce u států, na které jsem se díval, neodpovídají. Nevím, jak k nim Jaroslav došel, někde asi počítá čistě s dálnicemi bez rychlostek, já čerpám z wiki.
Pro zajímavost, plány Slovenska čítají dokonce 38 km/1000 km2
Morava (+Slezsko) má vyšší hustotu zalidnění, ale plánovaná síť tomu takřka odpovídá. Máme tu letmo sečteno nějakých 900 km dálnic v plánu (včetně hlavních 4-pruhů), takže jsme právě na 35 km/1000 km2. To je myslím si krásné, jen to postavit.
Problém je v Čechách, kde je síť řídká a navíc ještě dost blbě navržena, nepropojuje jednotlivé regiony. Tudíž Čechy budou potřebovat určitě více dálnic. A může tady kdekdo mudrovat jak chce, objektivně je nedostatečná.
A další věc je, že celá Morava nemá ucelené dálniční propojení s jižními Čechy. To považuju za naprosto trestuhodnou věc, že mezi D1 a D3 je díra nebo není v plánu nějaká dálnice jižně od D1.
Současně plánovaná dálniční síť (čistě Déčka) má +- 2000 km. Nepočítám do toho žádné 3-pruhy (35, 49).
Připočítám k tomu ale určitě: S35 Chrastava-D10, S44 D35-Šumperk, S11 Ostrava-Opava, S68 a S13 Klášterec n.O.-D8 bez průchodu Chomutovem.
Mělo by to dělat +- 155 km 4-pruhů. Plus celá S73 (D43) 78 km. Plus ještě dejme tomu nedálniční 4-pruhové "konce a začátky" D1, D7, D48 a D55 u Olomouce (I/46) = cca 270 km, co by šlo řekněme považovat za dálnice.
Kilometry jsou počítány po dokončení již připravovaných a schválených staveb (Bílina, Štítina, Zábřeh atd.).
S13 jsem zahrnul, byť jsou na trase ještě nějaké ty závady v podobě např. kruháče v Mostě, ale jde prostě o jinak naprosto souvislý tah ve 4-pruhu a s MÚK, nehledě na podobu některých MÚK.
Takže současné plány čítají 2.270 km dálnic. Takže Honey bohužel ne, nesměřujeme k 2,5-3 tisícům.
To jsme na cca 29 km/1000 km2. Už to nezní tak špatně, ale jak jsem psal, měli bychom cílit na nějakých 35. Tudíž cca 460 km dálnic chybí.
Když sečtu hodně přibližné km hypotetických dálnic, které by Čechy alespoň z mého pohledu opravdu potřebovaly, tak je to následovně:
D19 170 km, D38 mezi D10 a D1 120 km, D16 D6-D8-D10 84 km, dálnice mezi D38 a Pardubicemi nebo D11 (diskuse a nápady viz Avantime) 40-50 km. Už teď jsem na 420 km dálnic. Když přidáme nějaké další dálniční propojky, např. mezi MB a Jičínem, severní trasu D8-Liberec v kombinaci dálnice a 3-pruhu SMV aj., tak to bude vycházet tak akorát.
Takže ne, já si síť fakt nekreslím halabala. Dává smysl z mnoha hledisek a je obhajitelná. (nemá smysl tu sáhodlouze psát, jak pomůže pražskému okruhu, jak propojí regiony, jak vytvoří paralelní trasy, když se stane problém atd., vše tu bylo mnohokrát napsáno a to i "kapacitami v oboru", považuju za ně např. Avantima, dálničáře a další.
K součtu 4-pruhů výše:
Nepočítám do toho logicky všechny městské nebo krátké příměstské 4-pruhy, radiály, okruhy a ani takové ty lokální kousky 4-pruhů do 10 km (27, 38, 56 atd.). Preferuju tahy, které "propojují regiony" a mají už alespoň nějakou délku.
Do budoucna po rozšíření by možná šla zahrnout ještě S37 mezi HK a Chrudimí (cca 30 km), ale nyní to považuju spíš za městský frcek.
