Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

vaclav

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od vaclav »

do diskuzi na idnes se ani nechodim divat, takze dekuji za vyber.
dnes se take objevila zpravicka o "piratovi z D1", porad me mrzi, ze neslo jen o promakanou tajnou "guerrilla" reklamni kampan besipu, ty holt na nas budou porad promlouvat hloupyma klipama a hlasem soukupa jak z osmdesatych let.
Standa

Příspěvek od Standa »

flames píše:Jako jo, únava, jakákoliv únava je vražedná, je jedno vcelku zda jedu , 50,90 nebo 130, 170. To se přece nic nemění v principu věci. Leda ten adrenalin, když všichni 90 a já mezi nimi 160.
Jedna věc je únava (rychlejší jízda jednoznačně rychleji unavuje, jak se píše i v posledním Václavově odkazu), druhá věc je nesoustředěnost pod dojmem falešného pocitu bezpečí, vyvolaného "bezpečnou" rychlostí ve vztahu k momentálním podmínkám. Třeba, když jedu do Švýcar (900 km), jedu u nás i tam cca 120, v Německu tak 140 (nechci být brzdou), ale tak dvakrát až třikrát to proložím rychlejším úsekem (160 i víc, samozřejmě kde to jde bez velkého rizika). Samozřejmě za tu cestu tak čtyřikrát zastavím: natankovat, něco pojíst, vyvenčit dítě. Kdybych to jel celé 120, mohl bych upadnout do takové nesoustředěné letargie a něco přehlédnout, kdybych jel celou cestu 160 a víc, asi bych byl hodně rychle unavený.
Standa

Příspěvek od Standa »

A ještě jsem si vybavil jednu oblíbenou řidičskou výmluvu: Když já se střízlivej bojím! :shock:
jonáš

Příspěvek od jonáš »

ElWapp píše: Omezení rychlosti v zákoně máme, vzájemné rozestupy ne.
Jste si tim jistej, nebo se tam radši kouknete ještě jednou :?:
flames

Příspěvek od flames »

vaclav píše:do diskuzi na idnes se ani nechodim divat, takze dekuji za vyber
ještě nějaké z kontextu (ne)vytržené ftipy:

(...)pravy je zas totalne zdemolovany (koleje, i brutalni diry apod.) clovek tedy musi jet tech 150 aby si neznicil auto a neboural k vuli stavu vozovky

:lol: j, si pamatuju jednoho maníka vloni za Mohelnicí, jak se tam lepily díry, tak se je jal taky ´přelétávat´ a na dvaceti metrech si odpálil u mércédésu všechny čtyři pneu

Muj deda jazdil 60 let bez nehody. Otec jazdy 40 let bez nehody a vzdy mi oba radili. Cim menej casu stravis na ceste tym je mensia sanca ze budes mat nehodu.

nebyli hloupí :lol:

Nemám taky naježděno málo a tak si dovolím pár postřehů. Rychlost je sice pro bezpečnost jízdy důležitá, ale zdaleka ne nejdůležitější. Nejvíc mě vždycky přišlo nebezpečné, pokud se někdo choval nepředvídatelně.

Jet po okresce 150 je předvídatelné víc, nebo míň? :?

V tomhle a řadě jiných článků jde podle mně spíš o rozdílné vnímání statického vs. dynamického vyhodnocování situací. "Statický" jezdec pak vnímá "dynamického" jako nebezpečného a naopak

fakt až tak, jo?

cesta zpátky z Brna do Prahy po celodenní práci je dle předpisů opět unavující - co ušetřím na palivu to dám za občerstvení na který musim cestou zastavit

:crazy:
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

Lenny píše:mimo obec nejel více než 70 km/h, za ním kolona vozidel se ho pokoušejících předjet. Díky tomu mohla vzniknout řada nebezpečných situací. Prostě brzda provozu.
Docela dobrý příklad: dosaďme místo začátečníka "aviatika" nebo cokoliv, co vytáhne třeba jen 85 km/hod (obvlášť pokud jsou na cestě mimo obec zatáčky nebo stoupání) a co teď, aby nevznikaly ty nebezpečné situace?
1) "brzda" musí každých 20 km sjet a pustit kolonu za sebou
2) je třeba razantně předjíždět, aby se kolona nevytvořila
3) řidiči se musí naučit držet nervy na uzdě a jet v koloně, i kdyby to bylo 150 km ...

