Úsekové měření rychlosti na dálnicích

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Michal R

Re: PPP na D4 - výstavba

Příspěvek od Michal R »

Martin z Ostravy píše: 16.6.2024 10:38:00 Takže v podstatě taktizování ze strany koncesionáře.
MÚR na dálnici je, při současném nastavení systému, jen výběr peněz.
Vzhledem k tomu, že se kontroluje nejsnáze kontrolovatelná povinnost, která je navíc na dálnici zrovna nejmenším problémem.
Na složitější problémy stát v podstatě rezignoval.
Ještě bych pochopil, kdyby se měřilo při omezeních, ale zase by ta omezení musela být důvodná, ne, že se někde dá 80 a nic se tam neděje.
Ano. Tesat do kamene!
Nejenže to řeší nejmenší problém, ale jeden způsobí. A to ne zrovna malý. Pokud to dopadne tak, jak píše výše martini (a já nemám důvod pochybovat), tak se stane následující souběh událostí a skutečností:
1. jakmile to otevřou, všichni natěšeně si ji projedou/začnou běžně používat a bude to NOVÉ. Znáte to, otevřou kus nové dálnice, a všichni se tam "učíme jezdit"...
2. drtivá většina bude vědět, že "tady se měří" a naučí se s MÚR žít. Tedy sledovat, kde se měří, jestli to tady svítí atp.
3. a nyní přijde to zajímavější. Jakmile se dojede k ceduli "Právě měříme!" (v ještě horším případě před každý začátek měření) prudce se zpomalí, pravděpodoně pod 120 km/h, co kdyby....
4. když vynechám konec, kdy se po ukončení měřeného úseku nesmyslně zrychlí, tak jsme si vyrobili potenciálně nebezpečnou, bezpečnost snižující situaci...

Nakonec to nebude žádná pomalá dálnice, kote. Ani omylem. Prakticky se bude měřit na cca 4 km, jenom bude tricky sledovat kde. Nejsem žádný pilot, dávno nejezdím rychle, nemám rád easy ridery co berou dvojitou plnou a 12 let jsem bez ztráty bodu.... a taky na opuštěné D3 udržuji tacho do 150 km/h.... (ostatně v klidném provozu to nevyvede z rovnováhy ani hlídku v černém BMW). Pokud jede někdo jako pitomec/neumí to, nebo jako krerén (hodně rychle), tak ho uloví... OK. A takhle by se měla řešit MPR a ne zběsilou technikou, která bude fungovat jako daň z tachometru pro neznalé či cizince. Bezpečnosti to nepřidá ani ... (nechci BAN) ;)
kot

Re: Úsekové měření rychlosti na dálnicích

Příspěvek od kot »

Michale samozřejmě souhlas. To o čem píšeš, že vypukne na D3, se v podstatě už teď koná minimálně na všech v současnosti měřených úsecích. Na tempomatu si nastavím 54, což mám vyzkoušeno, že je s ohledem na má kola 50. Ale jakmile se přiblížím k autu jedoucímu přede mnou, head up mi ukazuje 40 - 42. A po konci úseku mi detektor řekne slovně cifru, tedy průměr kterým jsem to projel. Pokud jedeme ve "vláčku" s bídou je to např.43.
Takže se tam máme na co těšit... ;)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já bych se přimlouval, aby se pak po ustálení provozu monitoroval provoz kolem těch měření.
Vsadím se, že blbých nebo dokonce nebezpečných situací bude 100% více vznikat právě uvnitř měřených úseků a především na jeho začátcích.
Doslova jediný přínos je akorát MOŽNÁ - a hlavně čím dál méně - nějaký přísun peněz na píseckou radnici. Dopravní a bezpečnostní efekt je v záporu. Úsekovka patří do nebezpečných úseků nebo do obcí, které nemají zatáčky, přechody, světla apod. a každý druhý tam lítá 80. Tam jsou naprosto v pořádku.
A laskavě by teda mohli tady ti darebáci někam dát tu MPR 150, když na nové dálnice se 130 dávají úsekovky.
Prostě a jednoduše: dokud bude ta MPR takhle trapně nízká - na dálnicích a nových či rovných a širokých silnicích první třídy - tak ANO, nehodlám to dodržovat a dodržovat to je zbytečnost. Holt se někteří jedinci i tady budou muset spokojit s tím, že ne každý slepě dodržuje každý předpis, který stát vymyslí. A že těch nesmyslů stát produkuje nemálo obecně v jakémkoli oboru ..
Mike