A velmi rád bych tam zahrnul i S57, ta by dělala v budoucnu ke 30 km, jenže současné plány a podoby úseků z toho udělaly právě spíš ty jednotlivé kousky, které nestojí za to počítat.
Jediné, co by snad šlo ještě připočíst mezi kapacitní komunikace (v zahraničí se to do toho často počítá), jsou směrově dělené 3-pruhy. Jediné souvislé schválené záměry jsou myslím si S35 v délce 32 km a čerstvě S13 v délce 23 km. (opět nepočítám kousky, např.26) A jediný další souvislý úsek, zatím ale neschválen, je cca 25-30 km na jihu 38. (35 km ale s 2-pruhovou dírou kolem Znojma). U D49 to zatím nevypadá na směrově dělený 3-pruh.
Edit 2: jo a kdyby chtěl někdo mudrovat ohledně financí a kdo ty dálnice zaplatí, tak v porovnání s většinou uvedených zemí máme terén na to mít celou síť za zlomek ceny, prakticky nemáme tunely (pár kilometrů), tak se ani neopovažujte.
Naposledy upravil(a) Aram96 dne 13.12.2024 18:22:27, celkem upraveno 1 x.
-
NullDeVoid
Jaroslav: Co když reálně bude potřeba víc? Bavíme se tady o číslech jako 38, 16 apod. Budou potřeba, ale protože jsme vyčerpali nějaké imaginární km, tak to prostě nebude a hotovo. Tak co tohle je za blbost?
Taky se mi líbí to shazování mojí vize. Chci se teda zepta, kde je vize uživatele Jaroslav? Kde má nějaký pořádně udělaný PDFko? Nevidím… Ne, slovní popis nechci. Chci mapu.
Já se při tvorbě toho svého držel sčítání dopravy, významnosti a strategičnosti spojení a…tímhle fórem.
Taky se mi líbí, jak je tu shazována moje vize, ale v posledním odstavci D19 a 13tka rovnou jako Déčko, ne moje eSko. A tu 11 mám taky o kategorii níž. Takže…?
Jen, trochu jsem nad tím přemýšlel, a…je to vlastně vcelku blbost. Protože tohle se zakládá na oficiální kategorizaci. Ale co když něco je 4pruh, jako 11 u Ostravy, pro normálního člověka naprosto neroznatelné od dálnice, ale papírově to dálnice není, takže to tu není započteno.
Doufám tedy, že to nikdo na nějakých vysokých místech nebude brát nijak vážně. Postaví se základní síť, D35 se protáhne do Německa, postaví se D19, a budou se stavět další 4pruhy na 16, 38, 20, 13, 11, 73, 44, a nesčetně dalších.
Taky se mi líbí to shazování mojí vize. Chci se teda zepta, kde je vize uživatele Jaroslav? Kde má nějaký pořádně udělaný PDFko? Nevidím… Ne, slovní popis nechci. Chci mapu.
Já se při tvorbě toho svého držel sčítání dopravy, významnosti a strategičnosti spojení a…tímhle fórem.
Taky se mi líbí, jak je tu shazována moje vize, ale v posledním odstavci D19 a 13tka rovnou jako Déčko, ne moje eSko. A tu 11 mám taky o kategorii níž. Takže…?
Jen, trochu jsem nad tím přemýšlel, a…je to vlastně vcelku blbost. Protože tohle se zakládá na oficiální kategorizaci. Ale co když něco je 4pruh, jako 11 u Ostravy, pro normálního člověka naprosto neroznatelné od dálnice, ale papírově to dálnice není, takže to tu není započteno.
Doufám tedy, že to nikdo na nějakých vysokých místech nebude brát nijak vážně. Postaví se základní síť, D35 se protáhne do Německa, postaví se D19, a budou se stavět další 4pruhy na 16, 38, 20, 13, 11, 73, 44, a nesčetně dalších.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Právě ty součty s "dálničními" jedničkami v příspěvku výše řeším. 
