I/13 Ostrov – Klášterec nad Ohří
-
NullDeVoid
- Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland
Re: I/13 Ostrov – Klášterec nad Ohří
Mně to stále přijde, že se všude cpe o kategorii nebo 2 míň. Tohle je skvělý případ. S13 má být od KV do Liberce. 4pruh, všude. Žádný laciný nižší varianty nebo cokoliv. Udělat jednou něco pořádně ať to tam je, a ať se k tomu nemusíme vracet.
Jako jasně, uznávám, že tenhle úsek je takovej hluchej, mělo by se řešit to okolo I/9 (←D8, →Liberec). Takže…paradoxně mi spíš asi vadí, že se tady vůbec něco plánuje. Ať se tenhle úsek třeba nechá naposled, ale pak postaví jako eS.
Jako jasně, uznávám, že tenhle úsek je takovej hluchej, mělo by se řešit to okolo I/9 (←D8, →Liberec). Takže…paradoxně mi spíš asi vadí, že se tady vůbec něco plánuje. Ať se tenhle úsek třeba nechá naposled, ale pak postaví jako eS.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
tady jsou na velké zásahy do přírody zvyklí
to nebude argument
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Nevím, jestli vyšel nebo ne, ale Varianta 2 (S21,5/110) vychází na 18,563 mld. Kč oproti vybrané variantě 1 (S15,25/110), která vychází na 13,382 mld. Kč. Ceny jsou včetně DPH a obchvatu Klášterce n. O.Aram96 píše: ↑18.11.2024 16:53:17 Pokud vyšel ekonomicky kladně i 4-pruh, tak bych se opravdu ptal, proč se nezvolil. Jestli se prostě vyplatí (a to ještě "víme" jak to u nás počítáme), tak by to chtělo jeho realizaci, ať je to skutečně ucelený tah. A ideálně pokračovat i z D8 až do Liberce. Pokud nevyšel, tak smůla a buďme rádi za tento luxus 3-pruh.
tedy ani ne 50% navíc, při komfortu, který by byl více než 50%...
ovšem, při pohledu "s péčí řádného hospodáře " můžeme být rádi, že to nebude S7,5...
ovšem, při pohledu "s péčí řádného hospodáře " můžeme být rádi, že to nebude S7,5...
Sice trochu starší info, nicméně relevantní k předchozí diskuzi:
https://karlovarsky.denik.cz/zpravy_reg ... -vary.html
https://karlovarsky.denik.cz/zpravy_reg ... -vary.html
Jinak článek a ANO pojednává o nějaké "dálnici" - no tady netřeba komentáře..."Výsledkem, a to také srozumitelně na zastupitelstvu zaznělo, je dohoda nad přípravou nové trasy komunikace I/13, kdy koridor v územně plánovacích dokumentech bude vymezen pro budoucí čtyřpruh, nicméně předprojektová a projektová příprava začne na střídavém třípruhu."
...
Co je však podle něj obrovským posunem vzhledem k dřívějším plánům ministerstva je to, že rozšíření na čtyři pruhy nebude „zamčeno“ pro budoucí rozšíření v horizontu, kdy intenzita dopravy naroste na odpovídající úroveň.
Novináři napsali Kynšperk nad Ohří , to radši nekomentovat.
Já si fakt nemohu pomoci, ale já viděl už projektování čtyřpruhu v roce 1998. To se vůbec moc netáhne dlouho. Ještě že tehdy udělali obchvat Ostrova, jako čtyřpruh. Pochybuju, že by to dneska prošlo.
Já si fakt nemohu pomoci, ale já viděl už projektování čtyřpruhu v roce 1998. To se vůbec moc netáhne dlouho. Ještě že tehdy udělali obchvat Ostrova, jako čtyřpruh. Pochybuju, že by to dneska prošlo.
-
NullDeVoid
Tohle si říkám o spoustě dnešních 4pruhů. Je to fakt smutné.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Pánové, s tím 4pruhem trochu brzděte. Podle Sčítání dopravy 2020 projelo mezi Perštejnem a Stráží 6,5 tis. aut denně. To jsou intenzity jak z vytíženějších silnic II. třídy. Není Kladrubská spojka (už asi 10 let se oddaluje). Není přivaděč do Děčína. Není průtah Bílinou. Není obchvat Klášterce. Není komfortní trasa z Děčína na Českolipsko.. Objektivní priority jsou prostě někde jinde než v budování 4pruhů úplně všude.