Příspěvek od Mike »

jo kote, zlatý devadesátky 8-)
fízla si nepotkal...
akorát jsem tenkrát měl maximálku na těch 130
až v závěru, s Astrou Gsi se to o 100kmh posunulo ;)

jak říká můj kamarád, "jede tak bezpečně, až je nebezpečnej"
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
AF-1

Příspěvek od AF-1 »

I nulky jeste.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Sice nejde o úsekovku, ale někoho asi už pěkně štval radar v Přerově. :D :D :D

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-v-p ... .seznam.cz
Mike

Příspěvek od Mike »

:ok: :ok: :ok: :lol:
kot

Příspěvek od kot »

Že se mu / jí / ta rána povedla - přesně na komoru !
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Tak jsem zaregistroval v tuzemských médiích, že si někdo z novinářů konečně všimnul, že na nové, k otevření připravené dálnici D4, se chystá 8 úsekových měření.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/dal ... omaci_bors

Jaký je to nesmysl jsme tu na fóru řešili už před půl rokem a nemá smysl se k tomu vracet. Snad jen tehdy bylo info, že se bude měřit jen na dvou úsecích a o těch (prý) budou informovat světelné tabule. Nyní se tvrdí, že měření bude prakticky kontinuální. No, tak uvidíme.

Nejvtipnější na tom je, jak se k tomu nikdo najednou nezná... Tak možná by stálo za to, kdyby se novináři pozeptali pana Josefa Soumara (Piráti), jež jako místostarosta již třetí volební období odpovídá za finance a dopravu v Písku. Třeba bychom se dozvěděli, jak to bylo skvěle vymyšleno jako "daň z tachometru", úžasný zdroj financování rozpočtu města Písku a jak se kvůli tomu obhajovalo šest nových úředníků. Třeba bychom se i dozvěděli, jak se to celé domluvilo s PČR....
Ale tak naivní zase nejsem. Takže očekávám nějaké to typicky české řešení (já nic, já muzikant, rád bych to změnil, ale nemůžu / nejde to / není politická shoda... )
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Dálnici D4 už teď řešíme tady:
viewtopic.php?t=7824
mts

Příspěvek od mts »

A kde presne je problem? Nastavim tempomat na GPS 130 a jedu. Nebo?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

mts: ty to nechápeš, beztrestně překračovat MPR je přece "svaté právo každého řidiče". :D
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Nejnebezpečnější je zbytečně zdržovat provoz výrazně pomalou jízdou, nedodržovat bezpečnou vzdálenost, předjíždět přes horizonty, odbočovat bez blinkrů, vybržďovat... moment, to se vlastně nedá měřit, takže to vše zůstává svatým právem, ale neškodné překročení rychlosti, protože se měřit dá, to nám na lumpy posvítí.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Bylo by super kdyby po 5 letech někdo provedl vyhodnocení a porovnal vliv alespoň na nehodovost. V lepším případě i na hluk a ovzduší. Např. srovnáním s jinými úseky dálnic nejlépe s podobnými intenzitami. Někde se to otestovat musí.

Nicméně řidiči nechť to berou i jako průpravu na nevyhnutelné zavedení stejného dohledu do aut z výroby. Jestli to bude za 10 let nebo za 30 let to je irelevantní. Technologicky to jednoznačně přijde. Jedině pokud by zavládla nějaká ideologická vláda demagogů, co nemají rádi statistiky, ale rádi řvou o svých starých dobrých časech.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Mike

Příspěvek od Mike »

MPMP píše: 26.11.2024 11:00:13 mts: ty to nechápeš, beztrestně překračovat MPR je přece "svaté právo každého řidiče". :D
souvisí s obecným pojetím práva
všichni věděli, že na hranicích se střílí, a někteří to přesto zkusili
nakonec se zjistilo, že je špatně ten zákon
teď tu máme mantru přilepené ručičky na správném čísle
doufám, že to časem dopadne stejně ;)
Michal R