Nejprve bych chtěl poděkovat za velmi, velmi racionální reakci. Přesně v tento typ odpovědi jsem doufal, neboť to je věcné, s využitím šedé kůry mozkové i manažerských zkušeností...Aram96 píše: ↑13.12.2024 18:11:47 Edit: V PŘÍSPĚVKU JE ŘÁDNÝ PŘEHLED KILOMETRŮ SÍTĚ.![]()
Já takhle ale naopak také vždycky uvažoval, když jsem si "plánoval" nové dálnice. ...
Velmi se mi líbí Váš přístup k hodnocení toho jaké komunikace započítávat. Jak píšete, určitě tam patří S35, S44, S11, S13... tady jsou Vaše čísla určitě přesnější než ta má... já jsem prostě sebral oficiální délky dálniční sítě, což je málo a špatně, viz třeba Polsko. Kdyby existoval přehled toho co bychom mohli považovat za dálnici (či relevantní 4 proudovou směrově rozdělenou komunikaci) pro celou Evropu, bylo by to super.
Ač mne srovnání například s například Bavorskem v první chvíli nenapadlo je to určitě skvělý kandidát.
Myslím, že máme podobný pohled na ideální a ekonomicky obhajitelnou délku sítě dálnic v ČR na hranici cca 36 km/1000 km2. Tady budu zvědav, zda někdo dokáže argumentovat jiným číslem. V tuto chvíli bych ale vnímal, že základní síť dálnic ČR by měla být doplněna o přibližně 500 km. Taktéž souhlasím s názory, že Morava je relativně v pořádku (ač z některého trasování je mi opravdu smutno), zatímco v Čechách jsou velké mezery. A ano, spojení Moravy s jižními Čechami je špatně, ale takových věcí je více.
K Vašemu návrhu nových tras:
- D19 - asi nenajdeme odborníka který by nesouhlasil
- D16 - tady si nejsem jist správností takové dálnice.... Podle mě, je I/16 dnes poměrně vytížena pouze a jenom proto, že není severní část okruhu a I/16 přebírá částečně její úlohu. Po dokončení okruhu zde intenzity klesnou a dálnice nebude potřeba
- D37 - (jak jste zmínil Avantima) - ano, myslím, že spojení Hradubic (či obecně východních čech) s jihem je velmi chybějící. Jak z důvodu dnes šílených časů dojezdu mezi těmito lokalitami, tak faktickým pokračování polské S3 do Rakouska. Osobně bych to viděl na zaústění někde do Exitu 104 na D1, kde by mohlo pokračovat jako D19. to je ale záležitost detailnější analýzy.
- D38 - možná špatně, ale nevnímám jako dálkový tah, tedy nerozumím potřebě takové dálnice. To byla relevantní komunikace naposledy za dob Rakouska-Uherska jako spojení Vídně a Berlína...
K diskusi bych naopak možná viděl také tyto trasy:
- D13 - povýšení současné SMPV na dálnici a její ucelení. Nákladově efektivní řešení, které pomůže přivést další investice do bídného regionu.
- můj evergreen je D11 ze Zábřehu, přes Bruntál, Opavu, Ostravu do Jablunkova. Je to vlastně obdobný důvod jako u D13 - bez blízké dálnice nám to Jesenicko jednou umře...
- ke zvážení by mohla být D22 z Klatov, přes Plzeň do Lubence (taková náhrada za I/27 a I/20 najednou)
- nakonec bych tam viděl už jenom menší kousky typu jižní půlokruh Brna, protažení D10 přes Jablonec do Harrachova
Voide, je otázka, co znamená "co když bude potřeba víc?" Jestli to znamená, že se dnes postaví stovky kilometrů zbytečných dálnic jako je aktuálně D55 a D6 v současné podobě a pak se bude křičet, že jsou potřeba další, opravdu nutné... pak máte pravdu. Bude potřeba opravdu více.NullDeVoid píše: ↑13.12.2024 18:20:44 Jaroslav: Co když reálně bude potřeba víc? Bavíme se tady o číslech jako 38, 16 apod. Budou potřeba, ale protože jsme vyčerpali nějaké imaginární km, tak to prostě nebude a hotovo. Tak co tohle je za blbost?....