Nereju, ptám se ...
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

To já se docela na "Autoškolu" těším ...
bhs

Příspěvek od bhs »

Není problém, rádi posloužíme :D
Při tom názorném příkladu by byla 70 názornější, ale budiž
ad1 - pochopitelně, že ano - pokud je kolona dlouhá. Řidič má sledovat provoz za sebou. Slušný řidič, když vidí že zdržuje velké množství aut jim tímto způsobem umožní předjet. Navíc si může odpočnout a načerpat síly. Neslušný řidič má radost z toho, jak se za ním ti "rychlíci" smaží
ad2 - pochopitelně, že ano. Předjíždět pomalu v takovém terénu může být nebezpečné. Při předjíždění se ale nesmí riskovat (tj musím mít jistotu, že předjížděcí manévr dokončím)
ad3 - pochopitelně, že ano - protože jsou mezi námi řidiči neslušní. Ti slušní, co jezdí po okreskách 70 - 85 tak dlouhé cesty nepodnikají
flames

Příspěvek od flames »

Nejčastěji tyhle situace nastávají tam, kde se právě nějak moc bezpečně předjet nedá a jakýkoliv předjížděcí manévr je riskantní, ´brzda´ nemá kam uhnout atd. Je přeci rozdíl chytit Avii na 35tce a traktor za Valmezem cestou na Vsetín, jak se mi teď podařilo. Každý manévr by tam byl enormně riskantní, nikdo se o něj ani náznakem nepokusil (taky když ta cesta pravidelně plní černou kroniku místního tisku). Ta kritéria bodu adB se v takových situacích dostávají dost na citlivou hranu, kterou mnoho lidí neumí odhadnout.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Stačilo, kdyby mu spolujezdec (otec, děda, apod) řekl, že má přidat a trochu zrychlit.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

No ale když ona ta avie víc nejede ;)
R48 -> D48 se podařilo!
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Avii chápu a těch už jezdí jen pár.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

dva dny zpatky jsem jel k veceru z prace za skrini tahnouci na tyci dalsi porouchanou skrin. jeli jsme 60km/h asi 6-8min nez jsem mohl zcela bezpecne predjizdet. jde opravdu jen o to, byt cool a nechytat nerva. jet 60km/h je porad lepsi nez cekat na policii hodinu u vybouranyho auta. navic, opet je treba si uvedomit, ze kdybych jel 90 km/h tak budu doma jen o par vterin rychleji.
dd

Příspěvek od dd »

GiuseppeS píše:
Lenny píše:mimo obec nejel více než 70 km/h, za ním kolona vozidel se ho pokoušejících předjet. Díky tomu mohla vzniknout řada nebezpečných situací. Prostě brzda provozu.
Docela dobrý příklad: dosaďme místo začátečníka "aviatika" nebo cokoliv, co vytáhne třeba jen 85 km/hod (obvlášť pokud jsou na cestě mimo obec zatáčky nebo stoupání) a co teď, aby nevznikaly ty nebezpečné situace?
1) "brzda" musí každých 20 km sjet a pustit kolonu za sebou
2) je třeba razantně předjíždět, aby se kolona nevytvořila
3) řidiči se musí naučit držet nervy na uzdě a jet v koloně, i kdyby to bylo 150 km ...

Nereju, ptám se ...
Bych něco přidal:
- V první řadě nebýt nervózní kvůli tomu, že někdo jede pomalu. A mít pochopení pro ty, kteří to nedělají schválně.
- Nespěchat, když člověk spěchá dělá daleko víc chyb a riskantních manévrů.
- Je slušnost, aby pomalejší uhnul. Často stačí jet po krajnici, když je tam místo.
- Když jede kolona za pomalým autem, tak má předjíždět ten vepředu. Jestli nechce předjíždět, ať to dá najevo třeba větším rozestupem. Řadu lidí vynervuje, když promešká 3-4 příležitosti k předjetí a pak se vrhnou předjet "všechny ty loudaly".
flames

Příspěvek od flames »

+1

Kolony netvoří pomalu jedoucí auta, ale ti, kteří nejsou schopni tyto předjet i na vhodném úseku.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

dd píše: - Když jede kolona za pomalým autem, tak má předjíždět ten vepředu. Jestli nechce předjíždět, ať to dá najevo třeba větším rozestupem. Řadu lidí vynervuje, když promešká 3-4 příležitosti k předjetí a pak se vrhnou předjet "všechny ty loudaly".
To je snad dokonce v zákoně, ale většinou jedou nesmělí kočí nalepený na zadní ose dotyčnýho nákladu, což nechápu .. jet bez rezervy a přitom nevidět a netušit co je vepředu.
viky

Příspěvek od viky »