Příspěvek od Michal R »

To mts & MPMP:
Nejde o to, že bych obhajoval právo jezdit jako debil. Ani sám to nedělám. Ale moje zkušenost je taková, že každé takové úsekové měření způsobuje více nebezpečí a potenciálně rizikových situací, než kdyby tam žádné měření nebylo.. Doprava zde nebude ani plynulejší, řidiči zde nebudou ohleduplnější... Jenom se zde bude více vybírat pokut. Pokud vám to přijde v pořádku a nevadí vám, že je to celé morálně pokřivené..ok. Vaše rozhodnutí, ale nestavte se do role ctnostných majáků
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Podepisuji. Na vjezdech do měření bude vznikat více nebezpečných situací než bez měření. Ať tam radary klidně jsou - v duchu: prostě abyste dodržovali předpisy - ale ať se někdo opovažuje to obhajovat bezpečností provozu.

Jediné místo, kde by mělo měření smysl z hlediska bezpečnosti, je ta prudká zatáčka, nevím kde přesně je, jel jsem tam jednou …
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Michale přijdou ti měřené úseky na MO v Praze jinak plynulé a méně bezpečné, než neměřené úseky?
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Máme někde vypracovanou studii na to, že se jen nezvýšil výběr do kasy namísto zvýšení bezpečnosti?
https://autobible.euro.cz/clanky/neomez ... y-paradox/
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Mně přijdou poměrně nebezpečné úseky měřené na pražském okruhu ..
MPMP

Příspěvek od MPMP »

JakubMD píše: 27.11.2024 9:13:23 Michale přijdou ti měřené úseky na MO v Praze jinak plynulé a méně bezpečné, než neměřené úseky?
MichalR: Taky by mě to zajímalo. Osobní zkušenost z Jižní spojky je taková, že v měřeném ůseku mohu jet na ten tempomat GPS 80, ale jakmile meření skončí, mám do 10 s nekoho "na nárazníku" a už mě tlačí. A to je nebezpečné. Nejsem levoproudař, ani středoproudař, ta komunikace je prostě vytížená, tak se jede všemi pruhy a protože já sjíždím až x-tým sjezdem a jedu rychleji než "středoproudaři", jedu vlevo. To ale nikoho nezajímá a pokud dodržuju nařízený limit 80 km/h, jsem v očích těchto "takyřidičů" brzdou provozu.
Proč to nedělají i v měřeném úseku, co myslíte?
davidb

Příspěvek od davidb »

Trupman píše: 26.11.2024 17:03:56 Nicméně řidiči nechť to berou i jako průpravu na nevyhnutelné zavedení stejného dohledu do aut z výroby. Jestli to bude za 10 let nebo za 30 let to je irelevantní. Technologicky to jednoznačně přijde. Jedině pokud by zavládla nějaká ideologická vláda demagogů, co nemají rádi statistiky, ale rádi řvou o svých starých dobrých časech.
Souhlasím a taky si to myslím.
Doba, kdy auto pojede maximální rychlostí, která je v daném úseku značená, se velmi blíží.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

davidb píše: 27.11.2024 10:07:25
Trupman píše: 26.11.2024 17:03:56 Nicméně řidiči nechť to berou i jako průpravu na nevyhnutelné zavedení stejného dohledu do aut z výroby. Jestli to bude za 10 let nebo za 30 let to je irelevantní. Technologicky to jednoznačně přijde. Jedině pokud by zavládla nějaká ideologická vláda demagogů, co nemají rádi statistiky, ale rádi řvou o svých starých dobrých časech.
Souhlasím a taky si to myslím.
Doba, kdy auto pojede maximální rychlostí, která je v daném úseku značená, se velmi blíží.
A paradoxně snaha o pokutování řidičů za rychlost v tomto může hrát jen zcela marginální roli.

Dodržovat předvídatelnou rychlost v souladu s nějakým stanoveným limitem je důležité zejména kvůli rozvíjející se digitalizaci a autonomitě silničního provozu.
A jestli to tady někoho bude škádlit, tak je potřeba hned zmínit, že autonomní provoz je pro hospodářství nevyhnutelný zejména pro nákladní dopravu. Pokud je demografický trend takový, že počet práceschopných lidí rapidně klesá a navíc manuální práce je nezajímavá, poté je potřeba nahrazovat lidskou pracovní sílu stroji. Tak jako to v lidské společnosti postupuje od začátku průmyslové revoluce. Prostě technologicky by bylo nelogické abychom nesměřovali k tomu, že kamion nebude potřebovat řidiče.