Cíl toho číselného benchmarku je ale zajištění prioritizace... Když dnes řeknete hurá, budeme síť rozšiřovat o dalších 1500 km, tak se začnou stavět nesmysly, plácnu třeba D38 jihlava-Znojmo. A až se to postaví, tak si někdo vzpomene - vždyť my jsme ještě nepostavili celou D0. tak hurá, to musíme ještě postavit, protože je to opravdu potřeba. A ano, potřeba to bude, ale nebudou na to už peníze, protože se vyhodily za nepotřebné D6, D38 atd...
Proto je důležité vnímat základní rámec a férově si přiznat, jaká je PRIORITNÍ síť která dostane přednost...
Určitě jsem se nechtěl dotknout Vaší krásné mapky, ale myslím, že právě toto jí chybí.
-
NullDeVoid
Jaroslav: Ta potřeba víc má v podstatě odrážet intenzity. Pokud my se tu omezíme na nějakou celkovou délku sítě, ale zjistí se, že na nějaké klasické české přetížené I/__ jsou šílené intenzity, tak…co? To prostě nepřestavíme, protože podle nějaké statistiky bychom měli moc dálnic? Tak co tohle je za blbost?
Taky mě vcelku uráží to řečení, jak je D6 nepotřebná. S tímhle mám vcelku problém. Neříkám, že nejsou potřebnější úseky, ale D6 taky prostě potřeba je. A měla být dávno hotová. Na původní I/6 v klidu jezdí traktory, jede to každou bezvýznamnou vesnicí, cesta do KV kraje trvá neúměrně dlouho, neexistuje ani přímá trať aby šlo jezdit vlakem, bez vyhlídkové jízdy po jiných krajích.
Myslím, že tu pak došlo k nedorozumění. Moje mapa má ukazovat cílový stav, někdy léta páně 2050 nebo snad i později. Tohle má být náš cíl.
Moje mapa taky ukazuje, jak by se silnice měly rozlišovat. D, S a M. Písmeno, co označuje kategorii, která se zakládá na fyzických parametrech komunikace. Ta 38 mezi Jihlavou a Znojmem je 3pruh, S15,25. To NENÍ dálnice. Proto je to M38. Mám tam taky hodně eSek, opět to je vysvětlený v mapě a mám pocit, že tu stále dochází k nedorozumění. Tohle je něco jako 11 u Ostravy. To, co se dneska označuje jako silnice I. třídy, SMV. No, tak já akorát dělám to, že tomu dávám písmeno, abych to odličil, protože mi přijde naprosto na hlavu a šílený říkat o 11 u Ostravy, jak je to silnice I. třídy, a tím pádem vlastně to samý, jako I/19 někde uprostřed ničeho, kde to vypadá jako silnice III. třídy.
Často jsem taky říkal něco o prioritách. Prioritou by mělo být dostavění D0, D35 a D3. Jen ta D35 vypadá, že je na nějaké rozumnéí cestě. Pak by se měly dělat věci jako D52 a S73, s dostavbou rozestavěných věcí, jako D48, D55 apod. Sem patří moje oblíbená D6, a ani jí nezmiňuju, jen tak mimochodem.
Potom bychom se měli kouknout na další tahy. S13 se zde přímo nabízí. A zde bych rád viděl i D19. Až dokončíme základní síť, můžeme začít s doplňkovou. No, a podobným způsobem se dá jít dál po prioritách.
JENŽE! To, že má něco nižší prioritu než něco jiného, přece neznamená, že to nebudeme stavět a budeme jen tupě čekat, ne? Pokud můžeme stavět D6,a le středočeksá D3 stále bohužel stojí, tak…co jako? Řekneme celému KV kraji, že mají smůlu, protože…středočeši nechtějí D3? Tak co tohle je za blbost?
