čeština vs. angličtina na fóru

Návrh na zlepšení, připomínky a stížnosti
Odpovědět
Hanes
Kontaktovat uživatele:

čeština vs. angličtina na fóru

Příspěvek od Hanes »

Diaľničiar píše: 26.12.2024 18:12:23 menší P.R.

VINCI opens to traffic the D4 motorway in the Czech Republic under a public-private partnership

◼ 32 km of new road and 16 km of refurbished road, completed in less than four years
◼ A 28-year public-private partnership associated with an approximately €530 million investment
◼ Carried out in synergy between the Group's Concessions and Construction businesses

The new D4 motorway, located some 40 km south-west of Prague, was inaugurated today by the Czech Republic's Prime Minister Petr Fiala and Transport Minister Martin Kupka. The new road – the result of the first public-private partnership involving a motorway in the country – will enhance the connection between the rural region of South Bohemia and the main trade routes to Germany and Austria.

The project exemplifies the synergies between VINCI's various companies around the design, construction and management of mobility infrastructure. The works, which VINCI Construction completed in less than four years, involved building 32 km of new road and refurbishing 16 km of existing road, and employed as many as 1,600 people at peak of construction. VINCI Concessions subsidiary VINCI Highways will handle maintenance on the motorway, which is now open to traffic, for 24 years.

Several methods and approaches mirroring VINCI's environmental ambition – such as reusing excavated materials, recycling asphalt mix and setting up solar arrays to power the operation centre – were implemented during the works phase. The motorway also has 20 wildlife crossings and 40 hectares alongside it were planted with local species. During the operation phase, advanced capabilities including video surveillance along the full length of the road will contribute to safety and service quality.

The D4 partnership contract was signed in February 2021 by the Czech Republic's Ministry of Transport and Via Salis, the concession company encompassing VINCI Highways (lead), VINCI Concessions and Meridiam. The 28-year project entails an investment amounting to approximately €530 million.

https://www.vinci.com/en/newsroom/press ... ic-private

Už zase:
ČESKÉ diskuzní forum
www.ceskedalnice.cz
Tak proč zase něco anglicky?
Proč v EU jazyk někoho, kdo v EU není?
Může mi to někdo rozumně vysvětlit?
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
Mike

Re: PPP na D4 - výstavba

Příspěvek od Mike »

v principu souhlasím, ale dovolím si upozornit

MALTA ještě v EU je 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

Mike píše: 27.12.2024 19:51:32 v principu souhlasím, ale dovolím si upozornit

MALTA ještě v EU je 8-)
Mmch Irsko taky
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Hanes píše: 27.12.2024 19:07:08Tak proč zase něco anglicky?
A vysvětlení, že to je jazyk, kterému rozumí téměř každý, kdo používá internet, ti bude stačit?
michal

Příspěvek od michal »

Jsi Čech, jsi Čech, tak si toho važ! Jsi Čech, jsi Čech, anglicky se snaž! :D :D :D
Hanes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanes »

EU má cca 449 mil obyvatel, Malta 500.000 obyvatel, Irsko 5,5 mil obyvatel, tak mi řekněte nějakou úměru k tomu poangličťování. Ale lidi už jsou z toho debilní, před třema rokama jsem byl v Turecku na dovolené a český průvodce se bavil s polským taky anglicky. Tak nebude dlouho trvat a Pražáķ, který přijede třeba do Prostějova a nebude rozumět začne taky mluvit anglicky?
Vitapb

Příspěvek od Vitapb »

Hanes píše: 27.12.2024 21:02:13 EU má cca 449 mil obyvatel, Malta 500.000 obyvatel, Irsko 5,5 mil obyvatel, tak mi řekněte nějakou úměru k tomu poangličťování. Ale lidi už jsou z toho debilní, před třema rokama jsem byl v Turecku na dovolené a český průvodce se bavil s polským taky anglicky. Tak nebude dlouho trvat a Pražáķ, který přijede třeba do Prostějova a nebude rozumět začne taky mluvit anglicky?
A jak by sis to, milý Hanesi představoval? Že polák s čechem by se místo oboum známé angličtiny bavili jazykem, kterému druhý nerozumí? Po 5 letech spolupráce s poláky vidim, jak je polština pro čechy jednoduchá. Ale když jsem tam byl prvně, rozuměl jsem tak 10 procent a s tim se fungovat moc nedá. Lidi z CZ/PL pohraničí často rozumí oběma jazyky, ale dál od hranic se tahle schopnost ztrácí. Zaplať pánbůh, že je to s angličtinou jak to je. Protože kdyby takových Hanesů bylo víc, asi bychom se měli učit jazykem jednotlivých zemí, kam cestujeme. Což mi připomíná mou dovolenou na korsice, kde domluvit se anglicky bylo velký problém. Myslim si že ne pro to, že by ti lidé neuměli, ale přijeli jste do naší země, tak mluvte naším jazyekm. Hranice v Evropě by se měli zmenšovat a bořit, né stávající zvětšovat a umělé tvořit. A ještě zmíním, že mnohokrát jsem byl na poradě, kde všichni rozuměli česky, ale porada se vedla v angličtině. Sorry za OT.
Hanes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanes »

Proto jsem napsal to porovnání s Hanákem, tomu Pražák rozumí ještě míň než Polákovi.
Adam108

Příspěvek od Adam108 »

Tady je vidět, že nevíte o čem píšete, protože srovnávat Hanáčtinu s Polštinou se nedá ani v nadsázce. A asi byste se dost divil, co se "my" v té Praze ještě naučíme, protože Slováků je tu spoustu a takový košický přízvuk je pěkná lahůdka. Co by vysokoškolsky vzdělaní Slováci na tom Slovensku taky dělali...
pjezek164

Re: čeština vs. angličtina na fóru

Příspěvek od pjezek164 »

Osobně, ač anglicky umím, na tomto fóru preferuji jednoznačně češtinu, a to i tam, kde jde o původně pouze anglický text. Nejde o mulilinguální fórum, tak se podle toho chovejme. Dialničiarova Slovenčina mi nevadí, té rozumí každý Čech, mám ji radši než nedůstojnou snahu o češtinu se slovenskými obraty.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

No, já se radši dozvím něco zajímavého v angličtině nebo jiném jazyku, než abych se to nedozvěděl vůbec. Nikdo vás to nenutí číst, a navíc se tu bavíme o ojedinělých příspěvcích... Elementární znalost cizích jazyků nebo práce s překladačem snad patří mezi základní dovednosti, obzvlášť v prostředí internetu.
Mike

Příspěvek od Mike »

tak jinak
evropa německy mluvit nebude ( ačkoli by to na počet mluvících obyvatel "souhlasilo" )
a francouzsky teprve ne
takže zbývá angličtina 8-)

2 pjezek:
mám raději nedůstojnou snahu o češtinu, než slovenčinu
tak nějak tím trpím od roku 93 ;)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
havlma1

Příspěvek od havlma1 »

Je rok 2024 (skoro 2025) a v dnešním světě je angličtina de facto univerzální jazyk. Je jednoduchá a mluví jí většina planety (tím myslím ty alespoň trochu vzdělané jedince). Prostě to přijměme a nemějme problém používat více jazyků. Naopak v češtině jsou pouze informace pro cca 10 milionů mluvících, v angličtině pro x-miliard mluvících. Pokud se zbavíte anglofobie, tak se vám otevře hodně velký svět. Něco jako když vesničan vyjede do velkého města. Nic ve zlém, ale bere to jako názor člověka, který přes 20 let pracuje denně v anglickém jazyce (plus němčina a částečně francouzština). Češtinu mi nikdo nevzal naopak mi angličtina otevřela svět.

Ještě jedna myšlenka - na některých diskusních fórech, např. v němčině, je běžné, že jim nevadí i příspěvky v angličtině a naopak takové lidi chválí, že se do diskuse zapojili. Je to taky trochu o národní(ch) kulturách, někde jsou lidi více otevření, někde naopak xenofobní.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Slovenčinou umí snad každý Čech, a kdo ne tak je mi moc líto ale těch rozdílných slov tolik není. A slova jako "Vankúš, Čučoriedka, Pery" moc lidí na foru o silniční a dálniční síti používat nebude.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
PajaJC

Příspěvek od PajaJC »

havlma1 píše: 28.12.2024 19:37:16 Je to taky trochu o národní(ch) kulturách, někde jsou lidi více otevření, někde naopak xenofobní.
Tohle je fakt slušná snůška dojmologických a progresivistických nesmyslů.
Odpovědět

Zpět na „O tomto fóru a o portálu ceskedalnice.cz“