D35 Džbánov - Litomyšl
-
evilcleaner
Re: D35 Džbánov - Litomyšl
těch důvodů proč se to zpozdilo může být hodně. nastíním fiktivní příběh: následný správce plynovodu při schvalování realizační dokumentace měl dodatečné požadavky na propojování přeložky se stávající částí, které nesly s sebou dodatečné náklady. než se toto vyřešilo s objednatelem uplynulo několik měsíců. v momentě kdy se dalo stavět, tak jediná firma, která v čr provádí stopplování při propojích už neměla do začátku topné sezony kapacitu, tudíž se propoj posunul o 6 měsíců (jelikož bypass, který by byl instalován v průběhu dvoudenního propoje nemá dostatčnou kapacitu). po dokončení přeložky lze teprve zahájit založení mostu, který je v harmonogramu na kritické cestě, tudíž dochází ke zpoždění milníku pro uvedení do předčasného užívání. vzhledem k nezaviněnému zpoždění vzniká zhotoviteli také nárok na dodatečnou platbu za personál, mechanizaci, výrobní a správní režii atd. za období, o které se stavba prodlužuje.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Video z prosince: https://www.youtube.com/watch?v=HTFaq7y72yA
omlouvám se za hejt, ale jak je možné, že amatérská videa jsou o 100% kvalitnější než ta placená ŘSD z veřejných peněz? Operátor dronu často netuší kudy letět, střih děs a popisky se občas trefí...
A třešnička na dortu je titulek na konci "most pžes".
Docela zajímavý fenomén, jak české dálnice odstříhávají obce od jejich hřbitovů.
K tomu navíc jednou háčky a čárky ano, jindy nikoliv. Střih je opravdu kapitola sama pro sebe... 
Nemůžu se zbavit dojmu, že tempo Budimexu je poněkud volnější... 
Neviděl bych to tak černě michale. Video je za listopad a prosinec. Čili cca 2,5 měsíce stará záležitost... Tak to snad s postupem nebude tak tragické.
Milý kote, jel jsem odpoledne kolem. Proto ten povzdech.
Jasná zpráva michale, ale ze silnice toho zase tak moc vidět není. Nebo jsi přibrzdil a zkoumal trasu mimo současnou I/35 ? Bez pořádných holínek bys to nejspíše nedal 
Přibývá násep za Hrušovou před mostem přes Loučnou, to je asi nejviditelnější pokrok. Jinak u všech tří velkých mostů jen založené piloty, nad zem zatím nevyrostlo nic.
Jo a někde mě zastihla neskutečná prachová bouře ze stavby, mám pocit, že to bylo kolem Řídkého v celém tom stoupaní směr VM.
Já bych se toho nebál. Jestli si dobře pamatuji tak tu jsou problémy s přeložkami plynu. Ty se mohou začít dělat mimo otopnou sezonu, tj. tak od dubna-května. Pak se to rozjede.
Mě by nakonec ani nepřekvapilo, kdyby se tenhle úsek otevíral spolu s dálnicí kolem Litomyšle. Tam jedou jak fretky, zahájeno bylo před měsícem a zemní práce jedou jak diví. Tady se po měsíci od zahájení nic nedělo a omlouvalo se to tím, že nemají ještě podle čeho stavět.
Ono je to těžké. Podle PDPS stavět nemůžeš. Na zpracování RDS není čas, neboť stavba se slavnostně zahajuje hned po podpisu smlouvy.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
X RM, 7.3.2024: ŘSD uzavřelo smlouvu se spol. BUDIMEX SA na realizaci stavby “D35 Džbánov - Litomyšl” za nabídkovou cenu 3 423,662 mil. Kč bez DPH. Slavnostní zahájení 8.4.2024.
X RM 9.1.2025: ŘSD uzavřelo smlouvu se zhotovitelem stavby “D35 Litomyšl - Janov”, kterým sdr. STRABAG Silnice a.s. a FIRESTA Fišer, rekonstrukce a.s. Slavnostní zahájení 10.2.2025
Za dva měsíce po podpisu smlouvy už to kolem Litomyšle vypadá jako staveniště, všude plno techniky a jedou zemní práce. Dva měsíce po podpisu smlouvy se na úseku Budimexu nedělo vůbec nic.
Opravdu by mě zajímalo, jestli jedou podle daného harmonogramu, nebo se ten harmonogram už nějak upravoval.
X RM 9.1.2025: ŘSD uzavřelo smlouvu se zhotovitelem stavby “D35 Litomyšl - Janov”, kterým sdr. STRABAG Silnice a.s. a FIRESTA Fišer, rekonstrukce a.s. Slavnostní zahájení 10.2.2025
Za dva měsíce po podpisu smlouvy už to kolem Litomyšle vypadá jako staveniště, všude plno techniky a jedou zemní práce. Dva měsíce po podpisu smlouvy se na úseku Budimexu nedělo vůbec nic.
Opravdu by mě zajímalo, jestli jedou podle daného harmonogramu, nebo se ten harmonogram už nějak upravoval.
Nechce se mi to hledat zpátky ve vlákně, ale domnívám se, že to dokonce bylo více než 2 měsíce michale. Proběhlo to i v tv, kde se lidi divili, že tam mají jen pár buněk a jinak mrtvo. No a jejich mluvčí mektal něco o plynu a neznámé trase atd.
Záběry ze stavby: https://www.youtube.com/watch?v=RcyQ2JDKa5s
Díky, jsem klidnější. Červen 2027 by stihnout mohli...

-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
V česku se stalo sportem nevěřit termínům dokončení staveb. No, já se někdy ani nedivím, ale divím se spíš sázkovým kancelářím, že na to nepřijímají sázky 
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Pro ty, kteří se řídí heslem, že záběrů není nikdy dost
Díky moc! Schválně jsem se podíval na termíny zahájení, když jsme viděl na samém závěru tu múk Džbánov. Vysoké Mýto-Džbánov se zahajovalo 16.11.2023. Džbánov-Litomyšl pak 8.4.2024. Tak doufám, že to teď Budimex pořádně rozjede a že se dočkáme dočasného konce v múk Řídký, ne že se bude čekat na obchvat Litomyšle... 
Souhlas, hlavně protože napojení přes MÚK Džbánov na stávající I/35 nebude úplně nejkapacitnější, zatímco napojení přes MÚK Řídký bude řešeno plynule. Věřím že termíny budou dodrženy, že se zprovoznění i o jeden měsíc urychlí, aby bylo hotovo 12/2026 snad společně s tunelem Homole, odkdy lze očekávat i významný nárůst intenzit na obchvatu VM. Troufnu si říct že samostatně stojící obchvat VM, který takto bude izolovaně v provozu po celý rok 2026 odvede jen část průjezdní dopravy, s částečným uvolněním průtahu se klidně může stát že to bude časově vycházet delší cestou po D35 časově velmi podobně jak přes město. S tunelem Homole a navazujícím úsekem k LM už bude volba naprosto jasná. Na obchvat LM si pak počkáme do srpna, ale třeba se hecnou a bude to už před letní sezónou na konci 06/2027 
Tak podle tohoto článku, který dával Japao Joe do vlákna Ostrov-VM, se má úsek Budimexu otevírat v březnu 2027.
https://orlicky.denik.cz/zpravy_region/ ... 60325.html
Navazující úsek D35 kolem Hrušové k Litomyšli pak bude otevřen zhruba v březnu 2027.
https://orlicky.denik.cz/zpravy_region/ ... 60325.html
Navazující úsek D35 kolem Hrušové k Litomyšli pak bude otevřen zhruba v březnu 2027.