Standa píše:
flames píše:Jako jo, únava, jakákoliv únava je vražedná, je jedno vcelku zda jedu , 50,90 nebo 130, 170. To se přece nic nemění v principu věci. Leda ten adrenalin, když všichni 90 a já mezi nimi 160.
Jedna věc je únava (rychlejší jízda jednoznačně rychleji unavuje, jak se píše i v posledním Václavově odkazu), druhá věc je nesoustředěnost pod dojmem falešného pocitu bezpečí, vyvolaného "bezpečnou" rychlostí ve vztahu k momentálním podmínkám. Třeba, když jedu do Švýcar (900 km), jedu u nás i tam cca 120, v Německu tak 140 (nechci být brzdou), ale tak dvakrát až třikrát to proložím rychlejším úsekem (160 i víc, samozřejmě kde to jde bez velkého rizika). Samozřejmě za tu cestu tak čtyřikrát zastavím: natankovat, něco pojíst, vyvenčit dítě. Kdybych to jel celé 120, mohl bych upadnout do takové nesoustředěné letargie a něco přehlédnout, kdybych jel celou cestu 160 a víc, asi bych byl hodně rychle unavený.
Dovolím si nesouhlasit.Mně jednoznačně unavuje mnohem víc,vleču-li se v koloně 60-70km/h,zvlášť v letním horkém počasí a pokud v této koloně jedu déle,jak 30 minut,než když jedu 90-100km/h,to spíš mám oči na štopkách,hlavně pokud není jednotvárný terén.
Standa

Příspěvek od Standa »

viky píše:...Dovolím si nesouhlasit.Mně jednoznačně unavuje mnohem víc,vleču-li se v koloně 60-70km/h,zvlášť v letním horkém počasí a pokud v této koloně jedu déle,jak 30 minut,než když jedu 90-100km/h,to spíš mám oči na štopkách,hlavně pokud není jednotvárný terén.
Píšu zkratkovitě, z toho vznikají nedorozumění :) ! Psal jsem hlavně o dálnici a jízdě běžného osobního auta za optimálních podmínek, kde považuji za rychlejší jízdu až nějakých těch 160 a víc - z vlastní zkušenosti vím, že to fyzicky unavuje nutností vyšší koncentrace. Pomalejší jízda (120) zase spíš vede k nesoustředěnosti (můžeme to nazvat "psychickou únavou"). Naopak, ještě pomalejší jízda za ztížených podmínek (kolona), bude asi unavovat spíš fyzicky (koncentrace musí být, navíc se cesta prodlužuje), ale i psychicky (zase ten falešný pocit bezpečí). Na běžné silnici asi platí to, co píšete - ovšem pokud bych jel delší dobu agresivněji (120), zase by mě to začínalo víc unavovat fyzicky.
Mike

Příspěvek od Mike »

vaclav píše:
jannnn píše:
Když jsme u dětských argumentů. Až bude v zákoně, že máte skočit z okna, skočíte? ;)
ale no tak, double-detske argumenty patri spise na idnes...
tak se podíváme na reál
pohraničník na šumavě a rodinka co bez pasů běží ke drátům
střelíte ?
a zákon na to byl :twisted:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike

Příspěvek od Mike »

flames píše:+1

Kolony netvoří pomalu jedoucí auta, ale ti, kteří nejsou schopni tyto předjet i na vhodném úseku.
naprostý souhlas
tohle jsou přesně ty případy, které mě po I/11 nutí jezdit v některých místech 120+
ačkoli po D11 si jedu svých 107-114 dle GPS
proto je dobrý každý metr 4pruhu, který umožní bezpečné předjetí
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Něco z dávné minulosti, ani tehdy se nevýhýbali šalinám nehody s ostatními vozidly a další zajímavé fotky :arrow: http://k-report.net/ukazobrazek.php?sou ... g&httpref=

a ještě fotky z nehod z silničního provozu ze Semilska z let 1976-7 :arrow: http://www.k-report.net/ukazobrazek.php ... 342/193164
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Tohle jsem našel včera:
http://www.youtube.com/watch?v=JKJZAi6F ... ture=email

Autor říkal že s policajtama to šlo rychle :-)
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Komentář jsi smazal sám, nebo jsi byl smazán?
Jinak hezky ho ťuknul, ony ty palubní videa nejsou jen pro zábavu.
R48 -> D48 se podařilo!
Warcz

Příspěvek od Warcz »

On mi odpověděl a hned to smaznul takže odpověď mam v mailu...
Domis

Příspěvek od Domis »

OT - Lenny: pěkný fotky :ok: ... odkud máš ty fotky MHD z Brna? nejsou některý z galerky na bmhd nebo jsou nějaké konkrétní osoby ;) ?
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“