-
evilcleaner
ono to je trochu jinak, asi každý soudný uznává, že jsou na tom tahu mnohem prioritnější místa, ale ta diskuze tady byla spíš o ucelenosti tahu a o tom se rozhoduje nyní. pokud proběhne celá příprava pro 2+1, tak to před stavbou už nikdo nezastaví a dopadne to jako I/16 Slaný - Velvary
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
-
NullDeVoid
Opět musím souhlasit s evilcleaner. Byl bych mnohem raději, kdyby se tady řeklo, že 2+2, ale až za…20 let. Klidně. Před tím je lepší se věnovat 13tce mezi D7 a D8, ať to komplet může být zelená čára v mapě. Ano, to znamená něco udělat s průtahem Chomutovem.
Tenhle úsek si můžeme nechat na 1 z posledních, ale je nutné to udělat pořádně, ať je možné jet z Chebu až do Liberce po 4pruhu, BEZ kruháčů na trase, nějakých zbytečných omezení apod.
Tenhle úsek si můžeme nechat na 1 z posledních, ale je nutné to udělat pořádně, ať je možné jet z Chebu až do Liberce po 4pruhu, BEZ kruháčů na trase, nějakých zbytečných omezení apod.
na průtahu Chomutovem je pár závadných kruháčů a jeden závadný přejezd
nic neřešitelného
nic neřešitelného
Je v tom jeden obrovský rozdíl. A to že mezi směrově děleným 3-pruhem a 4-pruhem už není zdaleka tak zásadní rozdíl v bezpečnosti a plynulosti jízdy, než mezi 2-pruhem a 3-pruhem. Což je zrovna případ Slaný-Velvary, kde bohužel alespoň ten 3-pruh chybí jak prase.evilcleaner píše: ↑18.12.2024 11:32:43 ono to je trochu jinak, asi každý soudný uznává, že jsou na tom tahu mnohem prioritnější místa, ale ta diskuze tady byla spíš o ucelenosti tahu a o tom se rozhoduje nyní. pokud proběhne celá příprava pro 2+1, tak to před stavbou už nikdo nezastaví a dopadne to jako I/16 Slaný - Velvary
https://zdopravy.cz/podkrusnohorska-sil ... va-236066/
Takže třípruh...
Takže třípruh...
Nejsem stavař, neznám normy, jsem jenom fanoušek 
-
NullDeVoid
Tohle dokáže tak naštvat…
Takže zase prasíme.
Takže zase prasíme.
Ne, budeme stavět pro 6.5k vozidel denně 4-pruh přes 2 km mostů a tunel... to bude určitě lepší řešení... a tím spojíme dvě prosperující a pulsující města Karlovy Vary a Chomutov, popřípadě výkladní skříň ČR, Ústí nad Labem.
-
NullDeVoid
Ale tohle prostě měl být 4pruh, ať je tu ucelený tah. Navíc, stavíme dálnice pro menší intenzity. A za to jsem rád, dává mi to dobrý argument.
Ne, 3pruh tady je prostě fail.
Vzhledem k tomu, že není v plánu mít ucelený tah ani na celostátní dálnici D35 mezi Jičínem a Turnovem (a jiných stavbách) tak bych tady opravdu nenaříkal.
Být tohle rozhodování 5,7 let zpět, vemte jed na to, že CK MD sem prdne 2-pruh S 9,5 a naprosto bez ostychu.
3-pruh S 15,25/110 zrovna zde není úplný fail (jakkoli by se mi 4-pruh také líbil). Intenzitám bude s obrovským přehledem stačit, a na rozdíl od D35 to není až taková "ostuda". Je to trochu i logické, že v tom nejdražším úseku (nejhorším terénu) se plánuje nižší kategorie než na zbytku trasy.
Ucelený tah to bude, čára v mapě bude úplně stejná, bude to SMV, bude tam 110, bude to směrově dělené a především .. budou tam jen a pouze MÚK.