Samozřejmě si myslím, že by se mělo začít přemýšlet o všem v mé mapě. Hlavně pořádné, časté sčítání dopravy. Průzkumy, kudy se jezdí. A zvažovat S38 i v době, kdy ani není D0. Opět, proč by tohle měl být problém? Není to snad jako že mám…nevím, 10 Gkč na stavbu D0, ale…půjde to na S38, protože… Proč vlastně? Nikdo by takové rozhodnutí neudělal.
Taky mě vcelku uráží to řečení, jak je D6 nepotřebná. S tímhle mám vcelku problém. Neříkám, že nejsou potřebnější úseky, ale D6 taky prostě potřeba je. A měla být dávno hotová. Na původní I/6 v klidu jezdí traktory, jede to každou bezvýznamnou vesnicí, cesta do KV kraje trvá neúměrně dlouho, neexistuje ani přímá trať aby šlo jezdit vlakem, bez vyhlídkové jízdy po jiných krajích.
Myslím, že tu pak došlo k nedorozumění. Moje mapa má ukazovat cílový stav, někdy léta páně 2050 nebo snad i později. Tohle má být náš cíl.
Moje mapa taky ukazuje, jak by se silnice měly rozlišovat. D, S a M. Písmeno, co označuje kategorii, která se zakládá na fyzických parametrech komunikace. Ta 38 mezi Jihlavou a Znojmem je 3pruh, S15,25. To NENÍ dálnice. Proto je to M38. Mám tam taky hodně eSek, opět to je vysvětlený v mapě a mám pocit, že tu stále dochází k nedorozumění. Tohle je něco jako 11 u Ostravy. To, co se dneska označuje jako silnice I. třídy, SMV. No, tak já akorát dělám to, že tomu dávám písmeno, abych to odličil, protože mi přijde naprosto na hlavu a šílený říkat o 11 u Ostravy, jak je to silnice I. třídy, a tím pádem vlastně to samý, jako I/19 někde uprostřed ničeho, kde to vypadá jako silnice III. třídy.
Často jsem taky říkal něco o prioritách. Prioritou by mělo být dostavění D0, D35 a D3. Jen ta D35 vypadá, že je na nějaké rozumnéí cestě. Pak by se měly dělat věci jako D52 a S73, s dostavbou rozestavěných věcí, jako D48, D55 apod. Sem patří moje oblíbená D6, a ani jí nezmiňuju, jen tak mimochodem.
Potom bychom se měli kouknout na další tahy. S13 se zde přímo nabízí. A zde bych rád viděl i D19. Až dokončíme základní síť, můžeme začít s doplňkovou. No, a podobným způsobem se dá jít dál po prioritách.
JENŽE! To, že má něco nižší prioritu než něco jiného, přece neznamená, že to nebudeme stavět a budeme jen tupě čekat, ne? Pokud můžeme stavět D6,a le středočeksá D3 stále bohužel stojí, tak…co jako? Řekneme celému KV kraji, že mají smůlu, protože…středočeši nechtějí D3? Tak co tohle je za blbost?
Samozřejmě si myslím, že by se mělo začít přemýšlet o všem v mé mapě. Hlavně pořádné, časté sčítání dopravy. Průzkumy, kudy se jezdí. A zvažovat S38 i v době, kdy ani není D0. Opět, proč by tohle měl být problém? Není to snad jako že mám…nevím, 10 Gkč na stavbu D0, ale…půjde to na S38, protože… Proč vlastně? Nikdo by takové rozhodnutí neudělal.
-
Tomas 1975
Vize jsou vize, ale jejich realizace značně pokulhává....
Viz spojení D52 a D2... To je taková hrozná ukrutnost.... Špunt...
Plánů a vizí je mnoho a ještě více jich bylo kdysi nakresleno a poněkud se na ně zapomnělo...
