PPP na D4 - výstavba

Praha – Příbram – Nová Hospoda (I/20)
Odpovědět
martini
VIP

Re: PPP na D4 - výstavba

Příspěvek od martini »

Tak přeci jenom ještě příspěvek i sem před zprovozněním... Počátkem týdne ŘSD obdrželo poslední rozsudek NSS 3-AS 289/2023 v kauze pana Kvítka a tím jsou všechna SP konečně v právní moci uhájena... https://www.nssoud.cz/modalni-obsah/roz ... 9ca873ea0f [EDIT: původně špatný odkaz]
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
TomN

Příspěvek od TomN »

tak dneska ráno trasa od Písku na Prahu zase okolo Kvítkovo pozemku, sice to vede ze sjezdu až na kruháč a zase zpět, na Smetanovu Lhotu, ale dásdá se tom, předpokládám, že dojde k odfrézování části spojující D4 a budoucí 604
Mirdulac

Příspěvek od Mirdulac »

To už takto bylo v pátek odpoledne. Bylo ještě šero a viděl jsem, jak instalovali betonové bloky na dělící pás dálnice v místě, kde se ještě nedávno přejíždělo. Včera večer za tmy a deště to bylo trochu o intuici...
valvos

Příspěvek od valvos »

Vitapb

Příspěvek od Vitapb »

valvos píše: 9.12.2024 18:51:49 Připomínka historie výstavby
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/dalni ... pravy_lysa
Nojo, dneska už se líp vzpomíná na příšerný kolony ve špičkách umocněné tím když bylo nějaké omezení. Na brutálně špinavý auto ze začátku výstavby, kdy na podzim ještě nebyly vybudované cesty pro stavbu a na silnicích byly až brázdy bahna od tater. Na to, že když byl nějaký karambol, tak prakticky neexistovala rozumná objízdná trasa. Tohle všechno už je za námi, jen je hořká pachuť, že to mohlo být o dost dřív a jistě pár lidí díky tomu mohlo být mezi živými. Mimochodem stavbou jistě nějaké pomníčky u cesty zanikly, nebylo by na místě udělat symbolické místo všem obětem chybějící D4? Už neni moc co stavět, takže sem toho už asi moc nepřibude, tak díky za pokec o stavbě a na nové dálnici (a nejen na ni) hodně šťastných kilometrů všem :ok: 8-)
valvos

Příspěvek od valvos »

jj, za dobu výstavby jsem objevil ve Středočeském kraji spousty nových míst, kam bych se asi v životě nedostal :D A bahno s tater bylo hrozné, když si vzpomenu jak přede mě jednou vlítla s pole a já měl totálně hnědý auto, ani ze skla to nešlo dolů. Naštěstí už bude dálnice hotová a bude se jezdit super po těch letech!
mts

Příspěvek od mts »

Divam se divam, na mapy.cz uz se jezdi...
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Teprve začali zakreslovat, ještě je tam uzavírka. U D55 podobně.
mts

Příspěvek od mts »

Do prislusneho tematu (internet - mapy.cz) nelze vkladat prispevky. Vsechny dalnice z letosniho zlateho tydne uz jsou v nekterych vrstvach zakraslene na mapy.cz...
Adam3k

Příspěvek od Adam3k »

Od oběda směrem od Třebkova ke Kvítkovi otevřen levý i pravý pruh, v opačném směru stále jen levý.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Vypadá to až neskutečně, po 4 letech, zatím jen v mapě, ale už pouze 6 dní. II/604 Čimelicemi vypadá až nereálně.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
michal

Příspěvek od michal »

Má kromě mě i někdo další pocit, že kolem Jesenice je ve směru Strakonice "roleta"?
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

menší P.R.

VINCI opens to traffic the D4 motorway in the Czech Republic under a public-private partnership

◼ 32 km of new road and 16 km of refurbished road, completed in less than four years
◼ A 28-year public-private partnership associated with an approximately €530 million investment
◼ Carried out in synergy between the Group's Concessions and Construction businesses

The new D4 motorway, located some 40 km south-west of Prague, was inaugurated today by the Czech Republic's Prime Minister Petr Fiala and Transport Minister Martin Kupka. The new road – the result of the first public-private partnership involving a motorway in the country – will enhance the connection between the rural region of South Bohemia and the main trade routes to Germany and Austria.