Mně osobně přijde trochu podezřelý ten poměrně vysoký rozdíl v cenách za 3-pruh vs 4-pruh (o 38 % více), ale vzhledem k tomu, že zde vybraná kategorie není nějaký ultranesmysl (jako byl 3-pruh na S73), tak to respektuju.
Být tohle rozhodování 5,7 let zpět, vemte jed na to, že CK MD sem prdne 2-pruh S 9,5 a naprosto bez ostychu.
3-pruh S 15,25/110 zrovna zde není úplný fail (jakkoli by se mi 4-pruh také líbil). Intenzitám bude s obrovským přehledem stačit, a na rozdíl od D35 to není až taková "ostuda". Je to trochu i logické, že v tom nejdražším úseku (nejhorším terénu) se plánuje nižší kategorie než na zbytku trasy.
Ucelený tah to bude, čára v mapě bude úplně stejná, bude to SMV, bude tam 110, bude to směrově dělené a především .. budou tam jen a pouze MÚK.
Mně osobně přijde trochu podezřelý ten poměrně vysoký rozdíl v cenách za 3-pruh vs 4-pruh (o 38 % více), ale vzhledem k tomu, že zde vybraná kategorie není nějaký ultranesmysl (jako byl 3-pruh na S73), tak to respektuju.
Souhlasím s Aramem. Nicméně je trochu zarážející, že něco jako tangenciální jižní dálnici protáhnout umíme, ale D13, kde jsou intenzity (teď beru celkově, nejen tento úsek) vyšší už teď, protáhnout neumíme a bude z toho SMV.
Současně by asi odvedl nějaký tranzit ze severního neexistujícího PO, nebo?
Současně by asi odvedl nějaký tranzit ze severního neexistujícího PO, nebo?
To o té jižní dálnici je hooodně předčasné tvrzení.
Tipl bych si naopak, že i ta nová dálnice bude nakonec SMV. 
A také není vyloučeno, že hned po jižní dálnici se zraky MD začnou ubírat k severu a třeba tu dálnici prosadí. Každopádně by to chtělo co nejrychleji, než se narvou prachy do přípravy 3-pruhu.
Tahle kategorie byla bohužel vybrána zatím nehledě na nějakou tu budoucí vizi nových dálnic..
Srovnávat intenzity na dnešní 13 a na eventuální jižní dálnici nelze. Nelze vycházet z intenzit z 19, 20, ani žádné jiné silnice jednotlivě.
Já určitě jsem za doplnění sítě v Čechách, nicméně netrvám úplně všude na dálnici, někde může směrově dělený 3-pruh plnohodnotně stačit, třeba i tady. Významem bude jižní dálnice úplně někde jinde než S13.
A také není vyloučeno, že hned po jižní dálnici se zraky MD začnou ubírat k severu a třeba tu dálnici prosadí. Každopádně by to chtělo co nejrychleji, než se narvou prachy do přípravy 3-pruhu.
Srovnávat intenzity na dnešní 13 a na eventuální jižní dálnici nelze. Nelze vycházet z intenzit z 19, 20, ani žádné jiné silnice jednotlivě.
Já určitě jsem za doplnění sítě v Čechách, nicméně netrvám úplně všude na dálnici, někde může směrově dělený 3-pruh plnohodnotně stačit, třeba i tady. Významem bude jižní dálnice úplně někde jinde než S13.
-
NullDeVoid
To, že to prasíme jinde, neznamená, že to musíme prasit i tady. Ve skutečnosti to znamená, že bychom měli na 4pruhy přestat dávat kruháče a 3pruhy. Nebude to ucelený tah.Aram96 píše: ↑11.2.2025 16:58:44 Vzhledem k tomu, že není v plánu mít ucelený tah ani na celostátní dálnici D35 mezi Jičínem a Turnovem (a jiných stavbách) tak bych tady opravdu nenaříkal.
Mně osobně přijde trochu podezřelý ten poměrně vysoký rozdíl v cenách za 3-pruh vs 4-pruh (o 38 % více), ale vzhledem k tomu, že zde vybraná kategorie není nějaký ultranesmysl (jako byl 3-pruh na S73), tak to respektuju.![]()
Čára na mapě doufám nebude stejná, protože snad budeme rozlišovat 3pruh a 4pruh.