Postupně se ty střípky vedoucí k bezřidičským autům naplňují, např. zde https://www.rsd.cz/-/%C5%98sd-pokra%C4% ... st%C3%A9mu

Role řidičů v autech se bude snižovat (tedy, už se tak děje, pomocí různých pomocníků řízení) a nevyhnutelné je, aby se časem i regulace rychlosti předala stroji.
A pokud někdo má naprogramovat stroj který bude certifikovaný jako bezpečný, tak určitě nebude umožňovat překročení rychlosti. Rychlost je základní fyzikální veličina v silničním provozu. Jakmile ji něco/někdo překročí, pak veškeré napočítané parametry komunikace (potažmo provozu) jdou vniveč.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

MPMP píše: 27.11.2024 9:56:56
JakubMD píše: 27.11.2024 9:13:23 Michale přijdou ti měřené úseky na MO v Praze jinak plynulé a méně bezpečné, než neměřené úseky?
MichalR: Taky by mě to zajímalo. Osobní zkušenost z Jižní spojky je taková, že v měřeném ůseku mohu jet na ten tempomat GPS 80, ale jakmile meření skončí, mám do 10 s nekoho "na nárazníku" a už mě tlačí. A to je nebezpečné. Nejsem levoproudař, ani středoproudař, ta komunikace je prostě vytížená, tak se jede všemi pruhy a protože já sjíždím až x-tým sjezdem a jedu rychleji než "středoproudaři", jedu vlevo. To ale nikoho nezajímá a pokud dodržuju nařízený limit 80 km/h, jsem v očích těchto "takyřidičů" brzdou provozu.
Proč to nedělají i v měřeném úseku, co myslíte?
Tak ve městě by mi to asi bylo jedno, kde kdo jede. Pokud by byly prostřední a pravý volný a dojel bych tě v levém, tak si řeknu, že jsi sice mamlas, protože neužíváš pravé pruhy, ale nijak mě to neomezuje, tak tě objedu (bez jakéhokoli upozorňování).

Každopádně chápu i ty, kteří tam chtějí jet třeba 100-110, protože obecně jezdit na komunikacích, které jsou směrově rozdělené a s mnoha pruhy rychlostí 80 považuju za absolutní ztrátu času a celospolečenskou škodu. Ať se tam zapnou radary tedy v noci snad jedině kvůli hluku, jinak to smysl nedává (a to mám na hluk od komunikací jinak dost vyhraněný názor). Prostě když máme MPR 90 na silničkách trojkách mimo obec se zatáčkami, horizonty, lesy, dírami, křižovatkami, polňačkami atd., pak se nelze divit, že MPR 80 přijde na těchto městských autostrádách většině společnosti nepochopitelná a nedodržují ji. Podobně je to tak s rychlostmi na SMV a na rovných novostavbách silnic první třídy. Je to krásně vidět, jaké je chování převažující části účastníků provozu. A to nemluvím o vozovém parku .. ten udělal jakýsi trochu pokrok proti 80s, 90s.

Radary se mají proto osazovat místa, kde vyloženě potřebujete, aby ten proud vozidel tu rychlost dodržoval - úseky kolem škol, nepřehledné křižovatky, hodně křižovatek po sobě, vjezdy do obcí, chápal bych ještě 2-pruhové tunely, kde by byla MPR 80. Vynucovat si radary rychlost jen proto, aby se prostě dodržovala, je čisté kasírování do kasiček bez vyššího smyslu. A klidně mě tady sežerte. :) Kdyby se radary osazovaly tam, kde budou mít vliv na bezpečnost provozu, tak jich je 1/2 instalována úplně jinde.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Ten chaos až bude jezdit na silnicích polovina aut plně autonomních a druhou polovinu budou řídit "nevyzpytatelní" lidé bych vidět nechtěl. Naštestí se toho nikdo z nás ještě nedočká :)
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“