The project exemplifies the synergies between VINCI's various companies around the design, construction and management of mobility infrastructure. The works, which VINCI Construction completed in less than four years, involved building 32 km of new road and refurbishing 16 km of existing road, and employed as many as 1,600 people at peak of construction. VINCI Concessions subsidiary VINCI Highways will handle maintenance on the motorway, which is now open to traffic, for 24 years.

Several methods and approaches mirroring VINCI's environmental ambition – such as reusing excavated materials, recycling asphalt mix and setting up solar arrays to power the operation centre – were implemented during the works phase. The motorway also has 20 wildlife crossings and 40 hectares alongside it were planted with local species. During the operation phase, advanced capabilities including video surveillance along the full length of the road will contribute to safety and service quality.

The D4 partnership contract was signed in February 2021 by the Czech Republic's Ministry of Transport and Via Salis, the concession company encompassing VINCI Highways (lead), VINCI Concessions and Meridiam. The 28-year project entails an investment amounting to approximately €530 million.

https://www.vinci.com/en/newsroom/press ... ic-private
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Vitapb

Příspěvek od Vitapb »

michal píše: 14.12.2024 23:49:24 Má kromě mě i někdo další pocit, že kolem Jesenice je ve směru Strakonice "roleta"?
Slyšel jsem vícero stížností na rovinnost povrchu, já sám jsem to nezaznamenal. Možná jsem se na to nesoustředil, možná pro to nemám takovej cit. :lol: Vlny na Štěrboholský si ale pamatuju a ty jsem poznal i bez nápovědy :D
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Příspěvky k tématu použití angličtiny na fóru přesunuty sem.
jazr

Příspěvek od jazr »

Mně přijde, že na nových úsecích na D4 (ale i jinde, např. i na D35) je pocitově daleko víc znát změna klopení v přechodnicích. Silniční projektanti, kterých jsem se ptal, sice naznačovali, že to mohlo souviset se změnou normy, ale tuto domněnku úplně nepotvrdili.
JiriS

Příspěvek od JiriS »

jazr píše: 3.1.2025 15:22:01 je pocitově daleko víc znát změna klopení v přechodnicích
Ano, i mě to tak přišlo - před zatáčkou je cítit nejdřív jakoby přejetí velkého kopečku, a následně se celé auto naklopí do zatáčky. Osobně nechápu, proč jsou tam ty přechody (rovina/klopení) udělané takhle. Na stávajících úsecích (kolem Dubence i u Nové Hospody) se to před zatáčkami tak moc nehoupe...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Je to dané změnou normy a jestli si to dobře pamatuju, je to prý kvůli lepšímu odvodnění vozovky v místě změny klopení...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Také to registruju. Pokud člověk drží volant, tak v tom problém není, ale zaskočen jsem už párkrát teda byl také.
Alespoň to probere po monotónní jízdě. :)
martini
VIP

Příspěvek od martini »

mapman píše: 3.1.2025 16:20:39 Je to dané změnou normy a jestli si to dobře pamatuju, je to prý kvůli lepšímu odvodnění vozovky v místě změny klopení...
Jo a stejně to i přes tento "zlepšovák" někde neodtéká, také se mi to nelíbilo, ale je to "správně". Bohužel je to i vidět pohledem oka, takže s autem to pak logicky musí hodit...
jazr

Příspěvek od jazr »

Jen tak na okraj: ten základní kámen, na který Babiš a další papaláši v červnu 2021 u Let ťukali, se hádám během výstavby ztratil?
https://vlada.gov.cz/cz/media-centrum/a ... d4-188943/
mts

Příspěvek od mts »

Ten nam preci vzala zla Fialova vlada :-)))
kot

Příspěvek od kot »

Pokud tomu tak skutečně bylo, tak nám ho zase babišova vláda vrátí... ;)
martini
VIP

Příspěvek od martini »

kot píše: 24.2.2025 15:25:22 Pokud tomu tak skutečně bylo, tak nám ho zase babišova vláda vrátí... ;)
V klidu, kde by se Vám tak ten kámen líbil...? Já to vidím jedině na odpočívku... Levou - má větší vytížení.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

V současné době po květnu dokončeno VDZ v plastu (důvod krátkodobých uzavírek, za které se strhávalo v souladu s platebním mechanismem) a od tohoto týdne probíhají hluková měření.
Odpovědět

Zpět na „D4“