Já tohle teda nerespektuju. Zase se to dělá špatně. Tohle je jen k naštvání.
Jako hrách na stěnu.
To o tom prasení píšeš pořád dokola, co takhle přidat nějaký věcný argument, proč zde 3-pruh není dobrý ?
To o tom prasení píšeš pořád dokola, co takhle přidat nějaký věcný argument, proč zde 3-pruh není dobrý ?
-
Vikingkiller
Současná I/13 od Perštejna k Ostrovu nad Ohří je skutečné peklo. Za deště jsou zde velmi často nehody a dost často se to nedá objet. Jakákoliv změna bude v tomto případě k lepšímu. Směrově oddělený 3-pruh sice zvyšuje možnosti bezpečného předjetí, nicméně vytváří nekomfortní situace:
1) předjíždění na poslední chvíli resp. před koncem daného 2-pruhu v určité směru.
2) dojde-li k nehodě v části, kdy je v daném směru 1-pruh. Pokud tam budou betonová svodidla, tak objet místo nehody může být problém, otočení nemožné.
Paradoxní trošku je, že na silnici I/13 mezi Kláštercem n.O. a Chomutovem, resp. i mezi Chomutovem a Mostem jsou intenzity dopravy větší, než na některých dálnicích. Cca 40% peněz navíc je sice dost, když by ŘSD prosadilo na severu D0 "pozemní" variantu, mohlo by se rozšoupnout někde jinde
1) předjíždění na poslední chvíli resp. před koncem daného 2-pruhu v určité směru.
2) dojde-li k nehodě v části, kdy je v daném směru 1-pruh. Pokud tam budou betonová svodidla, tak objet místo nehody může být problém, otočení nemožné.
Paradoxní trošku je, že na silnici I/13 mezi Kláštercem n.O. a Chomutovem, resp. i mezi Chomutovem a Mostem jsou intenzity dopravy větší, než na některých dálnicích. Cca 40% peněz navíc je sice dost, když by ŘSD prosadilo na severu D0 "pozemní" variantu, mohlo by se rozšoupnout někde jinde
Na jaké dálnici je menší intenzita provozu, než na úseku Stráž - Perštejn?NullDeVoid píše: ↑11.2.2025 16:13:27 Ale tohle prostě měl být 4pruh, ať je tu ucelený tah. Navíc, stavíme dálnice pro menší intenzity. A za to jsem rád, dává mi to dobrý argument.
Jak píše Aram, argumenty 0, jen prasení, fail, všichni ví, že to má být jinde a jinak atd... Řešíš tady nějaký typy čar v mapě, myslím že bys měl jít radši hrát Transport Tycoon, tam budeš spokojen.
Byl si někdy v zahraničí? Třeba ve Skandinávii? Tam by ses pos.ral z těch třípruhů uprostřed lesů v rovinatém terénu u tak bohatých států. Ale chápu, vůbec tomu nerozumí.
Podle mapy sčítání dopravy 2020 jsou tady stejné intenzity jako na I/43 mezi Svitavami a Letovicemi, nebo třeba na I/44 za Šumperkem, kde se 2+2 plánuje. Myslím, že se tady mělo uvažovat politicky (stejně jako u D6) a propojit Karlovarsko a Chomutovsko čtyřpruhem. Neříkám, že hned dálnice, ale prostě 2+2. Bez ohledu na to, co se bude dít v budoucnu za Chomutovem. Byla by tady další přímá návaznost Chomutovska na Německo díky D6. To uhlí se tady taky nebude těžit věčně. A lepším silničním spojením dvou poněkud tápajících regionů se taky rozhodně nedá nic zkazit, byť obecně naše chuť dojíždět za prací není moc velká. Neříkám, že to je vysloveně špatné rozhodnutí, ale je to podle mě zase to naše tradiční "bez dohlédnutí dál než jsou současné intenzity" .
Za Šumperkem se plánuje 2+2? Mohu nějaké info? Intenzity na I/43 mezi Svitavami a Letovicemi jsou "skoro" stejné (6.5 k vs 7.5 k, tj. 15%). Akorát silnice I/73 stáhne provoz z I/43 a navíc z I/37 a II/374 a bude alternativou pro D46. Ani jedno se na I/13 dít nebude.