Je pravdou, že současný systém je velmi přehledný a značí akorát to nejdůležitější při odbočení z hlavní trasy. Druhá věc ale je, že takto dlouhé kolektory jsou tady opravdu výjimkou, obdobný bude jen začátek D2 a max současně Modletice na D1.mapman píše: ↑25.12.2024 16:54:53 Hoši, dovolím si nesouhlasit.
1) Číslo exitu nevychází v principu z místa odbočení na hlavní trase, ale řídí se orientačně staničením místa, kde hlavní trasu kříží první připojená silnice. V případě D1 exit 10/12 je ta 10ka pro okruh D0 a 12ka pro II/101. U Lipníku je to podobné. V mapách se proto i ta čísla můžou objevit ve vazbě na tyto body.
2) Stávající systém značí jen sjezdy z hlavní trasy kvůli přehlednosti. Alternativou by mohlo být značení exitů v kolektorech a na hlavní trase ne, ale to by bylo pro orientaci ještě horší. Pak by se to dalo udělat ještě podobně jako v Nizozemí, kde se na odbočení z hlavní trasy značí sekvence exitů: https://maps.app.goo.gl/8CsmqyMpJ7VDhQSi8?g_st=ac jenomže oni mají exity číslované sekvenčně a ne podle staničení, což umožňuje sekvenční značení typu "exity 6-8". U nás by "exity 264-268" nebo "exity 10-12" vypadalo podivně, protože těch exitu není 5 resp. 3, ale 3 resp. 2. Ale asi bych se s tím dokázal srovnat.
Podle mě to takto, jak to máme, zatím stačí. Pokud by někde měly vzniknout delší kolektory pro víc než dva/tři exity, tak bych to pak udělal jako v tom Nizozemí.
Všude jinde jsou nebo budou kolektory, kde to vesměs nemá cenu řešit, nebo případně zavést systém A-B-C do kolektorů. Ale pořád bude jen jedno číslo, protože budou do 1,5 km dlouhé. Jak všechny kolektory na D0, tak i třeba budoucí kolektor D1 x S73+I/23.
ad1: Tohle je zajímavé. Pak by se sice nabízelo to co jsem psal já, že by mohlo být jedno číslo stejné z obou stran. Ale mezitím mně došlo, že to je u těch dlouhých asi blbost, protože přecejen člověk sleduje třeba staničení, říká si že jeho exit přijde až za*** a najedou by byl překvapený, že už má odbočovat (a to překvapený z obou směrů
Nicméně zde u Lipníka jsou ty další sjezdy opravdu o hodně dál, tak bych se přimlouval za označení i těch vzdálených. Čili nějak takhle:
Od Přerova značit nad IS6c a i na IS6a buď 294+296 nebo klidně i 294-296. (teď dle googlu koukám, že před kolektorem je rovněž užito značení křižovatky typu II) Cíle jsou uvedeny jak z prvního, tak z druhého exitu a před koncem odbočování už jsou dokonce návěsti pro každý exit zvlášť, takže tam už by bylo nad každou návěstí vždy jen jedno číslo.
A od Ostravy značit buď jen symbol křížení a čísla 294-298 nebo "křížení 298" a vedle druhou značku "sjezd 294+296". Za mě je druhé zmíněné řešení lepší. Nad návěst se obě ty malé značky vlezou vedle sebe jak nic, nebo mohou být i nad sebou při nejhorším. Na přehlednosti to myslím si nic zásadního neubere. A na IS6a se občas objevují dva exity běžně. Resp. jsou v jednom místě dvě IS6a naráz, takže v tom nebude už vůbec problém.
Pro zajímavost: když se jede od Ostravy po D35 na D46, tak je značeno pořád jen křížení, ale když pojedete rampou mířící na Lutín a do průmyslovky, tak pak je v kolektoru před sjezdem i číslo exitu (které je jinak užito na D46 z druhé strany).