Brno jako německé město... Odůvodnění trojúhelníku dálnic jižně od Brna včetně odlehčení i Vídeňského okruhu, které se nachází v Barch je naprosto nadčasové...
Ale to je zbytečné někde hledat nebo se zeptat....
Viz spojení D52 a D2... To je taková hrozná ukrutnost.... Špunt...
Plánů a vizí je mnoho a ještě více jich bylo kdysi nakresleno a poněkud se na ně zapomnělo...
Brno jako německé město... Odůvodnění trojúhelníku dálnic jižně od Brna včetně odlehčení i Vídeňského okruhu, které se nachází v Barch je naprosto nadčasové...
Ale to je zbytečné někde hledat nebo se zeptat....
No bohužel v tomto případě není problém v tom, že to nikdo nevymyslel, ale že to nikdo neschválil. Ta vize na papíře byla.
https://www.ceskedalnice.cz/prilohy/r43-r52-brno.jpg
https://www.ceskedalnice.cz/prilohy/r43-r52-brno.jpg
-
Tomas 1975
Vymyšleno to však bylo již v roce 1940...Zamýšlíme se zde nad vizemi....
Takže předstih mnoha desetiletí...
-
Tomas 1975
Taková mikro vize...Severně od Brna...
- Přílohy
-
- 20241122_182324.jpg (76.6 KiB) Zobrazeno 4899 x
No jo, no. Měli se nejdřív pokusit realizovat vizi propojit města dálnicemi, ne začít naplňovat vizi Evropy bez Židů... Je to o prioritách. Bohužel těch 40 let vývoje Brna a okolí bez územní rezervy pro směr na Vídeň už asi nedoženeme, protože to je už víc jak 30 let, kdy s tím šlo začít něco dělat za relativně rozumné peníze. A neudělalo se nic...Tomas 1975 píše: ↑14.12.2024 15:46:17 Vymyšleno to však bylo již v roce 1940...Zamýšlíme se zde nad vizemi....
-
Tomas 1975
S tím co jste napsal naprosto souhlasím...michal píše: ↑14.12.2024 16:16:43No jo, no. Měli se nejdřív pokusit realizovat vizi propojit města dálnicemi, ne začít naplňovat vizi Evropy bez Židů... Je to o prioritách. Bohužel těch 40 let vývoje Brna a okolí bez územní rezervy pro směr na Vídeň už asi nedoženeme, protože to je už víc jak 30 let, kdy s tím šlo začít něco dělat za relativně rozumné peníze. A neudělalo se nic...Tomas 1975 píše: ↑14.12.2024 15:46:17 Vymyšleno to však bylo již v roce 1940...Zamýšlíme se zde nad vizemi....
Brno je zakleté... Kdo si umí rozklíčovat a tak trošku se vyzná zjistí více... V mnohých aspektech mnohem horší než Praha...
A pokud někdo nadává na Ostraváky, že to jsou .... Tak D1 mají hotovou, D 48 finišují, ve směrech na Opavu a mnoha dalších dále (mnohem dále) než Brno...
A když jsme u té historie... Ví někdo vůbec, že přímí potomek jednoho ,,českého židobijce, latentního antisemity", žije v jedné z městských z dopravního hlediska prudící brněnské městské části?
Kam pokračovala jihovýchodní tangenta? Do Znojma? A jako čtyřpruh?
D47 už máme, teď ještě D48
troufám si tvrdit, že ta výše uvedená vize byla zdrojem prostředků k realizaci...
to že pak ty prostředky padly na Panthery a Schwalbiny...
je jiná
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
NullDeVoid
Tomas 1975: Nevidím to tu poprvé a pěkně mě to štve. Uvozovky jsou „ a “. Ne 2 čárky. Ty jsou prasárna. Neopakovat to.
No rečeno bez příkras, československý stát to po válce s Benešovými dekrety taky vyřešil celek "mazaně"... Ale to jsme dost OT.